България е поискала от ЕС 130 млн. евро за охрана на границите си

Младен Маринов

© Велко Ангелов

Младен Маринов"Ситуацията е изключително тревожна на границата с Гърция и Турция. До голяма степен тя е изненадваща, тъй като информацията за тези процеси дойдоха сравнително късно". Така министърът на вътрешните работи Младен Маринов обобщи ситуацията на границата пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.


По думите му, най-засегната е гръцката граница. "По нашите граници засега нещата са спокойни и това като че ли успокоява Европа, че няма проблем. Комисията и съвета по правосъдие и вътрешни работи излязоха с декларация. 700 млн. евро бе предложената финансова помощ за Гърция", обясни министър Маринов.


Той каза, че България е заявила, че има нужда от помощ в размер на 130 млн. евро за опазване на границите. По думите му на заседанието в Брюксел на съвета на вътрешните министри е имало спор за позицията за действията на Турция, а България се е обявила за това да се търси политически диалог с Турция. "Нямаме някакви сериозни увеличения на опитите за преминаване на границата. Бяха командировани допълнително сили от жандармерията и гранична полиция. На този етап не се налага да ползваме въоръжените сили по границата, но имаме такава готовност", обясни Маринов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK