На живо

Нови 10 заразени в България и затваряне на границата за граждани на 16 държави (хронология)

Понеделник сутрин в София.

© Юлия Лазарова

Понеделник сутрин в София.Заразените с коронавируса COVID-19 в България нараснаха до 62, след като днес са установени 10 нови случая, сред които е и деветгодишно дете - турист, пристагнало от Великобритания. Един българин, живеещ в Сингапур, е на лечение там. От началото на разпространението на заразата в страната починаха двама души.


България е в извънредно положение със затворени ресторанти, барове и нощни клубове, образователни институции и са отменени всички спортни, културни и обществени събития. От сряда страната ще спре полетите от Испания и Италия, а българите които искат да се завърнат от двете страни имат 48 часа да го сторят. Министрите ще предложат различни мерки за справяне с икономическите последици от извънредното положение, една от които е държавата да поеме 60% от една месечна заплата на работещите в засегнатите сектори.


Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев България затвори границите си от 18 март за гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.
Как се развива ситуацията в света, четете тук.


Ако имате въпроси, сигнали или информация за коронавируса и ситуацията на извънредно положение, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".

Нов закон, който урежда извънредното положение, в което България е до 13 април заради пандемията от коронавирус, ще разгледа парламентът по предложение на ГЕРБ. Законопроектът ще се обсъжда в три комисии и в сряда вероятно ще бъде гласуван в пленарната зала.


В закона се повтарят мерките какво работи и какво не при извънредното положение, както и се добавят нови мерки. Уреждат се и редица срокове. В закона се предвиждат санкции за лекари и медицински работници, които при епидемия и извънредно положение без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това доведе до смъртен случай. Наказанието е пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева. Какви други мерки се предвиждат четете тук.

Здравното министерство разпространи мобилно приложение, в което може да се провери каква е пределната цена, на която всяко лекарство е разрешено да се продава. Подобна справка ще може да се прави и на сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.


"Тази мярка е свързана с предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това се налага поради зачестилите сигнали за повишаване цените на лекарствата, отпускани без лекарско предписание", уточняват от министерството.

Пристигащите от рискови страни няма да се допускат в България

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед да не се допускат в страната пристигащи от рискови заради коронавируса държави. От полунощ на 18 март временно се забранява влизането на територията на България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.


Изключение са гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства. Повече четете тук.

Заразата доведе до смяна на водещи в "Нова телевизия"

Водещите на две предавания по "Нова телевизия" ще се сменят на ротационен принцип. Това се налага с цел медията да запази здравето на своите журналисти, които отразяват ситуацията около разпространението на коронавирус. Засегнати от промяната са сутрешният блок "Здравей България" и публицистичното предаване "Плюс - Минус". Кои са новите водещи четете тук.

Нискотарифната авиокомпания "Уизер" обяви днес, че в резултат на наложените национални ограничения за пътуване, от 18 март ще спре всичките си полети от България до Испания. Мярката важи до 3 април. Пътниците с резервации, засегнати от спирането на полетите, ще бъдат автоматично информирани по имейл, в случай че са направили резервациите си директно на wizzair.com или чрез мобилното приложение на авиокомпанията.


120% от първоначално платената такса автоматично ще бъде заредена в WIZZ акаунта на клиента, като сумата може бъде използвана през следващите 24 месеца за закупуване на продукти и услуги на "Уизер". Пътниците могат също да изберат пълно възстановяване на парите в брой – което ще отнеме повече време, и ще бъдат информирани за необходимите стъпки, за да получат банков превод или превод към банкова карта, в отделен имейл, уточняват от компанията. Пътниците, които са направили своите резервации чрез туристически агенции, включително онлайн туристически агенции, трябва да се свържат с компанията, от която са закупили билетите си.

Първа българска частна лаборатория предложи т.нар. PCR тестове за коронавируса, а други очакват да получат бързи тестове в началото на следващата седмица, съобщава "Капитал". От февруари държавата е успяла да подложи на изследване едва около 1600 души, най-вече пряко свързани с откритите заболели или с ярки симптоми.


Засега само една частна лаборатория в София прави PCR тестове за коронавирус и тя е клонът на лаборатория "Рамус" в кв. "Дружба". Резултатите са готови до два дни, а цената според сайта е 120 лв.. Повече четете тук.

Заразените с коронавирус достигнаха 62-ма души

Нови 10 случая на коронавирус са установени днес. След взетите проби през деня случаите на заразени с вируса в България достигна 62-ма души. Членовете на оперативния щаб и премиера Бойко Борисов са си направили тест дали са болни то COVID-19, но той е бил отрицателен. Това се разбра от думите на началника на щаба Венцислав Мутафчийски.

Българската банка за развитие (ББР) временно ще придобива част от капитала на закъсали финансово компании. Това е една от антикризисните мерки, които правителството предлага в подкрепа на бизнеса, каза днес финансовият министър Владислав Горанов. Друга мярка е държавата да поеме 60% от разходите за заплати на служителите на компании в криза, ако собственикът поеме ангажимент да даде останалата част от сумата и да не съкращава хора за 3 месеца. Кандидатстването ще става пред Агенцията по заетостта.


Пак с подкрепата на ББР се предвижда издаване на портфейлни гаранции към търговските банки. За да реализира двете мерки, банката ще получи увеличение на капитала с 500 млн. лв. Горанов все пак обобщи, че дори при тези мерки ще има загуба на заетост и изчезване на определени бизнеси. Повече четете тук.

От 17 март се преустановява движението на всички международни влакове през граничните пунктове на територията на България. На този етап композициите, които обслужват международните влакове, ще продължат да пътуват на територията на страната, с изключение единствено на съставите на международните бързи влакове № 7990 от София за Белград и № 7991 от Белград за София, които няма да се движат и в участъка между София и Калотина запад. Кои международни влакове няма да се движат вижте тук.

Удължава се срокът за плащане на сметките за ток

Удължава се двойно срокът за плащане на сметките за ток, обяви на извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова. Тя призова гражданите да плащат по възможност онлайн и допълни, че ако се налага, ще се удължи още срокът. Освен това допълни, че и в момента има възможност затруднените потребители да договарят със съответното електроразпределително дружество отсрочка за плащането на сметките. Обяви, че няма как да допусне неплащането на сметки, защото това ще доведе до междуфирмена задлъжнялост и проблеми с функционирането на енергийната система и на държавата. Повече четете тук.

Българският зъболекарски съюз изрази тревогата си, че много дентални специалисти могат да фалират заради разпространението на коронавируса. В писмо до медиите от съсловната организация твърдят, че след пандемията ще последва "сериозен финансов колапс на малкия и среден бизнес", в който попадали и денталните кабинети. От съюза настояват държавата да помогне и на частните зъболекари, както планира да направи и с други отрасли.

Инкасатори спират да обикалят домовете

ВиК дружествата в страната преустановят физическото снемане на показания от водомерите на битовите абонати. Целта е да се намалят контактите между инкасатори и потребители. Това съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя уточни, че мярката ще важи до 29 март. Възможно е клиентите на ВиК дружествата сами да си направят отчет. Сметките за вода ще могат да се плащат чрез електронен превод, банково плащане или на гишетата на Български пощи.

Опера шие маски вместо балетни костюми

Вместо костюми за обявената преди дни премиера на балета "Жизел", която трябваше да се играе на 5-ти април, гардеробиерките и служителите на Държавна опера - Бургас започнаха от днес да шият предпазни маски. Те ще бъдат предоставяни напълно безвъзмездно на общинските екипи за доставка на храна на възрастни хора и на хора, които са под карантина, съобщи сайтът на общината.

Почти 90% от училищата са направили опити за включване на електронната форма на обучение, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на извънреден брифинг в Министерския съвет днес. От днес училищата трябваше да минат на електронна форма на дистанционно обучение заради обявеното извънредно положение задади коронавируса COVID-19. Министърът посочи, че на много места обучението не се е осъществило по замисления начин по различни причини, но през следващите дни министерсвото ще работи, така че да направи тази форма по-ефективна.

Отменяте се синята и зелената зона в София и Варна

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че отменя платената зона за паркиране в центъра. "Отменям временно почасово платено паркиране в "синя" и "зелена" зони. Мярката ще важи от 17 до 29 март, като в случай на голямо натоварване и липса на ред ще направим допълнителни промени. Екипи на Центъра за градска мобилност ще следят за натоварването, написа тя в социалните мрежи.
"Дневник" събра информация с какви други мерки кметове на населени места допълват извънредното положение. Четете подробностите тук:


Нови 10 заразени в България и затваряне на границата за граждани на 16 държави (хронология)

© Юлия Лазарова

250 000 защитни маски са били иззети при опит за нелегален износ от България на граничен пункт "Капитан Андреево".
Гранична полиция съобщава, че маските са открити в товарен автомобил, управляван от турски гражданин. Водачът се е опитал да пренесе маските на територията на Турция.

Вицепремиерът Томислав Дончев нареди на администрациите в цялата страна да не спират да обслужват гражданите. , че административното обслужване на потребителите в центровете за услуги не бива да бъде преустановявано. Писмото е адресирано до всички министри, председатели на агенции, областни управители, ръководители на специализирани администрации и кметове.


Вицепремиерът писа на чиновниците след сигнали, че не навсякъде гишетата работят. Едновременно с това той напомня, че в центровете за административно обслужване трябва да се предвидят равномерно разпределени през работния ден 3 прекъсвания за дезинфекция и проветряване. Дават се и препоръки уязвимите групи служители да работят от вкъщи. Призовават се гражданите да ползват онлайн услуги и справки, когато е възможно.

Клиентите в супермаркетите почнаха да намаляват

Магазините за бързооборотни и дрогерийни стоки ще продължат да работят с нормален капацитет и адаптирано работно време, за да обезпечат максимално както обслужването на клиентите, така и изпълнението на заповедите на институциите, обяви Сдружението за модерна търговия, в което членуват повечето вериги за храни. След отчетения на 13 и 14 март ръст на пазаруването от 15 март до момента клиентският поток намалява, ситуацията се нормализира и хората се обслужват спокойно и без забавяне, допълват от там. Напомнят, че във всички магазини има инструкции за влизане и пазаруване, оповестени на входовете. Уверяват, че в магазините се прилагат засилени мерки за дезинфекция.


Клиенти на "Лидъл" изчакват отвън на препоръчаното разстояние един от друг.

© Велко Ангелов

Клиенти на "Лидъл" изчакват отвън на препоръчаното разстояние един от друг.

Затварят ски-зоните в Банско, Боровец и Пампорово

По разпореждане на прокуратурата и с решение на кризисния щаб в Банско ски зоната в града се затваря незабавно. Това обяви кметът на общината Иван Кадев, цитиран от БНР.


Издирват се лица, контактни на английските туристи, поставени под карантина в курорта, съобщи БТА. Чуждестранните граждани в курорта ще бъдат посетени на място и ще попълнят декларации, че са запознати с извънредното положение в България.


Общинското ръководство в Банско заседава извънредно и ще търси съдействието на прокуратурата, за да се установи каква е картината в апартаментните комплекси, повечето от които са собственост на чужди граждани.


Ски зоната в Пампорово временно преустановява дейността си от 17 до 29 март с оглед безопасността на всички гости в курорта, съобщиха от "Пампорово" АД.


Ски - зоната в Боровец затваря от утре, се вижда от съобщение на сайта на дружеството "Бороспорт". Не се посочва крайна дата. Затварянето включва спиране на всички съоръжения, затваряне на пистите, ски-училище "Бoроспорт" и ски гардеробите.

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че като гражданин очаква по-радикални мерки от държавата. Днес той се срещна с представители на националния кризисен щаб след като оглави и специална структура в рамките на прокуратурата за надзор над цените на лекарствата и храните , отклонение от карантината, телефонни измами, както и на мерките, които държавата предприема за ограничаване на разпространението на коронавируса.


"В качеството си на обикновен български гражданин - надявам се и мисля, че е време държавата, в лицето на изпълнителната и законодателната влас, да вземат според мен още по-радикални мерки в рамките на компетентността си", каза той.

Снимката е скрийншот от Би Ти Ви.

© Дневник

Снимката е скрийншот от Би Ти Ви.

Да се налага таван на цените засега не се налага, а и не е добре в психологически план, обяви пред БНТ земеделският министър Десислава Танева. Допълни, че ако започнат злоупотреби, за каквито в момента има единични сигнали, ще се стигне до крайни решения каквото е поставянето на таван на цените на основни храни. Посочи, че в страната има достатъчно хлебно зърно, за да се осигури хлябът за цялото население за над една година напред.


Нови 10 заразени в България и затваряне на границата за граждани на 16 държави (хронология)

© Велко Ангелов

Асоциацията на европейските журналисти призова репортерите да не бъдат излагани на ненужен риск – например да бъдат карани да търсят заболели, за да ги интервюират. Подобно поведение е безотговорно и спомага за разпространяване на заразата.


Сдружението призова за отговорно отразяване на новините за коронавируса – без всяване на паника, без фалшиви новини, без непроверени препоръки и съвети, но и без неглижиране. Призоваваме държавните власти също да не допринасят за създаването на паника. Те трябва да оправят правилни и добре премерени послания, които не водят до неглижиране, но и избягват непродуктивната паника, се казва в обръщението.

Преди обед се състоя срещата на президента Румен Радев с представители на бизнес организациите. Той подчерта, че е необходима подкрепа за бизнеса, защото без функционирането му държавата не може да съществува.


Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев настоя за компенсации на работещите, които ще загубят доходите си от спад на продажбите, както и транспортни коридори за вносителите и износителите.


Насажда се убеждение, че само хотели, ресторанти и фризьорски салони страдат от ограниченията, което не е така, подчерта държавният глава.


Какви теми постави бизнесът пред държавния глава четете тук.


Нови 10 заразени в България и затваряне на границата за граждани на 16 държави (хронология)

© Прессекретариат на Държавния глава

Какво има в държавния резерв

В държавния резерв има голяма номенклатура продукти за здравеопазването и лекарства, като например болнични Легла, дюшеци, одеяла, хирургически маси, инструментариум за операции и апарати, които не са сложни. Освен това има множество антибиотици, болнични продукти, бинтове, марли, спирт и разтвори за стерилизиране на инструменти, информира "Капитал".


В резерва липсват високоспециализирана апаратура за реанимация и лечение като апарати за командно дишане, кибернож и други, съобщиха оттам.


Институцията информира, че публикациите за това(, че е "продала медицинска апаратура, която може да бъде използвана от българските здравни заведения за борба с COVID – 19, не отговаря на истината". "В листа стоки, качен на стоковата борса през февруари, има апарати за белодробна вентилация, които обаче са на възраст 60-70 години и съответно, цената им е ниска. "Те са на борсата от 90-те години, периодично подновяваме поръчката, но никой не ги купува. Няма желаещи и при последния ни опит да ги продадем", казаха от резерва пред "Капитал".

Четиристотин души са под карантина в страната, съобщи пред Би Ти Ви вътрешният министър Младен Маринов. Петима души от София са хванати в нарушение на карантината. Те са по домовете си, а не в ареста и по списък са проверявани по-често.


Потрябваха няколко дни хората да осъзнаят, че това е извънредно, каза министърът. Той добави, че се разчита и на демократични способи за контрол, включително и сигнали на граждани. Отчете вчера отлив от обществените места, включително и от супермаркетите. Всички видяха, че храна има и тя ще стигне, обобщи той.


По думите му някои хора се занимават и с подривна дейност. Задържан е в Пловдив човек, който твърдял в интернет, че в учебно заведение там имало 100 души заразени, за които ръководството на учебното заведение криело. У разпространителя на тази невярна информация е открито и малко количество наркотично вещество. Следим онлайн пространството, предупреди министърът.


Какво още каза Маринов в интервюто си за Би Ти Ви тази сутрин четете тук.

Деветгодишно дете е с установен вирус

Площад "Славейков" днес.

© Велко Ангелов

Площад "Славейков" днес.


Деветгодишно дете с британско гражданство е диагностицирано с вирус в България, съобщи председателят на антикризисния щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг тази сутрин. То е дошло на почивка в Банско с чичо си и неговото семейство в петък вечерта. В Англия е имало контакт със сестра си, която е болна от коронавирус.. Мутафчийски разкритикува тези хотелиери, които, за да не навредят на бизнеса си, приемат безотговорни клиенти.


Шефът на щаба отчете дисциплиниране на гражданите към солидарност и спазване на мерките за сигурност. "Щом има мобилизация на обществото, не е нужно да се пренатягат мерките, а тя се вижда", каза той.


Мутафчийски благодари на гражданите за подкрепата за медиците, изразена снощи с ръкопляскания от балконите им.

53-годишен мъж, български гражданин, с постоянно местожителство в Сингапур, е бил тестван положително за наличие на коронавируса COVID-19, съобщи Министерството на външните работи. Той е пребивавал от 10-12 март във Франция. Потвърждение за неговото инфектиране с COVID-19 е направено от медицинските органи в Сингапур на 15 март.


В момента българският гражданин се намира в изолатора на Националния център за инфекциозни болести (NCID) в Сингапур. Той е в стабилно състояние и се чувства добре. Общувалите с него са под 14-дневна карантина. Посолството на България в Джакарта е във връзка с местните власти.

Съдийската колегия на висшия съдебен съвет реши да се спре разглеждането на всички видове наказателни дела от 16 март 2020 г. – 13 април 2020 г., се казва на сайта на институцията. Изключения са делата за екстрадиция, мерките за неотклонение, дребното хулиганство, разрешенията за използване на специални разузнавателни средства.Преустановява се и разглеждането на административни дела. Всички те ще бъдат отложени. Отлага се приемането на документи, а справките по дела ще стават по телефона. Забранява се достъпът в съдебните сгради на граждани, страни по дела, вещи лица, преводачи, адвокати и всички други лица, освен призованите по образуваните и насрочени за разглеждане дела. Същото се отнася и за служители на съда и съдии.


Нови 10 заразени в България и затваряне на границата за граждани на 16 държави (хронология)

© Юлия Лазарова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK