Премиер и президент влязоха в задочен спор и за коронавируса

Премиер и президент влязоха в задочен спор и за коронавируса

© ДневникПрезидентът и премиерът, който от няколко месеца използват медиите, като канал за комуникация, днес влязоха в задочен спор и по повод коронавируса. Румен Радев посети Плевен - един от първите градове с регистриран случай на болестта, докато Бойко Борисов инспектира фабрика в Габрово, произвеждаща защитни облекла за борещите се срещу заразата.


Тема на спора стана ролята на политиците в борбата срещу вируса. Радев отбеляза, че България има и капацитета, и силите да се справи с проблема със солидарните усилия на всички, но препоръча политиците да не се правят на лекари и обратно, "защото могат да дадат опасни указания".


Помолен за коментар на думите на държавния глава, Борисов първоначално нервно отказа да каже каквото и да било. "Президентът Румен Радев не ме интересува, няма да коментирам", заяви премиерът.
Премиер и президент влязоха в задочен спор и за коронавируса

© Прессекретариат на Държавния глава


Впоследствие обаче последва монолог: "Ние само това правим, затова сложихме най-добрите лекари в щаба. Откъде се е появил да го говори това. Беше изчезнал и отнекъде се появи. Лекарите не могат да реорганизират предприятия. Нали трябва да се плати, поръча. Да се деблокират маски, да се сложи активен въглен. За три дни деблокирахме резервите".


Румен Радев атакува и правителството за отношението към медиците, които периодично протестират заради заплащането си и условията за работа. "Те (медицинският персонал, б.а.) са в момента хората, които ще ни изведат от тази криза. Това трябва да е постоянен ангажимент на държавата, а не да чакаме да дойде криза и тогава да мислим в какво състояние са нашите здравни работници", посочи президентът.


В същото време също днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата търси варианти за осигуряване на финансови стимули за лекарите, сестрите и медицинските специалисти, които са на първата линия в борбата с коронавируса


Последно премиер и президент размениха реплики през медиите покрай т. нар. къща в Барселона. Преди това изразиха различни позиции за подслушването на командира на ВВС, при което бяха засечени и разговори с президента. В началото на февруари Румен Радев обяви, че сваля доверието си от правителството. В отговор от ГЕРБ заговориха за задвижване на процедура за предсрочно отстраняване на президента, но в последствие се отказаха от идеята.


В Плевен Румен Радев призова общините да търсят баланса между запазване на общественото здраве и недопускане на парализа на икономиката. От няколко дни призив за обмисляне на мерките, за да не се "счупи икономиката", отправя и премиерът.


Още за отношенията между премиер и президент четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK