Нарушения на карантината вече ще се наказват с глоби и затвор

Нарушения на карантината вече ще се наказват с глоби и затвор

© Велко АнгеловНа извънредно заседание за по-малко от час депутатите единодушно приеха окончателно по-строги наказания за хората, които не спазват мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса.


Предвижда се глоба от 5 хил. лв. за заразени с COVID-19 и техните контактни лица, които откажат да бъдат поставени под карантина за 14 дни или лекувани.


Отделно според новите промени в Наказателния кодекс нарушилите правилата срещу разпространението на COVID-19 бъдат ще бъдат наказвани със затвор до три години и глоба от 1000 лв. до 10 хил. лв. В случай че правилата се нарушават по време на епидемия, пандемия, извънредно положение (каквото депутатите обявиха преди обед) или свързано със смъртни случаи, наказанието е още по-строго: лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв.
Други промени дават възможност при нужда да се забрани на чужденци да влизат в България.


Заради обявеното извънредно положение здравното министерство ще може да купува медицински изделия, консумативи и предпазни средства без обществена поръчка.


Решенията, свързани с коронавируса, от петък, 13 март - тук
Как реагира светът четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK