Животът в Плевен: до второ нареждане

Плевен - мерки за сигурност

© Юлия Лазарова

Плевен - мерки за сигурностВ Плевен се чака второ нареждане.


Този коментар на учител от града, в който преди два дни бяха потвърдени два случая на коронавирус COVID-19, важи не само за грипната ваканция, но и за мерките срещу евентуално разпространяване на заразата.


В Плевен няма паника, но има притеснение. Магазините, заведенията, офисите и производствата работят. Учениците са в грипна ваканция, а детските градини и яслите са затворени до второ нареждане.
Университетската болница "Д-р Георги Странски" е под карантина и приема само спешни пациенти и хора с онкологични и хематологични заболявания. Другите болници в града обаче работят. Стоматолозите също. Отменени са масовите събития, в т.ч. спортни и културни. Градският транспорт и общинските учреждения се дезинфектират по график.


Според кмета Георг Спартански други извънредни действия на този етап не са необходими. До второ нареждане.


Във вторник (10 март) бяха изследвани повторно осем проби от Плевен и Габрово, но те се оказаха отрицателни така че следващи мерки ще зависят от развитие на ситуацията (още за случващото се в града четете тук).


По-малко упражнения в училище


Професионалната гимназия по текстил и облекло в Плевен е затворена. В съседното основно училище "Цветан Спасов" има дежурен учител - преподавателят по английски език Велизара Кръстева.


Велизара Кръстева - дежурен учител в едно от основните училища в Плевен

© Юлия Лазарова

Велизара Кръстева - дежурен учител в едно от основните училища в Плевен


"В Плевен, доколкото знам, се чака второ нареждане. До тогава ще са в грипна ваканция. Мислехме, че ще работим от следващия понеделник, но не се знае. Ще се наложи да преструктурираме материала, което значи, че ще намалим упражненията. При нас не е възможно да водим часове онлайн", твърди Кръстева, която преподава на ученици от шести клас. По думите й ако се стигне до по-дълга ваканция, това ще е за сметка на априлската почивка на учениците.


От Министерството на образованието и науката вече коментираха, че учителите вероятно ще трябва да преструктурират материала. От Регионалната здравна инспекция в Плевен обясниха, че чакат нови нареждания от София.


"Паниката, стресът и истериите около коронавируса са повече, отколкото трябва. Ще постъпим както и друг път - ще преструктурираме материала, което ще е за сметка на упражненията. Може да възложим на учениците да правят проекти, свързани с новия материал, докато са във ваканция - има възможност за т.нар. проектно обучение", разказа пред "Дневник" Любомир Макавеев, който е преподавател но история и английски език в Държавна финансово-стопанска гимназия "Интелект". Тази година Любомир, който е на 33 г, преподава история на ученици от девети и единадесети клас.


Диана Арнаудова - секретар на училище "Европа"

© Юлия Лазарова

Диана Арнаудова - секретар на училище "Европа"


В частното училище "Европа", където се правят езикови курсове за над 200 души, също нямаше занятия. Секретарят Диана Арнаудова обясни пред "Дневник", че се чака "второто нареждане", за да се вземе решение, но най-вероятно загубените часове ще бъдат отработени.


При стоматолозите има пациенти


Според кмета на Плевен Георг Спартански има много запитвания от страна на стоматолози как и дали да работят. Инструкции от здравните власти няма. Проверка на "Дневник" показа, че кабинетите в града са отворени за пациенти.


"Работим без притеснения. Ако се въведат някакви мерки или изисквания, ще ги спазим. В кабинетите хигиената е на високо ниво така или иначе", каза д-р Зоран Ивановски, който работи в една от денталните клиники на центъра. Във вторник той имаше пациенти.


От кабинета в съседство обясниха, че притесненията в града са прекалени, тъй като се вземат необходимите мерки. "Имаме няколко отменени часа. Не знам дали има общо с коронавируса. Сутринта имахме и спешен пациент", коментирта д-р Стоянка Георгиева.


Карантината е само в университетската болница "Д-р Георги Странски", където са настанени двамата мъже с положителни проби на коронавирус - на 27 и на 61 години. Другите болници и диагностично-консултатични центрове в града работят. Личните лекари също.


По газопровода не се работи


На една от строителните площадки по проекта "Балкански поток", която се намира между плевенските села Крушовица и Садовци, днес има само тръби и техника, но не и работници. По строежа по принцип работят и италианци, които често пътуват до родината си и живеят в плевенския хотел "Балкан" и в частни квартири. От хотела казаха пред "Дневник", че вече имат отменени резервации на туристи.


В понеделник изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обяви, че сред работниците няма хора със симптоми на коронавирус. Те не са под карантина.


Строителната площадка на Балкански поток

© Юлия Лазарова

Строителната площадка на Балкански поток


"Днес не работим, защото вали. Сутринта ни събраха в базата и ни мериха температурата. Раздадоха ни маски и дезинфектанти. Като се оправи времето, се връщаме на площадките. Но в тази кал не може", разказа пред "Дневник" един от работниците, който се представи като служител на италианска фирма-подизпълнител "Сицилсалт". Той посрещаше камиони с тръби в центъра на село Крушовица и ги ориентираше накъде да карат.


Засега няма ограничен достъп на движение в града и областта. До второ нареждане.


Репортаж от първия ден, в който Плевен живееше със случаи на коронавирус - тук.
Фотогалерия - тук.
Всички най-важно по темата за 10 март и за първите случаи на коронавирус в София - тук.


Училищен двор по време на грипна ваканция

© Юлия Лазарова

Училищен двор по време на грипна ваканция


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK