След решението на властта: Едно извънредно положение - много неизвестни (допълнена)

След решението на властта: Едно извънредно положение - много неизвестни (допълнена)

© Георги КожухаровКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Тази сутрин с пълно мнозинство Народното събрание въведе извънредно положение в страната за един месец - от днес до 13 април. Началникът на Националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски обяви, че сред основните мотиви за предложението е неспазването на домашната карантина от хората, които са имали контакт със заразени с COVID-19. Предстои да се приемат спешни закони, свързани с извънредното положение.


Министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че досега властите са разчитали на самосъзнанието на хората да остават по домовете си, за да не се разпространява заразата. "Оказа се, че не при всички е така. Затова се налага въвеждането на санкции", допълни Маринов.
Конкретни наказания все още не са представяни, нито гласувани. По-рано пред депутатите премиерът Бойко Борисов обяви, че трябва да се прилага сегашният закон за лишаване от свобода до една година. Снощи пък се коментираше парична глоба от 5 хил. лв., която днес премиерът отхвърли като възможност.


Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че властите разчитат на помощта на 250 здравни медиатори, които в ромските квартали да обясняват необходимостта от временната изолация. "Те са хора от етноса, говорят езика, добре приети са. Дадохме им материали, те самите разработиха някои по-разбираеми, по-популярни", твърди епидемиологът.


На брифинг след гласуването на извънредното положение вицепремиерът Томислав Дончев каза, че засега не се налага да бъдат затваряни границите на България. Той смята обаче, че "хазартни и питейни заведения би трябвало да бъдат затворени за поне две седмици. Отворен е въпросът със заведенията за обществено хранене". Дончев не изключи възможността достъпът до ресторантите да бъде ограничен. Вицепремиерът не даде обаче ясен отговор, дали мерките срещу разпространението на коронавируса е можело да се приложат просто през промени в закона, без въвеждането на извънредно положение. "Дали е можело по друг начин, вероятно всичко е можело. Щом Народното събрание с такава степен на консенсус прецени, че това е режимът, аз не бих го поставил под съмнение", смята Томислав Дончев.


Началникът на Националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски, че трябва да се направи кризисен регламент за болниците, за да може за кратко да се преобразуват в лечебни заведения, които изцяло да обслужват заразени с COVID-19. Той допълни, че сегашните правила не дават възможност " на един хирург да се прави на кардиолог, но извънредната ситуация изисква извънредни мерки."


Мерките по време на извънредното положение може да включват затваряне на училища, университети, увеселителни заведения, работа от вкъщи, когато е възможно, забрана за пътуване, както и затваряне на граници, ако броят на заразените се увеличи. Всички мерки целят да не се събират много хора на едно място.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK