Първа помощ от бизнеса за болниците

Снимката е от профила на кампания #ЗаДоброто и дарението им за СБАЛ по детски болести "проф. Иван Митев"

© Кампания #ЗаДоброто

Снимката е от профила на кампания #ЗаДоброто и дарението им за СБАЛ по детски болести "проф. Иван Митев"Едно дарение за болница, но с условие, предизвика сериозна дискусия в социалните мрежи. Може ли да помогнеш, но да кажеш, че при нужда твоите служители и техните близки ще бъдат с предимство пред останалите пациенти? Помощ ли е това или егоизъм? Противопоставя ли хората с възможности и тези без? Възможно ли е въобще да се дарява с изисквания и не е ли такъв случай за частните болници? И още много въпроси и полярни позиции.


Малко преди редакционното приключване на този текст от съобщение на фирмата дарител се разбра, че болницата е върнала предоставената сума за закупуване на респираторни апарати въпреки сключения договор.


Ситуацията с коронавируса показа, че има какво още да се работи и за културата на даряване в България, включително и от бизнеса, как се организира между компаниите и държавата (щаба), за да бъде ефективна (за няколко дни виждаме напр., че дарения се предлагат на една и съща болница).
Извън дарението, провокирало толкова спорове във "Фейсбук", в първите дни на извънредното положение още няколко компании обявиха публично какви дарения правят за болници или фондове, които да са от помощ при кризата със заразата. За момента бизнесът, който може да си позволи, помага на здравната система.


От помощ обаче ще имат нужда други сектори, засегнати много сериозно от икономическата криза, която предизвиква вируса и мерките, наложени заради него. В тази ситуация заваляха и първите предложения на организациите за мерки, които да помогнат на фирмите да се задържат на повърхността.


За това подпомагане ключова ще бъде ролята на държавата и нейните фондове, докато фирми и граждани могат да (продължат да) даряват време и ресурс (доброволчески) и помагат на нуждаещите си - лекари, болни, възрастни хора, домове и т.н.


Криворазбрано дарение или...


Дарението, което предизвика толкова реакции, беше едно от първите обявени. Компанията за стени за катерене "Уолтопия" обяви, че предоставя 220 хил. лв. в полза на Александровска болница, с които да се купят апарати за обдишване на пациенти, развили болестта и с усложнения. Полемиката дойде от условието, поставено от собственика на фирмата Ивайло Пенчев, ако се наложи служител на компанията или негов близък да ползва апарат, купен с нейни пари, да има предимство.


"Ако в съответния момент апаратите не достигат за всички нуждаещи се и някой трябва да избира, нашето изискване е ние да вземем решението, обясни в понеделник (16 март) позицията си пред "Дневник" Ивайло Пенчев. "Например разболява се човек от нашата фирма или негов родител, отива в болницата и ако има свободен апарат - ляга, ако не е свободен, нашият служител взема решение дали ще чака, или ще трябва да се освободи. Точно същото ще се случи, ако апаратите не са наши, но решението ще го взема лекарят", допълни той.


Сумата от 222 хил. лв. е била предоставена на Александровска болница, която се е заела да потърси, поръча и купи нужната апаратура.


Междувременно обаче Пенчев обяви, че обмисля неговата компания сама да купи още няколко такива апарата. "Даже съм поръчал да търси от целия свят и да купим още десетина, защото не ми се ще да се случва да се избира кой да ползва", каза Пенчев.


Ивайло Пенчев

© Анелия Николова

Ивайло Пенчев


"Воля, право и задължение на всеки работодател е да гарантира на служителите си грижи - особено в трудни моменти. Но дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели - без да мисли какъв е "по пол или занятие" или служител на чия фирма е. А мога давВи уверя, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага", това коментира на свой ред директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов в отговор на въпроси от "Дневник".


Дарителят очаква неговите служители да бъдат приети, прегледани и лекувани с внимание, и да получат медицински грижи с високо качество - това ние гарантираме на нашите пациенти. Но не, никой не може да очаква, че лекарят от интензивното отделение ще "вземе" апарата от нуждаещ се пациент и ще го даде на друг, по-малко нуждаещ се. Защото никой колега няма да го направи. Ако дарителят сметне, че по този начин се нарушава волята му - той е в правото си да прекрати договора, допълва лекарят.


Във вторник (17 март) от "Уолтопия" обявиха в съобщение, че болницата е върнала дарението.


"През последните дни нашето желание да закупим респираторни апарати за Александровска болница и подходът ни към дарението бяха многократно тълкувани и критикувани в общественото пространство. Този отзвук доведе до това, че болницата въпреки сключения договор отхвърли нашето дарение. Нашето мнение е, че от това загубиха всички и ние дълбоко съжаляваме за това, че желанието ни да се погрижим за живота и здравето на нашите служители и успоредно с това да предоставим на болницата оборудване, с което да помага на колкото се може повече хора, остана неразбрано", пише в позицията на компанията и отбелязват, че апаратурата е щяла да остане за ползване от болницата и след като епидемията с коронавирус отмине.


От там не казват дали и как ще пренасочат тези средства и продължават ли да търсят още апарати, а само че ще продължат да подкрепят каузи и да ги съобщават "честно и открито", както досега.


"Нашите служители за нас са нашето семейство. А грижа и право на всеки един от нас винаги е на първо място да осигури здравето на най-близките си. В нито един момент не сме заблуждавали екипа на Александровска болница, медиите или обществото за намеренията си - да се погрижим за служителите ни и техните възрастни родители на първо място и да осигурим техника на болницата, която да се ползва и за други пациенти по решение на лекарите", пише в съобщението.


Доц. Костадин Ангелов

© Надежда Чипева, Капитал

Доц. Костадин Ангелов


Всички за Александровска


Жестът на "Уолтопия" получи своите последователи. От търговската верига "Фантастико" също обявиха дарение от 200 хил. лв. за същата болница и за покупката на апаратура за обдишване на заразени с коронавирус. "Финансовата подкрепа се прави с цел повече пациенти да получат адекватно лечение, както и да бъдат предпазени българските лекари от нуждата да вземат тежки решения в бъдеще, подобни на тези в Италия", обясняват решението от веригата. На въпрос защо са насочили помощта си към тази болница казват, че защото самата болница е обявила нуждата от такава апаратура.


Ръководствата на УМБАЛ "Александровска" и на търговската верига подчертават, че няма поет ангажимент за приоритетно използване на дихателните апарати в полза на частната компания. Единствено лекарите са тези, които ще правят преценка кой пациент от каква медицинска помощ има нужда, посочват дарителите и болницата.


По-късно и мобилният оператор А1 обяви, че дава 200 хил. лв. отново на Александровска болница и за същата цел. "А1 е технологична компания с традиции в подпомагането на обществено значими каузи и счита за свой дълг да подкрепи усилията на медиците в справянето с опасния вирус с помощта на най-съвременни технологии. Дарението е част от кампанията "Дигитална солидарност" на А1, която има за цел на помогне на хората да преминат през процеса на социална изолация, наложен от пандемията на COVID-19."


"Не съм чул да се обсъжда"


Ивайло Пенчев не е чул да се обсъжда между негови колеги от други бизнеси създаването на фонд, който да канализира желанието на фирмите да даряват и от който средствата да се разпределят по болници и дейности според нуждите, каза той пред "Дневник". Обяснява, че е насреща за подобни идеи, но не е чувал и отбелязва, че не е от хората по обсъжданията, а по действията и предпочита самият той да направи каквото може. Компанията е член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), а тя на свой ред в момента е ротационен председател на асоциацията, в която влизат четирите големи работодателски организации.


На въпрос на "Дневник" от пресцентъра на КРИБ обявиха, че засега не са започнали обсъждането на подобна идея да се създаде фонд. Членовете на организацията бяха съсредоточени в обмислянето и предлагането на мерки на правителството как икономиката да оцелее пред тези предизвикателства.


Директорът на "Александровска" обяви, че е добра идея създаването на фонд, от който да ползват пари всички болници, но посочи, че "организацията на подобна дейност не може да бъде грижа на една болница". Освен това обясни, че няма как дарена на една болница техника да се даде за ползване от друга болница при нужда, защото чисто юридически това не е възможно - волята на дарителя е за закупуване на апаратура за конкретна болница.


Допълва, че болницата сама се грижи да купи апаратура с дарените пари, но всичко това се случва в условията на недостиг по цял свят, което се отразява и в цените на апаратите, и в сроковете на доставка.


"Искам да съм доброволец в болница"


"Аз съм доста изненадан от факта, че се слага такъв голям акцент върху даренията за апарати - вероятно това е поради големия финансов ресурс, необходим за закупуването им. Но все пак смятам, че трябва да се говори за всичко - за паричната подкрепа, но и за всички над 180 души, които заявиха, че са готови да помогнат на "Александровска" - без да поставят условия или да питат за компенсации", допълва директорът на лечебното заведение. Допълва, че много хора се обаждат и искат сметка, за да дарят пари - без никой да ги е призовавал за това.


"Мисля, че ще е интересно на вашите читатели да чуят, че има много млади момичета и момчета - още незавършили медицина - българи и чужденци, които просто са написали "Искам да съм доброволец. Как да помогна?", а също и това, че много хора, които вече са излезли от активна дейност на лекари - също са готови да се включат. А що се отнася до апаратите за обдишване - с дарените средства от три компании ще могат да се купят 15 нови апарата", посочва той.


Помагай както можеш


Явно принципът на собствената, неорганизирана инициатива е по-разпространеният в България, особено на фона на кризисната ситуация, в която всеки е зает и да решава проблемите, които изпитва в момента неговият бизнес. Факт е, че вече не говорим за печалба, а за това как да загубим по-малко. А много компании ще мислят как изобщо да оцелеят, коментира пред "Капитал" Красен Кюркчиев - управител и собственик на компанията за бързооборотни стоки "Фикосота" с 6 завода в Шумен. Тя инициира кампанията "Помогни сега" на територията на община Шумен. Заедно с брат си Жечко Кюркчиев, управител и собственик на друга голяма компания в региона - "Теси", те дариха 100 хил. лв. за начало за финансиране на кампанията. Събраните средства ще се използват по преценка на Общинския кризисен щаб за превенция и защита на населението от разпространението на COVID-19.


"Призоваваме бизнеса да се присъедини към инициативата и да подкрепи местната власт в усилията ѝ за справяне с епидемията. Нуждата в момента е от бързи действия на регионално ниво. Възможността те да се финансират мигновено е в основата на качеството на работа на медицинските служби. Надявам се тази кампания да е добър пример и за други градове в страната", коментира Кюркчиев.


Инициативата работи, макар че в Шуменско все още няма обявен случай на заразени с вируса.


Красен Кюркчиев, личен архив

© Личен архив

Красен Кюркчиев, личен архив


Идеята е да направим така, че ръководството на болницата да има мигновен достъп до финансиране на местно ниво. Ако болницата реши, че трябва да закупи маски например, нека да може да го направи веднага, без да чака одобрение и без да се страхува, дори и ако ги купи на двойна или тройна цена от приемливата, дори и да не са им нужни в момента. Знам, че държавата има пари, знам, че ЕС също отпуска средства за борба с коронавируса, но разпределянето им изисква процедури. А чрез фонда даваме възможност на управителите на болницата да могат да действат бързо, да могат да грешат, да не се страхуват, че може да ги обвиняват за грешни решения, обяснява идеята си Кюркчиев пред "Капитал".


Отделни дарители събират средства и осигуряват защитни и най-необходими материали на болници в цялата страна и чрез кампанията #ЗаДоброто. "Държавата се бори, и то доста активно в момента. Ако тя осигури 99%, то нашата работа е да се опитаме да помогнем с поне този 1%. Това е 1% добрина. В Италия дарителската им кампания събра 5 млн. евро за два дни", коментира в неделя (15 март) пред "Дневник" един от организаторите й Кремена Кунева. (Повече за даренията тук и тук).


Държавата ще осигури, но и вие дарете за маски


И въпреки всички уверения на държавата, че ще осигури защитни материали и поръчва покупка на респираторни материали, Министерството на здравеопазването обяви във вторник (17 март) дарителска сметка, с която да набира средства за набавянето на такива.


"Дарените средства ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори", пише в съобщението.


Дарителска сметка на МЗ:
IBAN BG91BNBG96613300129302
BIC BNBGBGSD


От ведомството съобщиха, че Българският червен кръст е създал организация за приемане и съхраняване на дарения - лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други, в централната складова база на БЧК в с. Лозен, ул. "Половраг" 29.


Новини, въпроси и сигнали, свързани с коронавируса - изпращайте на [email protected].


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK