Банката за развитие ще получи 500 млн. лв., за да помага на закъсали заради епидемията фирми

Банката за развитие ще получи 500 млн. лв., за да помага на закъсали заради епидемията фирми

© Надежда Чипева, КапиталДържавата предлага да увеличи с 500 млн. лева капитала на Българската банка за развитие, като парите се използват за оказване на помощ на малки и средни компании, изпаднали във финансово затруднение заради епидемията от коронавирус. Това съобщи днес министърът на финансите Владислав Горанов след разговори с представители на работодателски организации и синдикати.


В момента в България има 62 доказани случая на заразени с новия вирус, като двама от тях починаха. От петък страната е в извънредно положение със затворени ресторанти, барове и нощни клубове, образователни институции и са отменени всички спортни, културни и обществени събития.


Средствата от ББР ще се използват по две направления, уточни Владислав Горанов. Първото е издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, от които компаниите са взели кредити.
Вторият вариант за помощ е ББР временно да придобива част от капитала на закъсали финансово компании. Това ще става при условия за обратно изкупуване за същата цена и без право на дивидент за държавната банка.


Както е известно, изцяло държавната ББР е ръководена от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев. Тя беше създадена, за да финансира приоритетно малкия и средния бизнес.


Наскоро "Капитал" обаче писа, че банката е финансирала с рекордните 148.5 млн. лв. бизнес начинания на Румен Гайтански-Вълка, а преди това - със 125 млн. лв. дружеството "Слънчев ден", което премина от депутата от БСП Георги Гергов към смятания за близък до ДПС политика Делян Пеевски Ангел Палийски.


Другата мярка за подпомагане на бизнеса вече беше обявена вчера. Тя предвижда държавата да поеме за три месеца 60% от разходите за заплати на служителите на компании в криза, ако собственикът се ангажира да даде останалата част от сумата до пълния размер на заплатата, както и да не съкращава хора за периода. Кандидатстването за тази помощ ще става пред Агенцията по заетостта.


Владислав Горанов отбеляза, че държавата през фиска не може да замени реалната икономика. Според него предложените мерките предлагат баланс между това стопанският живот да продължи и първите засегнати от кризата компании да получат достатъчно подкрепа.


Финансовият министър посочи, че не е ясно колко дълго ще продължи кризата и това също определя внимателното използване на бюджетни средства. Горанов отбеляза, че заповедта на здравния министър, въвела редица ограничения в петък, позволява голяма част от стопанската дейност да продължи. В това число са строителството, услугите, банковата и застрахователната дейности и други.


Горанов не изключи в по-далечна перспектива да има промени в сроковете за плащане на данъци и осигуровки. Предстои в Министерството на финансите да се открие и гореща телефонна линия, на която фирми могат да подават данни за забавени суми от държавни и общински структури. Всеки сигнал ще се проверява, за да се разбере дали става дума за недоразумение, или действително има проблем, обеща финансовият министър.


Министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че в пълна цялост мерките на правителството в подкрепа на бизнеса ще бъдат представени утре. Той се обяви срещу предлаганите популистки мерки, сред които и спиране на плащането на битови сметки за определен период.


Попитан дали знае колко хора работят от вкъщи, Горанов каза, че такива данни ще има най-рано към средата на следващия месец.


Как се развива ситуацията в България с коронавируса, четете тук.


Как се развива ситуацията в света с коронавируса, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK