На живо

Втора жертва на коронавируса и 10 нови заразени, щабът иска по-тежки мерки (хронология)

Втора жертва на коронавируса и 10 нови заразени, щабът иска по-тежки мерки (хронология)

© Велко АнгеловКоронавирусът взе втора жертва в България. Почина 74-годишният пациент в столичната болница "Пирогов", чиято съпруга почина на 11 март, също заразена с COVID-19. Междувременно само за ден заразените в страната се увеличиха с 30%. Установените днес нови случаи са 10, с което общият им брой нарасна до 41 души.


България е в извънредно положение до 13 април. Затворени са ресторанти, барове и нощни клубове, детски градини и училища, отменени са и всички спортни, културни и обществени събития. Повече за ограниченията вижте тук. От днес са в сила и тежки наказания за нарушения на разпорежданията на властите за коронавируса. Междувременно днес властите направиха уточнение за това кои обекти могат да работят и кои не - хотелите и магазините, извън големите търговски центрове, могат да работят, но ако не допускат струпване на хора. Повече по темата тук.


На този фон обаче председателят на националния щаб обяви, че ще поиска да бъдат наложени още по-тежки мерки - затваряне на всичко, с изключение на магазините за храни, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователните компании. Какво каза председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски четете тук.
Ако имате въпроси, сигнали или информация за коронавируса и ситуацията на извънредно положение, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".

Борисов е за още по-твърди мерки срещу коронавируса

Премиерът Бойко Борисов подкрепя позицията на Националния оперативен щаб за необходимост от въвеждането на най-твърдите мерки. Това е заявил министър-председателят в телефонен разговор с президента Румен Радев, съобщи правителствената информационна служба.


Човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби, които на този етап не могат да бъдат изчислени, е заявил премиерът.

Борисов и Радев разговаряха за мерките срещу коронавируса

Премиерът Бойко Борисов е информирал президента Румен радев за мерките, които се предприемат срещу разпространението на коронавируса в страната. В телефонен разговор Борисов е изтъкнал пред държавния глава необходимостта всички институции да бъдат единни в борбата срещу пандемията.


Вчера, след обявяването на извънредното положение, от администрацията на държавния глава казаха в отговор на въпроси на "Дневник", че Радев е научил от медиите за мерките. Повече - тук.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че напълно подкрепя предложените от Националния оперативен щаб най-твърди мерки за овладяване на разпространението на коронавируса.


"Призовавам всички столичани, да бъдем отговорни в този труден момент, в който с цената на лично ограничение можем да спасим живота си и този на нашите близки. Сега трябва да сме единни. Нека слушаме експертите! Заедно ще се справим", написа Фандъкова във Фейсбук.

Националният оперативен щаб за коронавируса ще предложи на правителството да се наложат още по-тежки мерки заради разпространението на заразата.


Ще предложа да може да работят само хранителни магазини, аптеки, бензиностанции, банки и застрахователни компании, обяви председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг. Причина са наблюденията му, че хората масово не ограничават социалните си контакти, както и новите 10 случая на заразени днес, с които броят на заболелите се увеличи с 30% за ден. Днес почина и 74-годишният мъж в "Пирогов" като така жертвите на коронавируса в страната вече са две.


"Предстоят ни времена на изпитания и то - не само икономически. Ще се загубят човешки животи", предупреди днес Мутафчийски. Повече от емоционалното му изказване - тук.

Извънреден брифинг на председателя на националния щаб за коронавируса:


Румъния затвори част от пунктовете на границата с България

Румъния затвори за срок от 30 дни част от контролно-пропускателните пунктове на границата с България, съобщи МВР. Въведените ограничения са част от мерките в страната, свързани с разпространението на коронавируса COVID-19.


По информация от румънските гранични власти от 16 часа днес за 30-дневен период се затварят граничните пунктове: "Бекет- Оряхово"; "Турну Мъгуреле – Никопол"; "Зимнич – Свищов"; "Негру-вода – Кардам"; "Липница –Кайнарджа" и "Добромир-Крушари". Румънските власти посочват, че е възможно периодът на ограничения да бъде продължен. Повече за обстановката по границите - тук.

Заразените с коронавируса нараснаха до 41 души

Нови четири положителните случаи на COVID-19 са доказани от Националната референтна лаборатория късно днес, съобщи Министерството на здравеопазването.


По-рано бе съобщено за шест нови положителни проби, но имаше още 9 теста, чиито проби се очакваха. Така общият брой на регистрираните към днешна дата в България случаи на коронавируса е 41. В тях се включват и починалата на 11 март 66-годишна жена и съпругът ѝна 74 г., който почина днес в столичната болница "Пирогов".

Община Бургас разкри два горещи телефона за доставка на храни и лекарства на възрастни и болни хора или за такива, поставени под карантина. Те са 0884 46 91 30 и 0885 98 56 93.


Заявки, получени до 13.00 часа, ще се изпълняват същия ден, а поръчките след този час ще бъдат изпратени на следващия ден преди обяд. В общината няма регистрирани случаи на заразени с коронавируса COVID-19. Има обаче 74-ма души, поставени под карантина, съобщи кметът Димитър Николов във видео във Фейсбук и ги призова да не я нарушават.


Заради въведеното извънредно положение заради коронавируса божествените литургии в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат излъчвани на живо в интернет, съобщи Светият синод. Подробностите тук.

Нови шестима заразени с COVID-19

Нови шест положителни резултати за коронавируса COVID-19 са отчетени днес в София, съобщи Националният оперативен щаб. Така броят на заразените в страната нараства до 37 души. Сред случаите са и тези на двамата съпрузи, които починаха в столичната болница "Пирогов".


Днес във Военномедицинска академия и в Националната референтна лаборатория са изследвани общо 157 проби, 6 от които са с положителен резултат за коронавирус. Очакват се резултатите от други 9 теста. Всички проби, взети днес от лабораториите във Варна и Стара Загора са отрицателни.

Главният прокурор Иван Гешев пое и контрола над продажбата на храни и цените на лекарствата, се разбра от съобщение на прокуратурата.


По негово разпореждане Върховната административна прокуратура възложи на ръководителите на Изпълнителната
агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и на Комисията за защита на потребителите да предприемат спешни мерки по предотвратяване на продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Повече - тук.

Вече са в сила тежки санкции за нарушения на карантината

От днес влизат в сила строгите наказания за нарушаване на карантина в извънредната ситуация заради коронавируса. Промените в Закона за здравето и в Наказателния кодекс, които парламентът спешно гласува вчера, днес са обнародвани в извънреден брой на "Държваен вестник".


Според промените в Наказателния кодекс който наруши правилата или мерките, издадена против разпространяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от хиляда до 10 хил. лева. Преди наказанието бе пробация или с глоба от 100 до 300 лева. Освен това се предвижда, ако нарушението е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието да бъде лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лева.


С промените в Закона за здравето се предвижда глоба от 5 хиляди лева за хората, които откажат задължителна изолация и лечение. Въвежда се и възможност в случаи на извънредно положение купуването на медицински изделия и лични предпазни средства да става без обявяване на обществена поръчка.

МВР регистрира опити за телефонни измами покрай коронавируса

Засечени са единични опити за телефонни измами под предлог "информация" за здравословното състояние на близки до хора, "заболели от коронавирус", след което се искат пари за лечение, съобщи МВР. От полицията отчитат възможността извършители на телефонни измами да се възползват от страха на хората и призовават гражданите да не се доверяват на подобни телефонни обаждания.


"Отново припомняме, че хората могат да получат точна информация единствено от единния телефонен номер 112 или от Министерството на здравеопазването", напомнят от МВР.

Хотелите могат да работят, храна - по стаите

Хотелите в страната могат да работят, но трябва да осигурят доставки на храна за клиентите си по стаите. Това се разбра от думите на здравния министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерския съвет. Всички магазини, които не са в молове, също могат да работят, стига да не позволят струпване на хора, каза още министърът и предупреди, че ако не спазват това, ще бъдат затваряни. Повече по темата тук.


Ананиев разясни пред журналисти заповедта си, с която вчера бяха въведени редица ограничения за търговски обекти и мероприятия в цялата страна. В заповедта са посочени СПА-центровете, но не и хотелите и това предизвика много въпроси дали и кои туристически обекти ще затварят.

На тел. 112 ще се обясняват ограниченията заради извънредното положение

На единният телефон за спешни повиквания 112 ще се дават отговори за обхвата на заповедта на здравния министър, с която бяха спрени редица дейности в страната с въвеждането на извънредното положение заради коронавируса.


"Четирима души от Министерството на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос или тълкувание да се отговаря на хората", каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Той изрази надежда платформата "да не бъде хаквана, за да може да издържи". Подробностите вижте тук.

Удължава се срокът за подновяване на изтичащите лични документи

С шест месеца се удължава срокът за издаване на нови лични документи за хората, чиито карти изтичат сега, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Това се налага заради ситуацията с коронавируса и опитите да се ограничат струпвания на хора на едно място.


Видео от изказването на Борисов:


Екипи на МВР и софийската здравна инспекция започват масови проверки в курортния комплекс Боровец. Ще бъдат проверявани хотели, ресторанти, барове и кафенета. Инспекциите са във връзка с усложнената епидемична обстановка и въведените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки на територията на България, съобщи МВР.

София осъмна с много затворени магазини днес заради ограниченията, които властите въведоха с извънредното положение. Улиците на града не са пусти, но в обедните часове в центъра на столицата не се наблюдава обичайното за съботния ден оживление, видяха репортери на "Дневник".


Втора жертва на коронавируса и 10 нови заразени, щабът иска по-тежки мерки (хронология)

© Юлия Лазарова

Министерството на външните работи публикува актуални към 9:00 часа сутринта данни за мерките спрямо коронавируса в 90 държави. Пълната информация четете тук.

Софийското общинско предприятие "Социален патронаж" ще подпомага възрастните хора, които живеят сами или имат заболявания, в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса COVID-19. По заявка и със средства на възрастните хора ще им бъдат доставяни лекарства, хранителни продукти и стоки от първа необходимост. Повече за организацията и как може да се заяви необходимост - тук.

Втора жертва на коронавируса в България

Почина 74-годишният пациент на "Пирогов", при който беше потвърден коронавирусът COVID-19, съобщи Министерството на здравеопазването. Мъжът е починал днес след продължителни реанимационни мероприятия.


Пациентът беше приет в лечебното заведение в тежко здравословно състояние на 8 март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. Преди дни в болницата почина и неговата съпруга. Двамата бяха първите пациенти в София, за които се установи заболяването.

Синдикати настояват да се създаде фонд, от който да се изплащат заплати, при временно оставане без доходи заради ситуацията с коронавируса. "Това, което ние настояваме е да се изплащат 100% от заплатите, които са до 800 лева, 80% от заплатите до 1 500 лв. и 60% от заплатите до 2 500 лева, тоест суми, които да позволяват на хората да оцелеят", каза в сутрешния блок на Би Ти Ви икономическият експерт към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.


По думите ѝ и работодателите настояват за такава мярка. Предложението е направено пред социалния министър Деница Сачева, но все още няма решение. Според Григорова средствата могат да дойдат от фискалния резерв, който е малко над 10 млрд. лв. Според синдиката, наред с предприетите досега мерки, правителството трябва да наложи и таван на цените на някои продукти като дезинфектантите или предпазните маски.

В Стара Загора "Зелената зона" няма да работи до 29 март включително и паркирането там ще бъде безплатно, съобщиха от общината. Мярката се предприема с оглед превенция на разпространението на коронавируса COVID-19.

Тировете от страни с разпространение на коронавируса, които преминават транзитно през България, се конвоират от полицейски патрули по целия им път през страната. Те нямат право да спират на българска територия, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в предаването "Седмицата" на "Дарик радио". По-късно от "Гранична полиция" уточниха, че мярката се прилага за камионите от Иран, Китай, Италия, Южна Корея и Испания.


При тировете, които доставят до страната, водачите се изследват и при необходимост се поставят под карантина, а превозното средство се обезпаразитява. "Не трябва да спира животът", смята силовият министър, според когото граници не бива да бъдат затваряни и не трябва да спира движението в държавата. Все пак той посочи, че ситуацията е извънредна и може да се промени във всеки един момент.

Полицаи на пост при хранителни вериги и аптеки

Полицаи от областните дирекции на МВР ще стоят в районите на търговските вериги за хранителни продукти, аптеките и дрогериите. Такова разпореждане е издал главният секретар на МВР, се разбра от съобщение на силовото министерство. Целта е осигуряване на обществения ред и предотвратяване на напрежение около тези обекти.


Вътрешният министър Младен Маринов коментира пред "Дарик радио", че когато хората не са допускани на големи групи в магазините се получава струпване отвън, което също "не е рационално". Призова хората да не се втурват да купуват храни и стоки от първа необходимост, защото има достатъчно наличности.

Няколко нощни заведения в центъра на София и в "Студентски град" са работили през миналата нощ и в тях е имало посетители въпреки забраната. Заведенията са били проверени от екипи на полицията и Регионалната здравна инспекция, наложени са им актове и са затворени, предаде БНР. Съвместните проверки ще продължат и днес. Заведенията, които не спазват наложените забрани, ще бъдат санкционирани, а дейността им ще бъде прекратена.

В Добрич се забраняват тържествените сватбени ритуали, както и траурните ритуали при обявеното извънредно положение в страната по разпореждане на кмета Йордан Йорданов, предаде БТА. Граждански брак може да бъде сключен при присъствието само на свидетели. При траурни обреди се допуска присъствието само на най-близките на покойника, а посетителите трябва да преминават на метър разстояние един от друг. Засега мерките са предвидени да действат за срока на въведеното в страната извънредно положение - до 29 март.

Вицепремиерът Томислав Дончев не изключи възможността да се прибегне до актуализация на държавния бюджет заради извънредната ситуация с коронавируса и евентуалните загуби за хазната.


"Не може да се изключи (актуализациуя на бюджета - бел.ред). Ситуацията изисква да сме много бързи", коментира Дончев пред Би Ти Ви. Съобщи и че държавата обмисля мерки за компенсиране на бизнеса за загубите от извънредните мерки заради коронавируса, но предупреди, че няма как да бъдат покрити всички щети. Повече четете тук.

Министерството на външните работи призова българските граждани да не пътуват зад граница, дори към държави със слабо разпространение на коронавируса, освен в случаи на крайна необходимост. На българите извън страната се препоръчва да преосмислят връщането си към момента, казаха от ведомството на сутрешния брифинг на националния оперативен щаб.


Заради разпространението на коронавируса и обявената пандемия МВнР повишава индекса на риск при пътуване за 13 държави.


В световен мащаб заразените с COVID-19 вече са 145 хиляди души, а смъртните случаи са 5 436. Възстановилите се хора са 72 хиляди, съобщи ръководителя на щаба порф. Венцислав Мутафчийски.

Заразените в България остават 31

Случаите на коронавируса COVID-19 в България и към тази сутрин остават 31, съобщи националният оперативен щаб на редовния си брифинг.


Вчера в страната бяха регистрирани осем нови случая на хора са от 24 до 80 години. От тях трима са в болница, а останалите са под домашна карантина, тъй като са с много леки симптоми, съобщи председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски. Той добави, че най-възрастният пациент е имал признаци на различна болест, дошъл е от болница "Св. Наум" от София, където вече е наложена карантина. Един от установените случаи е от Плевен, с което заразените от града стават трима.


Четирима души са арестувани и отведени принудително до домовете си, след като са нарушили домашната си карантина, съобщи още Мутафчийски. Те са шофьори на тирове и са намерени в заведение в Сливница. "Както вие, така и ние не сме безсмъртни и не сме имунизирани от контакт с коронавирус", каза ръководителят на щаба.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK