Вижте световните музеи и галерии - безплатно, безопасно, от дома си

Някои от световноизвестните музеи, галерии и туристически обекти остават затворени за неопределен период от време, но можете да ги разгледате и виртуално.

© Associated Press

Някои от световноизвестните музеи, галерии и туристически обекти остават затворени за неопределен период от време, но можете да ги разгледате и виртуално.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Стотици хора от цял свят, сред които и много българи, са принудени да ограничат социалните си контакти и да останат вкъщи заради разпространението на коронавируса. Много от културните събития и концертите бяха отложени за неопределено време, а музеи и галерии са затворени. Някои от най-забележителните колекции в света, както и музейни експозиции все още са достъпни - онлайн и от вкъщи.


"Дневник" събра едни от най-интересните музеи в света, които можете да разгледате виртуално. Посетете Ню Йорк, Атина, Санкт Петербург, Рим, Милано, Париж и разгледайте много други световни забележителности - безплатно, безопасно и удобно от дома си.
Националният природонаучен музей на САЩ


Националният природонаучен музей на САЩ представлява комплекс от 19 по-малки музеи и изследователски центрове. Той се намира във Вашингтон, а билетите за посещение се купуват месеци по-рано заради огромния интерес.Днес може да разгледате напълно безплатно 3D модели на всяка стая, да използвате вирутален гид или да посетите само едно избрано място от музея.


Лувърът в Париж


Може би най-известният музей в света, в които се съхранява и шедьовърът на Леонардо да Винчи - Мона Лиза, е Лувърът. Виртуалният Лувър предлага възможност да се разходите в 3D панорамен модел на музея и да разгледате експозициите, а за всеки експонат виртуалният музей предлага детайлна информация. За съжаление обаче не всички зали са дигитализирани. 3D разходката включва само египетската част, останките от крепостта под музея и Галерия "Аполон".


Музеят на Ватикана


Музеят на Ватикана е един от впечатляващите и в същото време трудно достъпни. 3D възстановката на "Систинската капела". Детайлността на използваните изображения ще ви пренесе там, без да чакате часове на опашка за билети.


Британският музей в Лондон


Изключително богат с разнообразните си предмети, Британският музей в Лондон показва днес около 6 милиона обекта. В него можете да видите египетски мумии, розетския камък, мраморите на Елгин и много други съкровища.
В библиотеката на Британския музей се намират повече от 7 млн. печатни книги, около 105 хиляди ръкописа, повече от 3 хиляди папируса. Библиотеката към музея е част от Британската библиотека. Първоначално е открит като сбирка на находки от Древен Египет, Древна Гърция, Асирия и други страни, а днес колекциите обхващат период от античността, Средновековието и Ренесанса.


Музей на изкуството "Метрополитън" в Ню Йорк


"Метрополитън" е комплекс от множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография и библиотека за научни изследвания. По своя мащаб представлява най-голямата институция в САЩ за представяне и изследване на всички видове изкуства. Колекцията е изключително богата и разнообразна - днес постоянната експозиция се състои от над 2 милиона произведения на изкуството


Ермитажът в Санкт Петербург


Ермитажът в Санкт Петербург е комплекс от сгради и е най-големият музей в Русия и един от най-големите и най-старите в света художествени и културно-исторически музеи. Той е и един от най-посещаваните туристически обекти в цял свят и посреща близо 4 млн. посетители от цял свят всяка година. В Ермитажа се съхраняват над 2 700 000 творби на изкуството от различни епохи, страни и народи, представящи световната култура от няколко хилядолетия до наши дни.


Националната художествена галерия във Вашингтон


Националната художествена галерия във Вашингтон се състои от две основни сгради - източна и западна. Това е музей на изкуствата от световна класа, който показва една от най-големите колекции от шедьоври в света, сред които картини, рисунки, отпечатъци, фотографии, скулптура и декоративни изкуства от XIII век до наши дни.
Колекцията на Националната галерия за изкуство включва обширно проучване на произведения на американски, британски, италиански, фламандски, испански, холандски, френски и немски изкуство.


Пинакотека ди Брера в Милано


Това е най-голямата галерия в Милано с над 500 ренесансови картини. В музея са изложени творби от Мантена, Джовани Белини, Браманте и Караваджо, както и много други.


Галерия Уфици във Флоренция


В основата на тази галерия е семейната колекция от произведения на изкуството на Медичите, събирана в продължение на векове. Особено впечатляваща е и архитектурата. Последната представителка на фамилията Медичи - Ана Мария, оставя завещание, в което се разпорежда "всички галерии, картини, статуи, библиотеки, бижута и други ценности на фамилията да не бъдат отчуждавани или изнасяни извън столицата". Така съкровищата на Медичите и тяхното културно наследство остават завинаги във Флоренция.


След залязването на династията колекцията продължава да се попълва. До XVI в. галерията е показвана по молба на посетители. Тя отваря редовно врати за флорентинците и гостите на града през 1765 г.


Днес галерията съдържа стотици шедьоври на майстори като Джото, Ботичели, Леонардо да Винчи, Рафаел, Джорджоне, Тициан, Фра Филипо Липи и много други и е един от най-прочутите и най-старите световни музеи на изкуствата, пред входа на който се чака с часове и дни.


Капитолийски музей в Рим


Капитолийският музей в Рим представлява комплекс от музеи за изкуства и археология, разположени около площада, проектиран от Микеланджело на Капитолийския хълм в Рим. Това са едни от най-старите публични музеи в света. Тяхната история може да бъде проследена до 1471 г., когато папа Сикст IV дарява на народа на Рим колекция от ценни антични бронзови статуи, намирали се до този момент в Латеранския дворец, и ги разполага на Капитолийския хълм.


Пазари на Траян - Императорски форум в Рим


Пазарът на император Траян е една от забележителностите на Рим. Намира се в центъра на града и е изграден от архитекта Аполодор от Дамаск по нареждане на император Траян около 110 г. Макар наименованието да подвежда, на практика това не е пазар, както са предполагали археолозите, а административен център, свързан с Форума на император Траян.


Музей Ара Пачис в Рим


Олтарът на мира (на латински: Ara Pacis Augustae) е олтар, издигнат в чест на триумфалното завръщане на император Октавиан Август от Испания и Галия през 13 пр.н.е. След падането на Римската империя олтарът е залят от Тибър и векове наред стои погребан под 4 метра тиня. През 1568 г. са извадени отделни скулптурни релефи от олтара, които попадат във вила Медичи, във Ватикана, в Уфици и в Лувъра. През 1859 г. започват основни разкопки, които позволяват на Мусолини да реконструира олтара на Август. Днес той е една от зрелищните забележителности в Рим.


Археологически обекти на Авентин в Рим


Виртуалната разходка предлага обиколка в музеи, галерии и национални туристически обекти, сред които Базиликата "Сан Клементе", "Вила Адриана", поглед от високо над Рим, разходка в "Сикстинската капела", музей на еврейското изкуство и много археологически разкопки и галерии.


Националния археологически музей в Атина


Националният археологически музей в Атина е наричан често гръцкия Лувър. Той е открит през 1891г. и в него е събрана огромна колекция с уникални експонати като микенското злато, скулптури, керамика и бижута. Една от най-забележителните находки, намерила своя дом в този музей, е маската на Агамемнон. Към основната сграда на музея са били добавени допълнителни крила през 1939 г. и в тях колекцията се разширява.


Музей и художествена галерия Прадо в Мадрид


Столицата на Испания е приютила музея и художествената галерия Прадо, основани през 1819 г. Вътре са събрани над 1300 картини, което го нарежда сред най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света. В основната колекция се съхраняват картини на Веласкес, Ел Греко, Гоя, Рубенс, Йеронимус Бош, Мурильо, Рафаел, Веронезе и др. Освен световноизвестните платна в Прадо можете да видите 950 скулптури, 64000 рисунки, 2400 щампи, 800 декоративни изкуства, 900 монети и 800 медала.


Изкуство и култура от цял свят с Google arts & culture


Ако всичко изброено не е достатъчно, в мащабния проект на Google за изкуство и култура можете да разгледате 3D визуализации от цял свят.


Онлайн платформата представя снимки с висока резолюция на повече от 32 000 експонати от 46 различни музеи. Освен това имате възможност и да се разходите из 3D модели на музеи и галерии в цял свят - Кралския дворец в Амстердам, древния град Палмира в днешна Индия, Националната галерия за съвременно изкуство в Индия, Кралския дворец във Варшава.


Можете да разгледате и някои от колекциите в музеи и галерии в Австрия, Германия, Швейцария, Русия, Финландия, Унгария, Мексико, Чехия, Белгия, Бразилия, Япония, Дания и много други.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Супер!

  Антиваксър=деб*л!
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Може и да хвърля някой поглед, но не е същото като истинското.

  Еретик
 3. 3 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Абсолютни лъжи! Опитах се да отворя някои от линковете, и никъде не намерих 3Д безплатен тур.

 4. 4 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Oтлична идея, Дневник.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 5. 5 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "andreas_hofer":

  "Oтлична идея, Дневник."

  Толкова ли е трудно човек да се досети?
  Ами за непрочетените книги и препрочитането на други?
  За меломаните има Шуберт, Брамс, Шуман, Бах и още много....

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Все е нещо за уплътняване на времето

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  с цялото ми уважение, но и ние четем чуджи медии. не в този век, ша ви замоля. с цялото му разбиране за ограничените ресурси с които разполагате.

 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Неутрално
 10. 10 Профил на ime17642090
  ime17642090
  Рейтинг: 0 Неутрално
 11. 11 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  С извинение към авторката, напълно излишна статия.

 12. 12 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5780 Неутрално

  Не е същото, поне за Колизеума, който е на снимката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK