Д-р Петър Марков: До седмица може да има над 100 заразени в България

Д-р Петър Марков: До седмица може да има над 100 заразени в България


Трудно е да се прогнозира сценарият за развитие на ситуацията в България, но очаквам лавинообразно увеличаване на потвърдените случаи на коронавирус. В рамките на седмица-две ще имаме над 100 случая и след това ще преминем към стотици. Вероятно, за съжаление, ще има и още смъртни случаи.Но много зависи от интензивността на тестването.


Това заяви за предаването "120 минути" на Би Ти Ви доктор Петър Марков, епидемиолог от Оксфордския университет.


Предположението за забавяне на заразата от COVID-19 със затопляне на времето е факт, но е само надежда, че така ще стане, няма и никаква гаранция, че точно така ще се случи, допълни той.
Сдържането на епидемията зависи от кокретните мерки от правителството, трябва масимално да се ограничат контактите и близостта между хората, коментира още Марков.


Медици ни успокояват, че смъртността не е по-висока от тази на сезонния грип, така ли е, попита водещият Светослав Иванов. "Категорично не е вярно. Дори по най-консервативни оценки смъртността е 10 пъти по-висока, т.е. при равно разпространение с това на грипа смъртността ще е многократно по-висока."


Хората са объркани от това, че коронавирусът е по-малко разпространен в сравнение със сезонния грип. Годишно около 5 милиона се разболяват от грип, а в момента COVID-19 е засегнал едва около 156 хил.


Фактът, че много медици коментират темата по не много коректен начин е разбираемо, допълни Марков. То припомни, че медицината е много широка област и затова има и толкова специалности. "В случая се очаква коментари да правят хора с конкретни познания в областта, но дори мои колеги по инфекциозни болести или вирусолози правят грешни интерпретации. Колеги, помислете предварително, че поемате голяма отговорност, когато коментирате по медиите", призова той.


Марков говори и за застрашените групи, като потвърди, че децата и младежите са много малко засегнати. Всекидневието им е да са сред големи групи в училище или детска градина, поради което традиционно са смятани за потенциални разпространители. Но в момента те не изглеждат ключова група за коронавируса, движещата сила са симптоматично болни възрастни.


Запитан за асимптоматичните случаи, д-р Марков казва, че в началото на епидемията наистина се е допускало, че те може да се окажат много важна група за предаване на заразата. "Но сега консенсусът в медицинските среди се върна към това ,че заразители са основно хора със симптоми."


"Трудно е да се каже от какво зависи как ще изкараш коронавируса", продължи той. "Очертава се мнението, че заболяването е по някакъв начин свързано с имунната защита на организма. Има доста вирусни инфекции, при които главните увреждания не са от инфекцията от вируса, а от прекомерен или неправилно насочен отговор на имунната система." Примерно, децата нямат много вирусен опит и затова организмите им не реагират толкова рязко, обясни епидемиологът.


Относно шока от процента на смъртност в Итали той каза, че качествено ситуацията зависи от навременността на реагиране. "Италия е изненада, видя се, че здравната им система беше сварена неподготвена за епидемията. И когато в болницата идват много напреднали случаи, изключително трудно може да им се помогне. Капациеттът на болниците е напълно натоварен до степен, че на места и половината не могат да приемат. Това означава, че наистина нуждаещите се не получават нужната грижа и тези хора не оцеляват."


Няма още лечение, но се експериментира с различни познати подходи, влючиелно и такива от борбата с HIV, стана дума в разговора. "Състезаваме се с вируса и търсим някакво лечение, което да работи. Обичайно е да се обърнем към съществуващи противовирусни средства. Те често целят прекъсване на ключови етапи от заболяването или да атакуват части от вируса. Такава е логиката", каза д-р Марков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK