Борисов не е готов да помага на бизнеса с пари от фискалния резерв

Борисов не е готов да помага на бизнеса с пари от фискалния резерв

© Правителствена информационна пресслужбаПремиерът Бойко Борисов обяви, че не е готов все още да деблокира средства от фискалния резерв, който е в размер на 10 млрд. лева, и да го използва за борба с коронавируса. На пресконференция в Министерския съвет след видеозаседанието на европейските лидери той добави, че от страна с бюджетен излишък България вече влиза в дефицит и затова не може да взима прибързано подобни решения.


"Събрани пари лесно се харчат. Добрият стопанин иска да защити максимум семейството си, което в случая е нашата България. Само ме вкарайте в този популизъм и утре го деблокирам резерва, зареждам Националния осигурителен институт (НОИ) и приключваме с всички популистки теми", обърна се Борисов към журналистите след въпрос дали държавата е готова да създаде солидарен фонд за подпомагане на засегнатите от заразата.


Според премиера в основата на подобен фонд стои преди всичко бизнеса. И използва случая да атакува работодателите, които вчера имаха среща при президента Румен Радев.
"Гледах ги на срещата с президента. Ако бяхте заснели паркинга, ако всеки си продаде по една от колите, ще си плати заплатите на работниците, а не да казва държавата непрекъснато. Държавата е и ваша държава", добави Борисов.


Той подчерта, че правителството вече е предприело конкретни мерки, за да помогне на бизнеса, но допълни, че очаква подобни действия и от тяхна страна. Премиерът припомни още, че кабинетът е пренасочил половин милиард лева към Българската банка за развитие, като тези пари са предназначени за подпомагане на засегнатите от кризата.


Борисов каза още, че "в момента сме с най-нисък външен дълг", което му позволявало да изтегли дълг от 10 млрд. лева още утре, които да раздаде. "Това ли е държавническото? Да го направя, за да ме харесат. А нали нашите деца ще трябва да ги върнат утре тези пари. Как ще ги върнат? Аз не искам да се харесам", добави той.


По думите му не се знае колко време ще продължи кризата с пандемията от коронавирус и какви ще са последствията от нея и затова са запъвал да не иска да се тегли заем. Според него "такава стопанска, финансова и икономическа криза като в момента светът не познава".


Премиерът уточни, че част от английските туристи, които са били изведени от Банско след налагането на карантината в курорта, са били докарани с автобус в София и в момента са в хотел до Лъвов мост. Това наложило поставянето под карантина на хотела. Според Борисов подобно нещо е недопустимо.


"Сега пращаме автобус, шофьорът му ще е в предпазен костюм, и директно на летището и в чартъра", каза той, като допълни, че при нужда под карантина могат да се поставят още Боровец и Пампорово.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK