ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Здравната инспекция и инициативен комитет в спор опасна ли е водата на Ботевград

Язовир "Бебреш", който снабдява с вода по-голямата част от Ботевград

© Цветелина Белутова, Капитал

Язовир "Бебреш", който снабдява с вода по-голямата част от БотевградИнициативен комитет от граждани на Ботевград и Регионалната здравна инспекция София-област влязоха в задочен спор опасна ли е питейната вода в града. На пресконференция днес председателят на "За чиста вода Ботевград" Иван Николов съобщи, че според поръчано от тях изследване във водата са открити опасните бактерии ешерихия коли и ентерококи.


Течността за изследване е взета от акредитирана лаборатория от София от апартамент в Ботевград на 30 януари и 10 февруари. От същото жилище на 25 февруари проби за тест са взели и от Регионалната здравна инспекция.


Според данните на лабораторията "Евротест контрол" във водата има наличие на ешерихия коли, опасна бактерия, която предизвиква коремни болки, диария, гадене и повръщане. Освен това са открити ентерококи, които при определени обстоятелства могат да доведат до тежки инфекции.
От "За чиста вода Ботевград" казаха днес, че още нямат данните от изследването на РЗИ. По телефона за "Дневник" Ваня Богатинова от инспекцията каза, че резултатите са били изпратени на жалбоподателя, като микробиологията на водата отговаря на нормите. В нея не са открити цитираните опасни микроорганизми.


Богатинова коментира, че ВиК инсталацията на жилището, от което са взети пробите, не отговаря на стандартите. Липсвал обратен клапан след водомера, който не позволява във водопровода да се върне вода от бойлера или казанчето на тоалетната. Според Ваня Богатинова това може да стане причина в изследваната проба да попаднат откритите микроорганизми. Тя не изключи и възможността в момента на взимане на пробите временно да е имало замърсяване на водата.


На пресконференцията днес Иван Николов от "За чиста вода Ботевград" обяви, че от сдружението искат от кмета на града Иван Гагалюгов да излезе и да каже дали водата от водопровода става за пиене. Според него повече от 20 години почти никой в града не ползва водата от чешмата за пиене и готвене, като се разчита на такава, налята от многобройните външни чешми в града.


По телефона за "Дневник" Гагалюгов каза, че до момента при него не е постъпвал сигнал за проблем с качеството на водата. Той уточни, че то се проверява всяка седмица от местната РЗИ. Кметът на Ботевград увери, че водата се пречиства, но заради старите етернитови тръби и честите аварии по пътя до крайните потребители качеството се влошава.


Иван Гагалюгов не скри, че той също не пие вода от чешмата, тъй като е твърда и не му е вкусна, което не означавало, че тя не става за питейно битови нужди. Кметът уточни, че в момента върви подмяна на централния водопреносен пръстен в Ботевград с пари от държавата.


От началото на годината не за първи път водата на Ботевград попада във фокуса на общественото внимание. През януари кметът и бизнесменът Валентин Златев влязоха в спор за това чия е вината в основния водоизточник на Ботевград - язовир "Бебреш", да няма достатъчно вода.


Гавалюгов обяви, че причината е ВЕЦ, собственост на фирма на бащата на Златев. Бизнесменът пък обвини кмета, че "истерично опитва да отклони вниманието от въпроса къде е водата на "Бебреш". Златев каза също, че Басейнова дирекция неведнъж е сезирала районната прокуратура за това, че водата от язовира се подава към населението, без да се пречиства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK