Как работят съдилищата от днес и има ли риск от непрозрачни решения

Заседанията, които ще се гледат по изключение и неотложно, трябва да се провеждат в една съдебна зала, възможно най-близо до входа на сградата.

© Юлия Лазарова

Заседанията, които ще се гледат по изключение и неотложно, трябва да се провеждат в една съдебна зала, възможно най-близо до входа на сградата.Достъпът до съдилищата ще бъде сериозно ограничен в цялата страна поне до 13 април заради обявеното извънредно положение и на практика работата на съда почти спира.


На заседание късно в неделя (15 март) съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да ограничи работата на съдилищата, за да бъде предотвратено разпространението на COVID-19. Освен че ще се заседава само по най-спешните случаи, достъпът до гледането на дела се затваря за граждани и журналисти. Това предизвика въпроси за прозрачността на процеса и рисковете от злоупотреби при разглежданите "на тъмно" дела. Юристи коментираха пред "Дневник", че след като извънредното положение налага такива мерки, трябва да има и мерки, които да компенсират тази непрозрачност. (Мненията четете по-долу.)


До 13 април ще се заседава по изключение само по някои от най-спешните случаи


Такива са заседанията по мерки за неотклонение, произнасянията по искане за екстрадиция, ще се решава прилагане на специални разузнавателни средства, искания по указа за борба с дребното хулиганство и други.
Граждански и търговски дела ще се разглеждат само, ако се отнасят за упражняване на родителски права, само за привременни мерки (каквито съдът налага до произнасяне по делото - напр. мерките по делото за мръсния въздух в София - да се мият улиците), заповед за незабавна защита от домашно насилие, нейното изменение или отхвърляне, дела за теглене от детски влог, обезпечения по висящ и бъдещ иск и за обезпечаване на доказателства.


Административни дела ще се гледат по Закона за МВР и за допускане на обезпечение по бъдещ и висящ иск.


Повечето от делата по закон са публични и се гледат в открито съдебно заседание, но сега до заседанията им няма да имат достъп граждани и журналисти. Напр. съдилищата ще продължат да разглеждат молби на обвиняеми, които искат да им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, но това ще става без медии.


Какви мерки и забрани наложи съдийската колегия


До 13 април се преустановява връчването на призовки, съдебни книжа и съобщения, а уведомяването на страните по делата, които ще се разглеждат, ще се извършва по телефона или по електронен път.


Всички останали дела трябва да бъдат насрочени за най-близката възможна дата след 13 април, но преди началото на съдебната ваканция, която всяка година започва на 15 юли. Ако извънредното положение бъде продължено, Съдийската колегия ще се произнесе допълнително.


До 13 април няма да се образуват други нови дела, а подаването на всякакви документи ще става по пощата или по електронен път. Справки по дела ще се правят само по телефона или по имейла. Свидетелства за съдимост също ще се издават само електронен път, с изключение на служебно издаваните справки за съдимост.


Съдийската колегия разпореди всеки председател на съд да създаде организация за обезпечаване на работата на съдилищата, като да изготви график на делата и на съдиите, служителите, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията, които ще дежурят. Всеки съд в страната трябва да публикува на сайта си информация за организацията, която е въвел по повод извънредното положение.


Ръководителите трябва да организират административните услуги на принципа на едно гише, което да е максимално близо до входа и непрекъснато да бъде дезинфекцирано.


Във всеки съд трябва да бъде определена само по една съдебна зала, възможно най-близо до входа, в която ще се провеждат всички заседания. Всякакъв достъп до съдебните сгради на граждани, страни по дела, вещи лица, преводачи, адвокати и външни лица се забранява, освен ако не са призовани.


На всички магистрати и служители, които не са в графика, се забранява достъпът до сградите. През това време те трябва да изпишат делата, обявени за решаване и ще работят дистанционно.


Изготвените актове се предават като се вписват в срочните книги след отпадане на извънредното положение. А председателите трябва да отбелязват в справки свършената от съдиите работа - като брой написани акта.


Адвокат Александър Кашъмов: Нужни са мерки за компенсаторна публичност


"От една страна в извънредна ситуация за защита на живота и здравето на хората е оправдано да има ограничаване на различни права, включително и на публичността на съдебните заседания. Но, от друга страна, трябва да се спази изискването за пропорционалност и да се отговори на обществения интерес за това какво се случва в съдебната система". Това каза пред "Дневник" адвокат Александър Кашъмов, който е ръководител на правната програма на фондация "Програма Достъп до информация".


Той припомни, че съгласно чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека публичността на делата е и гаранция за справедливия процес.


"Според мен е необходимо категорично да бъдат предвидени някакви алтернативни форми на компенсаторна публичност, като например да се засили публикуването на протоколи от съдебни заседания както и да се даде възможност за достъп до звукозаписи на съдебни заседания. Съдилищата може да бъдат дисциплинирани да публикуват своевременно съдебни решения", каза Кашъмов.


Според него това са мерки, които в такава ситуация трябва да бъдат засилени с цел поддържане на баланса и защита на човешките права.


"Ако публичните власти си позволят заради удобния, макар и сериозен и реален проблем, да се възползват от тази ситуация, за да бъде недостатъчно прозрачна работата им, това ще доведе до вреди за свободите на гражданите и демокрацията", предупреди Кашъмов.


Той допълни, че при големите въпросителни и притесненията, които обществото има по отношение на съдебната система в България, публичността защитава както нейната независимост, така и справедливостта и доверието на обществото, че се вземат независими и безпристрастни решения.


"Рано е да се осмислят ограниченията доколкото решенията за тях бяха взети извънредно. Наличието на текущи срокове, въпреки извънредната ситуация, би обременила страните по делата и тяхната защита при неработещи съдилища, които не приемат книжа на място. Надявам се Народното събрание, което даде заявка за спиране на процесуалните срокове и работа по тези въпроси, да се заеме със своята задача", посочи Кашъмов.


По думите му тези мерки са в условията на спешност, незабавност и неотложност, но оттук нататък сериозно трябва да се мисли в случай, че продължи тази или подобна обстановка, как те да бъдат продължени и подобрени.


Юристът посочи, че мерките трябва да са съобразени с това да се запази независимостта и безпристрастността на съда, правата на страните в процеса и състезателния и публичен характер на процеса. "Ако не бъдат съхранени тези ценности, ще бъде под заплаха защитата на основните права", добави Кашъмов.


На въпрос има ли информация как е решен въпросът с дейността на съдебната система в други европейски страни, в които има разпространение на вируса, Кашъмов каза, че във Великобритания например не е ограничен публичният живот и очевидно не са ограничени и съдебните дела.


"Как е решен въпросът в Италия, която е най-тежко засегнатата страна в Европа, нямаме информация. Очевидно е, че всяка държава взема решения спрямо конкретната ситуация и спрямо собствената си съдебна система. Виждаме, че в държави в сходна ситуация се вземат различни управленски решения, но това, което е най-важно за мен е да се спазват два основни принципа - на разумността и да не се отнемат по небалансиран начин основни права", добави Кашъмов.


Адвокат Людмил Рангелов: Нямам никакви притеснения, положението е извънредно


"Нямам никакви притеснения за ограничения на правата на страните. Положението е извънредно и трябва да се съобразяваме, а не да изпадаме в дребнавост. Неотложните дела ще си вървят. Не мисля, че ще бъдат нарушени права". Това заяви пред "Дневник" зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет и адвокат по наказателни дела Людмил Рангелов в коментар за наложените временни промени в работата на съдебната власт.


По думите му в наказателното право по никакъв начин не може да влезе "безчовечната електроника и дигиталните технологии", тъй като при решаването на тези дела, винаги има значение вътрешното убеждение. Той обясни, че наказателните производства не могат да се решават дистанционно, не могат да се изпращат дистанционно и обвинителни актове. Заради това ще се заседава само по спешни и неотложни производства, които не търпят отлагане.


Сред спешните дела попадат и тези за спор при кой от двамата родители да бъде детето. Те ще се решават само привременно, а когато ситуацията се нормализира, произнасянето ще бъде окончателно, обясни Рангелов. Той даде пример и със случаите на домашното насилие, за които няма как да има отлагане.


"За момента това са най-добрите мерки, които в същото време са работещи", коментира юристът.


Ако имате въпроси, сигнали или информация за коронавируса и ситуацията на извънредно положение, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Любопитно

  А нотариусите?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 2. 2 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Има, ако се вярва на афторката и на нейните источници. Няма, пак според афторката и нейните источници, ако съдиите са от наште.
  Къде отиде дневникарското превъзнасяне на съда и той ли ще бъде обруган като лошата прокуратура.
  Това - от хора, които всъщност не разбират какво означава институционален и инстанционен контрол и законодателни механизми за провеждането им. При спиране на сроковете, няма никаква възможност за накърняване на материални и процесуални права.
  А правото на здраве и живот е с несравним приоритет над правото за своевремнност на съдебно решение.

 3. 3 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Не трябва да работят, като в Европа. Затворено е !

 4. 4 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Риск винаги има. Ако направиш нещо, това носи риск. Ако не го направиш, носи друг риск.
  В случаят с нашите съдии вероятността от непрозрачни решения расте от самия факт, че ще гледат дела у дома, но не това е проблемът, а че ще се работи по важни въпроси по чехли и пеньоар. С думи прости, дефектите от ниско качество ще бъдат по-значителни от тези на липса на прозрачност. Елементарен принцип на кю-ей.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 5. 5 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Сега ни е паднало да сме против всичко и да ревем колко заплашена е демокрацията. Не става само с пребоядисване другари и деца на другари от БКП. Всички ви знаят произхода и това, че огромна част бяхте членове на БКП. Вие сте от породата която ще направи всичко за да е на власт, независимо дали е социализъм или капитализъм. Мислех да ви напиша имената на водачите ви и интелектуалците ви и връзките им с БКП но няма смисъл "Хората знаят това".

 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  "за мен е да се спазват два основни принципа - на разумността и да не се отнемат по небалансиран начин основни права", добави Кашъмов."

  Ок, но за мен най-важното право е правото на живот.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  А БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ работи ли?

 8. 8 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":

  Бате винаги работи, дори когато спи или кара джипката!

  Бог да благослови Америка за България!
 9. 9 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Давам линк към вèрашното решение на ВСС

  http://www.vss.justice.bg/page/view/104930?fbclid=IwAR3LiUJejRRKeFyu4EmN0pAzGsE8HcOcWlcoGSJggRy963t05M3WnUp1fUc

  В случаят с нашите съдии вероятността от непрозрачни решения расте от самия факт, че ще гледат дела у дома, но не това е проблемът, а че ще се работи по важни въпроси по чехли и пеньоар. С думи прости, дефектите от ниско качество ще бъдат по-значителни от тези на липса на прозрачност. Елементарен принцип на кю-ей.
  —цитат от коментар 4 на motochristo


  Наблюденията са ми, че повечето ходят в сградата на съда само в заседателните дни /обикновено 1 път в седмицата/, когато са дежурни и по някакви извънредни ангажименти. Решения, писани до вряща тенджера с боб и преди е имало, така че качеството според мен няма да се промени по никакъв начин. Напротив - ще им е по-спокойно и ще си наваксат.

 10. 10 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#4] от "motochristo":

  Невежество - няма какво повече да се каже за твоя коментар.

 11. 11 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Всеки съди за другите по себе си.

 12. 12 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#10] от "me13":

  Сърдечно благодаря! Невежи са строили ноевия ковчег, Титаник е строен от компетентни специалисти.

  Но ето едно предложение по същество, за да не се изпада в излишна дребнавост. Понеже така търсените мерки за повече прозрачност ги няма и когато няма извънредно положение, предлагам просто да се публикува статистиката за разгледаните и разрешените дела по съдии. Да добием поне представа кой колко е работил по извънредното положение. Всичко друго е нереалистично.

  Колкото до това има ли риск, е малоумно да се задават такива въпроси, защото рискът е вероятност от настъпване на събитие с неблагоприятни последици, което винаги съществува. Сиреч таква формулировка е евтин журналистически похват.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 13. 13 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#11] от "me13":

  Тук ти плеснах един плюс, щото е отличен коментар.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK