Здравната система и обезщетенията за безработица са приоритет според социалния министър

Здравната система и обезщетенията за безработица са приоритет според социалния министър

© Велко АнгеловМеханизмите за справяне с негативните последици, с които социалното министерство разполага към момента, могат да покрият първоначалния период, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНР. Тя посочи, че предстоят разговори с европейските институции за допълнително финансиране, но все още няма яснота.


"На първо място, искаме да обезпечим здравната система, защото тя е под най-голям натиск. Обезщетенията за безработица ще бъдат следващото нещо", каза Сачева. Тя посочи, че целта е да се да обезпечат допълнителни възнаграждения за лекарите и медицинския персонал, както и наемане на допълнителен персонал за лечебните заведения и осигуряване на доставки на храна за тези, които вероятно ще бъдат поставени под карантина.


Според Сачева, на по-късен етап ще се иска и актуализация на бюджета.
Утре с работодателите ще бъдат обсъдени различни мерки, например да изпращат в Агенцията по заетостта списък на хората, които предстои да бъдат освободени, за да не се налага те да ходят за регистрация в бюрата по труда, а тя да става електронно. Тя препоръча на работодателите да осигурят възможност за дистанционна работа, гъвкаво работно време и ползване на платен отпуск при нужда и призова всички да проявят солидарност и съпричастност в извънредната ситуация.


Утре министерството ще предложи законова промяна, така че всички над 400 хил. работещи пенсионери, които сега подават документи за преизчисляване на пенсиите им, то да се осъществи служебно от 1 юни, за да не ходят до поделенията на осигурителния институт.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK