Извънредно положение заради коронавируса - какво следва

Извънредно положение заради коронавируса - какво следва

© Юлия ЛазароваКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


В опит да ограничи разпространението на коронавируса COVID-19 в България парламентът безпрецедентно обяви извънредно положение. До крайната мярка се стигна, след като в четвъртък се разбра за нови 16 души, заразени с коронавирус, с което общия брой на случаите е 23, сред тях и починалата 66-годишна жена.


Според конституцията, докато режимът е в сила, е позволено временно ограничение на отделни права на гражданите с изключение на правото на живот и забраната за подлагане на мъчения, правото на справедлив съдебен процес, на лична неприкосновеност и на свобода на мисълта и вероизповеданието.
Законът за отбраната указва, че при обявяване на извънредно положение държавните органи и въоръжените сили прилагат действия и мерки за охрана на обекти. Мерките включват и: ограничаване на свободното придвижване на гражданите; ограничаване или забрана за граждански полети, за движение на влакове и товари и въвеждане на особен режим на корабоплаване; контролиране или забрана за преминаването през държавната граница; ограничаване на движението по основни пътни артерии; контрол на обектите от критичната инфраструктура на страната; ограничаване или забрана на достъпа до държавни учреждения. "При необходимост от защита на националния интерес, живота и здравето на гражданите прилагат и други мерки, които не противоречат на международните актове, гарантиращи защитата на човешките права в условията на война", е записано в закона.


Извънредното положение в страната ще бъде в сила до 13 април. В този текст "Дневник" следи в развитие всичко, което следва от решението и което властите в страната предприемат.


Затварят заведенията, магазините за храни и аптеките ще работят


От днес до 29 март се преустановяват посещенията във всички увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, пише в издадена днес заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. По-късно, на извънредно заседание на Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов заяви, че доставките на храна по домовете не трябва да бъдат спирани.


Изключение се прави за магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите и те ще продължат да работят.


Банки и бензиностанции няма да затварят, съобщи премиерът Бойко Борисов.


След спорове и първоначална забрана, аптеките, хранителните магазини, застрахователните и банковите клонове в моловете остават отворени. (Още за последната заповед на министър Ананиев - тук).


По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи и че ще бъдат затворени всички временни пазари в града, като този за спортни стоки при Националния стадион "Васил Левски" или животинския в района на Подуене.


Затварят училища, университети и детски градини


Училищата, университетите и детските градини в цялата страна затварят до 29 март заради заразата от коронавируса COVID-19. "Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение", гласи заповедта на здравния министър. Повече - тук. Спират се и всички групови форми на работа с деца извън образователната система.


Софийският университет "Св. Климент Охридски" отложи провеждането на първата кандидатстудентска сесия, която трябваше да започне от 22 март с изпити по биология и журналистика.


Просветният министър Красимир Вълчев днес призова да се използват възможностите за дистанционни форми на обучение - онлайн, чрез различни облачни платформи. Той съобщи, че до края на следващата седмица ще бъде осигурена възможност за използване на платформата Microsoft Teams за училищата. В понеделник ще има надеждна информация колко от учениците нямат компютри и интернет у дома, но според Вълчев над 90% имат възможност да учат дистанционно онлайн.


Междувременно големите издателства "Просвета" и "Клет България" ("Булвест 2000" и "Анубис") обявиха, че дават безплатен достъп до всичките си електронни учебници.


Без профилактични прегледи и планови операции


До 29 март се преустановяват и детските и женски консултации в лечебните заведения, профилактичните прегледи и имунизациите.


Спира се и приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.


Спират всички културни и масови мероприятия


Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително културно-развлекателни и научни. Това означава, че затварят кина, театри, концертни зали, музеи и галерии. Някои театри и Софийската филхармония вече обявиха, че ще излъчват на живо в интернет постановките си.


От заповедта на здравния министър се разбира, че се спират и конференции, симпозиуми, както и работата на спортни и СПА центрове, фитнес зали и други.


Пътувания в чужбина


Министерството на външните работи (МВнР) призова българските граждани да се въздържат от пътувания зад граница, освен ако не е крайно необходимо. Пристигащите от рисковите държави ще бъдат поставяни под 14 дневна карантина.


Ведомството днес повиши индекса на риск при пътуване за 12 държави. До най-високото - Пето, ниво е повишен индексът за Иран. Така държавата става втората след Китай, за която е издадено предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната. От днес освен за Италия, за Испания и Република Корея е издадено 4-о ниво на предупреждение - за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост. Издадена е и препоръка да не се пътува за отделни региони на Франция, Германия и Япония. За Швейцария, Норвегия, Нидерландия, Швеция, Дания и САЩ рискът е повишен до ниво 2 - да се пътува при повишено внимание и след осведомяване за обстановката в страната.


МВнР публикува информация, предупреждения и съвети в специална рубрика на сайта си "Коронавирусът - какво да правим". Гражданите могат да получат информация и на денонощните ни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, както и по електронната поща на Ситуационния център [email protected].


Връщане на суми при отмяна на резервации


За всички пътувания до Италия, Франция, Испания, Германия и Румъния може да се иска от туроператорите възстановяване на платените суми, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БНР. По думите ѝ 100% от сумите могат да бъдат получени дори и до 48 часа преди насроченото пътуване до тези дестинации. Повече четете тук.


Спират спортни срещи


Здравният министър разпореди и спиране на всички спортни мероприятия на територията на страната. По-рано бе съобщено, че Българското футболно първенство спира за месец (детайли тук), както и всички волейболни мачове на територията на България.


За домашната карантина


Спазването на наложена домашна карантина се контролира от полицията по места съвместно с Регионалната здравна инспекция.


Народното събрание днес извънредно прие тежки санкции за нарушение на карантина или неспазване на правилата срешу разпространение на коронавируса. Предвижда се глоба от 5 хиляди лева за заразаените с коронавирус и контактните им хора, които откажат да бъдат поставени под карантина. Неспазването на разпорежданията на властите ще се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от хиляда до 10 хил. лева. Ако правилата бъдат нарушени по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лева.


Ще работят ли Синята и Зелена зони


Към момента няма разпореждане за спиране на Синята и Зелена зони в столицата и другите градове с такъв режим, което означава, че паркирането в централните градски част остава платено. Премиерът Бойко Борисов обаче призова столичния кмет Йорданка Фандъкова да се обмисли дали зоните за почасово паркиране временно да станат безплатни, за да избегне струпването на хора в градския транспорт.


Междувременно от дни в градския транспорт се провежда засилена дезинфекция, предприети са мерки за ограничаване на достъпа до шофьорите, като не отварят първата врата на автобусите. Автобусите, чиито врати се отварят от пътниците вече са преминали на автоматичен режим.


Съвети какво се прави при симптоми на коронавирус четете тук
Съвети как да се предпазите и как да действате при зараза - тук.
Картата с останалите държави по света, където е регистрирано наличието на вируса, вижте тук.
Какви са препоръките в международната специализирана литература четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK