Последно: Какво ще работи и какво не при извънредното положение в България

Последно: Какво ще работи и какво не при извънредното положение в България

© Юлия ЛазароваВ събота (14 март) министър Кирил Ананиев направи уточнения по заповедта и ограниченията за обектите - напр. че магазините извън моловете могат да работят, хотелите също, но да предвидят храна по стаите. Повече - четете тук.


Заради разпространението на коронавируса, установените случаи на който вече за 31, в петък (13 март) Народното събрание гласува извънредно положение в цялата страна до 13 април. Със заповед на министъра на здравеопазването до 29 март се затварят големите търговски центрове, заведенията и игралните зали, но не и останалите магазини, които ше работят при строги санитарни изисквания. Учебният процес ще е само дистанционно, тъй като училищата и университетите също са затворени. Целта е да се избегнат струпвания на много хора.


След извънредно заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обяви, че в т.нар. молове ще работят хранителните магазини, банковите и застрахователни клонове, както и аптеките, а на ресторантите се разрешават доставки до адрес. Бензиностанициите също ще работят.
Така заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се забраняваше функционирането на всякакви магазини с изключение на продаващите храни, лекарства и бензиностанциите, беше валидна едва пет часа. След заседанието на кабинета ограниченията бяха смегчени до заведенията за хранене и развлечения.


Тази вечер министърът на здравеопазването актуализира заповедта си какво ще работи и какво не. "Дневник" я публикува едно към едно:


1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.


Бел. ред. : В предишния вариант се казваше: Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите;


2. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.


3. Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.


4. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.


5. Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).


6. Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.


7. Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.


Контролът ще се осъществява от регионалните здравни инспекции и служителите на Министерството на вътрешните работи. Срокът на действие на заповедта е до 29 март, но може да бъде удължен.


Премиерът увери по-рано днес, че логиката на заповедта е "спиране на стълпотворението", а мерките ще са гъвкави и ще се променят според ситуацията по препоръка на кризисния щаб.


С извънредното положение депутатите светкавично промениха и законодателството, като въведоха значителни глоби и затвор за хора, които разпространяват съзнателно коронавируса.


Главният прокурор Иван Гешев пък обяви, че ще контрола как институциите прилагат извънредното положение. Той сформира и оглави специален щаб в прокуратурата и задължи министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката да му докладват всеки ден.


Случаите на заразени в България вече са 31, като един от тях е завършил със смърт на пациентката.


В събота (14 март) министър Кирил Ананиев направи уточнения по заповедта и ограниченията за обектите - напр. че магазините извън моловете могат да работят, хотелите също, но да предвидят храна по стаите. Повече - четете тук.


Ако имате въпроси, сигнали или информация за коронавируса и ситуацията на извънредно положение изпращайте през формата тук или на [email protected].


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK