Не е ясно кой контролира спекулата, но наказанията ще са строги, каза министър Сачева

Не е ясно кой контролира спекулата, но наказанията ще са строги, каза министър Сачева

© Велко АнгеловВ момента няма яснота кой държавен орган трябва да следи да няма спекула с цените на основните храни и лекарства, докато страната е в извънредно положение заради разпространението на коронавируса, но провинилите се ще бъдат строго наказани. Това се разбра от гостуване в "Нова телевизия" на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.


България е в извънредно положение от петък и то ще продължи до 13 април. Целта е да се ограничи разпространението на новия коронавирус, от който вече са заразени над 60 души, а двама починаха. Актуалната ситуация можете да следите тук.


"Това, че сме в криза, не дава право да се използват подобни практики. Мерките на държавата ще са строги", обяви тя. Сачева допълни, че за момента не се мисли за въвеждане на пределни цени на стоките. Тя поясни, че все пак на един свободен пазар търсенето и предлагането определят цените. "Известно повишаване на цените не е неоправдано, но при драстични скокове и спекула и държавата ще осъществи контрол", каза социалният министър. Попитана към кого да се обръщат хората при такива случаи, тя допълни, че предстои да бъде пуснато съобщение по темата.
Пред БНТ земеделският министър Десислава Танева допълни, че засега няма сигнали за спекула, но заедно с министъра на икономиката следят ситуацията и ако се наложи, ще се взимат крайни решения като това да се налага таван на цените на основни храни. Според нея обаче паническото пазаруване вече не е факт и ситуацията се успокоява. Увери, че в България от миналогодишната реколта има хлебно зърно и царевица, които ще задоволят потреблението за две години напред, а междувременно предстоят и новите реколти. Не се налага и да се забранява износът на каквото и да било, обяви още Танева.


Социалните служби ще носят храна на хората под карантина


Службите за социален патронаж ще започнат да снабдяват с хранителни продукти и хората, поставени под карантина, заради коронавируса, каза още Деница Сачева. Тя допълни, че за момента те обслужват 43 500 души.


За поемането на обслужването на хората под карантина, общинските служби за социален патронаж ще получат допълнителни до 20 млн. лева. Сачева уточни, че общините сами ще се ориентират кои хора имат нужда от такава помощ.


По повод искането на БСП държавата да обяви замразяване на плащанията за битови разходи, докато извънредното положение приключи, министърът обяви, че още е рано да се взима подобно решение. Същото важало и за плащането на данъци и осигуровки. За данъците специално срокът за плащане с отстъпка щял да бъде удължен.


"Трябва да се преценят приходите, за да има хората откъде да получат пари. Няма как ако няма приходи, да има плащания. Нужен е баланс. Зависи всичко от ситуацията, готови сме да взимаме решения", обобщи Сачева.


Тя обясни, че за момента правителството не смята да иска от банките да проявят разбиране и да не изискват вноски по заеми и кредити, докато е в сила извънредното положение, но изрази мнение, че финансовите институции сами щели да намерят гъвкави схеми.


Днес се решава кои фирми ще имат право на държавна помощ


В отговор на въпрос министърът обяви, че днес ще има повече информация кои бизнеси и при какви условия ще могат да кандидатстват за това държавата да поеме за месец плащането на 60% от заплатите на техния персонал. На първо време парите щели да дойдат от парите за изплащане на помощите за безработни, които били достатъчни.


Вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви, че компаниите, които доказано са засегнати от извънредното положение заради коронавиуса, ще могат да кандидатстват пред Агенцията по заетостта за субсидирането на заплатите. Той подчерта, че мярката е краткосрочна, но ще даде глътка въздух на фирмите, така че да не съкращават служители.


Попитана дали рисковите групи хора могат да не ходят на работа, министърът каза, че такава заповед има само за държавната администрация. Според нея от вкъщи могат да работят бременни жени, жени в процедура по инвитро, хора над 60 години, родители на деца до 8 клас, нямащи на кого да ги оставят, както и тези, които се грижат за свои роднини. Сачева допълни, че този подход се препоръчва и на работодателите, но няма как те да бъдат задължени.


Деница Сачева призова гражданите да не посещават офисите на службите за социално подпомагане. Тя допълни, че сроковете за всички документи, издавани от тях, ще се удължат, като предстои и електронно подновяване на документи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Аман от икономически неграмотници. Скоро ще има черен пазар и дефинирани стоки заради такива мерки.

 2. 2 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Съгласен с първия коментар. За мен няма никакви предпоставки за спекула, защото стоки има и пазарът е свободен . Единствената предпоставка за спекула е неграмотното бърборене на слаби държавни чиновници и борбата им с нещо, което го няма. Освен с левашких мерки да се предизвика изкуствен дефицит.Колкото по- слабо е едно правителство, толкова повече борба с измислени врагове има.

 3. 3 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Ще..., ще...., ще... Дам, тия се оливат и действат доста прокризистно, жалко. В сегашната ситуация трябва да демонстрират спокойствие и сигурност, а не го карат на "не знаем", "още не сме решили" и т.н.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Как кой... Гешевите хора....

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  В аптеките в София официално маски, дезифектанти няма. Даже на повечето от тях има разлепени надписи че маски и дезифектанти няма. На аптеки на които няма такива надписи продават маски за еднократно ползване, които струват 5-10ст. бройката сега са на цена 2-3лв бройката. Бележки не се издават. Ако това не е черен пазар? КОЙ бори спекулата и КОЙ създава дефицит?

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Специално за хранителни стоки засега няма спекула обаче какво ще правим като не си получим заплатите,пенсиите,как се справиха в Китай?Държавата засега не обелва и дума затова.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  Как, като не ви е ясно.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2493 Разстроено

  "Известно повишаване на цените не е неоправдано..." - неоправдано е и понижаване на цените, например на горивата. Колкото до електронния достъп до службите за социално подпомагане, нека г-жа м-та пробва да "извади" винетка за автомобил на имащ право на това. То не са сверявания, не са регистрации, все едно социално БОГАТИЯТ има електронен подпис, та на воля да ползва сайтовете им. Неподготвено нещо се изказват всички БГ министри, дали им дават грешни данни или пък гледат да не паникьосват хората, но определено не с в час. Само в България, тези от които зависиш, чиито задължения са за някаква услуга, с кеф ти се радват, че не можеш да си свършиш работата.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Някой може ли да обясни как точно ще се осъществява този контрол от страна на държавата? Тук виждам общи приказки. То няма закон срещу спекулата, има само някакви неясни формулировки тук там за ценообразуване, но без да се споменава дори думата "спекула" и как се наказва. Кои са компетентните органи? Как действат? Къде да подаваме сигнали? Защото от Комисията за защита на потребителите, например, на мой сигнал за спекула ми отговориха, че ценообразуването в България било свободно и те нищо не можели да направят. А кой може да направи нещо, някой знае ли?

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  В условията на извънредно положение подлежа ли на арест ако кажа, че заглавието счупи цели три тъпомера?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  Как ще ги гоните като НЯМА ЗАКОН за спекулата. От месеци ви го повтарям !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Единственото смислено нещо, което може да направи държавата е да раздава безплатно маски и дезинфектанти...! Една маска струва някакви жълти стотинки. Дезинфектанти може да са раздават от социалните служби по училища, детски заведение, държавни институции и така нататък. За всичко може да се следи и да се знае, кой и колко е получил, но само ако имахме работещо електронно правителство...! Вместо това имаме един дървен габровски философ на име Томислав. Колкото до приказките на социалния министър, всеки е наясно, че са въздух под налягане...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Евала, бе калинке...
  Никой не контролира, но наказанията щели да са строги...
  Тоест, ако се появи спекула, Каскета ще направи една-две публични акции, удряйки най-дребните продавачи, които успее да намери, и гордо ще рапортува, че е смазал гръбнака на спекулата.

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1556 Весело

  Сега е момента Българският спортен тотализатор да направи една "Аптечна лотария". Вече се вижда билет "Златните аптечни пирамиди" с печалби:Голямата печалба литър хирургически спирт от 95% и две утешителни печалби от 100 мл. лавандулов спирт.
  Може да се помисли и за Втори тото шанс с печалби маски....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 15. 15 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 230 Неутрално

  "Попитана дали рисковите групи хора могат да не ходят на работа, министърът каза, че такава заповед има само за държавната администрация."

  Това управление, продължава и продължава да ме отвращава всеки ден. Не може ли да задължат работодателите, ама за техните хора могат... И как да не може, достатъчно е да се пуснат 1 месец в неплатена отпуска/ по закон е разрешено/. Оставиха границите широко отворени, а нас ни затвориха по домовет. Като можеха да карантират поне за 14 дни всички който пристигат отвън. Оставиха хората без маски и дезефектатнти, като повтаряха че маските не пазят, но за техните семейства си осигуриха. Цял месец лъжеха народа, че това е обикновен грип и никой не предприе мерки. На това му казват престъпна безотговорност. Стреснаха се едва когато видяха, че коронавируса поразява най-вече хора над 50-60 г, защото повечето от тях са на такава възраст, иначе за собственият им народ никога не им е пукало, няма и да им пука!

 16. 16 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Сега ще го видим държавния резерв, като много страни затвориха границите и е затруднен вноса.

 17. 17 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Спекула е само ако си икономически неграмотен.. Естествено, че когато търсенето е по голямо от предлагането, цената нараства.. Винаги е било така.. Ако изкуствено поддържате цената ниска на боба примерно. Всеки първи в магззина ще си накупи скромно по 30 кила боб и другите ще фотосинтезират.. Докато ако цената нарастне естествено е, че по малко ще си купи и ще има съответно и за другите хора..

  Пък ако си малък търговец, най ефективния начин да се бориш със спекулата е затваряш си магазинчето и си имаш достатъчно храна и провизии за поне година :D За какво да си тровиш нервите мислейки, кога ще дойде чичко полицай да лекува спекулата ?

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  "Спекула" е дума комунистическа!

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Как ще ги гоните като НЯМА ЗАКОН за спекулата. От месеци ви го повтарям !!!
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Има ЗАКОН ЗА СПЕКУЛАТА и Прокуратурата също знае за него !  ЗАКОН ЗА БОРБА СЪС СПЕКУЛАТА...
  ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
  ДОКУМЕНТ, ДОСТЪПЕН САМО ЗА АБОНАТИ
  ЗАКОН ЗА БОРБА СЪС СПЕКУЛАТА
  ДВ. бр. 30 от 02.04.1999г.

  Обн. ДВ. бр.81 от 9 Октмври 1990г., изм. ДВ. бр.62 от 4 Август 1997г., отм. ДВ. бр.30 от 2 Април 1999г.
  Отменен с § 4, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия - ДВ, бр. 30 от 1999 г., в сила от 03.07.1999 г.  history
  Чл. 1. Този закон определя формите на спекулативната стопанска дейност, които съставляват административни нарушения, и наказанията, които се налагат за тях.

  history
  Чл. 2. (1) По смисъла на този закон спекулативна стопанска дейност е:
  1. продаването на стоки и извършването на услуги по цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред;
  2. извършването на търговска дейност без надлежно регистриране, когато такова се изисква;
  3. извършването на търговска дейност на места, забранени за това от общинските народни съвети или кметствата;
  4. укриването или отклоняването на стоки.
  (2) Укрити са стоките, които са закупени за продажба или за влагане при извършване на услуга, но не се предлагат до изчерпването им.
  (3) Отклонени са стоките, които са продадени или заменени от производители или търговци не по установения ред.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  До коментар [#19] от "doroteus":

  Отменен с § 4, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия - ДВ, бр. 30 от 1999 г., в сила от 03.07.1999 г.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Прави ли ви впечатление, че светиня му БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ не се появява по ТВ-тата? нито с джипката го виждаме, нито лентички реже... Да не би да е на почивка в Барселона?

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  Какво е "спекула" ........ В кой нормативен акт го има?....чл.алинея ако може? Щото на мен и горивата от години ми се виждат "спекула".......тъй ако може някой да даде, тоя закон за спекулата .... ако може ....линк? Нещо? Щото писаха, че Гешев е тръгнал да ги лови?......

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2741 Весело

  Сачева........ти си велика Ва..!!!!... Вече не се дразня като те гледам...... Веселиш ме..... Само се чудя, къде ви намират.......

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Спекулата е понятие от времето на икономиката на планирания дефицит. Т.е. на социализъма и комунизъма.

 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7523 Неутрално

  "Не е ясно кой контролира спекулата"

  Едно е сигурно, че тя не се контролира от бедния българин

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK