На живо

Коронавирусът в България: Кабинетът поиска извънредни пълномощия в деня с най-много заразени досега

Коронавирусът в България: Кабинетът поиска извънредни пълномощия в деня с най-много заразени досега

© Велко АнгеловОбщо 23-ма са заразените с коронавируса COVID-19 в България, като сред тях попада и починалата вчера в "Пирогов" 66-годишна жена. До вчера в страната се знаеше за седем заразени, но днес от националния щаб за борба с вируса обявиха, че има нови 16 случая, които са установени при 106 проби. Повечето нови случаи са на хора, които са имали контакт с починалата жена. Сериозно се е влошило състоянието на мъжа ѝ, който също е настанен в "Пирогов" с коронавирус.


След двучасово заседание късно тази вечер правителството обяви, че ще поиска от Народното събрание да обяви извънредно положение, което ще му позволи да взима бързо оперативни мерки за ограничаване на заразата.


Определен е капацитетът на общинската Втора градска болница в София, посочена като най-подходяща да приема пациенти с инфекцията. Тя ще разполага с общо 50 легла специално за случая. Кметът Йорданка Фандъкова със заповед забрани на шофьорите в градския транспорт да продават билети на пътниците.
Държавата търси варианти за осигуряване на финансови стимули за лекарите, сестрите и медицинските сестри, които са на първата линия в борбата с коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов.


"Дневник" следи в реално време развитието на събитията.


Какво се предприема по света следете тук.

"България е в основата на стръмната крива на вируса. Тази ситуация изисква бързи решения", заяви шефът на националния щаб за борба със заразата Венцислав Мутафчийски след съвместното заседание с правителството тази нощ.


"Дневник" излъчва на живо изявлението:


Кабинетът поиска извънредно положение

След извънредно заседание на Министерския съвет и националния щаб за борба с коронавируса, продължил близо два часа, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще поиска от парламента в България да бъде обявено извънредно положение. Аргументът му - по този начин кабинетът оперативно ще може да взима решения за затваряне на учебни заведения, на спортни и културни обекти, за да ограничи заразата.


Подробности за решеното на заседанието - тук.
Видео от изявлението на Борисов - тук.

Ръководството на "Пирогов" реши да постави под домашна карантина всички свои служители, които са били на смяна във вторник, когато в болницата постъпи починалата вчера от коронавирус 66-годишна жена. Абсолютно всички, които са имали контакт с нея при оказването на първа помощ, реанимирането ѝ, интубирането и превеждането ѝ в реанимация са били издирени по списък и разпуснати в 14-дневна домашна карантина. Става въпрос за санитари, лаборанти, медицински сестри и лекари на смяна в спешното отделение, които са съпроводили жената в шокова зала, след като тя е колабирала.

Малко преди 20:30 ч. от правителствената пресслужба обявиха, че в 22 ч. премиерът Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб. В рамките на правителственото заседание Щабът ще предложи нови и по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. По-рано днес се разбра за нови 16 случая на заразени. Повечето от тях са хора, които са контактували с починалата вчера 66-годишна жена в "Пирогов".

Заразените са вече 23-ма

Нови 16 случая на заразени с коронавирус са установени. По време на редовния брифинг на националния щаб за борба със заразата в 17 ч. беше обявено, че има 9 положителни проби, но два часа по-късно от здравното министерство уточниха, че има още 7 нови случая, с което заразените в страната достигнаха 23-ма. Един от тях - жена на 66 години, почина вчера в "Пирогов".

В телефонен разговор премиерът Бойко Борисов обсъди с президента на Русия Владимир Путин разпространението на вируса COVID-19. "За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването", заяви министър-председателят Борисов пред Владимир Путин.


Борисов постави също въпроса за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус. В хода на разговора бе изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу COVID-19. Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Русия, липсата на бежански натиск на българската граница и изграждането на "Балкански поток".

Потвърдени са нови 9 случая на заразени

За нови девет случая на заразени с коронавирус съобщи началникът на щаба за борба със заразата Венцислав Мутафчийски. Всички те са на хора, които са в София.


Повече за новите случаи на заразени с COVID-19 четете тук.

Дезинфекции в бензиностанциите

Касовите плотове, дръжките на врати, чешми и устройства за плащане с карти в бензиностанциите да се дезинфекцират на всеки половин час, а плащанията през ПОС терминалите да се правят от самите клиенти, които сами да ползват и своите карти за отстъпки, препоръча Българската петролна и газова асоциация на компаниите, които членуват в нея. Мерките са свързани с коронавируса.


Препоръчва се още в обектите да не се допускат хора, които се чувстват неразположени, както и да се поставят дезинфектанти на достъпни за клиентите места. Препоръчва се на обектите да се снабдят с безконтактни термометри е ежедневно да се следи здравословното състояние на всеки служител.

Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз създаде Фонд за подпомагане на лекарите в ситуацията на разпространение на коронавируса COVID-19. Софийските лекари от днес могат да кандидатстват за помощ от фонда чрез подаване на молба на електронната поща на колегията [email protected].


От пресцентъра на Столичната лекарска колегия не успяха да отговорят на въпроси на "Дневник" с колко средства ще разполага фондът и по какъв ред ще се отпускат те. Уточниха, че лекарите ще могат да получат финансиране за купуване на предпазни средства като облекла, маски и дезинфектанти.

"Демократична България предлага да се организира доставка на продукти от първа необходимост за възрастните хора, които са най-уязвими за болестта. Столичната община да обедини сили с големите вериги хранителни магазини, с куриерските фирми, с "Български пощи" и със социалните служби (включително тези за социален патронаж), така че хората над 65 да получават без да излизат пенсиите и лекарствата си и да поръчват по телефона хранителни продукти от първа необходимост, предлага политическото обединение и напомня, че подобен подход е възприет в Италия.

От 8 ч. тази сутрин временно се преустановява преминаването в посока Сърбия през гранично-пропускателните пунктове "Олтоманци", "Стразимировци" и "Брегово", съобщи пресцентърът на МВР. Трафикът за и от Сърбия се пренасочва към пунктовете "Калотина" и "Връшка чука".


Това се налага заради въведена временна забрана за влизане на територията на Република Сърбия на чужди граждани, пристигащи от рискови дестинации с разпространение на коронавируса - Италия, Китайската народна република, Южна Корея, Иран и Швейцария. Забраната се отнася и за транзитно преминаващите през Сърбия чужди граждани. Вчера подобна мярка въведе и Северна Македония, закъдето преминаването става само през "Гюешево".


Още за това как реагират властите извън България четете тук.

"Общините да намерят баланса: от една страна, да запазят общественото здраве, от друга страна - да не допуснем парализа на икономиката", призова при посещението си в Плевен президентът Румен Радев. В града беше регистриран един от първите заболели от новия коронавирус.


Радев подчерта, че общественото здраве започва от грижата за медицинския персонал, като това трябва да е постоянен ангажимент на държавата, а да не се проявява като дойде криза.

Джамиите остават отворени

Джамиите в област Кърджали ще останат отворени за богомолците въпреки заплахата от разпространение на коронавируса, съобщи БНР. Преди всяка молитва имамите в централните храмове ще разясняват защо трябва да се поддържа висока лична хигиена и нуждата от ритуално измиване. Според традициите в исляма задължение на вярващите е да извършват петкратно обмиване преди да влязат в храма.


От Главното мюфтийство призовават мюсюлманите с хронични заболявания да отправят молитвите си от дома.


Вчера и Българската православна църква обяви, че няма да спира богослуженията

Парични стимули за медиците

Държавата търси варианти за осигуряване на финансови стимули за лекарите, сестрите и медицинските сестри, които са на първата линия в борбата с коронавируса, каза днес премиерът Бойко Борисов. Заедно с ръководителя на кризисния щаб за борба със заразата ген.-майор Венцислав Мутафчийски той посети в Габрово една от фабриките, която започна производство на защитни облекла.


Премиерът Бойко Борисов заедно с ръководителя на кризисния щаб за борба със заразата ген.-майор Венцислав Мутафчийски посети една от фабриките, която започна производство на защитни облекла. Снимката е скрийншот от видеото, публикувано от екипа на премиера във "Фейсбук".

© Дневник

Премиерът Бойко Борисов заедно с ръководителя на кризисния щаб за борба със заразата ген.-майор Венцислав Мутафчийски посети една от фабриките, която започна производство на защитни облекла. Снимката е скрийншот от видеото, публикувано от екипа на премиера във "Фейсбук".


Там получи уверения, че към днешна дата се произвеждат 4 км плат, а от утре ще са 5 км. Фирмата, чието име не беше споменато, вече има на склад 40 км плат, който ще стигне за производството на 15 хил. защитни костюма. Такива ще правят още две компании.


Какво още каза Борисов при посещението в предприятието четете тук.

Председателят на парламента Цвета Караянчева е препоръчала на депутатите да ограничат пътуванията и срещите в страната, особено в райони, където вече има потвърдени случаи на коронавирус. Командировките в чужбина са спрени, както и не се допускат посетителски групи в парламента.


От сряда работата на журналистите е ограничена и не се допуска свободно движение на медиите по кулоарите на парламента. Заради недоволството на репортери Цвета Караянчева обеща да говори с ръководствата на парламентарнигрупи да съдействат депутатите, към които има въпроси, да дават интервюта за медиите.

Лекарите над 60-годишна възраст могат да извършват нерискова дейност и така пак да подпомогнат здравната система. Това предложи бившият директор на "Пирогов" Спас Спасков в интервю за телевизия "Блумбърг - България". Спасков каза, че само около 60% от болничните легла в държавните и общински болници се ползват. по повод опасенията за недостиг недостиг на апаратура той каза, че тя може да се мести от едно по-ненатоварено отделение, към друго.

Съдилищата в Разград и Исперих спират до 27 март разглеждането на дела в открити съдебни заседания като мярка за ограничаване на риска от разпространение на коронавируса, предаде БТА. Изключение ще се прави само за неотложните съдебни производства, които изискват незабавно произнасяне.

Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова се забранява продажбата на билети от шофьорите в обществения градски транспорт, съобщи Нова телевизия. Това е една от мерките на Столична община във връзка с коронавируса.


Коронавирусът в България: Кабинетът поиска извънредни пълномощия в деня с най-много заразени досега

© Юлия Лазарова

Капацитетът на Втора градска болница е да поеме до 50 инфекциозно болни. Това съобщи пред медиите зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Общинското лечебно заведение е определено да поеме при нужда пациенти с коронавирус, но засега заповед за преструктурирането й няма. Трансформацията ще отнеме 72 часа. Няма да бъдат допускани инфекциозно болни пациенти преди и последните пациенти на болницата да бъдат изведени. Ще бъде използван персонала на Втора градска болница, ако има нужда ще бъдат привлечени и други специалисти от другите общински болници, каза Барбалов. Тук ще бъдат приемани по-леки случаи, тежките случаи, ако има такива, ще бъдат приемани във ВМА, Пирогов, Александровска болница, където имат много добри реанимации.


Дончо Барбалов

© Велко Ангелов

Дончо Барбалов

Сериозно се е влошило състоянието на мъжа, настанен в "Пирогов", чиято съпруга стана първата жертва на коронавируса в България. Медиците определят състоянието му като критично, съобщи антикризисният щаб.

Петима души от Габрово, които са се върнали от Италия и им е издаден болничен за карантина заради коронавирус, не са открити от МВР на адресите си. В момента се издирват и ако са нарушили карантината, няма да получат обезщетение. Това съобщи пред Би Ти Ви управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.


Габрово е един от трите града, в които има диагностицирани случаи на коронавирус. Какво още каза управителят на НОИ четете тук.

Полицията, жандармерията и Районната здравна инспекция в София са блокирали входовете на стоковия базар "Илиянци", съобщи БНР. Твърдеше се, че на базара работи синът на първата жертва на болестта. Впоследствие тази информация се е оказала невярна, но акцията не беше отменена.


"Фактът, че това е място, където се събират много хора, прави една такава акция полезна - в смисъл проверка как работят хората там, дезинфекция и по възможност намаляване на струпването на големи групи хора".
коментира пред БНТ главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Коронавирусът в България: Кабинетът поиска извънредни пълномощия в деня с най-много заразени досега

© МВР


Органите на реда, екипирани с маски и ръкавици, проверяват документите на хората, които работят в базара, преди да ги пуснат вътре. Ще се проверява и здравният им статус.


Радиото съобщава, че акцията се провежда съвместно с агенция "Митници" и НАП като се проверява както за източници на зараза, така и произхода на стоките, както и дали са платени акцизи.

Вчера са излезли резултатите на 136 проби за коронавируса само с един положителен резултат, съобщи на редовен брифинг тази сутрин шефът на Военномедицинската академия и председател на кризисния щаб д-р Венцислав Мутафчийски.

Положителният резултат от две проби е на лекарка, която е била в чужбина на два медицински конгреса. Тя е в добро общо състояние. Тази нощ със симптоми на грип е приета жена, която е била в контакт с лекарката. Тя е в стабилно състояние, предстои да й бъдат направени проби. Предстои да бъдат взети проби и от останалите хора, с които лекарката е контактувала.


Вчера Световната здравна организация обяви пандемия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (288)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  " Положителният резултат от две проби е на лекарка, която е била в чужбина на два медицински конгреса. "

  Помислих първоначално, че лекарката се е заразила с вируса у нас, докато е била в контакт с някой от вече регистрираните случаи тук, но явно го е прихванала отвън. Както и да е - успешно и бързо възстановяване от заразата !

 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ще трябва да разтурим нашия суйнгърски клуб, заради тоя вирус...

 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Прекрасно, 5 дена след първите регистрирани заразени все още не се знае как са се заразили.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Илиянци е #1 по евтин китайски внос, ето че и COVID19 го внесоха там. Дано да е с качеството на останалия китайски евтинджос...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на nbh33641645
  nbh33641645
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Смущаващото е друго. Цел месец извън Китай имаше само единични случаи и изведнъж се възпламениха огнища по целия свят, за броени дни. И то в икономически най-мощните региони, конкретно за Европа - Ломбардия, Бавария, Мадрид, Лондон и пр. Да разследват умишлено заразяване от китайските служби. Изплашиха се, че докато Китай е блокиран и не работи, останалият свят ще дръпне напред и ще го измести.

 10. 10 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Затвор за потенциалните масови убийци!

 11. 11 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#7] от "Моа Преател Тайпи":

  а напоследък препоръчват честата външна употреба на дихидроген моноксид - охладител в атомните централи и индустриален разтворител и мазнини от умрели животни смесени с натриева основа.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#3] от "samoedin":

  По интересно е от кого са се заразили семейството от Ломско, което беше прието в Пирогов по рано тази седмица. Вчера стана ясно, че техния син на когото те са гостували е здрав.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  A не може ли техният син, да е бил болен, но да го е минал леко, но да ги е заразил, а те и двамата не са били в цветущо здраве?

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Представи си "автобуса" по линия ломско село -Лом. Нови форми на живот има вероятно в него

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  "Петима души от Габрово, които са се върнали от Италия и им е издаден болничен за карантина заради коронавирус, не са открити от МВР на адресите си. В момента се издирват и ако са нарушили карантината, няма да получат обезщетение. Това съобщи пред Би Ти Ви управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов."

  В Русия на такива им слагат солена глоба (50 хил рубли = 600 евро) и се въдворяват в изолационни центрове (някои от които са в Сибир).

  Путин е идиот, но Русия има в момента много адекватна карантинна политика.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 16. 16 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Класически случай на "Ш'си пра'а к'вот си искам!"

  Горди наследници на Бай Ганьо.

 17. 17 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 279 Разстроено

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Най-развития района на Европата, Ломбардия е някакво забутано местенце...

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  От самото начало вървят мълви, като таз за избягалия от изолатора коронясан, който храчи и маже брави, парапети, дръжки в транспорта, стоки в супера, .....

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Прекрасно, 5 дена след първите регистрирани заразени все още не се знае как са се заразили.
  —цитат от коментар 5 на Nick F


  Те са се заразили чисто виртуално , доверявайки се на експертното мнение на пРезидента :В отговор на въпроса защо не е спазил заповедта на Областната управа в Стара Загора, държавният глава заяви: "България даде принос в медицината – изолира два щама на коронавируса. Софийският щам се оказа много безобиден, и затова там тържествата не са отменени, а щамът на Шипка - твърде опасен. Надявам се управляващите да бъдат толкова загрижени и в бъдеще за здравето на българите"

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#19] от "doroteus":

  И след първия открит случай в Габрово се скри някъде и си мълчи по темата

 22. 22 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Вчера говорих с приятел работещ в Чехия.
  Та там, ако те хванат да нарушаваш карантината, те очаква глоба от около 100 000 Евро(не помня точната сума в чешки крони).
  Своеволниченето, липсата на елементарна дисциплина и липсата на самосъзнание, отговорност и изобилието от безхаберие си е отличителна черта на нашия народ.
  Само заплахата от серизона глоба(поне 50 000 лв) може да вкара няколко грама мисъл повече в главите на нашего брата.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#13] от "chepokalipsis":

  Не съм специалист, но ми звучи възможно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Тези които са нарушили карантината си трябва да понесат някакво по-сериозно наказание.
  Неполучаването на компенсация за карантината не е наказание.
  Извършеното от тях застрашава живота на други хора и е равносилно на престъпление!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#11] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Имах една учителка по химия-да я спомена с добро и да я цитирам:"Който не знае формулата на САПУНЯ-хич да не ми влиза в час!"

 28. 28 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Класически случай на "Ш'си пра'а к'вот си искам!"Горди наследници на Бай Ганьо.
  —цитат от коментар 16 на parcaleste


  ++++

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 29. 29 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално
 30. 30 Профил на nbh33641645
  nbh33641645
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Извършеното от тях застрашава живота на други хора и е равносилно на престъпление!
  —цитат от коментар 25 на Храбър


  Това беше препоръчителна домашна карантина в условията на ежедневна пропаганда от герберските калинки как "нямало причини за паника" и "не било по-опасно от грип". Ами като не е по-опасно сега майка си ли търсят по тия адреси да ги проверяват? Това требваше да е задължителна карантина първо, и второ - да беха обяснили на населението пред каква опасност е изправена страната и светът, а не да "успокояват народа".

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Сега в Габрово и София даже в Търново работниците бягат по родните си места.
  Пълна какафония.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 283 Неутрално

  "Петима души от Габрово, които са се върнали от Италия и им е издаден болничен за карантина заради коронавирус, не са открити от МВР на адресите си. В момента се издирват и ако са нарушили карантината, няма да получат обезщетение. Това съобщи пред Би Ти Ви управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов."В Русия на такива им слагат солена глоба (50 хил рубли = 600 евро) и се въдворяват в изолационни центрове (някои от които са в Сибир).Путин е идиот, но Русия има в момента много адекватна карантинна политика.
  —цитат от коментар 15 на Николов


  +++
  Петимата вече са в Италия да бачкат в някоя оранжерия.
  Лишаване от обезщетение е изключително слаба мярка. Хайде, да не ги пращаме в Сибир, ама поне една солена глоба - няколко К, и лишаване от здравноосигурителни права за тримесечие.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 34. 34 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#22] от "traveler1":

  В Швейцария не ти мърдат 5000 франка (малко над 4700 евро) и от една до пет години затвор. Ще ми се там да не ги бяха намерили.

 35. 35 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 717 Разстроено

  "...Петима под карантина в Габрово не са открити на адресите си..."

  Точно поради тази криворазбрана демокрация (без отговорност и капка самосъзнание), ситуация тук никога няма да бъде овладяна, както в Китай.

  ЕС иска "свободно движение на хора" - ето ви го.

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Гневно

  ...Ами като не е по-опасно сега майка си ли търсят по тия адреси да ги проверяват? Това требваше да е задължителна карантина първо, и второ - да беха обяснили на населението пред каква опасност е изправена страната и светът, а не да "успокояват народа".
  —цитат от коментар 30 на nbh33641645


  Е да ама нали трябва да се пази...."стабилността"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Гневно

  До коментар [#35] от "Kosta Delev":

  Едното няма нищо общо с другото бе глупчо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 734 Неутрално

  "...Петима под карантина в Габрово не са открити на адресите си..."Точно поради тази криворазбрана демокрация (без отговорност и капка самосъзнание), ситуация тук никога няма да бъде овладяна, както в Китай.ЕС иска "свободно движение на хора" - ето ви го.
  —цитат от коментар 35 на Kosta Delev


  Не бъркай свободата със слободията.
  А и демокрацията върви със задължения, които съвестно трябва да изпълняваш.
  Проблема е, че ние вечно сме по-така, а всеки си турил личния интерес на рамо и му е все тая за другите. Затова и сме скапано общество!! за такива общества, има други форми на управление, но ще отнеме десетилетия доде го разберем.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#38] от "traveler1":

  Вкарваш петимата в тюрмата и готово. Полумерки няма как да има.

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Гневно

  дихидроген моноксид
  —цитат от коментар 11 на GMO VACCINES CHEMICALS
  убий ма ко зном куй туй
  —цитат от коментар 20 на Моа Преател Тайпи


  Вода

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Илиянци е #1 по евтин китайски внос, ето че и COVID19 го внесоха там. Дано да е с качеството на останалия китайски евтинджос...
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  Китайски магазин на "Илиенци":
  - Имате ли COVID-19?
  - Има. 70 лева.

 42. 42 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "bpcorp":

  Не затвор, а големи глоби. Едни 200 лева, надявам се, ще дисциплинират тъпаците.

 43. 43 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Комшията се върна от Италия. На летището му дали някакъв документ и го проводили по живи-по здраво. Прибрал се е до Бургас с автобус с 40 човека вътре. Сега пази къщата.
  Това прилича ли ви на адекватна политика за превенция?
  Но така е в ганювите земи. Всичко е пиар и пунта мара.

 44. 44 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#30] от "nbh33641645":

  Българина е тарикат. Ако се разчуе, че дават болничен за подобно нещо, половината чиновник и поне 1/3 от останалите работещи ще се юрнат към личните лекари. А тези, дето не са открити, предполагам са ги търсили на адреса по лична карта в МВР. Предвид структурата на населението в Габрово, по-логично е да ги търсят в родния дом на родителите им, някъде по близките села. Ако човек е здрав, няма дълго да издържи затворен вкъщи, без работа. А карантината може да я кара, поправяйки покрива, подрязвайки овошките, мажейки стените и .т.н

 45. 45 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Капацитетът на Втора градска болница е да поеме до 50 инфекциозно болни."
  Петдесет легла за милионна и кусур София, нещо крайно малко ми се струват.

 46. 46 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#33] от "PisnaMi":

  Точно заразените ли няма да допускаме до лекар? Иначе съм съгласен, че трябват много сериозни глоби. Принудителна карантина под охрана като допълнение също.

 47. 47 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "bpcorp":

  Затвор за потенциалните масови убийци!
  —цитат от коментар 10 на bpcorp


  А теб ще сложим за надзирател на арестуваните. Става ли.


 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Тези, които са под карантина и да си седят вкъщи, другите членове на семейството се движат свободно. Това, че са под карантина, въобще не означава, че са изолирани.

 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Комшията се върна от Италия. На летището му дали някакъв документ и го проводили по живи-по здраво. Прибрал се е до Бургас с автобус с 40 човека вътре. Сега пази къщата.Това прилича ли ви на адекватна политика за превенция?Но така е в ганювите земи. Всичко е пиар и пунта мара.
  —цитат от коментар 43 на tos_buratino


  Правилната политика е пътниците от целия самолет в една палатка под карантина за 14 дена. Така веднага ще им мине мерака на всички да пътуват. :)

  Но тогава колко рев ще има не е истина. :)

  Иначе какво предлагаш да направят за твоя комшия. Служебна кола да го закара до вкъщи безплатно ли? Или да го закарат и да му приберет 1000 лв. за услугата.

  Дай предложение и то такова че пътника да си поеме отговорността и разходите, а не цялото общество. :)

 52. 52 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 275 Любопитно

  Дневник може ли един репортаж на живо от Столипиново или друго циганско гето как се спазват инструкциите за хигиена?

 53. 53 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Ето как предтечи са си представяли чумата:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Arnold_Böcklin_-_Die_Pest.jpg/714px-Arnold_Böcklin_-_Die_Pest.jpg
  —цитат от коментар 29 на balgariez


  Сексизъм! като жена е рисувана! )) Но сериозно - на превозно средство рептил естествено, а и сам рептилът порязава според картината, което е следствие от мита за Ева и змията в колаборация. Рептилите никога не са си отивали от този свят.
  пускайте минусите сега.

 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Весело

  До коментар [#33] от "PisnaMi":

  Предлагам да си изкарат карантината в народното събрание и министерски съвет. Поне да има полза.

 55. 55 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Всички открити случай на заразени от коронавируса са вече в тежко състояние.
  Това с обаждането на личния лекар и специално извозване не сработва. Поне да открият слециални отделения за прегледи на респираторни заболявяния за хората, които пеша си идват и да не блокират всички болници заради карантина.

 56. 56 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  "Петима под карантина в Габрово не са открити на адресите си"

  В доста случаи адресната регистрация изобщо не отговаря истинския адрес на местоживеене. За разлика от Западна Европа, адресът у нас е твърде условна работа.

 57. 57 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Петима души от Габрово, които са се върнали от Италия и им е издаден болничен за карантина заради коронавирус, не са открити от МВР на адресите си. В момента се издирват и ако са нарушили карантината, няма да получат обезщетение. Това съобщи пред Би Ти Ви управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов."В Русия на такива им слагат солена глоба (50 хил рубли = 600 евро) и се въдворяват в изолационни центрове (някои от които са в Сибир).Путин е идиот, но Русия има в момента много адекватна карантинна политика.
  —цитат от коментар 15 на Николов


  Путин е диктатор, има достатъчно власт да прави каквото си иска.
  Което в случая е предимство. България в същото време е разграден
  двор и никой не знае какво става.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 58. 58 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Петима души от Габрово, които са се върнали от Италия и им е издаден болничен за карантина заради коронавирус, не са открити от МВР на адресите си. В момента се издирват и ако са нарушили карантината, няма да получат обезщетение. Това съобщи пред Би Ти Ви управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов."В Русия на такива им слагат солена глоба (50 хил рубли = 600 евро) и се въдворяват в изолационни центрове (някои от които са в Сибир).Путин е идиот, но Русия има в момента много адекватна карантинна политика.
  —цитат от коментар 15 на Николов


  В Израел(и други) ги чака до 7 години затвор.

 59. 59 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#19] от "doroteus":И след първия открит случай в Габрово се скри някъде и си мълчи по темата
  —цитат от коментар 21 на dzq17576652


  Абе имаше и един тука, във форума, ама и той изфиряса.

 60. 60 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Направи ми много лошо впечатление отношението на ген.-майор Мутафчийски по време на брифинга пред ВМА снощи. Беше ехиден и високомерен към журналисти, нервен. Това е недопустимо. Мерките на т.нар. Кризисен щаб са палиативни, твърде меки и пожелателни. Да се разчита на съзнанието и възпитанието на хората в кризисна ситуация като настоящата, е смехотворно. Българинът разбира само от крути мерки, от глоби и санкции. Друго на територията не работи, освен бой по канчетата.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Е, затова ще сме винаги последни. Нито дисциплина, нито чувство за отговорност.

 62. 62 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Възможно е да го имал в устата си, оттам да го е предал на други преди имунната му система да го избие. Това би било прословутото прекарване на крак без да усетиш инфекцията. И сега е здрав, няма вирус, няма какво да се установи. Ако е така сега той има имунитет, дано да е възможно по-траен, както се надяват, тъй като корона вирусите били относително стабилни (не като грипните).
  Другият вариант е да е слезло безостатъчно в дроба и пробата от гърлото да не го хваща - затова е карантината, ако е в дробовете - до седмица все пак трябва да е ясно.

  В Ухан и Италия обаче се вижда, че изглежда в една много заразена среда и младите и здравите все по-трудно не успяват с тази операция на навременен имунен отговор, понеже получава големи порции зараза още преди да успеят да изработят имунен отговор. Извод - освен другото трябва да се пази и средата от зараза. Защото ако това живее до 9 дни върху повърхности, както имало изследвания за братчето му Сарс-1, заразата ще се наслоява и ще обхваща все по-големи площи. Тук лятото храни надежда - не за по-малко болни, но за по-малко заразена среда.

 63. 63 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Но може да са се заразили и по пътя от Ломско или в Ломско. Затова ходиха и до селото да проучват кой е бил контактен там с тях.

 64. 64 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Питам се, дали няма връзка между заразата в Габрово и поклонението на Шипка на 3 март, когато любимият ни президент се надсмя на вируса и предложи срещу него московски серум.

 65. 65 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nick F":

  Италианците също не знаят нулевия пациент.

 66. 66 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#65] от "taratanki":

  Да на този етап това вече има само изследователско и политическо значение.

 67. 67 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  62 годишна лекарка от Правителствена болница, не е на работа от 24 -ти февруари...
  Щъка по конгреси, сигурно платени от фарма фирми. Защо е на работа тази жена?

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Смущаващото е друго. Цел месец извън Китай имаше само единични случаи и изведнъж се възпламениха огнища по целия свят, за броени дни. И то в икономически най-мощните региони, конкретно за Европа - Ломбардия, Бавария, Мадрид, Лондон и пр. Да разследват умишлено заразяване от китайските служби.
  —цитат от коментар 9 на nbh33641645

  Тъпи конспиративни теории. Просто светът /по-точно политициците8 постъпи изключително глупаво. Вместо да обяви тотална забрана и карантина за Китай още при първите признаци там се полакоми за ресните печалби. Хората продължиха да идват а заедно с тях и заразата. И понеже инкубационният период е 14-20 дена признаци нямаше, заразените си шетаха спокойно и заразяваха всичко около себе си.

  Зависимостта е експоненциална, един болен заразява 10 около себе си, те пък 100, следват 1000 и т.н. И сега тези невидимите заразените станаха видими защото вече са в активният стадий и почнаха да пълнят болниците. Само че е късно, около всеки от тези влезли в бобниците вече има стотици заразени.

  ЛАКОМИЯТА е причината за тази епидемия, лакомията за печалби. Да не им спре бизнеса днес за няколко седмици. А не правят сметката, че с такава епидемия ще фалират тотално. И при нас същото, спряха кината и собствениците веднага скочиха за левчетата от билетчетата. Жалка история, дистанция 1 метър ще ни пази. Не случайно ходят със скафандри около тези заразените и специални сгради им строят

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Ами хората, дето не са открити в домовете си, а са под карантина - сигурно са под карантина в кварталната кръчма.

  Хора, ние не сме по-умни от италианците (а те са доста прост и мърляв народ, особено южняците). Тук очаквам същата работа. А по гетата ще е и далеч по-зле.
  Глупавият човек не усеща сериозността на положението, докато не започне да се дави в слюнката си и да се насира в леглото си.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 70. 70 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Гневно

  Липсата на дисциплина ще убие бабите и дядовците ни!

 71. 71 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николов":

  Путята и другарят Си са и...ти. Но само тоталитарната държава с грубата си намеса ограничавайки свободи (движение на хора) може поне да се опита да намали броя на заразените. В старата Европа, слободията и човешките свободи ще доведат до щъкане на хора (жабарите са недисциплинирани и чак когато ножът опря до кокала се сетиха да жиеят по затворено). При на бараба Ганьо ще правиу каквото си иска, има грипна ваканция и по моловете е пълно с пикли да се гивизят и купуват дрешки.

 72. 72 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 521 Гневно

  Правителството е тотално неадекватно в сегашната епидемологична обстановка!
  Нито има тестове,нито има достатъчно брой легла нито има достатъчно специалисти...Всичко е оставено на естествения подбор.

 73. 73 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#60] от "Dobromir Dobrev":

  Напротив, Мотафчийски е прекалено търпелив и снизходителен към мисирки които нямат в главите си знанията дори от 4-ти клас! То бива неграмотни и прости журналя.... но това днес е върха!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 74. 74 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":62 годишна лекарка от Правителствена болница, не е на работа от 24 -ти февруари...Щъка по конгреси, сигурно платени от фарма фирми. Защо е на работа тази жена?
  —цитат от коментар 67 на taratanki


  Ама след това как ще изписва само ной-скъпите и надценени лекарства! Само от фармамафията пратила я на конгрес!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 75. 75 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#71] от "olimpipanov":

  Карантината е инструмент за забавяне на темпа на заболеваемост при претоварване на здравната система. Явно ще се прилага целево при нужда. Тя не решава проблема, просто контролира кривата.

 76. 76 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Понеже всички пишман-капацитети, академици, чл. кор, и просто д-р хон. кауза, плюс истеризиралите журналяга, не предлагат АБСОЛЮТНО НИЩО като профилактика (всеки от пеленаче трябва да е приучен да си мие ръцете, да не се секне като серсемин, да храчи по улици, мегдани и пр.), то се налага на мен, като ИЗТЪКНАТ познавач, да спусна нишан.

  От памтивека е известно, обилно документирано в интернетЯ, и то далеч преди тази и предходни истерии, най-доброто природно средство за борба с разни инфекции по уста и особено гърло, не са само чесън и лук, но и ПРАЗ.
  Пуснете едно търсене с клчови думи праз - гърло и докладвайте.

  Рупайте праз, ако толкоз сте стреснати!

  Като рупането на чесън и лук, така и рупането на праза, си има тънкости. Преживя се максимално (тази техника се отнася не само до праза, разбира се, а за всички храни + ВОДАТА!), докато стане на кашица и чак тогава се гълта!

  Лозунги:
  Нашата храна - нашето лекарство!
  Ударим празом по короной!
  Долу монархията!
  Долу короната!

 77. 77 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Спешно допълнение към НК.

 78. 78 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Никой няма да разбере, случаите на зараза при нас нямат никаква връзка, което значи че този вирус си го има навсякъде, но очевидно не е много заразен щом близки контакти на заразените са с отрицателна проба.
  Все пак нека да напомним че годишно от грип по света умират между 290 000 и 650 000 човека в зависимост от годината. А засега от коронавирус имаме 4 638 жертви и то след много сериозно търсене под лупа и изследване. Каква логика оправдава целия този цирк?

 79. 79 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":

  Не че ги защитавам, но с колко ги компенсира нашата държава като ги слага под карантина и кой им носи храна, кой им плаща сметките и ще помогне ли държавата ако тези хора са имали неотложна работа, но заради карантината не са можели да я свършат. Едни строги мерки задължително минават през финансово обезпечение на засегнатите, в противен случай няма как да проработят.

 80. 80 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "В момента се издирват и ако са нарушили карантината"

  Ако? То е очевидно, че са я нарушили.

  И не само да не им платят болничните, но трябва да бъдат глобени като в Италия. В Италия им дават и 3 месеца затвор. Тук просто може глобата да е по-висока и прогресивна според доходите, да речем от 1000 лева нагоре.

 81. 81 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#79] от "Billy Pilgrim":

  Аз не мисля, че тук е такъв случаят. В България повечето са толкова безотговорни, че и пари да им дадат да си стоят вкъщи, пак ще тръгнат да ръсят зараза някъде другаде.

 82. 82 Профил на kate
  kate
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Е какво да ги правим тези от Габрово които не спазват карантината
  Полиция ли да ги пази
  Ако част от населението(която май не е малка) не разбира и не иска да разбере какви са последствията никой не може да помогне-нито ЕС нито ООН или извънземни !
  Отишли са си на село да си работят нещо и хич не ги интересува какво ще стане ако са заразени

 83. 83 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#78] от "Billy Pilgrim":

  Мисля, че имаше предостатъчно достъпна информация за опасността и затова как всякакви сравнения със сезонния грип са неуместни. Този вирус е по-заразен, с по-висока смъртност, недостатъчно изследван и без разработена ваксина.

 84. 84 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#64] от "авторът":

  Да, вируса е бил на Шипка. Къде ви намират такива льольовци бе?

 85. 85 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Ами казах аз че по едно време ще дойде Анархията .....
  Що за дебил трябва да си за да го направиш това нещо ...Без значение причината...Освен ако не умираш седиш и у дома и толкова ...За всичко друго има телефон-приятели ,близки все някой ще се съгласи да ти свърши някаква работа ...
  Но не аз не съм заразен и давай да си ходим където искаме...Нищо че след 4 дена може да легне на легло и да тръгва да мре (щото не е заразен)....
  После държавата не правела нищо за да ограничи вируса ....Как да го направи да заключи всички по тъмниците като преди 600 години ли ?
  Ето за тая отговорност говоря че трябва отделния човек сам да я има...Тия сега да ги открият и ако не са тръгнали да мрът да ги карат по бързата процедура .....

 86. 86 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#71] от "olimpipanov":Карантината е инструмент за забавяне на темпа на заболеваемост при претоварване на здравната система. Явно ще се прилага целево при нужда. Тя не решава проблема, просто контролира кривата.
  —цитат от коментар 75 на znaya


  Малко ли е? И какви други импликации има? Ами нали като няма достатъчно легла в болниците, в които да сме под наблюдение и да не се губи време при евентуално влошаване, апарати за обдишване, всички ще започнем да измираме от един момент нататък? В случая кръгът е порочен - икономиката ще пострада, независимо дали предприемаме нещо или не. Но краткосрочните разходи са много високи, за дългосрочните обаче казват, че са опустошителни, ако не се предприеме каквото трябва сега!

 87. 87 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 558 Неутрално

  За ИЛИЯНЦИ

  Още преди месец писах тук за благоприятна за вируса обстановка на пазара.

  Познайте какво, именно на Илиянци в някакъв момент е била адресната регистрирация на свързани с китайското посолство допреди време. Не знам дали все още е така, но преди месец bg on air излъчи репортаж от летището - пристигащи китайци, които работят на ИЛИЯНЦИ, невъзпрепятствани от българските власти и оставени УЖ под контрола на Китайското посолство! Още тогава казах, че именно тези трябва да бъдат върнати. Дори нямат постоянно гражданство тук. А за тези, които имат - трябваше веднага да бъдат изолирани за по месец! Сега ще берем плодовете на всички онези, а те са много, които са смъртоносно неадекватни!

 88. 88 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 537 Гневно

  До коментар [#79] от "Billy Pilgrim":

  Длъжен си щом си под карантина да си седиш у дома....Няма да те хванат от улицата и да ти кажат днеска почваш карантина и до еди коя си дата няма мърдаш .....
  На тия и пари да им даваш 100% пак няма да ти спазват никакви правила ...Ами така се затриваме ние самите ...Представи си че тия са заразени ? Ко правим Бог знае къде са ходили ....Тоест допълнително за заразявали (евентуално )....Ами ако след 10 дена да кажем тия същите пък изтеглят късата клечка и минат към тежък случай ? Кво правим ?
  Малоумието на Българина не е за оправдание ......Всеки трябва да носи собствената си отговорност ...Тия сега да ги намерят и да ги съдят ....Ако ще и за тероризъм да е .....Да си потенциално заразен с опасен вирус и да си ходиш където ти е кеф (за мене това си е чист тероризъм заради безотговорното отношение на много хора ) ....И не ми излизай с номера ама кой ще плаща ..Значи за почивки могат да вземат и неплатена отпуска но за неща за собственото им здраве както и здравето на другите не може .........Аре моля ти се ....

 89. 89 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Е какво да ги правим тези от Габрово които не спазват карантината Полиция ли да ги пази Ако част от населението(която май не е малка) не разбира и не иска да разбере какви са последствията никой не може да помогне-нито ЕС нито ООН или извънземни !Отишли са си на село да си работят нещо и хич не ги интересува какво ще стане ако са заразени
  —цитат от коментар 82 на kate


  А какво правим тези, които са доказано болни от туберкулоза, да речем? Не ги ли заключвам в изолатро за 1 месец и то минимум? Каква е разликата?

 90. 90 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1467 Любопитно

  До [#11] от "GMO VACCINES CHEMICALS":
  Водка препоръчително ли е да се пие, ако си в доброволна карантина?

 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  .....България в същото време е разграден
  двор и никой не знае какво става.
  —цитат от коментар 57 на dream_er


  Толкова са му способностите на слънцето Боко!
  Толкова струват и хората около него!
  Това е ГЕРБ (на едно с ужпатриотите) в цялата си хубост!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#78] от "Billy Pilgrim":Мисля, че имаше предостатъчно достъпна информация за опасността и затова как всякакви сравнения със сезонния грип са неуместни. Този вирус е по-заразен, с по-висока смъртност, недостатъчно изследван и без разработена ваксина.
  —цитат от коментар 83 на dc_ken


  Да, и хиляди пъти СВЕТОВНИ ЕКСПЕРТИ подчертаха, че не е грип, само няколко бг специалисти, за които не са знае как да се дипломирали, продължават да повтарят, че това е грип или като грипа. Не, не е.

 93. 93 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nick F":

  По въздушно капков път. Ако измислиш начин как да се установи с кого си дишал в помещение, превозно средство, с кого си се разминал на улицата, в магазина и т.н., може и да се установи от къде е дошъл вируса. Може и да е от теб - пренасяш го без да знаеш, а само носа ти е леко запушен. В това време на годината в същото състояние са повечето хора. Тъй че, как предлагаш да се установи, че да намалее възмущението ти.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Изглежда някои хора не го приемат на сериозно което неминуемо ще доведе до бързо разпространение на вируса както в Италия.
  Разберете че болниците не са във капацитета си да приемат много хора и това ще увеличи смъртноста ако се разпространи до степен на неудържимост. Освен това пребуледувалите остават с нарушени бели дробове може би завинаги(все още не се знае)

 96. 96 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#78] от "Billy Pilgrim":Мисля, че имаше предостатъчно достъпна информация за опасността и затова как всякакви сравнения със сезонния грип са неуместни. Този вирус е по-заразен, с по-висока смъртност, недостатъчно изследван и без разработена ваксина.
  —цитат от коментар 83 на dc_ken

  Стига сте го хвалили този вирус!
  Всеки вирус е нов, докато се открие.
  Както вече писах - за такива банални неща винаги има контролен въпрос:
  Откога съществува гравитацията:
  а) откакто е открита като природна даденост,
  и
  б) по-отдавна!?

  Короната вероятно съществува от милиони/милиарди години, сега ужас - бил чистак нов, реколта 2019!

  И защо пред короната се поставят условия, които не се поставят пред никой организъм - да мутира!? Защо всички други (вкл. вируси) имат право да мутират - короната - йок, недей мутирай, короно!!! Как смееш, короно недна!!!

  Короната била това, била онова, имала не знам какъв си произход, не била грип, ми била друга, защото тръгвала от животно, пък не трябвало да се прехвърля на човек, защото било гадно... След като вече има болни хора от това (а те са били безброй в човешката история!), то си минава в графата грип и грипоподобни.
  Я колко много съкращения на разни вируси са изобретили - и колко още ще има...

  ---
  Всеобщата профанация на т.нар. наука и научните пропагандатори ужасява!
  Пак давам пример (може лесно да се провери) - съвсем наскоро всичкото най-учено втрещи мало и голямо - астрономите открили нещо си (планета ли, дупка ли, нещо тяхно), което НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ТАМ...

  То бива кретенизъм, но това малоумие минава всякакви граници - не учените не знаели, не те били пълни невежи, не науката не знаела и допускала, Вселената (видите ли!!!) била дефектна, защото не отговаряла на техните теории и простотии...
  Те били прави, защото били казали, че такова животно (дупка, планета) нЕма, пък то се оказало, че има... Как смее Вселената да не се съобразява с делириумите им!
  Егати!

 97. 97 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Сега в Габрово и София даже в Търново работниците бягат по родните си места. Пълна какафония.
  —цитат от коментар 31 на Да вярваме на истината


  Сам , насред къра с мотика няма опасност да се заразиш = Добра стратегия !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Липсата на дисциплина ще убие бабите и дядовците ни!
  —цитат от коментар 70 на Slick


  неспазване на карантина трябва да се наказва като опит за умишлено убийство в особено големи размери и биотероризъм = иначе няма оправия с безотговорните

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#65] от "taratanki":

  И ние не знаем нулевия пациент, нито за двойката болни в Габрово, нито в Плевен, нито в Пирогов (които били от Ломско). И изглежда, че никога няма и да разберем кой/кои са били те.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#22] от "traveler1":

  Хайде, хайде - не се шашкайте толкова. Това не е Ебола. Здрав човек в активна възраст и добро физическо състояние не е заплашен. Може да преболедува дори без да разбере. Опасност има само за стари хора, които са със съпътствуващи заболявания - заради усложненията. Само се създава психоза. А наистина забравихме другите наболели проблеми - като водата на Перник, безобразията, извършвани от т. нар. главен прокурор Гешев, разследването за пране на пари, в което е замесен и Бойко Борисов (т. нар. барселонска връзка) и т. н., и т. н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK