Журналистическа асоциация: Скандално е да се ограничава достъпът до информация

Журналистическа асоциация: Скандално е да се ограничава достъпът до информация

© Юлия ЛазароваКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Асоциацията на европейските журналисти определи като скандално предложението на група народни представители за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които на практика се предвиждат и промени в Закона за достъп до обществена информация чрез преходни и заключителни разпоредби.


Освен това по същия начин се изменят Законът за гражданското въздухоплаване, Законът за корпоративното подоходно облагане, и то в разнородни материи, които нямат нищо общо. (Пълния текст на позицията четете тук.)
"Така с на пръв поглед привидния повод за налагане на акциз на тютюн за пушене, в който има определен процент глицерин, изненадващо се посяга на начина на определяне на разходите за достъп до обществена информация", посочват от АЕЖ.


Асоциацията определя всичко това като скандално и посочва две причини - защото се прави "през задния вход" с надеждата очевидно да мине тайно и защото може да доведе до злоупотреби от институции, които да въведат прекомерни такси и така да ограничат достъпа до информация.


По сега действащата уредба по правило самият достъп до обществена информация е безплатен, като трябва да се платят единствено направените разходите по предоставяне на обществена информация по нормативи, определени от министъра на финансите. Те не могат да превишат самите материални разходи по предоставянето им.


Така е издадена Заповед ЗМФ №1472 от 29 ноември 2011 г. на министъра на финансите, по която в момента разходите са петдесет стотинки за дискета (0.50 лв.), петдесет стотинки за CD (0.50 лв.), девет стотинки (0.09 лв.) за ксерокскопие, лев и петнадесет стотинки (1.15 лв.) за аудиокасета и т.н. Досега, няма случаи на разнопосочно тълкуване на заповедта, нито проблем с прилагането й.


Със законопроекта, внесен на 5 март, се предлага да отпадне правомощието на министъра на финансите да определя със заповед тези разходи, а вместо това да се приеме, че "заявителите заплащат материалните разходи по предоставянето на обществената информация". В мотивите е посочено, че възможността тези разходи да се определят от министъра на финансите представлява обективен риск за стриктното спазване на посоченото законово изискване.


Ако промените се приемат обаче, всяка институция - министерство, агенция, община, кметство и т.н., ще определя сама размера на материалните разходи. Асоциацията на европейските журналисти изразява силното си безпокойство на първо място от начина, по който се правят промени в такъв важен закон като Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), и то за пореден път чрез преходни и заключителни разпоредби, като това се прави чрез промени в закон, който няма и нищо общо със ЗДОИ.


"На второ място, считаме, че направеното предложение е необосновано, не е аргументирано добре, липсва оценка на въздействие на законодателството, както и подробни и обосновани мотиви, които да почиват на конкретен анализ на проблеми, свързани с досегашното прилагане на заповедта на министъра", подчертават от асоциацията.


Вчера адвокат Александър Кашъмов, който е ръководител на правната програма на фондация "Програма Достъп до информация", също коментира темата. В становището си той определи поне 5 риска, които крие това решение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK