Габрово без маска - два дни и една нощ с коронавируса

Габрово без маска - два дни и една нощ с коронавируса

© Спас СпасовВ неделя привечер над Габрово валеше проливен дъжд. Тежки облаци се бяха свлекли изневиделица върху града от парка "Баждар". Там е градската болница, от която само няколко часа по-рано беше плъзнала новината за два от първите случаи на заразени с коронавирус в България. Брифингите пред входа й следваха в нервен ритъм. Двигателите на няколкото подвижни телевизионни станции не бяха спирали с часове, а в студената светлина на LED прожекторите нощта ставаше все по-дълга и мразовита.


Понеделник


Вали. В една от пресечките на главната улица "Николаевска" четирима мъже неохотно слизат от камионетка, натоварена с големи пластмасови бидони. След това започва "маскарадът". На тротоара те непохватно обличат бели гащеризони. След това слагат защитни очила, маски с филтри като на противогаз. Накрая идва ред на яркосините латексови ръкавици. Преобличането отнема десетина минути, а минувачи шушукат помежду си, че две преки по-надолу по улицата вече са заснели "още едни такива".


Друг от групата - в зелен гащеризон, обявява началото на акцията: "Значи - влизате, пръскате, каквото пръскате, и в 13.20 живи - умрели ви искам пред данъчното! Чухте ли ме - 13.20!"
Когато всичко е готово, мъжете нарамват оранжеви пръскачки и тръгват един след друг в колона по тротоара. От магазините на отсрещния тротоар продавачките излизат, за да запалят по цигара, докато зяпат.


Започва дезинфекция


Според информацията, разпространена от местната администрация ден по-рано, мъжете в бяло трябва да минат поне четири пъти до края на деня през публичните пространства на обществените сгради, в които се събират граждани. За всички е ясно, че денят е прекалено кратък, за да стигне за четири тура. Но заповедта си е заповед. Колкото - толкова!


"Данъчното" е на стотина - двеста метра зад следващия ъгъл. Точно в 13.20 камионетката с големите туби паркира през улицата, а обслужването на граждани в салона, където се плащат местните данъци и такси, спира. Всички излизат на улицата. "Вие акъл имате ли?", почти вика възрастен мъж, чийто ред току-що е дошъл. Сега ли се пръска? Колко време да чакам още? Бе..... загубена държава!".


На друга група - малко по-встрани, са служителките. Роптаят през маските си, но гневът им има друг повод. "Нас няма да ни снимате! Снимайте онези - кима една от тях към хората, току-що излезли от паричния салон, без да са стигнали до гишетата му. От вчера са им казали, че не трябва да се събират на големи групи, ама кой да слуша. Сякаш чакаха коронавирусът да дойде, за да си платят данъците. Да бяхте дошли сутринта, да видите какво ставаше тук - стълпотворение", продължава да нарежда тя.


През това време дезинфекционният екип делово влиза през вратата и включва пръскачките. "Спри, бе! Спри бе!, вика след тях началникът със зелените дрехи! Стълбите ще ги пръскате на излизане. Сега газите в разтвора!". След пет минути подът в залата за клиенти вече е мокър.


Мирише на хлор


Около обяд в магазинчето за сандвичи на ул. "Априловска" става тясно. Двете момчета и момичето зад щанда са в пълна екипировка - маски и ръкавици. Клиентите им - не. Повечето предпочитат да хапнат набързо и на крак, докато зяпат през мократа витрина. Всички говорят и се смеят сякаш в един глас. Но в нито един от разговорите не става и дума за вируса, който е дебютирал в града само ден по-рано.


Габрово без маска - два дни и една нощ с коронавируса

© Спас Спасов


В съседното кафене "Под липите" - едно от най-популярните в Габрово, клиентите са толкова, колкото всеки ден по това време. "Тук няма корона, шегува се един от сервитьорите. Имаме добра антивирусна програма!". По-надолу по улицата в друго кафе - "Глинените гърнета" - COVID-19 също не е тема на разговорите. Има фрапе, чейзкейк, дори пица на обяд.


Така е всеки ден


В дъжда, който продължава да вали, мракът пада бързо. Денят приключва с поредните скучни брифинги. Първият - отново пред входа на болницата в парка "Баждар". Вторият - на площад "Възраждане", който събира всички власти в Габрово. Там са кметството, областната администрация и съдът. А сега и журналистите.


Първият брифинг проследява подробно вече известното - липсата на промяна в състоянието на 75-годишната жена, която първа в Габрово е дала положителна проба за коронавирус. От втория също няма новини. Но за да оправдаят дългото заседание на кризисния щаб, участниците в него съобщават, че "ситуацията е динамична", пробите "все пак пътуват до София", а за да бъдат изготвени резултатите от тях, имат нужда от "технологично време". Ще се видим отново утре.


Вторник


Очакването на резултатите за осем теста - от Плевен и Габрово, изпратени за анализ ден по-рано в Националния център по заразни и паразитни болести в София, започва от рано - още с утринните блокове на телевизиите. В кадър е пак директорът на болницата, сякаш никога не си е тръгвал оттам.


Затова по-интересно е на опашката в току-що отворилата аптека на пешеходната зона в Габрово. Там две жени на средна възраст въздишат: "И какви мерки са взели? Ни-как-ви!, казва едната. Махнаха си децата от главите - училищата са във ваканция до второ нареждане - ние да му мислим. А всички са по дискотеките. Нашият се върна посред нощ! Кой киха, кой кашля, кой с температура - оправяй се!".


Втората опитва да разсее тревогата: "Е, в двата мола парти центровете били затворени все пак. Не е съвсем без нищо! Ама иначе е пълно с хора. В това време - къде да са?!".


Поредният брифинг под открито небе е обявен за 14 ч. още от предната вечер. Но се бави. Четирийсет минути по-късно две служителки на общината изтичват през площада, за да поканят журналистите "на топло". Фоайето на кметството е под големия градски часовник, кой знае от кога спрял на 8.30 ч. Междувременно без брифинг вече всички са научили, че нови случаи на коронавирус в Габрово не са потвърдени. Така още половин час по-късно "официалните лица" застават пред камерите на националните телевизии само за да съобщят вече известното.


"Не ме питайте за това! Не знам! Нямам никаква представа!


Занимавам се със щаба, ще ви свържа със секретаря на на общината, ако искате!" Това е многословният отговор, който кметът на Габрово Таня Христова дава на неочакван въпрос - дали администрацията й е подготвена да предостави на гражданите достатъчен обем електронни услуги, в случай че обстановката в града се влоши. "Наистина не знам, повтаря Христова. Питайте.... пресцентъра".


Само минути по-рано обаче тя е обявила "за новините": "Виждате, че в институциите достъпът на граждани е контролиран от гледна точка недопускането на струпването на много хора. Всички служители на фронтофисите са с предпазни маски и с осигурени дезинфектанти. Това са мерките, които се предприемат, за да можем да бъдем отговорни, за да може животът в Габрово да продължи нормално и да не си помисляме, че можем да допуснем спиране на нормалността".


Паметникът на Рачо Ковача в Габрово

© Спас Спасов

Паметникът на Рачо Ковача в Габрово


Под моста "Игото" в центъра на Габрово р. Янтра шуми мътна след дъждовете от последните два дни. На високата скала в средата на коритото й е бронзовата статуя на основателя на града Рачо Ковача - гол до кръста, с големи мустаци и чук. За карнавала през май го обличат в национална носия - с везана риза, потури и пояс. Сега никой не се сеща за Рачо. А можеха да му сложат поне маска... За да напомня на правнуците си да се пазят - от болести и от празни думи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK