Перник да мине само на нощен режим от петък, очаква кметът

7 март, Перник. Последните метри на водопровода от Мало Бучино са положени. Те вече са зарити и в момента се тестват дали няма течове

© Велко Ангелов

7 март, Перник. Последните метри на водопровода от Мало Бучино са положени. Те вече са зарити и в момента се тестват дали няма течовеОт петък, 20 март, Перник може да получава вода от тръбите от София през Мало Бучино, обяви кметът на града Станислав Владимиров пред "Дневник". В момента новият водопровод е напълнен пробно със софийска вода, за да се провери дали ще има някъде пробив и теч, уточни ситуацията той.


Е, дано да няма, защото това трябваше да се направи преди зариването на тръбите, защото може да се наложи пак да се копае, коментираха от "ВиК Перник". От дружеството уточниха, че нямат отношение към изграждането на новия водопровод, то е задача на държавната компания "Монтажи" ЕАД.


Утре започват изпитанията на трасето


На 7 март очакванията бяха, че водата от язовир "Бели Искър" през София ще стигне до Перник на 15 март. В началото на строежа на новия водопровод на 1 февруари Бойко Борисов обяви, че в рамките на 30 дни той ще е готов и водата ще потече в чешмите на бедстващия град.
"Утре, сряда, започват 48-часовите тестове с пускане на водата в движение по трасето - да се провери как работят помпите. Ако няма проблеми, тръбите ще бъдат обеззаразени повторно и в петък може да черпим вода от Мало Бучино", увери днес кметът на Перник. За обеззаразяване ще се пусне белина в определена пропорция по водопровода, поясниха от ВиК.


Теч по старата ВиК мрежа на Перник. Тя все още не е обновена.

© Велко Ангелов

Теч по старата ВиК мрежа на Перник. Тя все още не е обновена.


Идеята е да се ползва вода и от София, и от язовир "Студена"


Кметът е решен от събота градът да получава вода от два източника - от София и от язовир "Студена". Мотивът е спазването на хигиенните изисквания в условията на епидемията от коронавируса. В язовира количеството вода вече е над 8 млн. куб. м и до три дни се очаква да стане 9 млн., увериха от "ВиК Перник". Притокът сега е 2515 л/сек и продължава да се увеличава, добавиха от дружеството.


"Трябва да се изчакат изпитанията на новия водопровод. Тогава ще се реши дали да се комбинира - с лек превес на рилската вода и по-малко витошка (от язовир "Студена").


Досега градът е на режим - 7 часа с вода, а останалото време от денонощието - без. Има график на подаването на водата за различните зони на града. В центъра има вода от 16 ч до 22 ч.


Какъв режим се готви за Перник


Водата днес трябваше да се пусне в чешмите от 12 ч., но заради изпитанията на водопреносната мрежа този по-лек вариант на режима ще се отложи и днес ще се пусне пак по ofсегашния график, обясниха от ВиК.


Кметът на Перник Станислав Владимиров

© Велко Ангелов

Кметът на Перник Станислав Владимиров


"Утре се надявам да я пуснем още в 11 ч. преди обед", оптимистичен е кметът Владимиров. От язовир "Студена" вече се подава повече вода и затова ще се намаляват постепенно часовете със сух режим.


В петък или най-късно в събота, ако няма повреди при тестването на новото трасе, Перник ще мине само на нощен режим с 8 часа без вода.


"Ще пускаме водата сутрин в 6 ч. и ще има вода до 22 ч. Само през нощта ще я спираме от 22 до 6 сутринта", обеща Владимиров. Тогава от София ще идва дебит от 300 л/сек, а от язовир "Студена" ще се добавят още 200-250 л/сек.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK