Първа помощ от бизнеса за болниците

Снимката е от профила на кампания #ЗаДоброто и дарението им за СБАЛ по детски болести "проф. Иван Митев"

© Кампания #ЗаДоброто

Снимката е от профила на кампания #ЗаДоброто и дарението им за СБАЛ по детски болести "проф. Иван Митев"Едно дарение за болница, но с условие, предизвика сериозна дискусия в социалните мрежи. Може ли да помогнеш, но да кажеш, че при нужда твоите служители и техните близки ще бъдат с предимство пред останалите пациенти? Помощ ли е това или егоизъм? Противопоставя ли хората с възможности и тези без? Възможно ли е въобще да се дарява с изисквания и не е ли такъв случай за частните болници? И още много въпроси и полярни позиции.


Малко преди редакционното приключване на този текст от съобщение на фирмата дарител се разбра, че болницата е върнала предоставената сума за закупуване на респираторни апарати въпреки сключения договор.


Ситуацията с коронавируса показа, че има какво още да се работи и за културата на даряване в България, включително и от бизнеса, как се организира между компаниите и държавата (щаба), за да бъде ефективна (за няколко дни виждаме напр., че дарения се предлагат на една и съща болница).
Извън дарението, провокирало толкова спорове във "Фейсбук", в първите дни на извънредното положение още няколко компании обявиха публично какви дарения правят за болници или фондове, които да са от помощ при кризата със заразата. За момента бизнесът, който може да си позволи, помага на здравната система.


От помощ обаче ще имат нужда други сектори, засегнати много сериозно от икономическата криза, която предизвиква вируса и мерките, наложени заради него. В тази ситуация заваляха и първите предложения на организациите за мерки, които да помогнат на фирмите да се задържат на повърхността.


За това подпомагане ключова ще бъде ролята на държавата и нейните фондове, докато фирми и граждани могат да (продължат да) даряват време и ресурс (доброволчески) и помагат на нуждаещите си - лекари, болни, възрастни хора, домове и т.н.


Криворазбрано дарение или...


Дарението, което предизвика толкова реакции, беше едно от първите обявени. Компанията за стени за катерене "Уолтопия" обяви, че предоставя 220 хил. лв. в полза на Александровска болница, с които да се купят апарати за обдишване на пациенти, развили болестта и с усложнения. Полемиката дойде от условието, поставено от собственика на фирмата Ивайло Пенчев, ако се наложи служител на компанията или негов близък да ползва апарат, купен с нейни пари, да има предимство.


"Ако в съответния момент апаратите не достигат за всички нуждаещи се и някой трябва да избира, нашето изискване е ние да вземем решението, обясни в понеделник (16 март) позицията си пред "Дневник" Ивайло Пенчев. "Например разболява се човек от нашата фирма или негов родител, отива в болницата и ако има свободен апарат - ляга, ако не е свободен, нашият служител взема решение дали ще чака, или ще трябва да се освободи. Точно същото ще се случи, ако апаратите не са наши, но решението ще го взема лекарят", допълни той.


Сумата от 222 хил. лв. е била предоставена на Александровска болница, която се е заела да потърси, поръча и купи нужната апаратура.


Междувременно обаче Пенчев обяви, че обмисля неговата компания сама да купи още няколко такива апарата. "Даже съм поръчал да търси от целия свят и да купим още десетина, защото не ми се ще да се случва да се избира кой да ползва", каза Пенчев.


Ивайло Пенчев

© Анелия Николова

Ивайло Пенчев


"Воля, право и задължение на всеки работодател е да гарантира на служителите си грижи - особено в трудни моменти. Но дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели - без да мисли какъв е "по пол или занятие" или служител на чия фирма е. А мога давВи уверя, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага", това коментира на свой ред директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов в отговор на въпроси от "Дневник".


Дарителят очаква неговите служители да бъдат приети, прегледани и лекувани с внимание, и да получат медицински грижи с високо качество - това ние гарантираме на нашите пациенти. Но не, никой не може да очаква, че лекарят от интензивното отделение ще "вземе" апарата от нуждаещ се пациент и ще го даде на друг, по-малко нуждаещ се. Защото никой колега няма да го направи. Ако дарителят сметне, че по този начин се нарушава волята му - той е в правото си да прекрати договора, допълва лекарят.


Във вторник (17 март) от "Уолтопия" обявиха в съобщение, че болницата е върнала дарението.


"През последните дни нашето желание да закупим респираторни апарати за Александровска болница и подходът ни към дарението бяха многократно тълкувани и критикувани в общественото пространство. Този отзвук доведе до това, че болницата въпреки сключения договор отхвърли нашето дарение. Нашето мнение е, че от това загубиха всички и ние дълбоко съжаляваме за това, че желанието ни да се погрижим за живота и здравето на нашите служители и успоредно с това да предоставим на болницата оборудване, с което да помага на колкото се може повече хора, остана неразбрано", пише в позицията на компанията и отбелязват, че апаратурата е щяла да остане за ползване от болницата и след като епидемията с коронавирус отмине.


От там не казват дали и как ще пренасочат тези средства и продължават ли да търсят още апарати, а само че ще продължат да подкрепят каузи и да ги съобщават "честно и открито", както досега.


"Нашите служители за нас са нашето семейство. А грижа и право на всеки един от нас винаги е на първо място да осигури здравето на най-близките си. В нито един момент не сме заблуждавали екипа на Александровска болница, медиите или обществото за намеренията си - да се погрижим за служителите ни и техните възрастни родители на първо място и да осигурим техника на болницата, която да се ползва и за други пациенти по решение на лекарите", пише в съобщението.


Доц. Костадин Ангелов

© Надежда Чипева, Капитал

Доц. Костадин Ангелов


Всички за Александровска


Жестът на "Уолтопия" получи своите последователи. От търговската верига "Фантастико" също обявиха дарение от 200 хил. лв. за същата болница и за покупката на апаратура за обдишване на заразени с коронавирус. "Финансовата подкрепа се прави с цел повече пациенти да получат адекватно лечение, както и да бъдат предпазени българските лекари от нуждата да вземат тежки решения в бъдеще, подобни на тези в Италия", обясняват решението от веригата. На въпрос защо са насочили помощта си към тази болница казват, че защото самата болница е обявила нуждата от такава апаратура.


Ръководствата на УМБАЛ "Александровска" и на търговската верига подчертават, че няма поет ангажимент за приоритетно използване на дихателните апарати в полза на частната компания. Единствено лекарите са тези, които ще правят преценка кой пациент от каква медицинска помощ има нужда, посочват дарителите и болницата.


По-късно и мобилният оператор А1 обяви, че дава 200 хил. лв. отново на Александровска болница и за същата цел. "А1 е технологична компания с традиции в подпомагането на обществено значими каузи и счита за свой дълг да подкрепи усилията на медиците в справянето с опасния вирус с помощта на най-съвременни технологии. Дарението е част от кампанията "Дигитална солидарност" на А1, която има за цел на помогне на хората да преминат през процеса на социална изолация, наложен от пандемията на COVID-19."


"Не съм чул да се обсъжда"


Ивайло Пенчев не е чул да се обсъжда между негови колеги от други бизнеси създаването на фонд, който да канализира желанието на фирмите да даряват и от който средствата да се разпределят по болници и дейности според нуждите, каза той пред "Дневник". Обяснява, че е насреща за подобни идеи, но не е чувал и отбелязва, че не е от хората по обсъжданията, а по действията и предпочита самият той да направи каквото може. Компанията е член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), а тя на свой ред в момента е ротационен председател на асоциацията, в която влизат четирите големи работодателски организации.


На въпрос на "Дневник" от пресцентъра на КРИБ обявиха, че засега не са започнали обсъждането на подобна идея да се създаде фонд. Членовете на организацията бяха съсредоточени в обмислянето и предлагането на мерки на правителството как икономиката да оцелее пред тези предизвикателства.


Директорът на "Александровска" обяви, че е добра идея създаването на фонд, от който да ползват пари всички болници, но посочи, че "организацията на подобна дейност не може да бъде грижа на една болница". Освен това обясни, че няма как дарена на една болница техника да се даде за ползване от друга болница при нужда, защото чисто юридически това не е възможно - волята на дарителя е за закупуване на апаратура за конкретна болница.


Допълва, че болницата сама се грижи да купи апаратура с дарените пари, но всичко това се случва в условията на недостиг по цял свят, което се отразява и в цените на апаратите, и в сроковете на доставка.


"Искам да съм доброволец в болница"


"Аз съм доста изненадан от факта, че се слага такъв голям акцент върху даренията за апарати - вероятно това е поради големия финансов ресурс, необходим за закупуването им. Но все пак смятам, че трябва да се говори за всичко - за паричната подкрепа, но и за всички над 180 души, които заявиха, че са готови да помогнат на "Александровска" - без да поставят условия или да питат за компенсации", допълва директорът на лечебното заведение. Допълва, че много хора се обаждат и искат сметка, за да дарят пари - без никой да ги е призовавал за това.


"Мисля, че ще е интересно на вашите читатели да чуят, че има много млади момичета и момчета - още незавършили медицина - българи и чужденци, които просто са написали "Искам да съм доброволец. Как да помогна?", а също и това, че много хора, които вече са излезли от активна дейност на лекари - също са готови да се включат. А що се отнася до апаратите за обдишване - с дарените средства от три компании ще могат да се купят 15 нови апарата", посочва той.


Помагай както можеш


Явно принципът на собствената, неорганизирана инициатива е по-разпространеният в България, особено на фона на кризисната ситуация, в която всеки е зает и да решава проблемите, които изпитва в момента неговият бизнес. Факт е, че вече не говорим за печалба, а за това как да загубим по-малко. А много компании ще мислят как изобщо да оцелеят, коментира пред "Капитал" Красен Кюркчиев - управител и собственик на компанията за бързооборотни стоки "Фикосота" с 6 завода в Шумен. Тя инициира кампанията "Помогни сега" на територията на община Шумен. Заедно с брат си Жечко Кюркчиев, управител и собственик на друга голяма компания в региона - "Теси", те дариха 100 хил. лв. за начало за финансиране на кампанията. Събраните средства ще се използват по преценка на Общинския кризисен щаб за превенция и защита на населението от разпространението на COVID-19.


"Призоваваме бизнеса да се присъедини към инициативата и да подкрепи местната власт в усилията ѝ за справяне с епидемията. Нуждата в момента е от бързи действия на регионално ниво. Възможността те да се финансират мигновено е в основата на качеството на работа на медицинските служби. Надявам се тази кампания да е добър пример и за други градове в страната", коментира Кюркчиев.


Инициативата работи, макар че в Шуменско все още няма обявен случай на заразени с вируса.


Красен Кюркчиев, личен архив

© Личен архив

Красен Кюркчиев, личен архив


Идеята е да направим така, че ръководството на болницата да има мигновен достъп до финансиране на местно ниво. Ако болницата реши, че трябва да закупи маски например, нека да може да го направи веднага, без да чака одобрение и без да се страхува, дори и ако ги купи на двойна или тройна цена от приемливата, дори и да не са им нужни в момента. Знам, че държавата има пари, знам, че ЕС също отпуска средства за борба с коронавируса, но разпределянето им изисква процедури. А чрез фонда даваме възможност на управителите на болницата да могат да действат бързо, да могат да грешат, да не се страхуват, че може да ги обвиняват за грешни решения, обяснява идеята си Кюркчиев пред "Капитал".


Отделни дарители събират средства и осигуряват защитни и най-необходими материали на болници в цялата страна и чрез кампанията #ЗаДоброто. "Държавата се бори, и то доста активно в момента. Ако тя осигури 99%, то нашата работа е да се опитаме да помогнем с поне този 1%. Това е 1% добрина. В Италия дарителската им кампания събра 5 млн. евро за два дни", коментира в неделя (15 март) пред "Дневник" един от организаторите й Кремена Кунева. (Повече за даренията тук и тук).


Държавата ще осигури, но и вие дарете за маски


И въпреки всички уверения на държавата, че ще осигури защитни материали и поръчва покупка на респираторни материали, Министерството на здравеопазването обяви във вторник (17 март) дарителска сметка, с която да набира средства за набавянето на такива.


"Дарените средства ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори", пише в съобщението.


Дарителска сметка на МЗ:
IBAN BG91BNBG96613300129302
BIC BNBGBGSD


От ведомството съобщиха, че Българският червен кръст е създал организация за приемане и съхраняване на дарения - лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други, в централната складова база на БЧК в с. Лозен, ул. "Половраг" 29.


Новини, въпроси и сигнали, свързани с коронавируса - изпращайте на [email protected].


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Относно Ивайло Пенчев, за много работи може да е прав, респект към успеха му, но последните му изцепки ми дойдоха в повече. А от псевдо "дарението" му направо ми се повръща.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Те пари може да се намерят, стига да има какво и от къде да се купи.

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Поклон пред дарителите и доброволците.

 4. 4 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Чест и слава на лекарите от Александровска, за които, когато нещата опрат до живот и смърт, болният е болен, а не клиент. Това е Хипократовата клетва, това е правило от лекарите Лекари вече 3000 години.

  И срам за Уолтопия. Да се грижат за когото искат, но да не се правят на дарители. Счетоводни и пиар трикове да си правят на воля, само да ми спестят претенциите за благородство.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 5. 5 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  ся да ви река:
  пазарувайте от Фантастико!
  тва кату респект за дарението 200 000 лева
  па ем е и българска верига

 6. 6 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Ивайло Пенчев е боклук и го е доказвал многократно.

 7. 7 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 650 Весело

  Изключително съм доволен, че Александровска болница са поставили дивия селяк на място.
  Като е такъв патрон, да си прави собствена болница и там да определя кой е с предимство.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Още по-жалкото е, че има много хора, които "подкрепят" логиката му. Е, наистина сме стигнали до тук, защото много българи са забравили, че са първо човеци, после всичко останало.

 10. 10 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  За кои много работи е прав този селяндур, който дори една обява не може да напише?! Навсякъде се вре, от нищо не разбира. Само един Дявол знае как е успял да си направи парите. Тъп е и му личи, винаги.

 11. 11 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 650 Весело

  Пенчев е същият анимационен герой, който застъпва тезата, че еврофондовете изкривяват пазара, но това не му пречи да се възползва от тях.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 12. 12 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Отделен е въпросът, че това дарение де юре ще бъде нищожно. Т.е. болницата спокойно може да не изпълни това условие, а пък Пенчев ако не е го срам, да ходи да си ги търси обратно от болницата и да ги взима от болничните легла на хората.

 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#10] от "Victoria":

  Не му следя много отблизо изявите, но помня че преди години ми беше направил добро впечатление. Явно славата не му се отразява добре- отвсякъде се е самозабравил.

 14. 14 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Към властите - подобно бизнес предложение на Пенчев не е ли в разрез със закона и в частност с всички подписани конвенции, че всеки има право на живот, и ако да, кога Прокуратурата ще се самосезира и санкционира Пенчев за опит за склоняване за нарушение на конституционни и други свободи?

 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#12] от "idiotstavrev":

  За мен лично това не е дарение, а подкуп. Със същата логика мога да взема 5000 в кеш и да кажа- дарявам ви ги, но ме излекувайте мен преди другите!
  Или?

 16. 16 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Пенчев може и да е добър мениджър, но е дребна душица...
  Учих се от договора за наем /а не дарение/, който предлага на Александровска и се радвам, че от болницата са му върнали парите...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Г-н Пенчев е автентично десен либертарианец! Не съм изненадан от предложението му :)

  Много хубав подобен пример дадоха - "това е същото, като да дариш пари на МВР за бензин, но с условието патрулката да обикаля складовете ти"

  Бог да благослови Америка за България!
 18. 18 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Пенчев може и да е добър мениджър, но е дребна душица...Учих се от
  —цитат от коментар 16 на CINZANO - оправете си сайта!

  *Учудих

  Мома, връщай 12 и 12А!
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Сега и партиите да дарят от субсидиите .Имат милиони наши пари .

 20. 20 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#17] от "Günther":

  Като е десен либертарианец да си направи своя болница и да произвежда вентилатори, за да затвори цикъла. Засега не е нищо повече от тъп и жалък мерзавец.

 21. 21 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Още нещо ми направи лошо впечатление.
  Мтел гордо обявиха че даряват 5 апарата, а в съощението се казва, че даряват ПАРИ за апаратите, а не самите апарати.
  Въпросът е, че пари ще се намерят, но апаратите са кът и сроковете за доставки са дълги.
  Мисля си, че големите международни компании могат да се възползват от "международните" си връзки и да набавят апаратите възможно най-бързо, а не да си правят смешен PR с живота на хората.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Самият факт, че някакви жалки хорица "водели дискусия", разбираш ли, в социалните мрежи или другаде, твърдейки че той има право да изисква нещо подобно, показва за пореден път, че в тази страна цивилизационния провал предшества всичко останало. Надали има друго място в РАЗВИТИЯ свят, където така безсрамно да се излагат подобни тези. Разбира се, подобни субекти (не личности) не са представителни за цялата страна, но са представителни за това какви субекти (не личности) успяват да "задават тона". Те и "приоритетно" ще ни разкъсат, ако са гладни и им липсва селен и цинк. Варвари с (големи) банкови сметки и висок обществен статус. Такива като тях са трамплина към радикалните леви. После да не се чудят откъде им е дошло. Предполагам в същия дух са се развивила нещата и преди - някакъв тъпунгер е решил, че неговият живот е най-важен и комунистите са решили да му покажат, че това не е така. Това ли иска тази утайка, към това ли се стреми?

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Пенчев е много прав, но хората им е трудно да разберат какво казва той и се пънат с някакви псевдо-морални принципи, които първи ще заобиколя ако им опре ножа до кокала.

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  Ивайло Пенчев няколко пъти вече настъпи мотиката в публичните си изявления, язък му за прекрасната и успешна компания.
  Само с малка част от обещаните 200 000 лв. да си наеме качествен ПР експерт и да си гледа бизнеса, а не да говори глупости.

 25. 25 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#23] от "realguru":


  Плаща ли ти Пенчев да тролиш? Защото ако не ти плаща, значи си по-тъп и от него.

 26. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Това не е помощ!
  Това е излагация!!!

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#15] от "zxp53317185":

  Не. Има едно ако.

  Дарявам ви 5000 лв., но ако се разболея искам мен да излекувате пръв. Ако не се разболя, лекувайте други хора с тези пари.

  Пенчев може да но го направи същото със всяка една частна болница и тогава не знам какъв рев ще настане само. :)

 28. 28 Профил на jester12
  jester12
  Рейтинг: 5 Неутрално

  С един куршум два заека. Лицето Пенчев реши да покаже на България голямото си сърце и дълбокия си джоб и едновременно с това да си резервира място в болницата и специални грижи при евентуален проблем.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#29] от "Victoria":

  Е, ако не дари парите така или иначе ще пукнат. Кое е по-добре според теб?

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Кое е по-хубаво да има болницата още 5 апарата, които да ползва под условие или да ги няма и изобщо да не ги ползва?

 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#31] от "realguru":

  Моля учтиво да млъкнеш.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Срам за уолтопия, срам за фирмите с реклами на тяхната сграда. Това трябва да е международната новина днес, пък всеки да си решава...

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#36] от "Victoria":

  Пенчев е не просто добър мениджър, той е отличен мениджър, компанията му е успешна и печеливша. Да си добър мениджър обаче не означава задължително и да си добър човек и адекватен в ПР изявите си. Особено последното, очевидно.

 38. 38 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Хайде Ивайло Пенчев да си гледа “високотехнологичното и иновативно” производство и да ни освободи от присъствието и претенциите си!

  България е оцелявала и преди въпреки вездесъщи нахалници като този!

 39. 39 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Добрият мениджър падна под нивото на най-големите простаци!

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 40. 40 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#36] от "Victoria":


  Ясно е какво става там - войнствена простотия.

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#31] от "realguru":Моля учтиво да млъкнеш.
  —цитат от коментар 33 на boevbisser


  Моля, учтиво да ми отговориш на въпроса?

  Кое е по-добре да има болницата 5 допълнителни апарата, които да ползва под условие, или да няма 5 допълнителни апарата?

  Плюс, не е ясно дали ще се стигне до употребата им първо, защото може да се отървем от кошмарния сценарий. И второ не ясно дали ще се стигне до условието.

 42. 42 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Златен жест с намерението да помогне на Ломбардия в такъв труден, стресиращ и сложен момент: Силвио Берлускони е решил да дари сумата от 10 милиона евро на Региона, измъчван от ефектите, които произвежда Коронавирусът.


  Но условия не е поставил.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 43. 43 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Един човек е предложил помощ по не съвсем коректен начин и вие го разкостихте . Кажете нещо за толупите ,които си мълчат или плашат ,че ще ,,счупим държавата"

 44. 44 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#41] от "realguru":

  Дарения не се правят под условие, особено пък в тази ситуация.
  Всички останали разсъждения са излишни.
  Впрочем, преди години съм се запознавал с Ивайло Пенчев, много го уважавам като собственик и мениджър на една от най-успешните български компании.
  Дотам.

 45. 45 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#42] от "AModoMio":

  Мдааа... Дори мафиотите са по-сърдечни от бизнесмените-парвенюта като Пенчев.

 46. 46 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#42] от "AModoMio":

  Мдааа... Дори мафиотите са по-сърдечни от бизнесмените-парвенюта като Пенчев.

 47. 47 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това на Пенчев не е дарение, а купуване на място в държавната болница... А той явно е психопат, за да не разбира къде е проблемът.

 48. 48 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#37] от "boevbisser":
  Една новина от 2016:
  *Производителят на катерачни стени "Уолтопия" е бил глобен във Великобритания за нарушение на безопасните условия на труд с 500 хил. паунда и в допълнение с малко над 8 хил. паунда. Това се вижда от съобщение на британската служба по охрана на труда."
  Та така, за добрия мениджър.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 49. 49 Профил на Dead Man
  Dead Man
  Рейтинг: 274 Неутрално  До коментар [#29] от "Victoria":


  Има пари - дава. Колко да се изложи също сам решава.
  Ти колко даде?

 50. 50 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#48] от "Индивидуален паметник на културата":

  Знам за това, но въпреки всичко добрият мениджър се оценява по резултатите на компанията преди всичко, на Уолтопия резултатите са отлични.
  Например някой да е е казал, че Джеф Безос е слаб мениджър, задето заряза жена си и 4-те си деца и хукна подир някаква тв водеща, или пък някой да твърди, че Стив Джобс, зарязал първата си дъщеря и майка й, не е бизнес гений?
  Просто Ивайло Пенчев за пореден път се изложи в публично изявление. Жалко.

 51. 51 Профил на Dead Man
  Dead Man
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В цял свят като си платиш повече, получаваш повече.
  Най-вече в болниците.
  Най-вече в България.


  Тоя юнак просто онагледява и осветява механизмите, които иначе стават с уговорки под масата.

 52. 52 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 221 Гневно

  Дарението по своята същност е безкористен и безвъзмезден акт. Той може да се определи като нищожен, когато мотивът, с който е направен противоречи на закона или на добрите нрави, а също така и когато условията или тежестта са невъзможни - точно както е и в настоящия казус. Немислимо е да се извършва триаж на пациентите според преценката на трети лица. Г-н Пенчев доказа не само, че му липсва качествен PR, но и че е лишен от емпатия и етичност.

 53. 53 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 24 Неутрално

  В цял свят като си платиш повече, получаваш повече.Най-вече в болниците.Най-вече в България.Тоя юнак просто онагледява и осветява механизмите, които иначе стават с уговорки под масата.
  —цитат от коментар 51 на Dead Man


  Нали, само дето дори и в това родните парвенюта -бизнесмени се различават.
  В развитите държави си построяваш частна болница или крило и може да се лекуваш на воля, твоя е на документи, ти я финансираш, дори твоето име може да носи. Как само звучи - болница Ивайло Пенчев. Само дето това струва стотици милиони, които този роден бизнесмен няма.
  Затова наш Ганьо решава съвсем безскрупулно да прояви цинизъм и да си купи VIP място в лечението в ОБЩЕСТВЕНА болница.

 54. 54 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1703 Весело

  До коментар [#48] от "Индивидуален паметник на културата":

  Завидяли са му и са го натопили, това е станало!
  Няма начин да е сгазил трудовото законодателство на острова, я каква грижа полага за служителите си тук!

 55. 55 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#53] от "bacillus ":

  Е, този не е нито първият, нито последният който си купува ВИП място в болница.
  Поне си плаща. Поне дава нещо. Освен това дори и да не се разболее тази техника си остава.
  Какво правим с тези които получават привилегии (не само в болниците), без дори да си плащат?

  Освен това - при два еднакво спешни случая в тази и която и да е българска болница, с предимството винаги би се лекувал един партиен функционер "със заслуги" или един бизнесмен с достатъчно пари, отколкото който и да е обикновен човек.

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 56. 56 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dead Man":

  Никъде по света няма да откачат някого от животоподдържащи системи, защото някой друг си бил платил. Би било убийство.

 57. 57 Профил на Dead Man
  Dead Man
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#56] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  Да.
  Мислиш, че тук биха го направили? И биха ни информирали?!

 58. 58 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И така да обобщим-Пенчев е отгледан от вълци, липсва му......./всеки да добави по избор/
  Сега да видим тези, които са отгледани от хора колко ще дарят.
  ...
  Домусчиев, Гергов, В. Златев, братята Цеки и други знайни и незнайни милионери и милиардери?
  А Д.Пеевски?
  По почина на мутрите от недалечното минало да навестят определени собственици на фирми и да ги "сурвакат"

 59. 59 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#49] от "Dead Man":

  А ти колко даде? Божичко, как може да си толкоз прост?!

 60. 60 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#17] от "Günther":Като е десен либертарианец да си направи своя болница и да произвежда вентилатори, за да затвори цикъла. Засега не е нищо повече от тъп и жалък мерзавец.
  —цитат от коментар 20 на Victoria


  Абсолютно съм съгласен с вас и подкрепям предложението ви :)

  Бог да благослови Америка за България!
 61. 61 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#58] от "Mel Vi":

  Пеевски да дари? Той трябва да дари за изобретяването на нов вид болнично легло и нов вид вентилатор първо, с тези негови размери на двойка сиамски шопари. Ако си с това НЕЩО в една стая, предполагам всеки ще има нужда от маска, защото кислородът ще свърши след няколко негови вдишвания и издишвания.

 62. 62 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "realguru":

  Пич, ти тъп ли си, на тъп ли се правиш в опитите си да защитаваш този простак?
  В статията ясно си пише:пари ИМА, апарати НЯМА, т.е. тоя не направил нещо съществено с предложението за "дарение".
  Откъдето и да го погледнеш, "великият" меринджей подкупва болницата с над 200к за да лекуват по негова преценка в момент на криза.
  Просто не виждам как намираш аргументи дазащитаваш този душевно миризлив тип.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 63. 63 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 138 Гневно

  Тоя Пенчев не е дарил никакви апарати,а давал пари за закупуване на такива,което не е едно и също.Това си е чист подкуп за привилегии и то в държавна болница.Няма никъде да се продават такива респиратори по обясними причини.Това е опит за някаква сделка между болницата и въпросния бизнесмен и добре,че са се усетили и върнали парите .Най правилно е Пенчев да си достави апарати,да си наеме специалисти и да си лекува служителите си и техните родители и роднини по негово желание.Не съм сигурен ,че ще му стигнат парите от "дарението",но нали е голям мениджър,може и да успее.Колко са служителите му и техните родители?Питам,защото и аз искам да дам така пари и да лекуват мои близки с привилегия.Ако има 150 работника с примерно 200 родители ,това са 350 човека с привилегия за 220000лв.Като ги разделиш на 350 човека се получават стотинки.Ма верно е бил добър меринджей,добре си е направил сметката,отделно и реклама ,а сигурно и намаление на данъците.Селски хитрец.

 64. 64 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#59] от "Victoria":

  Изглежда и на вас моралът ви е кът, но лесно се поддавате на манипулации и паника и започвате да раздавате присъди и наказания.

  Мога ли и аз да попитам - вие колко хиляди дарихте, или поне се опитахте да дарите?

  Нека просто се опитам да перефразирам - един пишман БГ бизнесмен може и да си прави реклама, може и да има различен от вашия морал - а може и никакъв да няма (това си е личен избор), но е решил да даде за ползване и от други хора на собствената си медицинска техника.
  220.000 не е малка сума. По-добре е от Нищо.


  Какво и колко дадоха първите стотина шопара в списъка с най-заможните българи?

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 65. 65 Профил на В истината вярваме
  В истината вярваме
  Рейтинг: 38 Разстроено

  До коментар [#61] от "Victoria":
  Много си глупава.

  В истината вярваме
 66. 66 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Аз така да попитам някой от ганьовците, които са готови да пуснат една шпакла по задните части на този бизнесмен, който продължава да се прави на интересен с опитите си да подкупи държавна болница - Ако вашето дете и служители на Уолтопия се нуждаят от респирация, докторът в рамките на закона и ситуацията решава да е вашето дете, Пенчев идва с договора, откача детето ви и закача служителя на апарата, вие какво правите?

 67. 67 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Много се радвам, че с тази издънка, лъсна що за човек е Пенчо селския чорбаджия, че много хора му се връзваха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK