Министерство поиска спиране на настаняванията и свижданията в социалните домове

Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна.Всички настанявания в специализираните институции и социалните услуги от резидентен тип, включително за възрастни хора, да бъдат спрени до края на обявеното извънредно положение, като се забранят и свижданията. Това предлага Министерството на труда и социалната политика като превенция срещу разпространението на новия коронавирус, съобщиха от пресцентъра на институцията.


България е в извънредно положение от петък, което се планира да продължи до 13 април. До момента в страната са регистрирани 67 болни от новия коронавирус, като двама починаха. Ситуацията в реално време можете да следите тук.


Исканията трябва да станат част от Закона за извънредното положение, обсъждането на който започва днес в комисии в Народното събрание. Предвижда се близките и роднините на настанените в такива домове да могат да получават информация от директорите и от общините, които осигуряват услугата.
Сред другите предложени мерки е преустановяване на плануваните проверки от социалните служби, както и от Инспекцията по труда. Мерки за закрила за деца ще бъдат предприемани както досега - единствено при доказан риск за живота и здравето на децата.


От министерството искат също временно да се прекратят срещите между деца, настанени извън семейството, с роднини, близки и кандидат-осиновители. Приемът на заявления и декларации за ползване на социални права ще става само по пощата и по електронен път. Безработни в страната също ще могат да се регистрират онлайн в бюрата по труда, се казва в съобщението от днес.


От министерството уточняват, че валидността на всички документи и на сроковете, които изтичат в периода на извънредното положение, ще бъде удължена. В това число влизат предоставянето на месечни семейни помощи за деца и направленията за ползване на социални услуги.


Индивидуалните оценки на потребностите на хората с увреждания ще се правят от социални работници по телефон или електронна поща, за да се определят часовете за ползване на личен асистент спрямо самооценката на нуждаещите се. МТСП предлага още за получаване на социални помощи да отпадне изискването за полагане на общественополезен труд от безработни лица до края на извънредното положение.


Предвижда се от 1 април 2020 г. пенсиите на 400 хил работещи пенсионери с придобит осигурителен стаж след 31.12.2018 г. да бъдат преизчислени по служебен път, за да не се налага те да ходят до НОИ. До момента 91 129 пенсионери са подали заявления за служебно преизчисляване, като техните пенсии ще бъдат преизчислени спрямо тяхното желание.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK