Петко Салчев оглави здравната каса

Петко Салчев оглави здравната каса

© Георги КожухаровКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Новият управител на Националната здравноосигурителна каса е Петко Салчев. Парламентарните групи признаха високия му професионализъм, но и отчетоха сложната ситуация, в която Салчев поема управлението на здравната каса. Със 108 гласа "за" , един "против" и 48 "въздържали се" в редиците на БСП Петко Салчев беше избран за нов управител на ведомството, съобщи БНР.


От БСП и ДПС обърнаха внимание на натрупаните проблеми в касата и лишаването ѝ от оперативна самостоятелност. Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС коментира, че фигурата на управителя отдавна е обезличена от неразумни политически решения, които превърнаха замислената като обществена НЗОК в своеобразна разплащателна агенция. "Въпреки всичко ми се ще усещането за фатализъм от днешния ден да бъде заменено с очакване за оптимизъм и успешен мандат", обърна се той към Салчев.
Депутатът от БСП Георги Йорданов призова Петко Салчев и за първи управленски решения, сред които касата да поема лечението на пациентите с коронавирус.


Здравният министър Кирил Ананиев изрази убеждението си, че Петко Салчев ще се справи успешно с управлението на касата. "Аз съм дълбоко убеден, че това ще бъде управителят, който ще работи професионално."


"Приех това предизвикателство, за да може да отговоря на настоящия момент, отчитайки извънредната ситуация", обяви Салчев от парламентарната трибуна.


Мандатът на сегашния управител на здравната каса д-р Дечо Дечев изтече вчера. Единственият кандидат Петко Салчев до момента беше заместник-директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". В миналото Салчев е заемал различни административни длъжности, като в периода 2003 - 2005 г. е зам.-министър на здравеопазването.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK