Конституционният съд ще отговори на 6 въпроса на Гешев за имунитета на президента

Главният прокурор Иван Гешев

© Велко Ангелов

Главният прокурор Иван ГешевДо 6 въпроса е сведено искането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд да тълкува член 103 от конституцията, след като съдът му е дал възможност и указал да прецизира питането си. КС прие днес да отговори и на шестте въпроса, допускайки за разглеждане по същество искането на Гешев за тълкуване на основния закон.


Определението за допусимост е прието с 9 гласа "за" и 3 особени мнения (против) - на съдиите Надежда Джелепова, Павлина Панова и Атанас Семов. "Дневник" ще помести особените мнения, след като бъдат качени на сайта на съда.


Първите три въпроса се отнасят до първите три алинеи на член 103, които посочват, че президентът и вицепрезидентът носят отговорност само за държавна измяна и нарушение на конституцията при изпълнение на правомощията си, като обвиненията се повдигат от парламента и се представят на Конституционния съд, който решава.
Вторите три въпроса искат тълкуване на последната алинея 4 на член 103, която гласи, че срещу президента и вицепрезидента не може да се възбужда (образува) наказателно преследване и те не можат да бъдат задържани под стража.


И така, КС ще отговори на следните въпроси на главния прокурор:


1. Припокрива ли се по съдържание понятието "държавна измяна", използвано в чл. 103, ал. 1 от конституцията, с престъпленията, визирани в Глава първа "Престъпления против Републиката", Раздел I "Измяна" от Особената част на Наказателния кодекс?


2. Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от конституцията понятия "държавна измяна" и "нарушение на конституцията" като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции?


3. Понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията", използвани в чл. 103, ал. 1 от конституцията, включват ли в съдържанието си и извършване на престъпления извън съставите на Глава първа "Престъпления против Републиката "от Наказателния кодекс?


4. Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от конституцията, ограничава ли се само до действия с процесуален характер?


5. Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента?


6. Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от конституцията, означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, по което се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента? "


Още преди КС да излезе с днешното определение за допустимост, мнозина юристи се питаха риторично кое не е ясно в алинея 4, та трябва да бъде тълкувана, след като в нея изрично е подчертано, че президентът не може да бъде задържан и срещу него не може да бъде образувано наказателно производство.


От въпрос 4 прозира, че се пита дали - щом не е позволено да бъде възбудено наказателно преследване (което е действие от процесуален характер), не би ли могло да се извършва (поне) проверка спрямо президента (което е действие с извънпроцесуален характер).


От въпроси 5 и 6 пък става ясно, че поводът за искането за тълкуване е спряното дело за обществената поръчка за ВВС, по което прокуратурата разпространи СРС-тата с разговорите на шефа на ВВС ген. Цанко Стойков и президента Радев, които разговори не се отнасят до предмета на делото. Но внушението беше, че в хода на досъдебното производство за ВВС евентуално "се разкриват данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента".


Юристи обясниха и днес, че когато КС започне да решава по същество делото, той може тогава да отхвърли искането за тълкуване, независимо че вече го е допуснал, тоест определението за допустимост не предрешава следващите актове на съда.


Докато първите три въпроса засягат процедурата, която се развива пред Народното събрание и КС, то следващите три засягат правомощията на главния прокурор по възбуждане на наказателно преследване. Поради това именно отговорите на вторите три въпроса ще разклатят - или ще утвърдят - имунитета на държавния глава, коментират още юристи.


КС поиска становища от институции
и експерти по конституционно и наказателно право


КС конституира като заинтересувани страни президента, Народното събрание, Министерския съвет, министъра на правосъдието, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, омбудсмана и Висшия адвокатски съвет. Те трябва да представят становищата си до един месец.


Отделно съдът покани да изразят становища съсловни организации и професори и доценти по конституционно и наказателно право.


"Дневник" ще потърси мнения и коментари на конституционалисти по искането и допускането на тълкуване на конституцията за имунитета на президента.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Гешев зад решетките!!!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  А нещо за Ало Ваньо /лека му пръст/ ще кажат ли !!!

 4. 4 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Най-независимите съдии в КС :
  Надежда Джелепова - избрана от общото събрание на ВКС и ВАС. Председател на ВКС, съдиите от който са мнозинство, Лозан Панов;

  Павлина Панова - избрана от общото събрание на ВКС и ВАС. Председател на ВКС, съдиите от който са мнозинство, Лозан Панов

  Атанас Семов - член на Правния съвет при президента на Република България (2017-2018). Назначен за съдия в Конституционния съд от президента на Републиката (2018).

  Да паднем на колене пред генерал Румен Решетников за да не издаде указ за назначаването на Гешев!

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Весело

  след като съдът му е дал възможност и указал да прецизира питането си. "

  Тоест някоя от квотите в КС (коя ли) е казала на Гешев какво да пита та изобщо да се стигне до дело.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Много вълна, ама без косми. Това само доказва падението на държавата под милиционерски терор.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Весело

  До коментар [#4] от "tda10501756":

  Тези съдии дали ще се разминат само с "разследване" на Ахчиева (примерно) или направо списък с имената им ще бъде даден на Помпео да го прочете?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4728 Весело

  Нямал Гешев основание да сезира КС, според форумни "умници". А сега на цели 6 въпроса ще отговарят...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 9. 9 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  А конституционния съд дали ще отговори на въпроса "кой може да разследва главния прокурор и защо над него е само Всевишния" ?

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4299 Неутрално

  "Още преди КС да излезе с днешното определение за допустимст, мнозина юристи се питаха риторично кое не е ясно в алинея 4, та трябва да бъде тълкувана, след като в нея изрично е подчертано, че президентът не може да бъде задържан и срещу него не може да бъде образувано наказателно производство."

  При завършил милиционерската школа в Сиеонов главен, т.е без реално юридическо образование, мнозина юристи е по - добре да се питат кое изобщо му е ясно в ал. 4 на същия, пък и изобщо в НК, НПК конституцията......! Дотук гледаме реалити шоу с записи срещу обвиняеми, но от там насетне какво ще се случи, може само да гадаем ! Май държавата ще бъде осъждана за вреди срещу подсъдимите не по едно и две дела.....

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Кога някой е твърдял това? Единствения факт е, че едва от днес Гешев има основания и то след "като съдът му е дал възможност и указал да прецизира питането си.".

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Това някаква механа ли е?

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  Борисов да каже какво става…..

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  "2. Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от конституцията понятия "държавна измяна" и "нарушение на конституцията" като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции?
  3. Понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията", използвани в чл. 103, ал. 1 от конституцията, включват ли в съдържанието си и извършване на престъпления извън съставите на Глава първа "Престъпления против Републиката "от Наказателния кодекс?"

  "Проф. Александър Джеров: Радев заслужава импийчмънт не само заради Мадуро, но и за новогодишното му изказване!
  В изявленията си президентът допуска куп конституционни нарушения, забравя факта, че страната ни не е част от СССР, казва пред Faktor.bg известният юрист"
  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/prof-aleksandar-dzherov-radev-zasluzhava-impiychmant-ne-samo-zaradi-maduro-no-i-za-novogodishnoto-mu-izkazvane

 15. 15 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  всички го знаем колко е политически независим този съд
  апропо каква е тая възрождеснка стая

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  Проф. Ал. Джеров: "На Румен Радев не му подхожда да се държи по този начин, защото прави грешка след грешка. Събраха се много фалове… Никой друг президент не си е позволявал толкова много недопустими гафове. Когато един държавен глава прави толкова последователни изказвания, говори за за класата на неговите съветници. Президентът е на пост, на който трябва да внимава какво говори. Румен Радев показа в новогодишната си реч пропуска, че конституцията му е дала определени правила, а в същото време трябва да поеме своите задължения. "


  Срам и позор е този президент!

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  "Румен Радев пропуска факта, че страната ни не е част от СССР. Той не помни, че с другата общност сме скъсали и не трябва повече да се съобразяваме с Русия. "


  В десятката!

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 18. 18 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 726 Неутрално

  7 въпрос :
  -колко дявола може да се съберат на главата на кърфица?
  То, все пак без работа не се седи... Трябва и да кажат нещо! :)

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8531 Неутрално

  До коментар [#4] от "tda10501756":

  Първите две са най-читавите в КС. Филип Димитров дали е там още след като го избраха във зам. председател на Венецианската комисия.

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  "Още преди КС да излезе с днешното определение за допустимст, мнозина юристи се питаха риторично кое не е ясно в алинея 4, та трябва да бъде тълкувана, след като в нея изрично е подчертано, че президентът не може да бъде задържан и срещу него не може да бъде образувано наказателно производство."
  —цитат от коментар 10 на samoedin

  Не съм юрист, но това не беше ли само за изпълнението на президентските му задължения? Иначе излиза, че може спокойно да си ходи по улиците и убива който пожелае.

  И въобще защо е този гняв от страна на "красивите", да не би да ги е страх, че пРЕЗИДЕНТА не е недосегаем? Разбираемо, все пак той е последната им надежда и любов, толкова призиви отправиха към него. Пък и на избори са го подкрепяли.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 363 Неутрално

  ВСС да отговаря а Гешев се учи на право, че хич го няма както става ясно. . Пълен фарс е цялата тая работа.

 24. 24 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 547 Весело

  Тримата комунисти в КС лъснаха като въшки на чело. :-)

 25. 25 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  Само дето Джеров не е конституционалист а цивилист. Не дава нито един конкретен пример за нарушение на Конституцията, което прави изказването чисто политическо, а не експертно.

 26. 26 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#2] от "palivec":

  Гешеф и Радев зад решетките, в една килия с Божков. Там да си изясняват кой кум, кой сват, кой на булката брат! Ех, мечти-и...

  Eddie lives... somewhere in time!
 27. 27 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Ойде "рейтинго" у реката, както казват шопите!

  Машини прости, народ неук.
 28. 28 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Ерата на небръснатите. Абе тия политици/държавници/всякакви не са ли ги учили как да се бръснат? Като се изтъпани някой небръснат гьон-сурат, все едно са го извадили от централния затвор. Що за мода, що за маниери?!

  Тролингер 42-ра категория
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4728 Весело

  А, браво, това вече е хубава заглавна снимка. И уважаема редакция, съвсем скоро беше извършена мащабна проверка в едно министерство, във връзка със заменките на ниви, гори и т.н., нищо не прочетохме по тази тема...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 30. 30 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Нито един от въпросите не съдържа “необходимо” тълкуване. Тълкуване е нужно само на недоучени милиционери като Радостта. Разграничението на термините в закона и Конституцията е повече от ясно. Не е нужно КС да тълкува с решение всяка дума в Конституцията.

 31. 31 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Ми да пита голяма работа. КС ще му отговори и толкоз. За да има импийчмънт прокурора трябва да внесе искане в парламента и там 160 от 240 да гласуват за импийчмънт. В този парламент няма как да стане. БайУя ще покаже малко мускули и ще си седни на гъза

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Мъдри е написана Конституцията - за да пази Президент ИЗБРАН от НАРОДА ... от някакви НАЗНАЧЕНИ момченца на поръчка

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3104 Неутрално


  Предлагам всички да запазят спокойствие. Гешев попитал - правилно, като не му е ясно нека пита. КС решил да му отговори - правилно, щом не му е ясно ще му обясни. Няма драма.
  Освен това решението на КС не е за утре или други ден - то може да се очаква най-рано през месец септември.

 34. 34 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 622 Любопитно

  От интересно та става още по-интересно, защото главният прокурор смята че не е достатъчно ясно какво се съдържа в конституционното понятие за “държавна измяна“ от една страна и хипотезите, описани в Наказателния кодекс, глава първа - "Престъпления срещу републиката", раздел първи - "Измяна".
  КС съвсем лаконично трябва да даде отговор на поставения въпрос, а именно, ако преди 6 години си назначил любовницата си за за пиар във ВСС, това може ли да се смята за „държавна измяна“ или е "престъпления срещу републиката"?
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Тримата комунисти в КС лъснаха като въшки на чело. :-)
  —цитат от коментар 24 на ambros


  Ако за теб нормалните са комунисти - пиши ме и мене комунист , за да има с какво да се гордея ... но в случая става дума за конституционни съдии , а за да заемеш такъв пост трябва да си капцитет, а не драскач по форумите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Много мина, мъничко остана. Много скоро ще разберем достоен човек ли е Гешев или примитивна инсталация. Той сам ще си каже.

 37. 37 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Гешевт държи да натрие носа на основния си противник сред политическата класа. Друг засега не смее да подкрепи Радев. Твърде е вероятно Гешев да постигне целта си да насмете политиците, дръзнали да посегнат на властта му, макар и КС да отхвърли искането му за тълкуване.

 38. 38 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Расев не може ли да го вземе запас тоя. За три години. Като за начало.

 39. 39 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Само на мен ли Фантомас ми прилича да има синдром на Даун?

 40. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  Балкантел и комуникационните системи на ВВС когато Радев беше фактор там?!?!

  Съпоставете
  "На 12 март 2010 г. е освободен от длъжността заместник-началник на щаба по подготовката на Военновъздушните сили и назначен за заместник-началник на същите.[7] На 22 юни 2011 г. поради реорганизация на формированието е освободен от длъжността заместник-началник на Военновъздушните сили и назначен на длъжността заместник-командир на същите, считано от 1 юли 2011 г.[8] На 28 април 2014 г. бригаден генерал Румен Радев е освободен от длъжността заместник-командир на Военновъздушните сили, назначен за командир на Военновъздушните сили и удостоен с висше офицерско звание генерал-майор, трите считани от 30 юни 2014 г.[9]"
  с
  "РАЗРАБОТКА НА МОБИЛНИ КОМУНИКАЦИОННИ МОДУЛИ ЗА ВВС НА МО" и подобни
  https://www.balkantel.bg/projects/проекти-отбрана/

  "Радев наш"???
  "Крым наш"???

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  "Ако за теб нормалните са комунисти - пиши ме и мене комунист , за да има с какво да се гордея ... но в случая става дума за конституционни съдии , а за да заемеш такъв пост трябва да си капцитет, а не драскач по форумите"
  До коментар [#35] от "dark'star":

  Бай Таньо, ти сам си се писал. Ма да знайш, съгласен съм с бай Ганьо, че и комунистите и антикомунистите са маскари.

 42. 42 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2531 Весело

  КС няма друга работа, започнал да събира мнения на експерти! Само си губят времето! В "Дневник" вече всичко е разписано черно на бяло- Гешев не знае какво прави, като търси поводи да дълбае под скъпия за умнокрасавците Радев.
  ПС Между скоби, на тях малко им пука за Радев, ако бъдем обективни- те го използват само като параван, за да скрият основните си терзания. А те започват, щом чуят думите "приватизация" и КТБ.
  Как беше при Вапцаров- "...разровиш ли го, ще мирише и ще горчи като отрова...".
  Затова, като отзвучи коронавирусът, не изхвърляйте маските. Ще потрябват!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2531 Весело

  До коментар [#35] от "dark'star":

  "Ако за теб нормалните са комунисти - пиши ме и мене комунист , за да има с какво да се гордея ..."

  Че в моите представи ти отдавна фигурираш като такъв! И болшевик също, което е повод за особена гордост!

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#10] от "samoedin":

  Бля-бля-бля бля-симеоново-бля-бля-милиционер-бля...


  Абре,що се хабите?!Кажете си-всеки,койтокаже нещо за Радев ни е вараг,и вземете да направите едно чучване пред Радев пак!

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#20] от "Fred":

  Просто е!Не е Радев от отбора на умнокрасавците,а Умнокрасавците са от отбора на БСП,следователно и на Радев.

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#21] от "idiotstavrev":

  Чети си постовете,виж какви обиди използваш срещу хора,които не познаваш,пък после се замисли кой е за ср ам и позор!

 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#25] от "idiotstavrev":

  И Джеров ли излезе враг на Градската Левица?!

 49. 49 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 933 Весело

  То всичко било ясно на либералните експерти от НПО копанката. Уви по конституция Гешев няма право да пита тях, а само КС. Това е проблем, немедленна да се промени конституцията така: главния прокурор да пита вместо КС либералните експерти посочени лично от Сорос. А КС да се закрие, Сорос знае по-добре. Ако това беше прието навреме, сега всички щяхме да се радваме на истанбулската конфекция и либерализъма и равенство на всички 68 пола :) Ураааа! Да живей либерализъма! Искаме и мавзолей за Сорос 'га се гътне!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 50. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4728 Весело

  До коментар [#34] от "ivc50641445":

  "КС съвсем лаконично трябва да даде отговор на поставения въпрос, а именно, ако преди 6 години си назначил любовницата си за за пиар във ВСС, това може ли да се смята за „държавна измяна“ или е "престъпления срещу републиката"?
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe."  Ти до този извод ли стигна?! А аз си мислех, че стои един друг въпрос, а именно, как някакъв си Leonid Petrovich Reshetnikov - Soviet and Russian secret service agent, посочва кандидата за президент (и впоследствие избран за президент) на страна член на НАТО и ЕС.

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 51. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#48] от "yanne":

  До коментар [#25] от "idiotstavrev":И Джеров ли излезе враг на Градската Левица?!
  —цитат от коментар 48 на yanne


  За враг не зная, но той е един от авторите на този мъляв документ наречен Конституция на Република България.

  Основната задача на Конституционния съд е да бди за съответствието на законите с Конституцията, а не час по час да се занимава с тълкува на това какво точно аджеба са имали пред вид нейните автори.

  Между другото самият проф. Александър Джеров призна преди време, че при редактирането на текста относно броя на мандатите той и неговите колеги са подходили първосигнално и не са съобразили с едно проста формулировка да обхванат всички възможни случаи в бъдеще.

 52. 52 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2531 Весело

  Но внушението беше, че в хода на досъдебното производство за ВВС евентуално "се разкриват данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента".

  Хе,хе, Петята се е заела с непосилната задача да ни внуши, че не са разкрити данни за престъпна дейност на президента (засега само негова). Не знам, как ще изглежда тази формулировка, ако Гешев задълбае и в получаването на българско гражданство.
  Тоест, знам, но засега да оставим вицепрезидента на мира.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5478 Неутрално

  До коментар [#6] от "disclosure":

  Ти откога не харесваш милиционерите?

  Gunter glieben glauchen globen
 55. 55 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#48] от "yanne":
  —цитат от коментар 51 на Един препатил


  Джеров не беше ли адвокат на реститутките в НС дето формулираха криворазбраната приватизация а после се покри? Десга не беше изпълзявал от дупката си.

 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#44] от "Дон Кихот":
  До коментар [#45] от "yanne":
  До коментар [#50] от "hamiltonf":

  Скъпи приятели, много се заблуждавате. В смисъл, че с питанията си Гешев се стреми да навреди на Радев. Защо да го прави? Защото Радев искал промени в Конституцията? Едва ли - Гешев знае много добре, че от консултациите на президента до промяна на Конституцията ще изтекат не един мандат на главен прокурор. Тогава?

  Записите, приятели, записите. Гешев вдигна пушилката с питането за да може да пусне онези записи, за които не може да даде смислено обяснение. И да не мислите, че с тези записи той иска да уличи в нещо Радев? Ни най-малко. Или, че наистина тяхното публикуване е някакъв гаф? Още по-малко. Ами?

  Ами Гешев ясно, точно и категорично заяви, че разполага със записи, които може да използвя във всеки един момент. Не, не само на президента. И не само за едно никакво си назначение.

  Ако вие не сте се светнали бъдете сигурни, че който е трябвало се е светнал.

 57. 57 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Това важи за всички президенти, независимо от коя партия са издигнати.
  Как да тълкуваме това допитване, да ни би някои партии да са се отказали вече от президентската институция?

 58. 58 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5478 Неутрално

  До коментар [#56] от "Един препатил":

  Абе, всички са маскари.

  Gunter glieben glauchen globen
 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4299 Весело

  [quote#20:"Fred"][/quote]

  " Прокуратурата пусна и записи на СРС-та с президента. Основателен е въпросът кой е разпоредил подслушване на президента, което само по себе си е огромен скандал.  С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ).  Съгласно тълкуванието на видния конституционалист в миналото (вече покойник) проф. д-р Стефан Стойчев отговорността на Президента, съгласно Конституцията по своето съдържание е политическа.  Установяването на отправеното обвинение към Президента на Републиката се осъществява от Народното събрание и Конституционния съд. Двете институции не осъществяват правосъдие в истинския смисъл на думата. На практика при доказване на обвинението те снемат политическото доверие от Президента, което се изразява в прекратяване на неговите пълномощия.  Прекратяването на мандата на Президента дава възможност за възбуждане на наказателна отговорност по съдебен ред. Процедурата по т.н. импийчмънт е сложна и тромава, което е своеобразна преграда срещу неоснователни и необосновани искания за сваляне на държавния глава на държавата. Обвинението срещу президента се повдига по предложение на най-малко ¼ от броя на народните представители - т.е. 60 депутати. Народното събрание потвърждава обвинението с квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички народни представители – 160 души.  След потвърждаване на обвинението процедурата по търсене на отговорност на Президента преминава в Конституционния съд. В рамките на 1 месец Конституционният съд трябва да се произнесе по обвинението срещу Президента. Конституционният съд не действа, като класически правосъден орган. Той само установява дали е извършена държавна измяна или е нарушена Конституцията. При безспорно установяване на едно от двете нарушения Конституционният съд прекратява пълномощията на Президента и делото се изпраща на главния прокурор. Чак тогава главният прокурор може да възбуди наказателно преследване, но не срещу Президента на републиката, а срещу обикновения гражданин Румен Радев.  Казано с други думи, ролята на главния прокурор започва едва след приключване на процедурата по прекратяване пълномощията на Президента. Докато не бъдат прекратени пълномощията на Президента, той не може да бъде задържан и срещу него не може да се открие наказателно преследване."

  Като си неюрист, това ще ти свърши работа напълно ! По - ясно не мога да го поднеса. Източникът не е мой:

  http://kamerton.news/content/content/details/1957/lang/1

 60. 60 Профил на Bistra Gospodinova
  Bistra Gospodinova
  Рейтинг: 56 Весело

  Аз лично се чудя, по въпрос 5, с това май се пита дали при възбуда (на наказателно преследване) се образува член (по НК).... Екзотичен ми е този въпрос, наистина, чак да ни е нужен КС за отговор?!
  Да направим референдум?

 61. 61 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1630 Любопитно

  Зрее нещо в проклетата прокуратура, пРезидентът селската и градската левици не случайно бяха настроени срещу избора на Гешев.

 62. 62 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  За да бъде съден Радев се изискват повече от две трети мнозинство т.е. поне 161 народни представители да подкрепят такова решение. В момента БСП имат 79 т.е. нужен е един глас да блокира всяко подобно решение. А дълбоко се съмнявам, че Герб ще успее да убеди депутатите от всички останали групи да гласуват против Радев. Така, че това си е чиста проба панаир, от който няма да излезе нищо. Важното е да се отвлича вниманието с великата борба срещу шпионина Радев, докато Борисов реанимира АЕЦ Белене и Турски поток в угода на Русия.

 63. 63 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  До коментар [#17] от "hamiltonf":

  А Борисов помни ли ? Защото именно той възобнови АЕЦ белене и Турски поток, а Теменужка се съдра да ходи до Москва. А не цъфна ли Борисов Путин и Ердоган да върти крана на Патока ? А другарят Лавров какво ще търси у нас ? Борисов да му докладва как циментира енергийната ни зависимост от Москва ?

 64. 64 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  До коментар [#59] от "samoedin":

  " Народното събрание потвърждава обвинението с квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички народни представители – 160 души."

  В член 103 ал.2 на Конституцията е записано "повече от две трети", т.е. поне 161 души.

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  Фактор е известен с триковете си да насочва десния избирател в глухия коловоз на отбор Б на БКП -ДС.

 66. 66 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#59] от "samoedin":

  "...държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции,..."

  И какви служебни функции на президент е изпълнявал Радев , когато се е занимавал с онова дребно мошеничество? Тук казусът е в това, дали тези му действия сега попадат под някакъв вид наказателна отговорност (най-малкото- при избора му тази далавера не е била известна и никой не знае,би ли бил избран,ако беше известна). Опитът за прикриването й сега никак не е свързан с изпълнение на президентските правомощия, а в Конституцията никъде не пише, как се процедира при криминално престъпление. Това е дотолкова немислимо, че закондателят дори не го е включил във възможните хипотези.
  Освен това, все още не е ясно, само за това престъпление ли става дума, защото Гешев много натиска да получи отговор по линия на "Измяна" и "Престъпления срещу републиката" и по тази линия е формулирал половината от въпросите си. Никой сериозно не смята, че една кокошарска история с Деса може да се смята за държавна измяна или престъпление срещу републиката.
  Според мен, работата е по-дебела...

 67. 67 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1783 Весело

  А нещо за Ало Ваньо /лека му пръст/ ще кажат ли !!!
  —цитат от коментар 3 на 442


  Kaто стане президент, че сега сме на тази тема.

  За Ваньо, слънчевите изригвания и националния празник на Джибути щяло да има отделна статия... 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 68. 68 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1783 Весело

  А конституционния съд дали ще отговори на въпроса "кой може да разследва главния прокурор и защо над него е само Всевишния" ?
  —цитат от коментар 9 на Александър


  Бе чува се, че над него не бил всевишният- за един друг се говори, едрогабаритен...

  Ма те много неща се говорят. 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  УДРИ (тъпана), ГЕШЕВ!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Мнението на проф. Александър Джеров е по-меродавно от нашето, естествено. Добре е огласено тук, но на подобно мнение са повечето наблюдатели в десния спектър.От Иво Инджев до Огнян Минчев. Разбира се, в различна степен на критичност и конкретика. Къде е проблемът с Радев? По всичко личи не е в опита да прикрие нарушението си /"Цанко, виж, там, какво да им дадем..."/ Дори не е и в евентуална връзка с корупционни практики в битността му на шеф на ВВС. Но сигурно става дума точно за това. Големият проблем на Радев е в нееднократинте му призиви към народа да излезе на площадите и подкрепи евентуално военно положение. /Ако му се поиска отстраняването/ Големият проблем е във призива армейските командири да не стоят мирно, когато властта им решава проблемите!? Какво означава да призовеш хората да излязат на улицата при евентуална безпринципна коалиция след предсрочни избори? Какво разбира той под безпринципна? Ако не е между БСП и ДПС е безпринципна, така ли? Значи ли това, че ще извърши военен преврат, за да подкрепи излезлите на улицата хора? Не е ясно. Но е ясно, че не се разграничи, когато го питаха за призивите на паравоенните "Шипка", "Васил левски" и Възраждане на Костя Копейкин да вземе нещата в ръцете си. Смутолеви, че това били несериозни неща и подмина. Ако там е работата, затова трябва да бъде отстранен. И колкото по-скоро, толкова по-добре. Но защо иначе хора с евроатлантическа ориентация следват талвега на Радев,показал че тегли на изток. Наивност, грешни сметки, или курсовете в Америка? Сигурно от всичко. Впрочем и "Цанко, виж, там, какво да им дадем..." е завършил същите курсове. Което не пречи да го разследват за далавери.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK