На живо

Новите случаи днес вече са осем (хронология)

Новите случаи днес вече са осем (хронология)

© Георги КожухаровВ България беше обявено извънредно положение заради разпространението на коронавируса. Късно снощи премиерът Бойко Борисов обяви, че ще поиска от Народното събрание да гласува мярката, за да улесни работата на правителството в борбата със заразата. След изказвания на представители на всяка парламентарна група депутатите единодушно решиха да приемат предложението на Борисов. Извънредното положение влиза в сила от днес и ще продължи до 13 април.


До крайната мярка се стигна, след като се разбра, че 23-ма души са с положителни проби за вируса. Един от тях - жена на 66 години, почина в "Пирогов". По-голяма част от заразените са контактували с нея. До края на деня доказаните случаи нараснаха със седем.


Според Конституцията, докато режимът е в сила основният закон позволява временно ограничение на отделни права на гражданите. Неприкосновени, независимо от ситуацията, остават правото на живот и забраната за подлагане на мъчения, правото на справедлив съдебен процес, на лична неприкосновеност и на свобода на мисълта и вероизповеданието.
Борисов се оплака, че много хора не спазват наложените мерки за карантина и заради това по думите му службите на МВР трябва да ги намират и задържат принудително.


Здравният министър нареди да затворят увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Грипната ваканция на учещите беше удължена, затварят и яслите и детските градини.


"Дневник" следи в реално време развитието на събитията.


Какво се предприема по света следете тук.

Повечето магазини все пак ще работят

Здравният министър коригира заповедта си за почти пълна забрана на търговията на дребно. Забранява се посещението на молове, но магазините за хранителни стоки и аптеките в тях ще работят. Отпада забраната за "посещения в търговски обекти", но се запазва за заведенията за хранене и развлечения.


Какво ще работи и какво не, четете тук.

Перничани ще получат нови часове с вода

Водният режим в Перник ще бъде облекчен от 17 март, съобщи управителят на местното ВиК Борислав Иванов, цитиран от БНР. Според новия график водата ще се пуска в 6 часа и ще спира в 22 часа. В момента перничани имат вода само по 7 часа в денонощието- от 15 до 22 часа. Новият по-лек режим се отнася както за Перник, така и за останалите населени места, които се водоснабдяват от язовир "Студена".


Режимът е временен и ще се промени след отшумяване на епидемията.

От 16 март се спира провеждането на теоретически и практически изпити за водачи на моторни превозни средства, съобщи транспортният министър Росен Желязков.

Осем, а не седем са новите случаи, доказани днес след провеждане на лабораторни изследвания. За седем случая съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Мутафчийски на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет. Осмият случай беше потвърден от Националната референта лаборатория преди минути, съобщи Министерството на здравеопазването.
.
Така общо потвърдените случаи на новия коронавирус COVID-19 у нас са 31, един от които е на починалата в "Пирогов" 66-годишна жена.


От днес на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикувана актуална информация за потвърдените у нас случаи на COVID-19. Информацията е достъпна на следния линк: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/potvrdeni-sluchai-na-koronavirus-na-teritoriyata-na-r-blgariya/

80% от заразените могат да не разберат това

Осемдесет процента от заразените с коронавируса могат и да не разберат, че са болни, но половината от останалите 20% се нуждаят от интензивно лечение. Това коментира пред БНТ председателят на кризисния щаб д-р Венцислав Мутафчийски. Той е началник и на Военномедицинската академия. Той подчерта, че новият коронавирус не е толкова смъртоносен, колкото предишните - през 2002 и 2012 г., но се лекува по-продължително.


Медикът подчерта, че поведението на голям брой хора е ирационално - "вместо да си мием ръцете, изкупуваме магазините", каза той и напомни, че всеки трябва да носи отговорност не само за себе си, но и за близките си и най-вече - за своите баби и дядовци.


Венцислав Мутафчийски

© Юлия Лазарова

Венцислав Мутафчийски

В сградата на летището в София ще влизат само пътуващи

В двата терминала на летище "София" ще бъдат допускани единствено пътуващи, съобщиха от летището.
На входовете ще бъде измервана телесната температура. Затварят се всички търговски обекти с изключение на магазините за хранителни стоки и аптеките. Четири пъти на ден се извършва почистване и дезинфекция в сградите и съоръженията. На Терминал 1 и Терминал 2 има поставени термокамери от Министерството на здравеопазването. На видими места има двуезични информационни табели за превенция от заболяването, а на мониторите на двата терминала през 15 мин. се излъчват информационни препоръки.

Читатели на "Дневник" изпращат в редакцията въпроси, останали неизяснени в хода на въвеждането на извънредно положение, които ще адресираме до институциите. Ако имате въпроси, сигнали или информация за коронавируса и ситуацията на извънредно положение, изпращайте през формата тук или на [email protected].


Новите случаи днес вече са осем (хронология)

© Дневник

Министерството на външните работи подчерта, че българските граждани могат да влизат и излизат извън страната без ограничения. Пристигащите от рисковите държави ще бъдат поставяни под 14 дневна карантина. Към момента границите на съседните на България са отворени, като на места са наложени допълнителни ограничения или допълнителни проверки, напомня ведомството. Министерството съветва българите зад граница преди да предприемат пътуване да се информират предварително за превантивните мерки, които държавите прилагат.


Къде се прилагат ограничения по границите четете тук.

Заразените с коронавирус нови случаи са хора с различен профил - двама от тях са от контактните лица, други двама са съпрузи, били на ски в Австрия, един човек е бил на конференция в Брюксел, съобщи председателят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски. Всички те са на възраст между 56 и 80 г.


От днес се въвежда карантинен режим за връщащите се от Испания, съобщи шефът на кризисния щаб. По думите му лечението на заболяването е като на пневмония с антибиотици. Той каза, че трите заразени деца не са в болестно състояние и са вкъщи, част от хората с положителна проба също са си в къщи.

Президентът: Без управленско своеволие

Строгите мерки са необходими, за да се гарантира най-висшата ценност – здравето и живота на българските граждани. Но от тяхната адекватност, законосъобразност и начин на приемане и прилагане зависи не само ефективното преодоляването на кризата, а и развитието ни като демократична и просперираща държава. Това се казва в изявление на президента Румен Радев, разпространено от неговия прессекретариат.


Според него ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и пропорционално на заплахата и да изключва управленско своеволие. Редом със строгите ограничения е необходим и пакет от икономически и социални мерки, смята президентът.


Цялото обръщение на държавния глава четете тук.

Читатели сигнализираха, че в петък следобед и привечер е имало проблем да платят с карти в някои търговски обекти. По неофициална информация на "Дневник" няма проблем в системата за разплащания "Борика".
БНБ изпрати съобщение, с което уверява, че централната банка и "доставчиците на платежни услуги" работят нормално.

Синята и зелената зона може да са безплатни

Седем нови случая на коронавирус обяви премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на правителството.


Така случаите стават 30, между които един смъртен.


Пред министрите и медиите Борисов обяви взетите по-рано днес мерки, както и законодателните промени за санкции за нарушители на карантината, гласувани преди това от парламента.


Борисов разясни, че се затварят всички обекти освен хранителните магазини, а аптеките, банките и застрахователните дружества ще работят. Той каза, че според него те трябва да работят и в моловете. Бензиностанциите също ще продължат да работят, подчерта Борисов. Според премиера въпреки че ресторантите се затварят, доставките на храна по домовете и офисите трябва да продължат. По думите му трябва да се реши дали да продължат да работят фризьорските салони, но при организация там да влиза само по един клиент.


От днес заседанията на Министерския съвет ще се провеждат онлайн като министрите бъдат в кабинетите си. Държавни служители ще работят по домовете си, ако това е възможно. Контролът на мерките ще се следи от МВР и РЗИ като премиерът поиска да не се допуска спекула. Обръщайки се към столичния кмет Йорданка Фандъкова той й предложи да се обмисли дали синята и зелената зона да са безплатни в работно време, за да избягват хората градския транспорт.


Репортери на "Дневник" видяха, че в няколко големи хранителни вериги се изкупуват основни хранителни продукти като олио, ориз, леща, грах, брашно и т.н. В един от столичните квартали се забелязват опашки от хора пред хранителната верига "Фантастико", която по-рано днес ограничи достъпа на клиенти – от 5 до 30 души, като целта беше хората да могат да пазаруват спокойно, без да са на близко разстояние един от друг. Част от ресторантите в центъра на столицата също затварят врати.

Логиката на заповедта е спиране на стълпотворението

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че следващите заседания на правителството ще са виртуални. Асоциализацията е основно средство за борба с вируса, подчерта той.


Борисов каза, че заповедта на министъра на здравеопазването, с която се преустановяват посещенията в заведения и търговски обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки, бензиностанции и аптеки, търпи промени и ще бъде осъвременявана в зависимост от ситуацията и в зависимост от препоръките на кризисния щаб. Много спорове имаше за моловете, каза той.


Нашето селско стопанство е силно, имаме запаси, нищо не налага да купуваме по 40-50 бутилки олио, призова премиерът. Разказа и какво ще предприеме Министерството на образованието за дистанционното обучение на децата.


Логиката на заповедта е спиране на стълпотворението, подчерта Борисов.

Във връзка с обявената извънредно положение за коронавируса COVID-19 Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви, че първата кандидатстудентска сесия се отлага и изпитите по обявения график няма да се провеждат. Новият график ще бъде приет и оповестен допълнително. Онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в първата кандидатстудентска сесия продължава до 30 април 2020 г.

ПИБ (Първа инвестиционна банка) дава възможност на всички свои клиенти да отложат плащанията по кредити, ако те самите или техният бизнес са засегнати по някакъв начин от ситуацията с коронавируса (COVID-19), съобщиха от банката.

Започва електронно обучение за учениците

Министерството на образованието и БНТ планират създаване на образователна телевизия за учениците, чиято грипна ваканция продължава до 29 март. От понеделник (16 март) започва и електронно обучение, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на извънредна пресконференция в просветното ведомство днес. Подробности тук.

Министерството на труда и социалната политика ще осигури дезинфекциращи препарати за 6730 самотноживеещи възрастни хора над 65 г., които нямат възможност да се самообслужват. Това са хора с лични асистенти по Националната програма за предоставяне на грижи в домашна среда. От понеделник до края на другата седмица регионалните дирекции на Агенцията за социално подпомагане, съвместно с общините, ще раздадат дезинфектантите. Междувременно министерството ще продължи да осигурява топъл обяд по оперативна програма за храни, както и услугата "Домашен социален патронаж".

Главният прокурор оглави щаб за спазването на мерките

Под ръководството на главния прокурор на Република България Иван Гешев към Прокуратурата е създаден щаб във връзка с решението на Народното събрание за въвеждане на извънредно положение на територията на цялата страна, съобщи пресслужбата на прокуратурата. Извънредното положение е в сила до 13 април и е свързано с нарастващото разпространение на новия коронавирус COVID-19.


Щабът ще следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение по преодоляване на негативните последици от разпространението на заболяването, както и ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията в тази връзка, се казва в съобщението.


Какви са плановете на прокуратурата четете тук.

България има достатъчно наличности на пшеница и царевица за да издържи година и повече. Същото се отнася и за слънчогледа - основна суровина за олиото. В това увери в Министерския съвет земеделският министър Десислава Танева. Тя се срещна с браншови организации на производителите на храни. Представители на млекопреработвателната и месопреработвателната индустрия, както и на производителите на хляб, увериха, че няма никаква опасност за изхранването на населението на страната. Всички производители поддържат достатъчно количества запаси.


Браншовиците подчертаха, че коронавирусът не се предава чрез храни.


Новите случаи днес вече са осем (хронология)

© Велко Ангелов

По-тежки наказания за нарушаване на карантина

Правната комисия в Народното събрание одобри законодателни промени, така че да се завишат санкциите при нарушаване на наложена карантина. Предложението е то да се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 3 хил. лева, а при повторно нарушение - лишаване от свобода до 5 г. и глоба до 10 хил. лева. Малко по-късно мерките бяха гласувани извънредно днес на две четения в пленарната зала почти без дебати. Възрази единствено депутатът от БСП Антон Кутев. Подробностите за законовите промени четете тук.

Няма да има учебни занятия до 29 март

Училищата в цялата страна остават затворени до 29 март заради заразата от коронавируса COVID-19.


"Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение", пише в издадена днес заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.


Още по темата четете тук:

Затварят се магазини и заведения

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, до края на март се затварят увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.
Със заповедта на здравния министър от днес се преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации.


Подробно за всички мерки четете тук.

Да няма ненужни ограничения, искат от ДБ

Има нужда от гаранции, че извънредното положение ще обслужи целите, за които се въвежда, и няма да доведе до ненужно ограничаване на граждански права и свободи, допълнителна ерозия на принципите на правовата държава у нас или създаване на нормативен и организационен хаос. Това се казва в позиция на "Демократична България" от днес. В нея се посочва, че подобна стъпка може да бъде оправдана единствено и само с оглед мащаба на потенциалните рискове за населението, свързани с пандемията. И следва да има краткосрочен характер.

Министерството на труда и социалната политика, съвместно с Министерство на образованието и науката и Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика "М.В.Ломоносов" подготви новини на жестов език, които дават повече информация на хората с увреден слух за превенцията на разпространението на вируса COVID-19. Това съобщи пресцентърът на министерството на труда.

Външното министерство обяви по-висок риск при пътуване в 12 държави. Мярката е обявена "във връзка с разпространението на болестта COVID-19 в световен мащаб и обявената от Световната здравна организация пандемия". Кои са страните с повишен риск от пътуване до тях четете тук.

Президентът не знаел за плана за извънредно положение

Президентът Румен Радев е разбрал от медиите за намерението на правителството да въведе извънредно положение в страната. Това съобщиха от администрацията на държавния глава след запитване от "Дневник". Повече четете тук.

Хора започнаха да се струпват в магазините за хранителни стоки в София, скоро след като бе обявено извънредното положение, сигнализират репортери и читатели на "Дневник". Опашки се образуват в големите магазини в центъра на столицата и в моловете, където има засилен приток и към аптеките. Междувременно от веригата "Фантастико" обявиха, че въвеждат пропускателен режим в обектите си, който предвижда в зависимост от големината на търговската площ, в магазините ще се допускат едновременно от 5 до 30 души, като целта е те да могат да пазаруват спокойно без да са на близко разстояние един от друг. Останалите клиенти ще изчакват пред магазините. Във всеки супермаркет ще се влиза само от главния вход.


Новите случаи днес вече са осем (хронология)

© Юлия Лазарова

Българският лекарски съюз призова да бъдат осигурени предпазни екипи и за лекарите и медицински специалисти извън болниците и спешната помощ. "Цялото съсловие ясно осъзнава огромната отговорност, която има в създалата се обстановка и е готово за пълна мобилизация, но това би било възможно само ако колегите ни - лекари и специалисти по здравни грижи са осигурени с лични предпазни средства" се казва в позиция на съюза. В края на февруари главният държавен инспектор Ангел Кунчев заяви, че в страната има 4500 общопрактикуващи лекари и те са самостоятелни юридически лица, т.е. сами следва да са се снабдили с лични предпазни средства.

Учениците в София с удължена ваканция

Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от седмица, считано от понеделник, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Затварят се и публични места: театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора. Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени.

Без футбол в България за месец

Българското футболно първенство спира за месец, обяви БФС. Мачове в професионалните Първа и Втора лига няма да има до 13 април. Решението на футболния съюз е съобразено с приетото от парламента извънредно положение в страната заради коронавируса. Повече четете тук.

Според Конституцията, докато режимът е в сила основният закон позволява временно ограничение на отделни права на гражданите. Неприкосновени, независимо от ситуацията, остават правото на живот и забраната за подлагане на мъчения, правото на справедлив съдебен процес, на лична неприкосновеност и на свобода на мисълта и вероизповеданието.

България е в извънредно положение до 13 април

Парламентът единодушно гласува предложението на правителството за обявяване на бедствено положение в страната заради разпространението на коронавируса. С 201 гласа "за" и нито един против Народното събрание обяви крайната мярка, която ще продължи до 13 април.

Телефонните линии в Ситуационния център на Министерството на външните работи са претоварени заради множество запитвания за коронавируса COVID-19, съобщиха от МВнР. От там уточняват, че дори при свободен сигнал на телефоните 359 2 948 24 04 и 359 2 971 38 56, ако не се получава отговор, то значи линията е заета. От МВнР съветват гражданите да използват за връзка и имейла [email protected], както и да следят сайта на министерството за нова информация.

Министерският съвет предлага извънредното положение в страната да е от 13 март до 13 април. Това обяви председателят на парламента Цвета Караянчева по време на дебатите в Народното събрание. Очаква се по-късно през деня депутатите да гласуват дали да подкрепят искането на премиера Бойко Борисов.


Новите случаи днес вече са осем (хронология)

© Георги Кожухаров


Пред парламента Борисов обяви, че мярката е единственото срещу "това чудо, наречено коронавирус", което съсипва света и в здравословен, и в стопански план. Той отново сравни ситуацията с война. "Искаме за един месец това извънредно положение. То ни е нужно заради тези, които нарушават карантината", каза Борисов.


От думите му се разбра, че няма да се въвежда финансова санкция от 5 хил. лева за нарушаване на ограниченията при карантина, но ще се действа по сега действащото законодателство - лишаване от свобода до 1 година.

Сигналите към Спешна помощ за хора, които имат съмнение, че са болни от коронавирус, въпреки, че не са изследвани, зачестяват. Говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска обясни пред БНТ, че от 8 до 12 март са регистрирани 312 подобни случая.


"Съмненията да коронавирус, които сме извозили до болнични заведения, са 55. Съветите, които даваме по телефона за пациентите, които не са се обърнали към личния лекар, а директно през 112 към нас, са 328. Призовавам хората да спазват тази процедура - да се обръщат към личните лекари, защото освен грипните и грипоподабните заболявания, обслужваме пациенти в спешни състояния. От 9-те случая с положителни проби за коронавирус от Спешна помощ за закарали до болнични заведения трима", каза Сунгарска.

Ограничени са контактите на шофьорите от градския транспорт в София с пътниците. От днес шофьорите не продават билети, а първата врата на превозните средства не се отваря. Седалките зад шофьорите са заградени с ленти и предупредителни бележки.


Новите случаи днес вече са осем (хронология)

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко Борисов е дошъл лично в Народното събрание рано сутринта, за да участва в председателски съвет с всички парламентарно представени партии. На него предстои да бъде взето решение за включването на точката за обявяването на извънредното положение в страната като първа в дневния ред.


Заради съвета парламентарното заседание започна с повече от час закъснение.


От БСП до последно ще обсъждат дали да подкрепят въвеждането на извънредно положение. От "Воля" са дали принципно съгласие да подкрепят искането на Борисов.

След като вчера беше извършена дезинфекция на стоковия базар "Илиянци" в София, тази нощ подобни мерки бяха приложени и на пазара "Димитър Петков". Очаква се и на други големи пазари в столицата да се извърши подобна дезинфекция, но не се знае дали това ще се прави регулярно.


Новите случаи днес вече са осем (хронология)

© Велко Ангелов

Част от заразените са от Монтанско

Началникът на националния щаб за борба с разпространението на коронавируса Венцислав Мутафчийски обяви, че новите 16 случая на заболели, за които се разбра вчера, са предимно на хора от София и от област Монтана. Той обаче не уточни дали заразените се намират в болница в северозападния град. Сред тях има и три деца. Те са в добро състояние и затова са изписани от болницата и са под домашна карантина. Заразените са на възраст между 4 и 77 г.


По думите му повечето от носителите на вируса са имали контакт със семейството, което беше прието в "Пирогов" преди дни; 66-годишната жена почина, а мъжът ѝ е в тежко състояние.


"Има масово нарушаване на домашната карантина. Примерът е това празненство, на което е присъствало семейството. То не отговаря на нашите призиви. 24 души са присъствали на него. От тях 11 са заразени", каза Мутафчийски.


Той добави, че всички близки на починалата жена са поставени под карантина и няма кой да я погребе. В момента тя била поставена в хладилна камера.

Учениците са освободени от училище

Министерството на образоването обяви, че днес (13 март) на всички места, където няма грипна ваканция в момента, учениците са освободени да не присъстват в училище по преценка на родителите. Това се налага заради разпространението на коронавируса в страната.


Късно снощи премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в България.


До крайната мярка се стигна, след като по-рано в четвъртък се разбра за нови 16 случая със заразени от коронавируса. Така общо 23-ма души са вече доказани носители на вируса. Сред тях е и починалата в "Пирогов" жена на 66 години. Повечето от новите случаи на заразени с COVID-19 са имали контакт с нея.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK