Спирт от резерва се деблокира и какво от това

Спирт от резерва се деблокира и какво от това

© Надежда Чипева, КапиталВсичко бързо се изчерпва, производителите не смогват. Това обясняват в повечето аптеки при запитване дали случайно нямат дезинфектант. Кога в аптеките получават такива продукти? Когато успеят да се доберат и те до тях. Такава е ситуацията в момента в аптечната мрежа, а в магазините за козметика, където също се продават антибактериални гелове и други подобни, ясно се виждат празните щандове. На този фон премиерът Бойко Борисов успокои още миналата седмица, че е взето решение за деблокиране на 100 хил. л спирт от държавния резерв и тази седмица потвърди, че се взимат всички мерки. Въпросът е какво следва от тях.


Всичко за коронавируса в България четете тук, а за ситуацията по света - тук.


Къде е спиртът


Получаването на информация какво става с деблокирането на спирт и къде отива той се оказа не така лесна задача, макар че и тази седмица премиерът обяви, че се вади от резерва спирт, за да няма дефицит. Спиртът се освобождава диференцирано, обясняват от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" чрез пресцентъра на Министерския съвет, на чието подчинение е агенцията. Допълват, че деблокираният спирт служи за снабдяване на училища, детски градини, социални заведения под формата на безвъзмездна помощ. За целта съответните заведения подават искания за снабдяване.
Има започната процедура по освобождаване на маски, дезинфектанти и спирт от резерва, който разполага с пълен набор от предпазни средства, обясняват още от агенцията. Оттам посочват, че търговците трябва да разчитат да се снабдят със спирт от борсата.


Борсата, на която се търгуват подобни стоки в България, е Софийската стокова борса. От разговор с неин представител обаче се установи, че очевидно в България не е това мястото, от което се пазарува спирт. Пред "Дневник" оттам обясниха, че сделки не е имало през последните шест месеца, макар че има оферти "продава" на различни видове, както и такива "купува". На борсата обаче не са сигурни дали офертите "продава" са такива видове, които са подходящи за производство на дезинфектанти.


С производителите връзка няма


В ситуацията на силно търсене на маски и дезинфектанти производителите са свръхнатоварени, което се разбира от откъслечна информация от техните клиенти. На практика е невъзможно да се направи връзка с тях, за да се установи каква е ситуацията със снабдяването по цялата верига.


Дистрибутори кратко отговарят, че при тях от дни няма никакви дезинфектиращи продукти, а производители на различни средства, сред които и антибактериални, на практика не желаят да разговарят. Да се получи смислена информация е невъзможно и от фирмите, които участват в срещи по покана на управляващите, вероятно заради получени такива указания.


Какво се случва в аптеките


Естествено всички аптеки поръчват всеки ден, но получават до каквото успеят да се доберат. "За съжаление не мога да ви отговоря на този въпрос, обърнете го към Министерството на икономиката. Ние сме накрая, можем да ви уведомим кога има или няма. Към текущия момент няма", така отговаря на въпрос на "Дневник" за това кога ще има дезинфектанти и маски Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.


Деблокираният спирт е подаден към фирмите, които се занимават с разфасоване. Предната седмица нямаше никакви опаковки от 100 мл спирт, имаше еднолитрови. Сега е обратното. Има някакви ограничени количества опаковки от 100 мл., които вече излязоха на пазара по аптеките и ги позаредиха малко, но няма никакъв еднолитров, допълва той.


От организациите на аптеките оценяват като положително това, че Министерството на икономиката е създало щаб, в който са включени аптеките, фармацевтичният съюз, фармацевтичните дистрибутори и производители и в рамките на който се обменя информация. Преди ден ресорният министър Емил Караниколов обясни, че държавата няма право да се занимава със снабдяването на аптеките и затова само изпраща офертите по веригата за доставка.


Дезинфектантите в момента са дефицитни независимо дали са вносни или произведени в България, защото има многократно увеличено търсене. Фирми не могат да ни изпълнят заявките поради дефицит в производството, обяснява Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.


Антон Вълев казва, че от държавния резерв са предоставени количества, но техническият капацитет на фирмите не е толкова голям, че да успеят да произведат търсените в момента обеми. Допълва, че при производството на дезинфектанти има карантинен срок от около 3 дни, в които продуктът трябва да престои в склада, след това да се анализира и едва тогава да се пусне на пазара.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Комунистическите дефисити, двойното снабдяване и връзките от времето на РСО се завърнаха !
  ГАРАНТИРАНО ОТ >>>>> знаете от кого !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  В МС има всичко за всички и особено за по-първите.
  Раята - кучета я яли !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 903 Любопитно

  ти си торта ти си крем от COVID ще измрем :D:D:DD:D:
  как беше не чакай какво ще направи държавата за теб а ти за нея ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Защо не кажат откъде се е снабдил с маски този който са го хванали нощес на границата с 20 000 бройки. Дали някой ПАК не търгува на черно за сметка на здравето на хората ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#3] от "MititU":

  За всинца пенсии вирусни коронки
  Да има шайката за семки и бонбонки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  А кога ще се премахне акцизът от ракията?
  Няма друга държава в която на медикаменти да се гледа като на луксозна стока.

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Аз пък съм сигурен, че в Резерва е имало десетина тона спирт, който вече е изчезнал. Лъжат, както винаги.

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Кипи усилена работа! Златно време за далаверки. Бас ловя че всички приятелски фирми са на опашка за спирт, бъркат гелове, потриват комсомолски ръчички. Ден година хранииии! Поддържай огъня, пардон паниката!

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Весело

  Спирт има колкото си искат, от 70, 90 и 95 градуса, в разф. от по 100 мл. и 1 л. Сега, че разни михлювци са свикнали да се зареждат по три спиртчета на ден, и не са предвидили за какво иде реч месец-два по-рано, ще дремат и ще пишат бележки: "Спирт няма, маски няма"

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Шефа на резерва май ще сменя ML-а с по-нов, по времето на Ваньо Танов имаше едно разминаване с петрола, сега е ред на спирта.

 11. 11 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Оставете хората да се преборят с Грипа, стига баби!

 12. 12 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  В петък бях в Пазарджик, влизам за пазарувам в един супермаркет и като стигнах до касата с изумление виждам при дъвките и бонбонките 66% дезинфектиращ гел за ръце. Взех си 2, никой преди и след мен не прояви какъвто и да било интерес към артикула.

 13. 13 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Държавата 1 месец говори и не е готова

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 14. 14 Профил на Мамата
  Мамата
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Как къде е, изпихме го.

 15. 15 Профил на Георги Стефанов
  Георги Стефанов
  Рейтинг: 381 Весело

  Като няма спирт - купувайте скоросмъртница, със сигурност дезифенкцира, даже реже ламарина...;-)

 16. 16 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 923 Любопитно

  Спирт от резерва се деблокира и какво от това?!
  - НИЩО!
  До коментар [#6] от "yavooor":
  А кога ще се премахне акцизът от ракията? (за да се "конкаме" по 20 пъти на ден за дезинфекция?!!!)
  Няма друга държава (само тази на Славето!), в която на медикаменти да се гледа като на луксозна стока!

 17. 17 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 192 Весело

  Четири части спирт, шест части гола вода и готово. Взима се вътрешно кой колкото може!

  без подпис!
 18. 18 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Не е само в България. Маски няма например и в Германия. Спирта не е най-важното нещо, има и други средства. А пък маска човек може да си направи сам - ще бъде също толкова (не)ефикасна като фабричната, но ще може да се пере и използва отново.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Някои направо се дезинфекцират вътрешно.

 20. 20 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#8] от "Таралеж":

  А, комсомолски?

 21. 21 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Е да ползват евтина водка, ефекта е същия. А съм чувал, че баня с каменица също помага, такава пикня е, че вируст сам става и си тръгва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK