С уговорки за поправки Законът за мерките за коронавируса мина в правна комисия

Предстои законът да мине през още две комисии, преди да стигне до гласуване на първо четене в пленарна зала.

© Велко Ангелов

Предстои законът да мине през още две комисии, преди да стигне до гласуване на първо четене в пленарна зала.Законът за мерките за извънредното положение мина на първо четене в правната комисия в парламента с 15 "за" и без "против" и със 7 "въздържал се", както и с много уговорки за поправки, допълнения и промени, които ще бъдат внесени между първо и второ четене от различните парламентарни групи.


В закона са залегнали общо 9 противоепидемични мерки за извънредното положение. Уреждат се и редица срокове, спират се запори и срокове по висящи дела.


В закона се предвиждат санкции за лекари и медицински работници, които при епидемия и извънредно положение без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това доведе до смъртен случай. Наказанието е пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева.
Предвижда се увеличение на санкциите, ако се подават фалшиви сигнали за помощ и злополуки - в момента те са лишаване от свобода до две години, а предложението е да станат лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева. Ако при деянието са настъпили значителни вреди, санкциите, които в момента са от 500 до 2000 лева, се увеличават на от 10 до 50 хиляди лева.


Какво още предвижда законът - четете тук


Предстои законът да бъде обсъден в още две комисии, преди да стигне до гласуване в пленарна зала.


Иван Гешев поиска "почти военно положение"


"Трябва да се мине в режим на почти военно положение. Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло."


Това заяви главният прокурор Иван Гешев и добави, че законопроектът за мерките за извънредното положение е крайно демократичен. Според него Банско трябва да бъде поставено под карантина незабавно заради заразените чужденци с коронавирус там.


"В ситуация извънредна сме, меко казано. Трябва да се предприемат извънредни мерки. Този законопроект е крайно демократичен. Вчера беше актуален, вече не е. Това го казвам, без да анализирам ситуацията. Негативните сценарии, които се развиват в цяла Европа, вероятно ще се развият и тук", коментира Иван Гешев по време на обсъждането на новия Закон за мерките за извънредно положение.


Според него отговорност на всяка институция е да приеме адекватни и радикални мерки. "Това е начинът за оцеляване на българските граждани", заяви главният прокурор. Той каза, че трябва да се ограничат дейности, които в момента не са, а създават опасност и даде пример с почивки в чужбина, групови екскурзии с автобуси.


"Начинът да оцелеем и да минем през тази криза е да живеем като общество и като колектив, а не като уплашени индивиди. Някои неща, които сме смятали за нормални вчера, днес вече не само не са нормални, но и са риск и трябва да ги спрем сега, веднага и радикално", подчерта главният прокурор.


Той смята, че Законът за извънредното положение вчера е бил актуален, днес вече не е, а утре ще бъде безсмислен.


"Ние сме изправени в извънредна ситуация, която ще се превърне едва ли не във военно положение. Надявам се да не съм лош пророк", заяви Гешев.


Той обясни, че вече има образувани наказателни производства по чл. 325 и по чл. 326 за фалшиви новини, макар че редакцията е стара и по думите му "безнадеждно и морално остаряла". Според Гешев е нужно да има промени и по-тежки наказания.


"Има сериозна опасност за атакуване чрез фалшиви новини и може да предизвика срив на цели отрасли в държавата. Този текст е изключително важен, ако е адекватен на съвременните обществени отношения. В голямата си степен не е бил приложим през годините. Изпратиха ми от Фейсбук информация за кмет на село около София, който твърди, че имало непроверен случай на заразен от коронавирус", даде пример Гешев.


Той обясни и че вече има случаи, при които се разлепват по домовете на хората надписи "Карантина".


"Ситуацията се променя всеки час и призовавам Народното събрание и изпълнителната власт да започнат да действат по-радикално", подчерта Гешев и добави, че България изостава с действията като обясни, че пълна карантина вече има в Италия, Испания, Австрия и Чехия.


"Този вариант няма да е добър и ще стигнем до него, ако не вземем адекватни мерки", предупреди главният прокурор.


Данаил Кирилов: В София нека работят всички нотариуси, които имат куража


За София нека работят всички нотариуси, които имат куража. Така министърът на правосъдието Данаил Кирилов отговори на въпросите ще работят ли и в какъв режим нотариалните кантори.


"Законът за мерките за извънредното положение ще има вероятно друг смисъл в петък", обясни министърът и каза, че не е оптимист за бързото приемане на закона.


Емил Димитров: Няма къде да унищожаваме пестициди и спринцовки


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обърна внимание на друг проблем по време на обсъждането, свързан с пестицидите и отпадните материали, които генерира лечението на коронавирус.


Димитров предложи това да става без обществена поръчка и припомни, че вече са се натрупали и други, които няма как да бъдат изнесени за изгаряне в чужбина.


"Всички, заболели от коронавирус, генерират огромно количество от отпадъци - пижами, чаршафи, биологични отпадъци, спринцовки и други, които трябва да бъдат отнесени и унищожени в инсинератори", обясни Димитров и коментира, че в центъра на София могат да се унищожават само определени отпадъци, но не и тези.


Той предупреди, че пестициди не могат да се унищожават, но не могат и да се изнасят в сегашната ситуация. По думите му, трябва да се създаде допълнителен текст в закона, който да регламентира безопасно унищожаване на тези отпадъци. Тази възможност може да бъде предвидена между първо и второ четене.


Крум Зарков: Голямата цена на кризата ще бъде платена от работещите хора


Депутатът от БСП Крум Зарков обясни, че не съществува дилема здраве или бизнес.
"Очевидно е, че здравето е много по-важно, но не може да бъдат питани хората дали искат да бъдат здрави или да гладуват", смята депутатът от БСП. По думите му, има противоречие между правната прецизност и политическите решения.


"Въпросът със сроковете е много добър пример - имаме политичеко решение и всички сме съгласни, че трябва да се спрат някои срокове, но сега трябва да видим как да го направим работещо", заяви Зарков. По повод на казаното от главния прокурор Гешев, Зарков обясни, че няма нужда мерките да бъдат мерени по радикализъм.


"Държавата се снишава и голямата цена на кризата ще бъде платена от работещите хора", предупреди депутатът от левицата.


Той каза, че сега се предлага в кодекса на труда нов член, с който някои хора ще загубят платените си отпуски, въвежда се и нова минимална работна заплата - на 75% от сегашната.


"Нямаме никакво право да поискаме от хората да платят всичко това. В същото време в закона липсват мерки и министър Кирилов го призна - мерки, които вече бяха представени. Например 60% от заплатите, които държавата ще възстановява на служители, които не могат да работят", обясни още Зарков.


"Липсват отсрочените плащания за различните сметки, които обеща министъра на енергетиката, както и забраната за изключване на абонати за битови сметки. Липсват компенсаторни мерки за затворените обекти, както и за хората, които ще загубят своя доход изцяло", обобщи депутатът от левицата.


По думите му, в същото време в закона има текстове, за които няма място в него. Той обясни, че примерите на главния прокурор за фалшивите новини са достатъчно сериозни, за да се замисли правната комисия как може да ги предотврати, но е убеден, че това не трябва да се прави със спешни промени в Наказателния кодекс.


"Ние в момента заплашваме медиците да се връщат по местата си и да не говорят много, че нямат достатъчно маски и облекло", коментира друг текст от закона Зарков и подчерта, че трябва да бъде изготвен качествен закон за мерките по времето на извънредното положение и в него трябва да залегнат ограничителните мерки.


По думите му, с мнението на щаба те могат да бъдат подсилени, но текстовете трябва да бъдат достатъчно прецизни, за да действат.


"Този закон трябва да бъде преработен и доработен. Ние няма да го подкрепим. Ще дадем нашите предложения между първо и второ четене и дори още сега. Подкрепихме обявяването на извънредно положение, отчитаме напрежението и рисковете, но дължим на нашите граждани качествено и ефективно законодателство в кратки срокове", обобщи Зарков.


ДПС подкрепя закона с уговорки за още промени и допълване


Хамид Хамид заяви, че парламентарната група на ДПС ще подкрепи законопроекта на първо четене и преди второ ще внесе допълнения за по-строги мерки, тъй като тези не са достатъчни.


"Ще предложим да бъдат изключени сделки за покупко-продажба на МПС и имоти. Не може да събираме роднини от цяла България в една нотариална кантора под предтекст, че сделката е спешна. Възможно е да става дума за лекарства и средства, нужда за лечение, но не може да се рискува заразата да бъде разпространявана по този начин", коментира Хамид.


ГЕРБ: Текстовете не са прецизни, но са спешни


Красимир Ципов от ГЕРБ призна, че има и непрецизни текстове, но продължава да се работи по предложенията и промени може да бъдат внесени и между първо и второ четене. "В момента сме в криза. Трябва да уредим най-спешните мерки, за да ограничим възможността за тази зараза. Ще се съобразим с всички разумни предложения", каза Ципов.


Явор Нотев: Реакцията е бърза, недостатъците да се изчистят също толкова бързо


Депутатут от "Атака" адвокат Явор Нотев обясни, че предложения проект говори за бърза и навременна реакция, а недостатъците трябва да бъдат преодолени със същите тези темпове. Той смята, че някои от текстовете са "излишно натоварване".


"Неудачно е решението да се пришпорват българските лекари, които в момента дават всичко от себе си и надеждата е в тях", смята Нотев. Освен това по думите му някои от предложенията и в момента са наказуеми като например разпространяването на фалшиви новини, за които говори главният прокурор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK