Парламентът единодушно обяви извънредно положение в България за един месец

Парламентът единодушно обяви извънредно положение в България за един месец


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


По искане на правителството на Бойко Борисов Народното събрание обяви извънредно положение в България заради коронавируса, което ще важи един месец - от 13 март до 13 април. Решението бе подкрепено с пълно мнозинство от 201 депутати, след като тази сутрин Борисов разговаря повече от час с ръководствата на парламентарните групи.


Предложението за обявяване на извънредно положение на територията на цялата страна бе обсъдено на заседание на Министерския съвет снощи, след като броят на заразените от COVID-19 в България в четвъртък се увеличи с 16 и достигна 23 души. Една от заразените почина. Световната здравна организация вече обяви разпространението на коронавируса за пандемия.
Предстои по-късно днес парламентът спешно да гласува закони, свързани с извънредното положение. Към момента няма яснота какво включва то, но по думите на министър-председателя в четвъртък вечерта ще се затварят училища, университети и нощни заведения. Днес той каза, че ще има извънредни средства за лекарите, както и че мерките ще включват още затваряне на граници и работа от вкъщи, когато е възможно.


Ситуацията


Тази сутрин премиерът Бойко Борисов дойде в парламента, което се случва рядко. Той участва в заседание на председателския съвет, което отложи началото на пленарния ден с час и половина. До последно не беше изяснено как ще гласуват депутатите от БСП.


В началото на заседанието председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски запозна депутатите със ситуацията в България и по света и каза, че трябва да се впрегнат всички сили, за да се забави разпространяването на заболяването. Сред мотивите за предложението за обявяване на извънредно положение са, че според наблюдения на щаба основната причина за увеличаването на заразените е неспазване на карантинните ограничения.


От своя страна премиерът Бойко Борисов на няколко пъти призова народните представители да бъдат единни, както пишело на сградата на парламента - "Съединението прави силата". Той отново сравни ситуацията с война и каза, че трябва да се промени начинът на мислене на хората. По думите му нито една държава не е направила повече от България за справянето с епидемията.


"Искаме за един месец това извънредно положение. То ни е нужно главно за недисциплинираните хора", каза още Борисов. От изказването на премиера се разбра, че няма да има нови санкции за неспазващи ограниченията, а трябва да се прилага цялата строгост на сега действащото законодателство лишаване от свобода до една година. Снощи се коментираше парична глоба от 5 хил. лв.


Реакциите


След него се изказаха председателите на всички парламентарни групи, които обявиха подкрепа за решението. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че първоначално предложението на Министерския съвет е било извънредното предложение да е безсрочно, но по настояване на социалистите то е за срок един месец. Тя каза още, че трябва да бъдат гарантирани правата на гражданите, както се предвижда в член 57 от конституцията сред тях са правото на живот, на лична свобода и неприкосновеност. Накрая обяви, че не трябва да се работи на парче, а още отсега да се вземат мерки срещу евентуална икономическа криза, в това число и да се гласуват социални пакети.


След като подчерта, че е изключително важно да се гарантират правата на хората по време на извънредно положение, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че за следващия месец Народното събрание остава да действа и няма да има делегиране на законодателна власт. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че няма основание за паника. Той обяви, че при необходимост "Обединените патриоти" ще поискат по-крути мерки, сред които ограничаване на обществените мероприятия и спиране на учебния процес.


Накрая Борисов благодари за подкрепата и обяви, че ще бъдат разписани конкретни мерки. Той каза още, че ще бъде създаден национален щаб за икономическите последствия.


За готовността на здравната система в България да лекува заразени с коронавирус четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK