С уговорки за поправки Законът за мерките за коронавируса мина в правна комисия

Предстои законът да мине през още две комисии, преди да стигне до гласуване на първо четене в пленарна зала.

© Велко Ангелов

Предстои законът да мине през още две комисии, преди да стигне до гласуване на първо четене в пленарна зала.Законът за мерките за извънредното положение мина на първо четене в правната комисия в парламента с 15 "за" и без "против" и със 7 "въздържал се", както и с много уговорки за поправки, допълнения и промени, които ще бъдат внесени между първо и второ четене от различните парламентарни групи.


В закона са залегнали общо 9 противоепидемични мерки за извънредното положение. Уреждат се и редица срокове, спират се запори и срокове по висящи дела.


В закона се предвиждат санкции за лекари и медицински работници, които при епидемия и извънредно положение без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това доведе до смъртен случай. Наказанието е пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева.
Предвижда се увеличение на санкциите, ако се подават фалшиви сигнали за помощ и злополуки - в момента те са лишаване от свобода до две години, а предложението е да станат лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева. Ако при деянието са настъпили значителни вреди, санкциите, които в момента са от 500 до 2000 лева, се увеличават на от 10 до 50 хиляди лева.


Какво още предвижда законът - четете тук


Предстои законът да бъде обсъден в още две комисии, преди да стигне до гласуване в пленарна зала.


Иван Гешев поиска "почти военно положение"


"Трябва да се мине в режим на почти военно положение. Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло."


Това заяви главният прокурор Иван Гешев и добави, че законопроектът за мерките за извънредното положение е крайно демократичен. Според него Банско трябва да бъде поставено под карантина незабавно заради заразените чужденци с коронавирус там.


"В ситуация извънредна сме, меко казано. Трябва да се предприемат извънредни мерки. Този законопроект е крайно демократичен. Вчера беше актуален, вече не е. Това го казвам, без да анализирам ситуацията. Негативните сценарии, които се развиват в цяла Европа, вероятно ще се развият и тук", коментира Иван Гешев по време на обсъждането на новия Закон за мерките за извънредно положение.


Според него отговорност на всяка институция е да приеме адекватни и радикални мерки. "Това е начинът за оцеляване на българските граждани", заяви главният прокурор. Той каза, че трябва да се ограничат дейности, които в момента не са, а създават опасност и даде пример с почивки в чужбина, групови екскурзии с автобуси.


"Начинът да оцелеем и да минем през тази криза е да живеем като общество и като колектив, а не като уплашени индивиди. Някои неща, които сме смятали за нормални вчера, днес вече не само не са нормални, но и са риск и трябва да ги спрем сега, веднага и радикално", подчерта главният прокурор.


Той смята, че Законът за извънредното положение вчера е бил актуален, днес вече не е, а утре ще бъде безсмислен.


"Ние сме изправени в извънредна ситуация, която ще се превърне едва ли не във военно положение. Надявам се да не съм лош пророк", заяви Гешев.


Той обясни, че вече има образувани наказателни производства по чл. 325 и по чл. 326 за фалшиви новини, макар че редакцията е стара и по думите му "безнадеждно и морално остаряла". Според Гешев е нужно да има промени и по-тежки наказания.


"Има сериозна опасност за атакуване чрез фалшиви новини и може да предизвика срив на цели отрасли в държавата. Този текст е изключително важен, ако е адекватен на съвременните обществени отношения. В голямата си степен не е бил приложим през годините. Изпратиха ми от Фейсбук информация за кмет на село около София, който твърди, че имало непроверен случай на заразен от коронавирус", даде пример Гешев.


Той обясни и че вече има случаи, при които се разлепват по домовете на хората надписи "Карантина".


"Ситуацията се променя всеки час и призовавам Народното събрание и изпълнителната власт да започнат да действат по-радикално", подчерта Гешев и добави, че България изостава с действията като обясни, че пълна карантина вече има в Италия, Испания, Австрия и Чехия.


"Този вариант няма да е добър и ще стигнем до него, ако не вземем адекватни мерки", предупреди главният прокурор.


Данаил Кирилов: В София нека работят всички нотариуси, които имат куража


За София нека работят всички нотариуси, които имат куража. Така министърът на правосъдието Данаил Кирилов отговори на въпросите ще работят ли и в какъв режим нотариалните кантори.


"Законът за мерките за извънредното положение ще има вероятно друг смисъл в петък", обясни министърът и каза, че не е оптимист за бързото приемане на закона.


Емил Димитров: Няма къде да унищожаваме пестициди и спринцовки


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обърна внимание на друг проблем по време на обсъждането, свързан с пестицидите и отпадните материали, които генерира лечението на коронавирус.


Димитров предложи това да става без обществена поръчка и припомни, че вече са се натрупали и други, които няма как да бъдат изнесени за изгаряне в чужбина.


"Всички, заболели от коронавирус, генерират огромно количество от отпадъци - пижами, чаршафи, биологични отпадъци, спринцовки и други, които трябва да бъдат отнесени и унищожени в инсинератори", обясни Димитров и коментира, че в центъра на София могат да се унищожават само определени отпадъци, но не и тези.


Той предупреди, че пестициди не могат да се унищожават, но не могат и да се изнасят в сегашната ситуация. По думите му, трябва да се създаде допълнителен текст в закона, който да регламентира безопасно унищожаване на тези отпадъци. Тази възможност може да бъде предвидена между първо и второ четене.


Крум Зарков: Голямата цена на кризата ще бъде платена от работещите хора


Депутатът от БСП Крум Зарков обясни, че не съществува дилема здраве или бизнес.
"Очевидно е, че здравето е много по-важно, но не може да бъдат питани хората дали искат да бъдат здрави или да гладуват", смята депутатът от БСП. По думите му, има противоречие между правната прецизност и политическите решения.


"Въпросът със сроковете е много добър пример - имаме политичеко решение и всички сме съгласни, че трябва да се спрат някои срокове, но сега трябва да видим как да го направим работещо", заяви Зарков. По повод на казаното от главния прокурор Гешев, Зарков обясни, че няма нужда мерките да бъдат мерени по радикализъм.


"Държавата се снишава и голямата цена на кризата ще бъде платена от работещите хора", предупреди депутатът от левицата.


Той каза, че сега се предлага в кодекса на труда нов член, с който някои хора ще загубят платените си отпуски, въвежда се и нова минимална работна заплата - на 75% от сегашната.


"Нямаме никакво право да поискаме от хората да платят всичко това. В същото време в закона липсват мерки и министър Кирилов го призна - мерки, които вече бяха представени. Например 60% от заплатите, които държавата ще възстановява на служители, които не могат да работят", обясни още Зарков.


"Липсват отсрочените плащания за различните сметки, които обеща министъра на енергетиката, както и забраната за изключване на абонати за битови сметки. Липсват компенсаторни мерки за затворените обекти, както и за хората, които ще загубят своя доход изцяло", обобщи депутатът от левицата.


По думите му, в същото време в закона има текстове, за които няма място в него. Той обясни, че примерите на главния прокурор за фалшивите новини са достатъчно сериозни, за да се замисли правната комисия как може да ги предотврати, но е убеден, че това не трябва да се прави със спешни промени в Наказателния кодекс.


"Ние в момента заплашваме медиците да се връщат по местата си и да не говорят много, че нямат достатъчно маски и облекло", коментира друг текст от закона Зарков и подчерта, че трябва да бъде изготвен качествен закон за мерките по времето на извънредното положение и в него трябва да залегнат ограничителните мерки.


По думите му, с мнението на щаба те могат да бъдат подсилени, но текстовете трябва да бъдат достатъчно прецизни, за да действат.


"Този закон трябва да бъде преработен и доработен. Ние няма да го подкрепим. Ще дадем нашите предложения между първо и второ четене и дори още сега. Подкрепихме обявяването на извънредно положение, отчитаме напрежението и рисковете, но дължим на нашите граждани качествено и ефективно законодателство в кратки срокове", обобщи Зарков.


ДПС подкрепя закона с уговорки за още промени и допълване


Хамид Хамид заяви, че парламентарната група на ДПС ще подкрепи законопроекта на първо четене и преди второ ще внесе допълнения за по-строги мерки, тъй като тези не са достатъчни.


"Ще предложим да бъдат изключени сделки за покупко-продажба на МПС и имоти. Не може да събираме роднини от цяла България в една нотариална кантора под предтекст, че сделката е спешна. Възможно е да става дума за лекарства и средства, нужда за лечение, но не може да се рискува заразата да бъде разпространявана по този начин", коментира Хамид.


ГЕРБ: Текстовете не са прецизни, но са спешни


Красимир Ципов от ГЕРБ призна, че има и непрецизни текстове, но продължава да се работи по предложенията и промени може да бъдат внесени и между първо и второ четене. "В момента сме в криза. Трябва да уредим най-спешните мерки, за да ограничим възможността за тази зараза. Ще се съобразим с всички разумни предложения", каза Ципов.


Явор Нотев: Реакцията е бърза, недостатъците да се изчистят също толкова бързо


Депутатут от "Атака" адвокат Явор Нотев обясни, че предложения проект говори за бърза и навременна реакция, а недостатъците трябва да бъдат преодолени със същите тези темпове. Той смята, че някои от текстовете са "излишно натоварване".


"Неудачно е решението да се пришпорват българските лекари, които в момента дават всичко от себе си и надеждата е в тях", смята Нотев. Освен това по думите му някои от предложенията и в момента са наказуеми като например разпространяването на фалшиви новини, за които говори главният прокурор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  Да видим текстовете с поправките и ще коментираме.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 695 Неутрално

  На Кацамунеца и съпартийците му - все ПАРИТЕ са на устата !
  Оцелейте , върнете си заемите , изплащайте редовно кредитети си , плащайте редовно на троловете си и Свободната си телевизия ,научете се да се държите човешки , но ПРЕДИ ВСИЧКО СЕ ОПИТАЙТЕ ДА ОЦЕЛЕЕТЕ - КАТО по добри , щедри , интелигнтни , умни .може пък да е била НЕОБХОДИМА ЕПИДЕМИЯТА !

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  Екоминистъра да каже заедно със здравния КЪДЕ и КАК се унищожават лекарства с изтекъл срок ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само да чуя за култура и се фащам за кобура. Всеки мюлюцюнери иска да има по едно кпп, като на Девин и само през него да минават хората, ако знаете колко съоръжения не са построени по тази причина. Сега им дойде дюшеш, къде ш ходиш, кой е с теб, я да видя ко носиш в багажника

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Държавното управление се ръководи от паниката на масите и готовността им да приемат всякакъв "ред и дисциплина", за да се спасят от една изкуствено раздута заплаха.

  Но само след 2 месеца същото стадо ще започне да чува, че след края на карантината вкъщи вече я няма фирмата, в която да се върнат на работа и тогава ще си намери нови спасители в лицето на някой Копейкин, Слави, а и Бареков не е казал последната си дума.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 6. 6 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До Ина Друмева:
  Госпожице, научете се да поставяте пълен член на прилагателните. Правилната форма е Правната комисия, с главна буква и пълен член, защото е само една-единствена в България.
  Редовно правите такава грешка.

 7. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  Има ли текстове за спекулата и ако няма ЗАЩО !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Гешев иска карантина за Банско заради двама заразени. А защо не за София, където има много повече заразени?

 9. 9 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  До коментар [#5] от "cinik":
  Може би си прав, а може и да не си, защото след два месеца може и да няма кой да се върне на работа, недай си Боже. Та ситуацията е пълна с неизвестни и няма как да се направят правилните изводи кое как да бъде...

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":

  Защото така ще компенсират един собственик там(може би жирарделиев) за "загубите" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До Ина Друмева:Госпожице, научете се да поставяте пълен член на прилагателните. Правилната форма е Правната комисия, с главна буква и пълен член, защото е само една-единствена в България. Редовно правите такава грешка.
  —цитат от коментар 6 на Gai-jin


  Пълен член не са ли само '-ът' и '-ят'? '-та', '-то', '-те' са определителни членове. Добре е да се образоваш преди да даваш акъл на другите.

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":

  Когато гледаш заразените, те са реално засечени едва след като са развили симптоми, тоест преди това, когато също са били заразни, но са нямали симптоми, те все пак са се движили наляво надясно и не се знае, къде кой как може също да си е прихванал нещичко...

  Тоест.. При 2 обявени официално случая, спокойно можеш да спекулираш, че в момента се разхождат 10 заразени в асимптомално състояние, които и те заразяват други. От 10 скача на консервативно 30 макар, че може и 100.. А 100 е момента, в които със сигурност вече трябва да има карантина, защото след това става страшно... Това е точката на преливане.. По добре е да се реагира доста по рано от това...

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Аман с тая паника.

  Ама така ще е, като сме си сложили корона отгоре на герба (виж снимката), хак да ние. Гарантирано от ГЕРБ.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Гешев иска карантина за Банско заради двама заразени. А защо не за София, където има много повече заразени?
  —цитат от коментар 8 на galapagas


  "В София ще е най-страшно". (баба Ванга)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#13] от "БМЗ":

  ГЕРБ нямат вина за короните в герба.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#14] от "БМЗ":

  В коя София - старата или новата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":Може би си прав, а може и да не си, защото след два месеца може и да няма кой да се върне на работа, недай си Боже. Та ситуацията е пълна с неизвестни и няма как да се направят правилните изводи кое как да бъде...
  —цитат от коментар 9 на Дългия


  Kaкво те подтиква да мислиш, че точно след 2 месеца ще настане някакъв прелом? Особено предвид средновековието, в което се върнахме (и сега работят да ни върнат в каменната ера?)?

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не знам, вероятно и в двете.
  Цитирах ви точните думи на Ванга, какво е имала предвид, правете си сами изводите.

  Освен това "страшно" не е равносилно на "смъртоносно" или "апокалиптично".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Голям майтап! В закона се предвиждат санкции за лекари и медицински работници, които при епидемия и извънредно положение без уважителна причина откажат помощ на болен?!?
  Оказването на помощ на болен търговска дейност и всеки без касов апарат в ръка е самозванец и следва да бъде преследван!

  Второ. Почти военно положение.
  Защо почти? Да го обявяваме и Гешев, Борисов, Дариткова и сие да отиват където им е мястото.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#19] от "yavooor":

  Никога няма да обяват военно положение. Тогава властта отива в Президента. А "ПОЧТИ" не съществува като термин.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Не съм фен на паническото законотворчество.
  Жертвите на сезонният грип през годините са стотици хиляди:
  https://lifestyle.bg/health/plasheshta-statistika-za-zhertvite-na-sezonniya-grip.html
  И никога не е ставало въпрос за въвеждане на извънредно положение и извънредни закони...

 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Не съм фен на паническото законотворчество.
  Жертвите на сезонният грип през годините са стотици хиляди:
  https://lifestyle.bg/health/plasheshta-statistika-za-zhertvite-na-sezonniya-grip.html
  И никога не е ставало въпрос за въвеждане на извънредно положение и извънредни закони...

 23. 23 Профил на it
  it
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Според Законопроекта за извънредно положение, ако работата е преустановена по заповед на държавен орган, работника/служителя получава 50% от брутното възнаграждение, но не по-малко от 75% от минималната работна заплата. Това възнаграждение се изплаща от работодателя.

  Т.е. служителите на тези неработещи фирми вместо да получават обезщетение за безработица от НОИ, ще получават заплати от работодателя. Много хитро!

  Член 218а
  https://www.parliament.bg/bills/44/054-01-24.pdf

 24. 24 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не знам дали схващате на къде бие ГешеФФФ. Прочете пак внимателно.

  "Има сериозна опасност за атакуване чрез фалшиви новини и може да предизвика срив на цели отрасли в държавата. Този текст е изключително важен, ако е адекватен на съвременните обществени отношения. В голямата си степен не е бил приложим през годините. Изпратиха ми от Фейсбук информация за кмет на село около София, който твърди, че имало непроверен случай на заразен от коронавирус", даде пример Гешев.

  Другара ГешеФФФ иска всеки, който каже или напише нещо за коронавируса, различно от официалните брифинги на Властта, да рискува да бъде подведен под отговорност за "фалшива новина".

 25. 25 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Заповедта на министерката е явно незаконосъобразна. Тя не разполага с подобни правомощия въз основа на никакъв закон.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 26. 26 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#19] от "yavooor":

  "Почти военно", защото Главнокомандващ на армията е президента Радев. Ем боли, ем сърби, малко ги е страх, щото ако влезне армията или каквото е останало от нея, милиционерите може би няма да се чувстват толкова комфортно.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#22] от "palav_nik":

  Умен си! Сещай се !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#25] от "меншевик":

  Коя заповед?

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Весело

  Гешев стана специалист по всичко.
  Да ни назначи заместници за всеки от тези десетки ресори, които вече управлява.

  Като е много претоварен от странични дайности е редно да не го товарим много с делата.

  подпис
 30. 30 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Аман с тая паника. Ама така ще е, като сме си сложили корона отгоре на герба (виж снимката), хак да ние. Гарантирано от ГЕРБ.
  —цитат от коментар 13 на БМЗ


  Явно ти липсва ПЕТОЛЪЧКАТА ! Само че и там където тя още е актуална и грее на "Кремлевские башни " също има коронавирус и болни - колкото и да крият - случаите са вече над 12,000 !

 31. 31 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#24] от "idiotstavrev":

  Както винаги,пак не си разбрал.Не различна,а ФАЛШИВА новина.Можеш да помолиш някой,да ти разясни разликата.

 32. 32 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "it":

  Е той Малкия Шиши - бездомника Горанов, оная вечер обясни схемата:

  Всички ще си плащат на работниците, но само определени фирми-работодатели, ще могат да кандидатстват за помощи/обезщетения от държавата, за да компенсират това. Не съм чул да са извадили критериите и процедурата, явно още ги умуват, да не пропуснат някой "наш човек".

 33. 33 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#31] от "uvtest":

  Аха, ти плоскочелия трол ги разбираш нещата. И какво е "фалшива" новина? Кой установява това? Май и ти, и твоя гуру нямате отговор на този въпрос. От кога пост във фейсбук стана новина, а простотиите, които ръси Тиквата и ГешеФФФ не са фалшиви новини?

  Оня ден Барба Ганьос каза, че синът на двамата починали работел на Илиянци и отиде цял екип с костюми ад всява паника, а после се оказа, че живеел на гара Илиянци.

  Или се е е пошегувал нещо Тиквата, както знаем, че се обича да се шегува:

  https://www.youtube.com/watch?v=b9oaIhUsRwo

  АХ КОЛКО СИ ЖАЛЪК ПЛОСКОЧЕЛ!

 34. 34 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 695 Неутрално  17 MAR 2020

  Руският президент Владимир Путин заяви, че ситуацията с разпространението на коронавируса е „под контрол“ в Русия, след като заразите са „удържани“, предаде АФП, цитирана от БНР.

  „Успяхме да сдържим масово проникване и разпространение“ на пандемията, заяви държавният глава на среща с кабинета и допълни: „Ситуацията до голяма степен е под контрол въпреки високото ниво на риск“.

  "Путин призова съгражданите си да не се презапасяват със стоки. „Ситуацията с доставките е стабилна у нас“, отбеляза той.

  Русия днес съобщи за общо 114 случая на коронавируса при 93 в понеделник, все още няма смъртни случаи.

  Твърди се обче, че информацията се крие, всъщност над 1600 са загиналите, 180 000-заразените, както писахме. "
  И това , въпреки ПЕТОЛЪЧКИТЕ !

 35. 35 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  И какво е "фалшива" новина? Кой установява това?
  —цитат от коментар 33 на idiotstavrev

  Всички подопашници ли са толкова неуки или ти си изключение.Както всяко друго престъпление и това се установява от следствие и прокуратура и накрая БЪЛГАРСКИЯТ съд излиза с решение.Елементарно е,но не за елементарни хора.

 36. 36 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#28] от "idiotstavrev":

  Ето тази

  http://www.tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/documents/2020-03/zapoved_mt.pdf

  Извинявам се, че не е по тази тема, а по темата, че Ангелкова забранила всякакви вътрешни и външни пътувания.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 37. 37 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Има ли текстове за спекулата и ако няма ЗАЩО !?!?!?
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Текстове няма защото законът от 1999 г е отменен ! А иначе се посвещава на теб, някои колеги и някои "анализатори " :
  „Линее нашто поколенье…“

  Линее нашто поколенье
  навред застой, убийствен мраз;
  ни топъл луч, ни вдъхновенье
  не пада върху нас.

  Къде вървим, не мислим твърде,
  посока няма в наший път,
  спокойно бият тесни гърди,
  кога от злоба не кипът.

  Стреснѝ се, племе закъсняло!
  Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
  След теб потомство иде цяло –
  какво ще да му завещайш?

  Ил твоят път се веч изравни?
  Ил нямаш други ти съдби?
  Ил нямаш ти задачи славни
  и цяло бъдеще с борби?

  (1883)

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#37] от "doroteus":

  А защо не ги приемате драги ми тончо ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":

  Защото не можеш да осъзнаеш опасността!
  Банско вече е подгрят инкубатор.
  Носителя от Троян е работил като ски учител в Банско.
  След седмица ще пламне Троян а след още една и Ловеч.
  Ако трябва и София то и София да се ограничи.
  Той вируса не пита от къде си!
  Нито какъв си - погледни Домусчиев!

 40. 40 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#19] от "yavooor":

  Казва почти, защото при военно си има главнокомандващ - един друг генерал, който не е доктор!

 41. 41 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#19] от "yavooor":Никога няма да обяват военно положение. Тогава властта отива в Президента. А "ПОЧТИ" не съществува като термин.
  —цитат от коментар 20 на КМЕТ В СЯНКА


  Как така няма! Не си ли чувал за почти бременна?

 42. 42 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Иван Гешев поиска "почти военно положение"
  Може да си поиска "почти всичко". Но за "почти военно положение" малко му са къси ръцете, според Закони и Конституция. Това за "нормалните" държави. За другите, не знам...

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално
 44. 44 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ramon Asvalda":

  Точно така е. Броят на заболялите във Франция, Испания и тн. според последни данни нараства 2 пъти всеки 3 дни. Симптомите се започват (в повечето случаи) 2 до 10 дни след заразяването. Нека предположим че са 7. Нека прибавим още два дни до момента, в който дадения човек потърси медицинска помощ и бъде диагностициран. Стават 9 дни. Данните от Китай, Корея показват, че около 20%, 1 на 5 от заболелите развиват тежка симптоматика и се налага да потърсят медицинска помощ.

  Тоест в момента, в който някой зазлее дотолкова, че да потърси медицинска помощ, той е един от 5 души, които са били заразени 9 дни по-рано.

  Тъй като случаите се увеличават 2 пъти за 3 дни, за тези 9 дни случаите са се увеличили експоненциално 2^3 пъти = 8 пъти и са станали 5*8 = 40. Това означава, че всеки открит случай се равнява на 40 заразени в момента на откриването. Тоест настоящите случаи в Банско са около 2*40 = 80, според този модел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK