На живо

Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен

© Юлия ЛазароваКоронавирусът COVID-19 взе първа жертва в България - 66-годишната жена, която вчера беше настанена в "Пирогов" с положителна проба, е починала в 15.42 ч. днес, съобщи здравното министерство.


По данни на властите пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Тя е постъпила в болницата с тежка двустранна пневмония, а сутринта от националния щаб за борба със заразата обявиха, че е на командно дишане. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ, уточняват от министерството.


Жената и съпругът й - на 74 години, са първите потвърдени случаи на зараза с COVID-19 в София. Лекарите продължават да се борят за живота на мъжа, чието състояние - по данни на лекарите от сутринта - е тежко, но не критично. Изследват се проби от хората, които са били в контакт с болните - близо 90 души.
Властите обявиха днес още един потвърден случай на зараза - на 72-годишна жена от медицинската гилдия, за която се предполага, че се е заразила при пътуване в чужбина. Тя е в болница, но състоянието й не е тежко.


Четиримата пациенти с COVID-19 в Плевен и Габрово са в добро състояние.


Властите обявиха, че разхлабват гласуваните в неделя от правителството мерки за безопасност - падна пълната забрана за провеждане на културни и спортни събития на закрито, а от следващата седмица училищата ще се върнат към нормалния ритъм на работа. Националният щаб за борба с коронавируса призова многократно хората да поемат лична отговорност за здравето си, да спазват обявените препоръки и да ограничат пътуванията си.


Министерството на труда излезе с препоръки към работодателите да търсят възможности за дистанционна работа и за провеждане на работни срещи онлайн, за да се избягва струпването на хора.


На фона на тези призиви Българската православна църква обяви, че Великденските богослужения ще продължат.


"Дневник" следи в реално време развитието на ситуацията.

Много cъдилищa в cтpaнaтa oт вcичĸи нивa - oт paйoннo дo въpxoвнo, cпиpaт пpoвeждaнeтo нa пyблични cъдeбни зaceдaния в изпълнeниe нa пpeпopъĸaтa нa Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa Висшия съдебн съвет (BCC). Повечето от тях ще гледат основно мерки за неотклонение. Кои съдилища спират съдебните заседания четете тук.

Български камиони са блокирани в чужбина

Около 100 български камиона са блокирани на два от граничните пунктове на Хърватия заради въведените ограничения за движение във връзка с коронавируса. По информация на посолствата ни в Загреб и Белград хърватското правителство е взело решение да не се допускат на територията на страната чуждестранни превозни средства, които да престояват повече от 24 часа, а на 10 март във връзка с въвеждането на мерки за възпрепятстване на разпространението на болестта COVID-19 в Сърбия е въведена временна забрана до края на март 2020 г. за влизане на територията на страната на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китай, Южна Корея, Иран и Швейцария. Забраната се отнася за всички пътуващи, включително и транзитно преминаващите през Сърбия чужди граждани.


На границата между Хърватия и Сърбия се намират около 50 български камиона, които на този етап не са допускани да влязат на нейна територия. След разговори на посланика ни в Белград Радко Влайков вътрешното министерство на Сърбия потвърди, че българските камиони ще бъдат пропуснати на сръбска територия като ще бъдат групирани и ще им бъде осигурен полицейски ескорт за безпроблемно транзитно преминаване през Сърбия до българската граница.


Струпване на български камиони има и на словенско-хърватската граница. На ГКПП Обрежие-Брегана се намират около 50 български камиона, които не са допускани на територията на Хърватия, тъй като в пътните им листове е записано, че трябва да се завърнат в България през Сърбия. Посолствата ни в Любляна и Загреб са ангажирани да осигурят храна и вода на чакащите български шофьори, докато се търси решение на проблема.


Малко по-късно от външното министерство уточниха, че Сърбия е отворила границата си за транзитно преминаващи товарни моторни превозни средства.

Частните болници спазват същите изисквания, каквито са наложени и на държавните и общинските лечебни заведения. Това съобщиха от Българската болнична асоциация. От там подчертават, че частните болници имат готовност да ангажират лабораториите си за изследване на пациенти с коронавирус, както и да прилагат бързи тестове за диагностика на пациентите и медицинския персонал, в случаи на съмнения за заразяване.


"За целта очакваме да ни бъдат предоставени от Националния кризисен щаб: специфичния реактив, необходим за провеждане на изследванията; предпазни костюми за персонала, както и другите съпътстващи епидемиологичната стратегия средства за превенция и защита – както на пациентите, така и на персонала", пишат от болничната асоциация.

Има гнезда с коронавирус

Началникът на щаба за борба с болестта Венцислав Мутафчийски каза, че има няколко случая в България на коронавирус, които нямат общо помежду си. По думите му "имаме няколко гнезда, в които има доказана инфекция и само по себе си това говори за разпространеност на заболяването", уточни той.

Болниците в София вече работят в режим на повишена готовност. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че при искане от националния щаб има готовност до 72 ч. Втора градска болница да заработи като инфекциозна, за да приема пациенти.


Кой други болници поемат пациенти със съмнения за коронавирус и как разпределя случаите Спешна помощ вижте тук.


Още един случай в столицата

Потвърден е седми случай на заразен с коронавирус, съобщи председателят на националния щаб за борба с болестта Венцислав Мутафчийски.


По негови данни става дума за 72-годишна жена от медицинската гилдия, която не е контактувала в България с болен пациент.


Последното й посещение на работното място е било на 22 февруари. След това тя е посетила два конгреса- в Англия и Испания. Завърнала се е преди няколко дни с грипоподобна симптоматика и е постъпила в Инфекциозното отделение на Военномедицинска академия, уточни Мутафчийски. Той уточни, че състоянието на жената не е тежко. Издирват се контактни лица.

Пациентката от София почина

Настанената вчера в "Пирогов" с положителна проба за коронавирус 66-годишна жена е починала в 15.42 ч., съобщи здравното министерство, като уточни, че тя е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция.


Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ, уточняват от министерството. Лекарите продължават да се борят за живота на мъжа.


Резултатите от пробите на техни близки, осем души, настанени в Белодробната болница "Света София" в столицата още не са готови.

Заради препоръките за ограничаване на масови събития две от основните политически сили - БСП и ДПС, отлагат партийните конференции, предхождащи избора на лидер. Формациите трябваше да избират лидерите си в един и същ ден - на 26 април. Вижте как се променят плановете - тук.

Работодателите могат да въвеждат гъвкаво работно време и дистанционен труд като предпазна мярка за служителите си срещу разпространението на COVID-19. Това са част от препоръките, които социалното министерство изпрати днес до работодателските организации.
В тях се посочва, че работодателите могат да превърнат всички свободни помещения в нови работни места и да поставят вътрешни прегради между отделните работни станции. Препоръчва се събранията, конференциите, семинарите и обученията да бъдат отложени или да бъдат организирани онлайн.

Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен

© Юлия Лазарова


Променливото работно време може да се съчетае с дистанционна работа, като по този начин ще се избегне струпване на работници. От ведомството посочват още, че за да се организира надомна работа, ръководителите на компании следва да създадат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да осигурят оборудване.


Служителите с болничен лист за поставяне под карантина не трябва да се допускат до работните им места, казват още от МТСП.

Неизвестни за случаите в София

Все още има доста неизвестни факти около двата най-нови случаи на коронавирус - на възрастни мъж и жена в болницата за спешна помощ "Пирогов" в София.


Лекарите не знаят със сигурност дали мъжът е минал през други болници преди да се озове в "Пирогов", нито защо жената, която е в тежко състояние, е стигнала в спешния център.


Какво казват властите по версията за връзка с базара "Илиянци" четете тук.

Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен

© Велко Ангелов


Институтът по отбраната към армията представи днес първите защитни костюми, разработка на български компании. Производство им започва днес, а плановете са да се правят около 2000 защитни облекла от три предприятия.


"Оттук нататък няма да говорим за липса на защитни облекла и маски, осигурени са количествата, скоро ще можем да ги предоставим", обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Към кризисните ситуации е важно да се подхожда и с доза хумор. Затова "Дневник" представя "саундтрака на коронавируса", както преди време представи и "саундтрака на Брекзит" - без претенции за изчерпателност, но с разнообразни парчета - от Бритни Спиърс до Black Sabbath. Чуйте тук


Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен

© Christian Hartmann

Първи случай на заразяване с коронавирус е установен в Турция, предаде агенция "Ройтерс". Съобщението бе направено от министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа. Заразеният е турски гражданин. Състоянието му се оценява като стабилно и той е поставен под карантина.


Каква е ситуацията по света около заразата от коронавирус четете тук.

Църквата няма да отменя Великденските служби

Църквите в София ще продължат да работят, а службите ще са в нормалния си ритъм въпреки обявените мерки срещу коронавируса. Това се разбра от разпореждане на Софийската митрополия до клира. Според документа свещениците не могат да оказват на миряните и тайнствата: "Светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве".


Разпорежда се редовно почистване и дезинфекциране на църквите и се препоръчва молещите се да са на разстояние един от друг.


Програмата на празничните богослужения по случай празника Възкресение Христово остава непроменена, заяви в интервю за БНР ловчанският митрополит Гавриил и посочи, че опасността от вируса не налага промяна в богослужебния живот на църквата.


Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен

© Юлия Лазарова


В Европа църквите реагират различно на епидемията,

разказва "Юронюз".


В Италия, най-тежко засегнатата европейска страна, са забранени сватби, кръщенета и погребения. Базиликата "Св. Петър" и площадът пред нея са затворени до 3 април. Но папата призова свещениците да излязат сред народа и да посещават и утешават болните.


В Гърция Светият Синод реши, че ще продължи даването на причастие от една лъжица. Болестта не може да се предава от "споделената чаша на живота", пише в съобщението от понеделник. Ден по-рано имаше литургии срещу COVID-19 и призиви вярващите да следват препоръките на здравното министерство, след което се раздаваха информационни листовки.


В Испания достъпът до храмовете не е ограничен, но се взимат мерки преди Великден. В катедралата в Сантяго де Компостела забраниха да се прегръща статуята на апостола Св.Яков. Премахнати са съдовете за светена вода, в които вярващите топват пръсти преди да се прекръстят.


Подробности за решението на църквата и реакциите - тук

НАП: Ползвайте е- услуги

Националната агенция за приходите призовава всички свои клиенти да се въздържат от лично посещение в офисите на институцията в цялата страна, освен при неотложност. Клиентите които разполагат с ПИК или електронен подпис, могат да ползват всички предоставяни от НАП електронни услуги на този адрес. Всички данъчни и осигурителни декларации и справки, както и плащания към бюджета, могат да бъдат извършени онлайн без необходимост от посещение в офис на НАП, напомня агенцията.


Информация за данъчно-осигурителните изисквания можете да получите на информационния телефон на агенцията - 0700 18 700 или по имейл на електронните адреси за контакт в сайта на институцията.


От 12 март 2020 г., временно се прекратяват консултациите с клиенти на място, осъществявани всечи четвъртък от седмицата.

Грипната ваканция в София се удължава

Грипната ваканция за учениците в София се удължава до 15 март. Това обяви в профила си във "Фейсбук" кметът на София Йорданка Фандъкова.


"Допълнителните дни са във връзка със заболеваемостта от грип В на територията на общината", обяснява кметът. Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на вход, както за децата, така и за персонала.


Подробности как ще работят училищата четете тук.

Опит за контрабанден износ на 20 хиляди маски за еднократна употреба е бил предотвратен на граничния пункт "Дунав мост" при Русе, съобщи МВР. Общо 34 кашона с маски са конфискувани от автомобила на румънски гражданин, който пристигнал на изхода на страната снощи.


С решение на правителството от 8 март бе забранен износът на всякакви предпазни средства, включително макси, за да се спре спекулата и да се осигурят необходимите мерки за ограничаване на коронавируса COVID-19.

Пада пълната забрана за събития на закрито

Националният щаб срещу коронавируса обяви нови мерки за безопасност в страната.Пада пълната забрана за посещения на културни и спортни събития на закрито, гласувана в неделя от правителството. Масовите прояви ще са позволени при събиране на не повече от 250 души. Посетителите обаче трябва да са на разстояние от метър помежду си, а в театралните зали и киносалоните посетителите - през едно седящо място. Инструкциите предвиждат помещенията да се проветряват след представление или прожекция.


Това означава намаляване на броя на представленията и прожекциите, уточни шефът на щаба Венцислав Мутафчийски. На другите публични места на закрито ще се изисква проветряване и трикратна дезинфекция на посещенията, в които са се събирали хора. В отговор на въпрос Мутафчийски подчерта, че правилата за разстояние и праг от 250 души важат и за заведенията.


Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен

© Спас Спасов


Училища ще се затварят само при потвърдени болни


Учебните занимания и посещенията в детските градини ще продължат по обичайния ред при засилени мерки за безопасност - трикратна дезинфекция в рамките на деня, периодично проветряване, осигуряване на възможности за миене и дезинфекция на ръцете. Всеки ден в първия учебен час ще се прави инструктаж за спазване на лична хигиена. Учителите ще следят за симптоми и при нужда ще пращат децата на консултация при личните лекари.


В областите, където има потвърдени случаи на коронавирус, също няма да има пълна ученическа ваканция. Ще бъдат затваряни за 14 дни само училищата, където има потвърдени заболели. В същото време властите ще имат грижата деца, чиито семейства са били контактни с болни, да не посещават училища и градини.


Какви са мерките при спортни събития - тук.

Родителите могат да си получат парите за лагери

Родителите имат право да получат обратно парите, които са платили за отменена заради COVID-19 училищна екскурзия или лагер на децата си. Това разяснява вестник "Сега", като се позовава на информация от председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.


В началото на седмицата Министерството на образованието разпореди да бъдат отменени всички ученически пътувания до края на учебната година. Вчера министърът обясни в интервю за "Нова телевизия", че ограничението важи за петте учебните дни всяка година, които учителите имат на разположение за организиране на укскурзии. Лагерите и пътуванията, които са планирани по време на ваканциите могат да се провеждат.

Премиерът: Държавата прави нужното

Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен

© Юлия Лазарова


В изявление пред членовете на Съвета по сигурността и медиите премиерът Бойко Борисов увери, че държавата взима всички възможни мерки, за де се справи със заразата от коронавирус и няма основание за излишно притеснение. Той предупреди, че трябва да положат изрични усилия в извънредната ситуация да "не се счупи икономиката".


В Съвета по сигурността участват шефовете на служби и ресорните министри, но единствен Борисов говори след сбирката. От думите му се разбра, че до края на деня могат да бъдат произведени минимум 1000 защитни облекла. От вчера "на пълни обороти" пък върввяло производството на маски. Днес те трябва да бъдат раздавани на медиците в столицата. Премиерът не уточни за какво количество маски става дума.


Още от изявлението на премиера - тук.
Кога според Борисов ще е пикът на коронавируса - тук

"Дневник" излъчва на живо изявлението на премиера след извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано заради потвърдените първи случаи на коронавирус в София.


Депутатите се изолираха

В Народното събрание също бяха предприети мерки срещу разпространението на коронавируса. Достъпът до кулоарите е ограничен, а журналистите работят само в зала "Запад". На места са поставени дезинфектанти.


В кулоарите на парламента са поставени бутилки с дезинфектант

© Велко Ангелов

В кулоарите на парламента са поставени бутилки с дезинфектант


Посетителските групи са спрени със заповед на председателя на парламента Цвета Караянчева отпреди два дни.


Подробности - тук.

Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен

© Юлия Лазарова


75% от пълнолетните българи следят ежедневно информацията за разпространението на коронавируса в България, 19% - от време на време, а незаинтересованите са едва 6%, сочат резултатите от проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 29-ти февруари – 8-ми март 2020г. сред 1015 пълнолетни граждани.


Повече резултати четете тук.

Болната в София - на командно дишане

Лекуваната в "Пирогов" жена с коронавирус, за която съобщи снощи премиерът Бойко Борисов", е в тежко състояние и на командно дишане. Това съобщи на редовен брифинг тази сутрин шефът на военномедицинската академия и шеф на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.


"66-годишната жена в тежко състояние, интубирана е при постъпването, на командно дишане, в критично положение", каза медикът.


Нейният съпруг, приет по-рано, е с тенденция за влошаване, но не е в критично състояние и не е интубиран. Той е имал контакт с 49 лежащо болни, които се наблюдават. Извън болницата семейството е контактувало с осем души, които са настанени в болницата за наблюдение, но не показват клинична картина.


Състоянието на възрастната пациентка в Габрово се влошава. Медицинската сестра е в отлично състояние. Състоянието на пациентите в Плевен също се подобрява.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1143 Гневно

  Това е безхаберие - приемат те в болница със симптоми на вирус, не те изолират веднага и имаш контакт с 49 лежащо болни! Тези хора какво са виновни, че сега към текущите им болежки, да се прибави и това?

 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Изолирайте всеки заразен с вируса отделно от другите болни!
  За болните това си е чиста смъртна присъда!

 3. 3 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 407 Неутрално

  С всеки божи ден тия мауци закъсняват с истинска карантина.
  Лошото свърши,започва страшното.

  Трябва реална карантина като в Италия.

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#3] от "lynyrds":

  Вместо да коментираш , поеми отговорност , не излизайте и не разпространявайте инфекцията ,а и не се заразявайте .

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " Лекуваната в "Пирогов" жена с коронавирус, за която съобщи снощи премиерът Бойко Борисов" е в тежко състояние и на командно дишане."

  Това вече е лоша новина - живот в риск от усложненията на вируса ! Дано ги преодолее !

 6. 6 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 761 Неутрално

  С всеки божи ден тия мауци закъсняват с истинска карантина.Лошото свърши,започва страшното.Трябва реална карантина като в Италия.
  —цитат от коментар 3 на lynyrds


  Точно така. Но нашите ,,умни глави'' мислят след събитията. И все пак, дано помислят повече и да действат решително сега, за да не си скубем косите след седмица-две.

 7. 7 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Почнаха се проблемите в борбата с covid-19.
  На пациенти и здравна система.

 8. 8 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Изолирайте всеки заразен с вируса отделно от другите болни!За болните това си е чиста смъртна присъда!
  —цитат от коментар 2 на Аз съм българче обичам наште планини зелени

  Къде да го изолират? В мазето или в тоалетната?


 9. 9 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Градски аз съм от тези които съм на първа линия с 40 прегледа на ден и утре ми свършват маските а да няколко дни и дезифектанта

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Разстроено

  Не искам да съм лош пророк, но ми се струва, че тепърва ще се увеличават случаите, а като комбинираме българската недисциплинираност и състоянието на болниците и въобще на здравната система, се очертава мрачна картина.
  Дано не съм прав.

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrds":

  успех и се пази.

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#8] от "zaki":

  Отделно от другите болни! Но затова се мисли преди да дойде!!!
  Сега вече дойдЕ!

 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrds":


  Маски може да се ушият и от плат!
  Преди време мед. сестрите(защото майка ми е такава) какви маски носиха? Переш гладиш и т.н.Освен това можеш да я ползваш многократно! Вирусите при 100 градуса по Целзий просто нямат шанс.

 14. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":


  И аз се моля дано не си прав,ама....

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Георгиев":

  Така е. Появява се на входа на болницата една-единствена жена, няма никакви други останали пациенти с подобни симтоми в този момент, на челото на жената свети ярък надпис "КОРОНАВИРУС", но тамошните "медицински специалисти", както Дневник нежно ги нарича, когато викат пред Партийния дом, вместо да я опаковат в наилони, още преди вземането на проби и потвърждаването на вируса, са я развели из всички легла по стаите, и са я накарали да се ръкува и да киха в лицата на тежко болните по стаите, понеже в приемната е било празно, а очевидно те са искали тя да заразява болните!
  Явно си правят някакъв експеримент...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":Градски аз съм от тези които съм на първа линия с 40 прегледа на ден и утре ми свършват маските а да няколко дни и дезифектанта
  —цитат от коментар 9 на lynyrds


  Успех и се пазете!

 17. 17 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не знам от къде извадихте тези изводи, но ми прилича на типично изкривяване на коментара ми.
  Говоря за мъжа - така пише в статията. При постъпването си съобщава какви са оплакванията. Не трябва да го слагат в стаята с 49 лежащо болни, за да няма контакт с тях.

 18. 18 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Типично по български в 12 без 5 започваме да мислим какво да правим. Трябваше още преди месец да е бил наличен План А за начина, по който ще функционира държавата в подобна ситуация и как да бъде обезпечено това ресурсно. А готов План Б трябваше да е наличен при невъзможност да бъде приложен План А. Мърлява работа

 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Голяма част от първите заразени в Италия са били част от пациентите в болници ...

  Така , че не ходете по болниците освен в краен случай, защото шанс да се заразите там е много по-голям ако не ходите

 20. 20 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrds":

  Това не звучи никак добре. Дано да имате търпението и късмета да преодолеете това изпитание!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  "Най-ценният" ни капитал.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Явно вирусът вече е навсякъде. Най-интересно ще е в парламента и метрото.

 23. 23 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, щом Борисов е уверил, значи... всеки да си прави сам изводите.

  Тролингер 42-ра категория
 24. 24 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrds":

  Надявам се да преминете това изпитание без проблеми. Стискам Ви палци

 25. 25 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Този вирус и и нформацията за него е от 3 месеца. Защо чак сега се взимат мерки. Къде са дезифенктантите, маските и много други. Те не се развалят. Свидетел съм как китайци изпращаха санитарни материали в Спиди. Никой не ги спря още при първите сигнали. Сега взимаме мерки.

 26. 26 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  🙌❤🙌❤🙌 Едва от вчера държавата взима мерки за кроене на защитни костюми, а 4 дни преди това от най-високо законодателно ниво - Председател на групата на ГЕРБ в НС и доктор по професия, медицинска сестра беше етикирана като психично нестабилна 🙌❤🙌❤🙌

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  То не е само да даваш сводки на пресконференции. Имаме ли поне в големите болници в страната модерно оборудване за обдишване или , като внесем маски, значи сме си свършили работата.

 28. 28 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В неделя , видният експерт по всичко - Борисов , взимаше в ефир решения по въпроси , които трябваше да са решени поне преди месец. И зад него "експертите" послушно кимаха с глава. Наистина ли е толкова зле положението в тая нещастна държава.

  Dum Spiro, Spero
 29. 29 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  Бог да ни е на помощ ако се препълнят болниците!
  Оборудването(техническото) ни в повечето болници е от Хасан Хамитьово време...

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Весело

  До коментар [#17] от "Николай Георгиев":

  И откъде разбрахте, че е бил в "стая" с 49 (!!!) лежащо болни?
  Дневник пишат, че е бил "в контакт" с такива хора, но вероятно и те не знаят какъв е бил контакта. А легендата за една "стая" с 50 легла, ме върна в родната казарма...
  И отново казвам - на фона на масова грипна вълна, случаите с коронавирус са единични елементи от масовата картина и "медицинските специалисти" няма как да ги различат на входа на болницата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#30] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Те чести и журналистите преиначават инфото.

 32. 32 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrds":

  Респект, колега! Дано успеем да посрещнем тази ситуация с малко жертви.

 33. 33 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Тук е пълно с истерици...
  В Италия над 8 хиляди в момента заразени са по домовете си .
  На леките случаи само ги записват в статистиката и ги пращат по домовете им да ги лекуват.
  Трябва да се свикне с мисълта, че заразените ще стават много повече и в болниците да остават само тези с влошено състояние.

 34. 34 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  За българина най-важно е ,да не се мине и да не настине.
  Та да питам:
  -Ако настина дали ще се мина.
  -И ако се мина дали няма да настина.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Много е рано още...!!!
  Много преждевременна и май не много адекватна мярка...?!

 36. 36 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrds":Маски може да се ушият и от плат!Преди време мед. сестрите(защото майка ми е такава) какви маски носиха? Переш гладиш и т.н.Освен това можеш да я ползваш многократно! Вирусите при 100 градуса по Целзий просто нямат шанс.
  —цитат от коментар 13 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не могат ли и готовите маски да се перат и гладят?

 37. 37 Профил на j1v
  j1v
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В неделя , видният експерт по всичко - Борисов , взимаше в ефир решения по въпроси , които трябваше да са решени поне преди месец. И зад него "експертите" послушно кимаха с глава. Наистина ли е толкова зле положението в тая нещастна държава.
  —цитат от коментар 28 на gargamel


  Не е ... много по-зле е.

  Това е държава, в която като те приемат в инфекциозно те карат да си носиш термометър. Съвсем прясна информация от вчера.

 38. 38 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Нищо не се говори за евтини и бързи тестове, които да се използват масово.
  напр. https://czpz.org/society/prophylaxis/12178-2020-02-28-17-16-00

  Как с единични тестове на хора, които вече имат симптоми и вече са заразили десетки дриги, се ограничава заразата?
  Двама от шестимата открити вече са в тежко състояние. Намирисва на нов световен рекорд.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 39. 39 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какви мерки очаквате да вземе нашия глупак, като той за всичко чака да му кажат големите батковци и какички. А на тях по някаква напълно необяснима причина продължава да не им пука. Необходимите мерки са ясни, но ние ще ги приложим само и единствено, когато ги приложат те, а там нямат никакво намерение засега. Китай, Япония и Южна Корея ни показаха начина, но за жалост няма кой да го види. Италианците също чакаха, също смятаха мерките за пресилени и сега си сърбат попарата. Скоро в цяла Европа ще е така. А кухите кратуни начело на ЕС се успокояват, че 60-70% щели да го изкарат. В континент със застаряващо население това е ужасяваща перспектива. Дългите години безгрижен живот явно са превърнали европейците в тотални дебили, когато става въпрос за реакция на тежки кризи, каквато безспорно е сегашната. Уви, остава ни само да гледаме и да се надяваме нас да ни подмине, не като държава, като отделни индивиди.

 40. 40 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  БПЦ: Човек може да се зарази в църквата, само ако вярата му е слаба
  Службите около Великден не се отменят, светите тайнства не можели да пренасят вируси

  https://clubz.bg/95435-bpc_chovek_moje_da_se_zarazi_v_cyrkvata_samo_ako_vqrata_mu_e_slaba

 41. 41 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#40] от "extraCACA":

  Имат много поздрави от оная секта в Южна Корея. И те така мислеха.

 42. 42 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#40] от "extraCACA":

  Това не го казвайте дори и на шега.

 43. 43 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  🙌❤🙌❤🙌 Едва от вчера държавата взима мерки за кроене на защитни костюми, а 4 дни преди това от най-високо законодателно ниво - Председател на групата на ГЕРБ в НС и доктор по професия, медицинска сестра беше етикирана като психично нестабилна 🙌❤🙌❤🙌
  —цитат от коментар 26 на Ще върнем България в Европа


  "Рано тази сутрин пристигна първият камион с лични предпазни средства, които министър-председателят Бойко Борисов договори по време на посещението си в Република Турция. По-късно днес се очаква да пристигне и останалата част от договорените количества. По линия на тази доставка страната ни ще получи общо 50 000 броя предпазни маски, 100 000 броя защитни очила, 100 000 броя лично предпазно облекло и 150 000 броя калцуни. Направените предварителни разчети показват, че това количество предпазни средства може да стигне за нуждите на лечебните заведения и други структури за близо месец "

 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Георгиев":

  В кои болници има стаи с легла за 49+1 болни?! Какви са тези лъжи, фалшиви новини и създаване на допълнителна паника?! Такива тролове трябва да се блокират на момента.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Ужасно е всяко решение на правителството на Барба Ганьос да е предпоследно и да "трае "
  Средно 2- 4 дена и после Великия отново ги събира за коригиране или отмяна на първото решение , важно за него е да е пред камерите и да има нови "голями" умозаключения придружени с фанфари !
  Тоз закара Булгаристана на бунището на историята и става все по- лошо ! ! !

 46. 46 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Не само през едно място ами и през един ред да сядат. Но това ще е рентабилно само у парламенто

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ще върнем България в Европа":

  Какво е "етикирана" ?!

 48. 48 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 883 Неутрално

  БПЦ не се плаши от епидемията, пръскат поклонниците със светена вода срещу коронавирус и дяволи.

  Защо ако не да?!
 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Вярващ и практикуващ източно православен християнин съм, но ОНОВА, КОЕТО НЕ Е РАЗУМНО, ПРОСТО НЕ Е РАЗУМНО!!!!

 50. 50 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Разстроено

  До коментар [#18] от "asroma1927":

  Страхувам се, че е вече 12 и 5...

 51. 51 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Разстроено

  До коментар [#48] от "ages":

  Нима ще се държим като религиозните иранци, които се снимат как облизва джамиите, защото не ги е страх и "алах ще ги предпази"?!

 52. 52 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#39] от "zle_platen_trol":

  Отношението в по-голямата част на Европа е от типа "Аз съм Шарли". Борим опасността с малки розови сапунчета и не се поддаваме на страха.

 53. 53 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Това е безхаберие - приемат те в болница със симптоми на вирус, не те изолират веднага ...
  —цитат от коментар 1 на Николай Георгиев

  Как се изолира всеки дошъл със симптоми? Ако са 100? ако са 1000?

 54. 54 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#44] от "hamiltonf":

  не всички болни са на легло неподвижни, някои щъкат насам-натам

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Коронавирусът:

  "Как да разпозная кои са вярващите и кои не?"

  Светият Синод:

  "Избий всички, Бог ще разпознае своите".

 56. 56 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  В Южна Корея заразата тръгна от християнска църква, ама сигурно щото не са православни

 57. 57 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#53] от "sw51":

  може като в Китай, ако бяхме азиатски комунисти...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 58. 58 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Алчните попове отново играят дяволското.

 59. 59 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Никой не коментира, арестите и затворите, при заразяване, какво правим?
  Също и нелегалните мигранти по браздата в условие на епидемия, как ще се третират те?

 60. 60 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#49] от "selqnin":

  Какво значи "практикуващ християнин"?

 61. 61 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Тъкмо тези над 65г ще преминат през руска рулетка...
  Догодина оцелелите ще са по здрави и бодри!
  А, поповете с маска и ръкавици.. За целуване на иконата дам е Божа работа!

 62. 62 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Егати либерастките призиви - затворете църквите. А моловете и градския транспорт, където се събират една камара хора, да останат, а? Явно Сорос добре плаща за кампания против църквата.

 63. 63 Профил на rgt23626120
  rgt23626120
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Само преди седмица един поп от Драгалевския манастир се изцепил пред майка ми и дружките и че светът имал мужда от Коронавируса да ''пресее'' народа.... каквото и да означава това!
  Ми нека '' пресяването'' почне от тях, тлъстите тюлени...

 64. 64 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Една институция да е у ред в главата

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 65. 65 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#8] от "zaki":Отделно от другите болни! Но затова се мисли преди да дойде!!!Сега вече дойдЕ!
  —цитат от коментар 12 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  =Според една ппоговорка: ,,Добрата домакиня готви преди да огладнее''. И да, работа на управниците на разните равнища да събират информация, да я анализират, да прогнозират какво може да се случи и да взимат решения, и да организират изпълнението им навреме. Преди ,,кокошката'' да закудкудяка за ,,яйцето''.

 66. 66 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Весело

  Коронавирусът:"Как да разпозная кои са вярващите и кои не?"Светият Синод:"Избий всички, Бог ще разпознае своите".
  —цитат от коментар 55 на Един препатил


  -Има и вариант Господ да се ориентира, според това кой носи маска и кой друг е без маска и само се моли да не се разболее. По външни белези.
  =Така по време на страшна суша едни ходили на молебен за дъжд. Но Попът им заявил: -,,Вярата ви е малко. Няма да има дъжд.''
  -,,Как да е малко вярата ни, я колко хора сме се събрали!''
  - ,,А къде са ви чадърите?''

 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  "Сред най-добрите начини да посрещнем коронавируса (COVID-19) е да подобрим контрола върху хипертонията. Това е основният извод и съвет, който произтича от доклада на проф д-р Ду Бин, директор на болницата за интензивно лечение в Peking Union Medical College, изпратен да ръководи кампанията срещу коронавируса в Ухан – епицентъра на заразата. Д-р Бин е много успешен и уважаван експерт в областта на грижата за пациенти в критично състояние в Китай. Той потвърди пред Bloomberg тази седмица, че 50% от починалите при лечение срещу коронавирус през януари и февруари в Ухан са лица с високо (неконтролирано или не добре контролирано) кръвно налягане.

  Освен напредналата възраст (с едно или повече хронични заболявания), хипертонията, потвърдиха китайските лекари, е вторият високорисков фактор за смърт на пациентите с изявена остра интерстициална пневмония в резултат на заразяване с COVID-19. Възрастта не можем, но хипертонията можем, добре и успешно да контролираме.

  В България, Европа и развития свят е добре известно, че нелекуваната добре хипертония обикновено причинява усложнения като хипертрофия на миокарда, исхемична болест на сърцето и сърдечна недостатъчност. Всички тези усложнения са свързани с хипоксия и последваща кардиогенна дихателна недостатъчност. При тези пациенти вирусно-причинената интерстициална пневмония, свързана с дифузно увреждане на алвеолите, причинява хипоксемия и бързо прогресираща дихателна недостатъчност. Сърцето и белия дроб са “един орган”, следователно, при високорисковите пациенти се наблюдават два източника на дихателна недостатъчност – кардиогенен, в резултат на неконтролирана хипертония и белодробен, в резултат на вирусна интерстициална пневмония.

  Препоръките за напреднало лечение, сега потвърдени от китайските лекари, които в момента имат най-голям опит, е приложение на ранна механична вентилация. Това е инвазивен и скъп метод на лечение, в специално оборудвани, много големи клиники за реанимация и интензивно лечение. Ако се наложи, в условията на национална епидемия, с 60-70% заразени, както се очаква в ЕС, спешно решение на правителството за създаването на целеви фонд ще подпомогне изтощената здравна система. Добър пример в тази посока е решението на президента Тръмп, който още в началото на епидемията отдели 8.3 млрд щ.д. за целево лечение на пациентите, а МВФ (Кристалина Георгиева обяви) учредява фонд от 50 млрд щ.д., от който всяка държава членка може да се възползва експресно.

  В специализираните болници на Българския Кардиологичен Институт ние не лекуваме инфекциозни заболявания, а предимно животозастрашаващи усложнения при сърдечносъдови състояния и остри състояния. Всички спешни пациенти със сърдечносъдови симптоми, диагнози и усложнения се приемат и лекуват в режим 24/7. Предприели сме всички познати до момента превантивни и диагностични мерки като непрекъсната дезинфекция, изследване чрез бързи тестове на всички пациенти с грипоподобни симптоми, защитни облекла за персонала и ясни инструкции за действие в случаи на пациент с положителен тест за COVID-19.

  Важно е, в условията на тежка вирусна ситуация, че неконтролираната хипертония причинява редица необратими усложнения, които могат да доведат до много сериозни животозастрашаващи състояния, особено при заразяване. Затова, всички диагностицирани с хипертония сърдечносъдови пациенти трябва да посетят своите кардиолози или най-малко семейните лекари и да актуализират своята терапия, вкл. адекватни концентрации/дози на антихипертензивни лекарства с рецепта, за да постигнат добър контрол на хипертонията, а при усложнения ние сме готови да приемем, при режим на спешност 24/7, в Плевен, В.Търново, Шумен, Варна, Ямбол и Бургас, всички изпратени от специалистите кардиолози или спешните центрове показани пациенти за напреднало лечение.

  Лекарите и медицинските сестри в болниците на БКИ са много подготвени и квалифицирани в сърдечносъдовото животоспасяване, специално са инструктирани, спокойни и организирани, за да приемат множеството спешни пациенти със сърдечносъдови заболявания и провеждат високотехнологично и ефективно лечение с необходимото ниво на сигурност и грижа за здравето на гражданите.

  Три допълнителни, известни, професионални съвета за самооценка на риска: (1) ако вашата имунна система е засегната от друго заболяване, ако имате хронично заболяване или сте над 60 г. - вие сте изложени на висок риск (2) ако сте на път или в обкръжението на много хора, особено в затворено помещение, кина, тържества, самолети и т.н. - рискът е значително повишен, и (3) важно е стриктното приложение на всички мерки за висока хигиена и дисциплина, вкл. за лична предпазливост."

  Проф. Т. Веков
  Председател на Борда на БКИ, София

  Проф. Вл. Данов
  Изпълнителен директор на БКИ, Плевен

  Проф. Н. Пенков
  Директор на СБАЛК Варна

  Доц. Н.Димитров
  Ръководител на Клиниката по кардиология на болница „Сърце и Мозък“, Бургас

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 68. 68 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Гугълите и Фейсбуците да се включват, да ограничават. И без това постоянно следят кой къде ходи.

 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  Дистанционен труд, но само където е възможен. Не навсякъде може т.нар. хоум офис !

 70. 70 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  Дистанционен труд, но само където е възможен. Не навсякъде може т.нар. хоум офис !

 71. 71 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абсолютна глупост е да се възобновяват учебни занимания. Ученици и студенти-поради голямата им мобилност, са най-бързите разпространители на вируси. Като млади хора, самите те може да изкарат леко грипа, но бързи ще разпространят заратата към родители, баби и дядовци. Принудителната ваканция трябва да продължи най-малко до края на март, ако трябва - до края на април, ако трябва - да се повтори цялата година - няма да е голяма трагедия, защото здравето е най-важно. Или, доколкото е възможно , занятия да има през Интернет, дистанционно.
  Иначе, е безсмислено да се призовава за по-малко контакти, а да се сбутват 20-30 деца в една класна стая. Учениците просто ще станат експресни куриери на вируса.

 72. 72 Профил на thedon2
  thedon2
  Рейтинг: 42 Разстроено

  Жената от Пирогов е починала

 73. 73 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Жената е имала тежки заболявания...
  Иначе е сравнително млада.
  Но, вчера загинаха повече от ПТПта по пътищата!

 74. 74 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Интересно. Някой май е "изтървал" "ваксината" срещу короната която май не е много ваксина ами си е жив вирус:
  https://bit.ly/2wQxISx
  https://bit.ly/33ce7Z7

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 75. 75 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1938 Весело

  Много е важна новината , че депутатите са се изолирали! Дано не се разболяват горкичките, че ще осиротеем.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 76. 76 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  "По данни на властите пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция." - който има акъл нека разбере, който няма ще продължава да психясва.

 77. 77 Профил на diadomraz
  diadomraz
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#38] от "bgkurshum":

  Защото още не са одобрени от СЗО. Повечето от тези тестове са базирани на едно китайско проучване от 27 Фев, в което пише за 10% фалшиво позитивни и 12% фалшиво негативни резултати

  Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
 78. 78 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Съвсем наскоро в семейството на позната почина възрастна жена вследствие на грип, не чух някой да писа статия за това.

 79. 79 Профил на diadomraz
  diadomraz
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#74] от "Умнокрасив стиковащ резидент":

  Това е за първия SARS вирус от Ноември 2002

  Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
 80. 80 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Георгиев":

  Едни казват безхаберие. Други излишна паника и преиграване. Иди угоди на всички мрънкащи.

 81. 81 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Лична отговорност и самосъзнание , максимална самокарантина и да се вземе пример от китайците като единно общество….

 82. 82 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Мисля, че не би трябвало да има изненадани, както и да се правят драми.Жената е била доста зле и както се вижда - възрастите хора са най-честите жертви на вируса.А колкото до новия заразен - няма съмнения, че има ако не хиляди, то поне стотици, които не са тествани и /все още/ не проявяват симптомите.
  Статистиката не показва онези, които дори и не знаят, че са заразени и после изкарали вируса без и да разберат за това, така, че данните за болни и жертви са нереални!

 83. 83 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Трябва да сте глупаци за да мислите, че това е просто поредното всяване на паника. Още преди време написах, че трябва да се въведе почти пълна карантина за известно време, докато се види накъде точно отиват нещата.
  За мен личния състав по служби и прочее трябва да се сведе за известно време до минимум бройки, колкото да се поддържат най-наложащите дейности. Във всяко населено място трябва да има отговориници, или пък да се ползва полицията и армията да се ограничават не просто масовите прояви а събирането на повече хора на едно място.
  Надявам се да не съм лош пророк, но досега лошите ми очаквания се сбъдват. Говоря си с хората и ми се струва, че повечето не приемат положението сериозно. Получава се като приказката за лъжливото овчарче.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 84. 84 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  "По данни на властите пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Тя е постъпила в болницата с тежка двустранна пневмония, а сутринта от националния щаб за борба със заразата обявиха, че е на командно дишане. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ, уточняват от министерството."

  С тава предистория от заболявания и състояние, в което се е намирала жената, когато е постъпила в Пирогов, мисля, че много малко са пациентите, които биха оцелели ! Тук коронавирусът се явява само отегчаваюо цялостното и нерзположение обстоятелство !

 85. 85 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#78] от "Billy Pilgrim":

  Позицията ви е крайно неграмотна. Има достатъчно авторитетни мнения на водещи световни вирусолози, които посочват, че огромна част от световното население може да се зарази. 3% смъртност би означавала десетки милиони смъртни случаи, а дори и стотина милиона. Сравнения с жертви от грип са крайно неуместни

 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#62] от "Vassco":

  Не,че защитавам БПЦ(според мен трябва да реагират по-адекватно) ,но на всички леви движения църквата и религията е враг.Нашите градски леви не са изключение.

 87. 87 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#38] от "bgkurshum":Защото още не са одобрени от СЗО. Повечето от тези тестове са базирани на едно китайско проучване от 27 Фев, в което пише за 10% фалшиво позитивни и 12% фалшиво негативни резултати
  —цитат от коментар 77 на diadomraz


  Дори да е така, по-добре е да се изследват 100 000 човека на ден с 10% фалшиви резултати, отколкото по трима на ден и то вече в доста напреднала фаза, т. е. откриваме ги със скъпите тестове на 100% сред тези трима, но много дни след заразяването, а сред останалите неизследвани с много голяма вероятност има много повече от 6 заразени. Един загинал означава, че има вече поне 50-100 заразени, а не само 6, колкото са открили у нас.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 88. 88 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1143 Гневно

  Дотук положението е - бай бабо да не ме срещне мечката, пу пу.
  Правителството - не се паникьосвайте, мийте си ръцете, всичко е ок. Почваме да търсим защитни материали.
  БПЦ - молете се повечко, помага.
  Троловете във форума - не се паникьосвайте, от ПТП са починали повече хора днес. Не клатете стабилността.
  Общината - не се събирайте на големи групи, ама в понеделник - на училище.
  Лекарите и сестрите в болниците - тях никой не ги пита...

 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен

  Нищо алогично . Експертите го предвидиха доста в началото и предупредиха , че няма да ни отмине . Още по - отдавна са го предвидили мъдри българи - Мечката играе ли у комшията , няма как да не поиграе и у дома .

 90. 90 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Страшно стана днес бях в София по работа по улиците летят катафалки направо да не повярваш до каква степен е пристигнала смъртта. По гарите ходят специлизирани звена с маски. Ужас направо до къде ни докараха комунистите.

 91. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Коронавирусът в България: първа жертва и нов случай на заразен Нищо алогично . Експертите го предвидиха доста в началото и предупредиха , че няма да ни отмине . Още по - отдавна са го предвидили мъдри българи - Мечката играе ли у комшията , няма как да не поиграе и у дома .
  —цитат от коментар 89 на papуre


  Опасявам се, че Балканите ще станем следващия голям развъдник за короната. В Македония е заразена шефът на тяхната инфекциозна болница. Имала е контакт с над 300 служители и пациенти. Ако половината служители се разболеят или бъдат изолирани то цялата страна остава на самотек.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 92. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "Изследват се проби от хората, които са били в контакт с болните - близо 90 души..... Светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза ...."

  Щеше да е много смешно, ако не беше много страшно!

 93. 93 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#84] от "samoedin":

  Много хора имат здравословни проблеми. Не е точно от днес ясно, че вируса покосява хора с проблеми най-вече. Което е напълно нормално. Но това не означава, че не се върви към пандемия. Освен ако цялата работа не ни върне към 1934-та...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 94. 94 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":Градски аз съм от тези които съм на първа линия с 40 прегледа на ден и утре ми свършват маските а да няколко дни и дезифектанта
  —цитат от коментар 9 на lynyrds


  Преди няколко дни написах, че липсата на адекватни средства за тестиране и защитни облекла в България ще се върне като бумеранг върху правителството. От един от "островите свободен от заразата", България за отрицателно време може да се превърне в огромен проблем не само за населението си, но и за цяла Европа.
  Разликата между този вирус и грипния ( с неговите разновидности) е главно в "заразителността". Двуседмичният инкубационен период е рецепта за пандемия. Дадох за пример и как са пропуснали на летището двама колеги, идващи от конференция в Италия. Въпросите на митницата са били "Как се чувствате?" и "Добре дошли". Това е направо гарантирана рецепта за бедствие.
  Друг огромен проблем е неадекватната реакция на някои лекари в министерства и болници, които непрекъснато тръбят, че информацията за коронавируса е преувеличена и излишно се всява паника сред населението. Паниката наистина не помага, но здравните институции трябва да дават адекватна информация и съвети на хората, трябва да направят необходимата логистична подготовка - например здравни учреждения където ще се приемат заразените, осигуряване на защита на лекари и сестри и т.н.
  Въобще ситуацията в България не изглежда никак розова и аз като познавам "нездравната" ни система, направо се безпокоя какво ще стане само след месец. А лекарите, сестрите и всички здравни служители са на първата линия...

  Пазете се от доносника vesolr
 95. 95 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Световната здравна организация призна за пандемия Covid-19. Ако някой има съмнения дали мерките не са прекалено строги, да си вземе бележка. По-добре да сбъркаме в посока предпазливост, отколкото после да съжаляваме. Страх лозе пази!

 96. 96 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Спасявайте се по села и планини. В градовете и мегаполисите ще е мор.

 97. 97 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#60] от "lz73":

  Ами според някои църкви християните са два вида, nominal (non-practicing) или practicing
  А според някои някои просто са лоши християни, и добри християни. Различна методология. Непрактикуващите не ходят редовно на църква, не се респектират много от носещи странни шапки хора. Вероятно и пари не им дават.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 98. 98 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Дано все пак не се стигне до ситуацията с Италия

 99. 99 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  "Илиянци" В3 и В4

  "...Причина за активността на Гешев стана първоначалното объркване на здравните власти, че синът на възрастното семейство, което бе диагностицирано с Covid-19, е работил на "Илиянци". Впоследствие от щаба срещу разпространението на болестта уточниха, че всъщност мъжът е работил на ж.п. гарата "Илиянци"..."

  ----------

  "И синът им беше изследван в Националната референтна лаборатория и резултатът беше отрицателен", съобщи още председателят на кризисния щаб.

  От думите на ген. Мутафчийски стана още ясно, че двамата съпрузи не са работили на стоков базар "Илиянци", а са били на гости на сина си край жп гара Илиянци."

 100. 100 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Да не преувеличаваме. Смъртността от Covid-19 е 2-4%. Това е изключително много (20-40 пъти повече от грипа), но все пак не е смъртна присъда. По-скоро, игра на руска рулетка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK