Габрово без маска - два дни и една нощ с коронавируса

Габрово без маска - два дни и една нощ с коронавируса

© Спас СпасовВ неделя привечер над Габрово валеше проливен дъжд. Тежки облаци се бяха свлекли изневиделица върху града от парка "Баждар". Там е градската болница, от която само няколко часа по-рано беше плъзнала новината за два от първите случаи на заразени с коронавирус в България. Брифингите пред входа й следваха в нервен ритъм. Двигателите на няколкото подвижни телевизионни станции не бяха спирали с часове, а в студената светлина на LED прожекторите нощта ставаше все по-дълга и мразовита.


Понеделник


Вали. В една от пресечките на главната улица "Николаевска" четирима мъже неохотно слизат от камионетка, натоварена с големи пластмасови бидони. След това започва "маскарадът". На тротоара те непохватно обличат бели гащеризони. След това слагат защитни очила, маски с филтри като на противогаз. Накрая идва ред на яркосините латексови ръкавици. Преобличането отнема десетина минути, а минувачи шушукат помежду си, че две преки по-надолу по улицата вече са заснели "още едни такива".


Друг от групата - в зелен гащеризон, обявява началото на акцията: "Значи - влизате, пръскате, каквото пръскате, и в 13.20 живи - умрели ви искам пред данъчното! Чухте ли ме - 13.20!"
Когато всичко е готово, мъжете нарамват оранжеви пръскачки и тръгват един след друг в колона по тротоара. От магазините на отсрещния тротоар продавачките излизат, за да запалят по цигара, докато зяпат.


Започва дезинфекция


Според информацията, разпространена от местната администрация ден по-рано, мъжете в бяло трябва да минат поне четири пъти до края на деня през публичните пространства на обществените сгради, в които се събират граждани. За всички е ясно, че денят е прекалено кратък, за да стигне за четири тура. Но заповедта си е заповед. Колкото - толкова!


"Данъчното" е на стотина - двеста метра зад следващия ъгъл. Точно в 13.20 камионетката с големите туби паркира през улицата, а обслужването на граждани в салона, където се плащат местните данъци и такси, спира. Всички излизат на улицата. "Вие акъл имате ли?", почти вика възрастен мъж, чийто ред току-що е дошъл. Сега ли се пръска? Колко време да чакам още? Бе..... загубена държава!".


На друга група - малко по-встрани, са служителките. Роптаят през маските си, но гневът им има друг повод. "Нас няма да ни снимате! Снимайте онези - кима една от тях към хората, току-що излезли от паричния салон, без да са стигнали до гишетата му. От вчера са им казали, че не трябва да се събират на големи групи, ама кой да слуша. Сякаш чакаха коронавирусът да дойде, за да си платят данъците. Да бяхте дошли сутринта, да видите какво ставаше тук - стълпотворение", продължава да нарежда тя.


През това време дезинфекционният екип делово влиза през вратата и включва пръскачките. "Спри, бе! Спри бе!, вика след тях началникът със зелените дрехи! Стълбите ще ги пръскате на излизане. Сега газите в разтвора!". След пет минути подът в залата за клиенти вече е мокър.


Мирише на хлор


Около обяд в магазинчето за сандвичи на ул. "Априловска" става тясно. Двете момчета и момичето зад щанда са в пълна екипировка - маски и ръкавици. Клиентите им - не. Повечето предпочитат да хапнат набързо и на крак, докато зяпат през мократа витрина. Всички говорят и се смеят сякаш в един глас. Но в нито един от разговорите не става и дума за вируса, който е дебютирал в града само ден по-рано.


Габрово без маска - два дни и една нощ с коронавируса

© Спас Спасов


В съседното кафене "Под липите" - едно от най-популярните в Габрово, клиентите са толкова, колкото всеки ден по това време. "Тук няма корона, шегува се един от сервитьорите. Имаме добра антивирусна програма!". По-надолу по улицата в друго кафе - "Глинените гърнета" - COVID-19 също не е тема на разговорите. Има фрапе, чейзкейк, дори пица на обяд.


Така е всеки ден


В дъжда, който продължава да вали, мракът пада бързо. Денят приключва с поредните скучни брифинги. Първият - отново пред входа на болницата в парка "Баждар". Вторият - на площад "Възраждане", който събира всички власти в Габрово. Там са кметството, областната администрация и съдът. А сега и журналистите.


Първият брифинг проследява подробно вече известното - липсата на промяна в състоянието на 75-годишната жена, която първа в Габрово е дала положителна проба за коронавирус. От втория също няма новини. Но за да оправдаят дългото заседание на кризисния щаб, участниците в него съобщават, че "ситуацията е динамична", пробите "все пак пътуват до София", а за да бъдат изготвени резултатите от тях, имат нужда от "технологично време". Ще се видим отново утре.


Вторник


Очакването на резултатите за осем теста - от Плевен и Габрово, изпратени за анализ ден по-рано в Националния център по заразни и паразитни болести в София, започва от рано - още с утринните блокове на телевизиите. В кадър е пак директорът на болницата, сякаш никога не си е тръгвал оттам.


Затова по-интересно е на опашката в току-що отворилата аптека на пешеходната зона в Габрово. Там две жени на средна възраст въздишат: "И какви мерки са взели? Ни-как-ви!, казва едната. Махнаха си децата от главите - училищата са във ваканция до второ нареждане - ние да му мислим. А всички са по дискотеките. Нашият се върна посред нощ! Кой киха, кой кашля, кой с температура - оправяй се!".


Втората опитва да разсее тревогата: "Е, в двата мола парти центровете били затворени все пак. Не е съвсем без нищо! Ама иначе е пълно с хора. В това време - къде да са?!".


Поредният брифинг под открито небе е обявен за 14 ч. още от предната вечер. Но се бави. Четирийсет минути по-късно две служителки на общината изтичват през площада, за да поканят журналистите "на топло". Фоайето на кметството е под големия градски часовник, кой знае от кога спрял на 8.30 ч. Междувременно без брифинг вече всички са научили, че нови случаи на коронавирус в Габрово не са потвърдени. Така още половин час по-късно "официалните лица" застават пред камерите на националните телевизии само за да съобщят вече известното.


"Не ме питайте за това! Не знам! Нямам никаква представа!


Занимавам се със щаба, ще ви свържа със секретаря на на общината, ако искате!" Това е многословният отговор, който кметът на Габрово Таня Христова дава на неочакван въпрос - дали администрацията й е подготвена да предостави на гражданите достатъчен обем електронни услуги, в случай че обстановката в града се влоши. "Наистина не знам, повтаря Христова. Питайте.... пресцентъра".


Само минути по-рано обаче тя е обявила "за новините": "Виждате, че в институциите достъпът на граждани е контролиран от гледна точка недопускането на струпването на много хора. Всички служители на фронтофисите са с предпазни маски и с осигурени дезинфектанти. Това са мерките, които се предприемат, за да можем да бъдем отговорни, за да може животът в Габрово да продължи нормално и да не си помисляме, че можем да допуснем спиране на нормалността".


Паметникът на Рачо Ковача в Габрово

© Спас Спасов

Паметникът на Рачо Ковача в Габрово


Под моста "Игото" в центъра на Габрово р. Янтра шуми мътна след дъждовете от последните два дни. На високата скала в средата на коритото й е бронзовата статуя на основателя на града Рачо Ковача - гол до кръста, с големи мустаци и чук. За карнавала през май го обличат в национална носия - с везана риза, потури и пояс. Сега никой не се сеща за Рачо. А можеха да му сложат поне маска... За да напомня на правнуците си да се пазят - от болести и от празни думи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2833 Весело

  Да се смееш ли или да плачиш ...

 2. 2 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  "Вие акъл имате ли?, почти вика възрастен мъж, чийто ред току-що е дошъл. Сега ли се пръска? Колко време да чакам още? Бе.....загубена държава!".

  Хора с подобен манталитет са най-опасни в тази ситуация. И тези, които дават трибуна на техните изцепки!

 3. 3 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Репортажите на Спас Спасов са винаги много интересно написани.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Много добър репортаж.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Фейлетон по време на епидемия.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Пълни глупости. Хахаха.
  Все едно баба Яга пратили да прави репортаж. Слава богу.

 7. 7 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Слушах сутринта по телевизията един от гостите в студиото (предполагам лекар), и човека си беше откровен. Звучеше от сорта - вируса ще си го има около нас, свиквайте! Въобще не си и правеше илюзии, че можем да се справим с него.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Любопитно

  А заразените как са?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Много "благодарна" тема за упражнение в красноречие и "духовитост " с каквито авторът разполаага в изобилие . Писанията му са обикновено от Варна и наистина са интересни. Сега , темата КОРОНА и Габрово нещо не му иде съвсем на "перото ".Просто защото с някои неща не бива да се шегуваме , както и не бива да се всява паника.Редно е да се изпълняват съветите на експертите , а това , че Ганчо е НЕДОСЕГАЕМ си остава за негова сметка. Иначе авторът си е читав и с добри референции:
  "Спас Спасов ръководи кореспондентското бюро на „Дневник” във Варна. Завършил е Българска филология, след което е работил в различни печатни и електронни медии. Специализирал е журналистика в Съединените щати и Холандия. Завършил е курса „Медиите в интернет” в Центъра за обучение и квалификация на журналисти в Париж "

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Поредната истерия. Дошла много на време, за да измести вниманието от вътрешните проблеми. И пълна каша в мнението на експертите. Добре поне, че мигрантите не са ни налазили, защото държавата щеше да блокира окончателно.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Животът трябва да продължи, независимо от вируса, просто хората трябва да продължат с обичайния си ритъм, а истерията от Китай дано скоро да отшуми, както и се появи у нас !

 12. 12 Профил на Old one
  Old one
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слушах сутринта по телевизията един от гостите в студиото (предполагам лекар), и човека си беше откровен. Звучеше от сорта - вируса ще си го има около нас, свиквайте! Въобще не си и правеше илюзии, че можем да се справим с него.
  —цитат от коментар 7 на Бай Гадьо


  Да това трябва да се внуши - че е нещо нормално и така да се излезе от отговорност и да не се търси сметка за престъпните безотговорност и некомпетентност, защото мерките които предприемат са късни и неправилни. След като карантината е мярката от последна инстанция, защо не я приложихме възможно най-рано? Защо не спряха всички китайци и италианци и хората от тези дестинации да не влизат в България още преди месеци?

 13. 13 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А при нас пуснаха децата във ваканция поне за една седмица. Превантивна мярка. Всеки по къщите си.

 14. 14 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всички габровци - космонавти!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Без Паника. Бай т. Дончев ще ги опрай.

 16. 16 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Как готино ще пламнеме до една седмица....не е истина направо.

 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Вирусът ще дойде ще вземе своето и ще отмине.
  С прочутият си непукизъм и развито самолечение.
  Никой няма да разбере нито колко са болните нуто починалите баш от този вирус.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 767 Неутрално

  БЕЗОБРАЗИЕ !!!

  Бойковата крадлива държава е най безхаберната в цялата ни държавна история! Къде е държавният резерв? Как е възможно някой медицински специалист да борави с евентуално заразени лица и да няма лични предпазни средства? И то дори в София? То бива безхаберие, но това минава всички граници! Цели 3-4 месеца след старта на тази пандемия?
  Само преди 30 години държавата поддържаше складове държавен резерв пълни с всякакви стоки и горива, включително и лични предпазни средства - маски, ръкавици, химически облекла, изолиращи противогази, които не ползват бутилки с кислород или външен въздух, а въртят един и същи въздух, който постоянно се обогатява с кислород, произвеждан от ампула и издържат до 6 метра под вода. Всеки ученик ходеше по 1 месец през лятото на 10 клас на военно обучение, където минаваше с противогаз през помещение с неприятни газове и се обучаваше за скорост на поставяне на противогаз ...
  Бизнесът, с който се среща Борисов чака някой да му нареди. Малки шивашки фирми почнаха да шият маски? Има елементарни машини за правене на маски за еднократна употреба без използването на човешки ръце, които са налични в момента с цени от 30 000 долара. Гледам вчера човека, който доскоро управляваше фирма за производство на руска салата щял ни прави по заповед на Борисов маските. Ама те се правят от специални материали със сертифицирани филтри... Ама той почвал утре.
  Борисов бил уредил да внесем лични предпазни средства за болници от Турция!
  Това е човек дето не разбира дори от гасене на пожари. Ама претендира да води дори в ЕС. Трябва да си си организирал системите в държавата и да гледаш напред.
  Моят съвет към Борисов е да покани Иван Костов и да изпълнява безропотно всяка негова препоръка. Съвсем скоро София и цяла България ще бъде запалена и то от безхаберността на тия дето ни управляват.

 19. 19 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 934 Весело

  Спас Спасов ръководи кореспондентското бюро на „Дневник” във Варна.

  Завършил е Българска филология, след което е работил в различни печатни и електронни медии. Специализирал е журналистика в Съединените щати и Холандия.
  —цитат от коментар 9 на doroteus


  Те туй:

  Специализирал е журналистика в Съединените щати и Холандия.
  —цитат от коментар 9 на doroteus


  ми е познато.

  Бареков пък беше "специализирал" в CNN.

  Президент Радев бил- забележете- "слушал лекции" в намси ква академия в САЩ (затуй бил НАТО-вски генерал, разбираш ли).

  За Спас нямам идея, ма покрай другите двама- като чуя, че някой нашенец бил "специализирал"- ми идва като:

  Бил е на студентска бригада в САЩ, и е брал лалета в Холандия.

  Щото- видяхме му и на Барека специализациите, и на Радев- НАТО-то. :) :) :)

  P.S.: Моля "НАТО-вския" полковник от Коста- Перчево да не се меси, да си излъска червената петолъчка, и да се ослушва като зашит г**- с натовска пенЦия… :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 20. 20 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 934 Весело

  Моят съвет към Борисов е да покани Иван Костов и да изпълнява безропотно всяка негова препоръка.
  —цитат от коментар 18 на proizvoditel


  Бе... няма лошо, ма то почти не остана за приватизиране... :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 21. 21 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "olga_kokoshkina":
  До коментар [#1] от "SS":

  Репортажите на Спас Спасов са винаги много интересно написани.
  —цитат от коментар 3 на olga_kokoshkina

  Да се смееш ли или да плачиш ...
  —цитат от коментар 1 на SS


  То кое в държавата ни не е "пунта мара", та да искаме и габровските общинари да са у ред.


 22. 22 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Авторът се е опитал да пресъздаде обстановката и настроенията в Габрово. Щом възприемаш, че има шега в статията то очевидно е успял. Защото хората точно така възприемат нещата, което не е задължително да важи за автора.

 23. 23 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 767 Неутрално

  И да уточня - декларирам, че нямам нищо общо с политиката на тази държава, не съм получавал въобще обществени поръчки, "заменки", концесии, европроекти, или каквото и да е рамо от държавата или Общината. Не съм вземал куфарчета червени или жълти, нямам хотели, не съм приватизирал, не съм прал пари, не съм рекетирал никога и никого. Не съм близал никакви високопоставени задници. Имам си фирма, каквото изкарам - това ям. Имам си съдружничка, с която дърпаме заедно каруцата, която затъва все по силно в калта. Имахме десетина работници, а днес сами си работим. Някога летяхме, после плавахме в една лодка, а днес дърпаме заедно каруцата. Някога мечтаехме, а днес оцеляваме. Но и това ще мине

 24. 24 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ""Не ме питайте за това! Не знам! Нямам никаква представа!
  Занимавам се със щаба, ще ви свържа със секретаря на на общината, ако искате!" Това е многословният отговор, който кметът на Габрово Таня Христова дава на неочакван въпрос - дали администрацията й е подготвена да предостави на гражданите достатъчен обем електронни услуги, в случай че обстановката в града се влоши. "Наистина не знам, повтаря Христова. Питайте.... пресцентъра"."

  Хахахха, той бившия габровски кмет , Томи босоглавия, нали отговаря за електронното управление. Та от десет години това управление никакво го няма , ама сега ще се появи за една седмица , щото дошъл вирусът.

 25. 25 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Моят съвет към Борисов е да покани Иван Костов и да изпълнява безропотно всяка негова препоръка.
  —цитат от коментар 18 на proizvoditel
  Бе... няма лошо, ма то почти не остана за приватизиране... :) :) :)
  —цитат от коментар 20 на Дедов'та Колюуа Унукя!


  Ай ся, европейските субсидии, /плюс нашите данъци де/ много добри си се приватизират. Магистрали , ремонти , граф Игнатиев, къщи за тъщи....
  И все ще се намери някой ТЕЦ за Доган , или Булгартабак за Шиши... 26. 26 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Любопитно

  Аз пък ще ви дам друг пример...
  Италия която е една от водещите в ЕС държави, докато починалите от коронавирус не минаха 500 а заразените 5000 хиляди не вземаха никакви мерки.

  Много бързо забравихте, как им се подиграваха на играчите на Лудогорец, че били с маски при престоя им в Италия, а тогава в Италия имаше няколко стотин заразени и десетки починали. В България нямаше нито един регистриран случай
  Без коментар

  Давал съм ви и друг пример.
  Братовчедка ми пътуваха с автомобил през половин Европа преди десетина дни и първото място където на границата са ги посрещнали с маски и термометри е било българската граница.

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Покрай сериалите, народа се научи да имитира (манкира) дейност, без да навлиза в подробности. Манкирането е най-видимо в държавни служители, в повечето случай калинки. Манкирането на протеста на мед. сестрите и мисирките около тях беше отвратително. В горещите репортажи реакцията на уплашените мед. сестри вече е истинска, но я няма Мая Манолова да им суфлира отзад.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Забравих - не съм бил и трол!

  А Иван Костов не ви го препоръчвам като икономист или приватизатор, макар да му свалям шапка за това дето направи, с наследството дето получи и скоростта, с която го направи. Само и основно заради него ние днес сме в ЕС. Дори и Първанов не успя да ни върне назад.
  Иван Костов трябва да бъде поканен защото е специалист по 2 неща - решаване на кризи и стратегическо действие. След него няма нито един известен политик, който да умее да гледа в бъдещето и да прави изпреварващо стратегическо действие. Само при него имаше наченки на пазарна икономика, която с конкуренцията между фирмите да не се нуждае от БАЩИЦА или ДЪРЖАВНА ПОМОЩ. Само тогава Бащицата спира да гаси пожари, а има нреме да гледа напред.

 29. 29 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Ако анализираме положението е ясно, че България е пламнала. Просто заради скъпите тестове и интересите в туризма на бандитите зад Бащицата още не сме обявили, че "ЦАРЯ Е ГОЛ". Никой от заразените никъде не е ходил, едни пенсионери, които са ходили най-много до магазина или до болницата. Но българите ще започнат да се пазят чак след като някой падне на улицата, а друг го сподели в социалните мрежи.

 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Любопитно

  До коментар [#29] от "proizvoditel":

  Швейцария е с малко по-голямо население от България, но е 10 пъти по-богата от нея.

  БВП на Швейцария е около 700 милиарда евро годишно
  БВП на България е по-малко от 60 милиарда

  В момента заразените в Швейцария са 500, а починалите 3-ма

  Та въпроса ми е пламнала ли е Швейцария и имат ли си ЦАР, гол или облечен

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Цели ДВАМА болни в Габрово! Гоуяма работа! А дали са болни от грип или друго - май не е много сигурно !?
  По една агенция 651 умрели в Италия, според други 6, ама дай да правим паника, другото е.и му майката!
  А че в Нидерландия е започнал процес срещу 4-ма российски "асвабадители" - то не е интересно. Дай да съсипем европейската икономика - в името на свободата на словото!

 32. 32 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 934 Весело

  До коментар [#20] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Забравих - не съм бил и трол!

  А Иван Костов не ви го препоръчвам като икономист или приватизатор, макар да му свалям шапка за това дето направи, с наследството дето получи и скоростта, с която го направи. Само и основно заради него ние днес сме в ЕС. Дори и Първанов не успя да ни върне назад.Иван Костов трябва да бъде поканен защото е специалист по 2 неща - решаване на кризи и стратегическо действие. След него няма нито един известен политик, който да умее да гледа в бъдещето и да прави изпреварващо стратегическо действие. Само при него имаше наченки на пазарна икономика, която с конкуренцията между фирмите да не се нуждае от БАЩИЦА или ДЪРЖАВНА ПОМОЩ. Само тогава Бащицата спира да гаси пожари, а има нреме да гледа напред.
  —цитат от коментар 28 на proizvoditel


  Добре- с теб спор нямаме.

  Изглеждаш ми на работяга човек- в тази връзка- да ти дам една препоръка- не ме вземай насериозно- над 90% от това, което пиша тук- е за бъзик.

  Ако ме мернеш, ако ти стане смешно- давай нататък- с мен в спорове е излишно да се влиза.

  Щото аз няма да споря. На мен всичко ми е през... ръкава, да речем. :) :) :)

  Иначе- приличаш на честен човек- успех в начинанията ти.

  Толкова от мен засега, братя- че природата ме зове!


  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#28] от "proizvoditel":

  Остай го Костов!
  Баце вече не режи лентички, виж го в новото му амплоа - заедно с една фуражка всеки ден по ТВ-тата обявяват за по един-двама болни - от какво не се знае, ама купон да става! Дава го Баце загрижен за нацията!

 34. 34 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Хубаво е да се каже, че в момента в България има хиляди заразени, които заради "мерките" на Правителството, ще продължат да се разхождат по тротоарите, по магазините и по "културните събития", а ще проявят симптоми не само след 14 дни, а вероятно до 24 дни, тъй като според последните данни на СЗО, инкубационният период е от 3 до 24 дни.

 35. 35 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вчера (ли беше?!) български вирусолог каза, че този вирус ще бъде изкаран от 60-70% от населението в Европа. Като гледам как се развиват нещата и добавя пълната незаинтересованост и в повечето случай нее*ателност на българина, начинът му на мислене (ти ли ще ми кажеш), ниската му хигиена, като нищо ще стане точно така.

 36. 36 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Баба на 75 е единствената заразена?! Моля ви се, по-голяма небивалица не бях чувал. Щом бабата е заразена означава, че тоя вирус е в България поне от миналата година и сума ти хора са го изкарали, като са мислили, че е грип тип Б. Просто е нелогично единствено една баба да е болна.
  Цялото това квичене на управляващите ми звучи като онзи клип на една комунистка, дето питаше постоянно 'КОЙ ЩЕ НИ ДАДЕ ПАРИИИИ'

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До 26:"001".... Аз пък ще ви дам друг пример...Италия която е една от водещите в ЕС държави, докато починалите от коронавирус не минаха 500 а заразените 5000 хиляди не вземаха никакви мерки...."

  а според други агенции починалите в Италия са ...... 6! Във Франция нито ЕДИН!

  https://nova.bg/news/view/2020/02/24/279077/франция-излекува-всички-болни-от-коронавирус

  А в България баце реве по телевизиите за коронавирус! Пак пари ли иска !?

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":

  И Баце леко накашля докато обяснява със загриженост... ;)

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ..... Просто е нелогично единствено една баба да е болна.Цялото това квичене на управляващите ми звучи като онзи клип на една комунистка, дето питаше постоянно 'КОЙ ЩЕ НИ ДАДЕ ПАРИИИИ'
  —цитат от коментар 36 на gorodetski  Ами ако наистина това е нов прийом на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ да изкара България супер засегната като Италия, за изклинче едни пари? Надали еса случайни усилията му всеки ден да го гледаме по телевизиите с оня шапкар от ВМА? Къде са директорите от университтските болници?

 40. 40 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#18] от "proizvoditel":

  С повечето неща бих се съгласил но това как едно време било по-различно... Хич не съм съгласен... Мизерията беше по-голяма. Само дето и пропагандата беше по-голяма а и нямаше от къде да се чуе истината. Попитай някой военен как се правят учения с ракети (да, ракети) с изтекъл срок на годност. Попитай някой лекар от миналото как се лекуват тежко болни с аспирин, защото нямаше друго и т.н. и т.н. Противогази и аз съм слагал но твърде вероятно е било филтърът им да е я з изтегъл срок я с някакъв друг проблем.

 41. 41 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До 26:"001".... Аз пък ще ви дам друг пример...Италия която е една от водещите в ЕС държави, докато починалите от коронавирус не минаха 500 а заразените 5000 хиляди не вземаха никакви мерки...."а според други агенции починалите в Италия са ...... 6! Във Франция нито ЕДИН! https://nova.bg/news/view/2020/02/24/279077/франция-излекува-всички-болни-от-коронавирус А в България баце реве по телевизиите за коронавирус! Пак пари ли иска !?
  —цитат от коментар 37 на historama


  Ти като си пишеш дали мислиш ...
  Значи всичко в Италия и Франция е трих, както викаше Божо от РъБъ

  Значи Италия иска да загуби 100 милиарда евро от туризъм, за да спечели част от 25 милиарда които ще отпуснат в ЕС за всичките 27 страни

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#41] от "001":

  да, мисля, защото това що го плещи Борисов за 350 000 000 болни от короната - то тогава чумните епидемии от Средновековието ряпа да ядат!
  Иначе в нета има интересни неща, напр. Борисов е единственият премиер който реве по телевизиите за болни, и съобщава в специални предавания за всеки нов случайна 75 годишна болна баба.

  Защо не се говори за нито един случай в Рашистан?

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":И Баце леко накашля докато обяснява със загриженост... ;)
  —цитат от коментар 38 на Petleshev


  Много е загрижен Баце за короната, а междувременно трима загинали пак в Арсенал! Без да са били в рисков регион! То май от Арсенал по-рисково място няма.

 44. 44 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#30] от "001":

  Ама що се сравняваш с Швейцария, бе? След Втората световна вмойна тя се събуди с банки пълни с пари без собственици. С толкова много въртящи се пари този бвп е направо малък. Но да не ревем за тях.
  А иначе: те са от белите държави дето нищо не крият, освен някои притежатели на сметтки в банките си. Като са казали 500, значи са 500. При нас обаче съобщаваме само тези дето сме изследвали. А нямаме и много тестове за изследване, а освен това чакаме някой да дойде и да се изследва.

  не съм избягал
 45. 45 Профил на neo_libra
  neo_libra
  Рейтинг: 8 Гневно

  Шест медицински сестри хвърлят оставки днес от белодробната болнца. Не им се умира за 850 лева. Бойко да прати мисирките да лекуват хората, или даскалиците с по 1400 лева заплати.
  А бутахте медицинските сестри по первазите и ги насилвахте...

 46. 46 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#40] от "mrslv":

  Изобщо не съм съгласен с теб. Попитай кво представляват саво химическите облекла или противогаза за който производител" ти пише - ИП 46 М. Аз съм ходил на кутс за използването му в извънредни ситуации и съм влизал касто във водата, така и н пожари.

  не съм избягал
 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално
  ....":Швейцария е с малко по-голямо население от България, ....В момента заразените в Швейцария са 500, а починалите 3-маТа въпроса ми е пламнала ли е Швейцария и имат ли си ЦАР, гол или облечен
  —цитат от коментар 30 на 001


  прочетох друго, за 25 заразени
  https://www.radiolac.ch/actualite/sante/la-suisse-compte-desormais-25-cas-de-coronavirus/
  ти къде прочете за 500?

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Отначало се снишавахме, по тодорживковски, дано ни се размине. Ама не, а сега вече сме закъснели. Само маски няма да оправят работата,модерно оборудване трябва. А в болниците, едва ли има за всички, които се разболеят.

 49. 49 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  да ти го тура герберон

 50. 50 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Баце каза какво говорят лидерите на ЕС

  Днес Меркел е дала интервю в който директно казва, че заразените в Германия само можели да минат 50 милиона.
  Който си мисли, че в България ще останем с 6 случая или с 6000 хиляди е голям оптимист.

  По всяка вероятно в момента и в България и в другите страни обявените случаи са много занижени, защото има много неоткрити огница.

  На вчерашната среща научните консултанти са прогнозирали, че ПИКЪТ на вируса в ЕС ще е септември
  С две думи това е само началото.
  И по новините може да излизат не колко са заразени, а колко не са

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  "...Шест медицински сестри хвърлят оставки днес ..."

  Оставка може да хвърли само който е избран след гласуване! (депутат, президент, премиер, директор)
  Медицинските сестри са подали молба за напускане.

 52. 52 Профил на T
  T
  Рейтинг: 230 Неутрално

  "Маскарад" да наричаш сутиацията в един град в критично положение е меко казано дебилно!
  Язък Ви и на претенциите на списвачите и на редакторите и на редколегията Ви! Много ниско падате!..

 53. 53 Профил на neo_libra
  neo_libra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Барба Ганьос да прати даскалиците като Фандъкова да лекуват хората. Или някоя мисирка.

 54. 54 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#51] от "historama":

  Как хвърляли оставка шест сестри като имало само 2 там.

  Това още веднъж показва, какви сме мижитурки като нация и защо Китай ще се оправи.

  Италиански лекар каза , че от 14 дни не се е прибирал вкъщи, че нямат маски, че вижда детето си само през скайп
  Китайски лекари казаха, че са с памперси защото като облекат защитния костюм и не са ги сваляли с дни.
  Спяли са по столовете в болниците по няколко часа.
  А тук натоварените сестри в тази болница се грижели за 8 човека , а последните два дни ги изкараха в интервюта

 55. 55 Профил на neo_libra
  neo_libra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "001":

  За 900 лева ти ще отидеш ли без защитни средства? Но е лесно да си ТРОЛ на издръжка на Герб нали? Сега ще се разбере колко е пробито всичко.

 56. 56 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Преди 20 години за по 7 долара на месец са работили , не за 900 лева и стига пропаганда.

  Показваха, че имали маски от висок клас, но те били с изтекъл срок.

  Маските не са ти яйца , че да е проблем, че на кутията им пишело , че били с изтекъл срок.

  Утре учителките може да кажат, ако децата нямат по 5 маски в чантите си няма да ги обучаваме, защото сме застрашени
  Същото може да кажат шофьорите в ГТ, същото може да кажат продавачките в супермаркетите , защото на ден през касите им минават стотици хора

 57. 57 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Всичко е под контрол. И заразените и починалите са "с грип Б".

 58. 58 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Господине, когато е болен съседът Ви това е статистика, но ако сте Вие е лична трагедия. Та по-кротко с препоръките. В момента започва вълната от Covid-19. Важно е да се ограничи разпространението доколкото е възможно. Май..та и на икономическата целесъобразност.

 59. 59 Профил на ЧеКа
  ЧеКа
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Виновни са само умрелите. Но не и дебилите от ГРОБ. Всичко е тип Б дето го има само в България. Жената умря на стълбите в болницата във Враца и не и направиха изследвания.

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#29] от "proizvoditel":

  Хем цяла България е пламнала, хем няма повече от нормалното за този период от годината тежко болни. Е тогава за какво е паниката ?!?

 61. 61 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#7] от "Бай Гадьо":

  Както не сме се справили с другите щамове на грипа, така няма да се справим и с този.

 62. 62 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1484 Весело

  След пет минути подът в залата за клиенти вече е мокър.
  Мирише на хлор
  -------
  Правилно казваше старшината - ако не е мокро, значи не е мито. Ако не мирише на хлор, значи е мръсно. 😀

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK