Гръцки медии вкараха България в план за заливане с вода на мигрантски пътища

Гръцки медии вкараха България в план за заливане с вода на мигрантски пътища

© Георги КожухаровГръцките власти са поискали контролирано изпускане на вода от язовир "Ивайловград", за да затруднят навлизането на нелегални мигранти по река Марица, съобщават гръцките медии, цитирани от БНР. На въпрос от "Дневник" от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите обявиха, че проверяват информацията.
По-късно Министерството на външните работи добави, че официално такова искане не е постъпвало.


Гръцките телевизии "Стар" и "Антена" излъчиха репортажи, които показват контролираното покачване на нивото на река Марица. Водата дори е заляла мост, използван за нелегално влизане в Гърция.


Обяснението от българското външно министерство е в това, че през изминалото денонощие и в момента в поречията на реките Въча и Арда се наблюдава висока вълна. И двете реки се вливат в река Марица. .2020 г. е планирано да работи на пълна мощност от 07:00 ч. до 12:00 ч. и от 17:00 ч. до 23:00 ч. Не е допуснато преливане на язовир "Ивайловград" и не се очаква такова в близките дни. Никой не се е обръщал към НЕК с искане за контролирано изпускане на води, се казва в съобщението на външното министерство. Съгласно данни на НИМХ от автоматична станция на река Марица при град Свиленград, през последните дни не се наблюдава покачване на нивото в реката. Водните количества се колебаят между 60-75 м3/сек.
Повишаването на нивото на Марица е от стратегическо значение за охраната на границата при Еврос. След като не могат да преминат през Кастаниес, заради сериозното присъствие на полиция и армия, трафикантите насочват мигрантите през река Марица, разказват местни жители пред гръцките медии.


Граничните власти в Еврос съобщават, че границата се охранява денонощно съвместно със сили на европейската агенция "Фронтекс", както и специални кипърски полицейски части.


От миналата седмица десетки хиляди мигранти и бежанци са на турската сухопътна граница с Гърция, където гръцките гранични служители използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да не ги пуснат да преминат.


Освен това през изминалата седмица над 1700 души пристигнаха на Лесбос и други гръцки острови в Егейско море с лодки от Турция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK