На живо

Заразата се пренесе в Смолян и Велико Търново (хронология)

Заразата се пренесе в Смолян и Велико Търново (хронология)

© Велко АнгеловЗаразените с коронавирус в България вече са 92-ма души, или с 11 повече в сравнение с вчера вечерта. Към градовете с разпространение на вируса вече се присъединяват и Смолян и Велико Търново.


България е в извънредно положение със затворени ресторанти, барове и нощни клубове, образователни институции и са отменени всички спортни, културни и обществени събития. Заразените с COVID-19 в страната са 81 души по данни към 8 часа сутринта. От вчера Банско е под карантина заради нарастващия брой заболели. Страната спря полетите от Испания и Италия, а от днес затвори границите си за гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия. "Дневник" следи събитията в развитие на живо.


Ако имате въпроси, сигнали или информация за коронавируса и ситуацията на извънредно положение, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".

Прокуратурата издирва посещавалите ски курортите

Окръжна прокуратура – Пловдив се самосезира и предприе действия по установяване на хората, с местоживеене в Пловдив и областта, но работещи или пребивавали в Банско и курортите Боровец и Пампорово от 18 февруари до момента, съобщи БНР.


Установяват се и всички граждани на т. нар. рискови държави, настанени в хотели, къщи за гости и други, които са посетили тези курорти през същия период. Ако има медицински основания, издирените да бъдат поставени под карантина или изпратени в болница, е наредила прокуратурата.

Министерството на отбраната върна в България 21 курсанти и студенти от Националния военен университет "Васил Левски", били по програма "Еразъм" на обучение в Латвия и Полша. Полетът е извършен с транспортен самолет "Спартан" от състава на Военновъздушните сили. На борда е имало лекар от Военномедицинска академия. Всички младежи ще останат под 14-дневна карантина в отделна сграда на университета във Велико Търново.

Метрото минава на празнично разписание

От утре метрото в София минава на разписанието си за празничните дни. Това съобщи Центърът за градска мобилност. Празничното разписание ще се прилага до 29 март включително. По свидетелства на очевидци пътниците в метрото са намалели значително от въвеждането на извънредното положение. От полунощ утре до 29 март в софийския градски транспорт се въвежда лятно разписание. Най-натоварените линии обаче запазват сегашния си режим на работа. Това са автобусите с номера 111, 204, 304, 260, както и всички крайградски линии, трамваите с номера 5,7 и 22 и тролейбусите с номера 1 и 2.

"Демократична България" призова за бърз план за посрещане на пика на пандемията в България. Политическото обединение предлага седем мерки, между които отпускане на финансов пакет за болниците, незабавно да започне оборудване на всички болници с обдишващи апарати, обучение на медицинските работници по протокола за лечение на COVID-19 и последващите усложнения. Предлага се също да бъде сформиран национален експертен екип, до който лекарите от цялата страна да имат лесен достъп, за да могат да се обсъждат тежки и неясни казуси. Друга идея е да бъдат сформирани изнесени самостоятелни лаборатории за тестване извън болниците и да се разработи електронен инструмент, който, при претоварване в определена болница, да показва в реално време къде в близост все още има свободни легла. "Демократична България" предлага също да се стимулират студентите по медицина да се включват в някои дейности по целесъобразност при пълна защита на здравето им.

От полунощ на 19 март за влизане в Турция няма да се допускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, съобщи МВР като се позова на информация от турските гранични власти. Ще се пропускат само турски граждани, а товарни автомобили ще минават само през граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово". Към момента на тези два пункта трафикът е изключително интензивен на изход за камиони.


Наред с това Турция на шофьори на камиони, които са граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, Хонконг и Сингапур, ще бъде отказван достъп до турска територия. Шофьори - граждани на трети страни, които са били в една от посочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След това биват допускани на турска територия.

Към момента няма установени нови случаи на заразени от Банско, съобщи председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Заразените вече са 92-ма

Още 11 са положителните проби за коронавирус в България, с което общия брой на заболелите става 92 души. Вече са засегнати и градовете Смолян и Велико Търново с по един пациент в леко състояние, съобщи председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на щаба.


Гражданите, които се връщат от рисковите държави се поставят под 14-дневна карантина, напомни Мутафчийски и обясни възможните сценарии след това. Ако имат оплаквания по време на карантината, се обаждат по телефона на личния си лекар и той преценява дали да ги изпрати в болница, без да се срещат. Ако пациентът бъде насочен към болница, там се преглежда и се преценява дали да остане, или не, дали да се тества, или не. При положителни проби сценариите са няколко: лечение вкъщи за леките към средно тежки състояния; прием в болница в по-тежко състояние; при средно тежко състояние при възрастни или хора със заболявания също се пристъпва към прием в болница. Правим тестове и на пациентите, които са в болница, включително в реанимационните и интензивни отделения, с дихателна недостатъчност или двустранна пневмония, каза още Мутафчийски.


Китайският премиер Ли Къцян e изразиl готовността на страната да предостави на България помощ под формата на дарение на маски, очила, ръкавици и други защитни средства. Това е станало в телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов по повод пандемията от коронавирус, съобщи правителствената информационна служба. Ли Къцян е отбелязал и че Китай възнамерява да отпусне подобен вид помощ и по линия на Европейската комисия. Изразил е и готовност за съдействие на България за установяване на контакт с китайски производители на защитни средства и респиратори, за да може България да закупи необходимите ѝ бройки.


Борисов от своя страна е благодарил и за вече направеното за България дарение от 12 хил. маски за еднократна употреба и 2 хил. специални маски. Дарението е от правителството на Провинция Дзянси и от Асоциацията за икономическо и техническо сътрудничество Китай-Европа.

Банковият сектор поддържа безпрепятствено пълния набор от услуги за гражданите и бизнеса, уверяват от Асоциацията на търговските банки, цитирани от БНР.


В позиция до медиите от организацията казват, че обсъждат възможности за "прагматични решения" за намаляване на негативния ефект от извънредната ситуация с коронавируса. Всяка банка работи индивидуално със своите клиенти за намирането на най-добрите решения при евентуално възникване на затруднения при обслужването на задълженията, уверяват от там.

КЗП: Има сигнали за спекула, няма инструменти за санкции

Има сигнали за спекула с цените. Хората усещат, че търговци се опитват да завишават цени. Към момента обаче няма инструмент за санкционирани при вдигане на цените, освен ако тя не е нормативно регламентирана. Това посочват в съобщение от Комисията за защита на потребителите.


От КЗП освен това призовават потребителите да бъдат спокойни и да търсят начини в разговори с туроператори и местата, където са направени техните резервации за предстоящи почивки, за отлагането им във времето. Димитър Маргаритов, председател на комисията, предупреди, че ако клиентите започнат да си изискват незабавно парите обратно, това ще доведе до серия от фалити и няма да успеят да си възстановят сумите в пълния им размер.

Асоциацията на застрахователите предлага да отпаднат стикерите за застраховката "Гражданска отговорност" и по този начин тя да може да се сключва онлайн, за да не ходят гражданите до офисите.Контролът така или иначе става по електронен път, а отпадането на стикера би довело до пряка икономия за клиентите, пмотивират се от асоциацията. В момента в премията по всяка застраховка е калкулирана и цената на стикерите с единична стойност 1.40 лева за брой, като при разсрочено плащане на 4 вноски сумата нараства до 5.60 лв. Общата икономия от отпадането на стикера, свързана само с изработването му, се изчислява на около 10.4 млн. лв.

Земеделските стопани могат да подават документи за регистрация или пререгистрация и по електронна поща или по куриер, за да не се налага да ходят до Общинските служби по земеделие, съобщи Министерството на земеделието. Заради мерките срещу коронавируса стопаните, на които се налага да посетят лично службите, ще бъдат допускани само по един в сградите.


Кампанията по пререгистрацията на земеделските стопани за 2019-2020 г. ще приключи до 9 юни 2020 г. Към момента регистрираните и пререгистрираните земеделски стопани са 55 570. Това са над две трети от очакваните да подадат документи в сравнение с регистрираните за миналата година общо 88 162 регистрирани земеделски стопани.

Заради пандемията от коронавирус тазгодишното издание на "Евровизия" няма да се проведе. След едногодишно прекъсване България щеше да участва в музикалния конкурс, представена от Виктория Георгиева с песента "Tears getting sober". Повече тук.

ЦСКА призова Българския футболен съюз (БФС) заедно с държавата да предприемат мерки за компенсиране на загубите на клубовете заради спирането на българското първенство заради извънредното положение. Повече вижте тук.

Банско обяви телефони за нуждаещи се от хуманитарна помощ

Общинският кризисен щаб на Банско обяви телефонни линии за всички, които имат нужда от социална помощ заради ситуацията с коронавируса. Градът е под карантина от вчера заради нарастващия брой заболели. Хронично болни, лежащо болни, самотни възрастни хора, които не са в състояние да се справят сами, могат да се обаждат на телефони: 0896 80 51 25; 0894 35 82 50; 0899 12 37 39; 0893 63 70 10. "Обаждайте се на тези телефони само в случай на нужда от хуманитарни дейности", призовават от щаба.

Призовките по досъдебни производства - по телефон или имейл

До края на извънредното положение в страната призоваването на граждани по преписки и досъдебни производства да се прави само по телефон или електронна поща, препоръча прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Колегията прие решение за въвеждане на мерки във връзка с коронавируса. Извършването на всички административни услуги следва да се организира на принципа на "едно гише", разположено максимално близо до входа на съдебната сграда и при обезпечаване с необходимите предпазни средства срещу разпространение на инфекцията, е друга от мерките.

"Демократична България" изрази притеснение от правомощията, които управляващите дават на държавната Българска банка за развитие (ББР) като част от мерките срещу последиците от коронавируса


"В този труден момент имаме нужда от национално единство. То се постига с доверие помежду ни. За съжаление нямаме такова в ръководството на банката, което от години е доказало, че работи в интерес не на обществото, а на близките нему и на шефовете му олигарси. Не е случайност, че при това ръководство на банката основни нейни клиенти станаха фирми, близки до държавното задкулисие. Много граждани и бизнеси ще имат нужда от рамо, вследствие на възникналия форсмажор. Нямаме доверие на това ръководство на банката, както и че то ще управлява този процес в интерес на обществото", се казва в позиция на формацията. Пълния текст на позицията - тук.

Конвой от 31 български тира потегли от италианско-словенската граница на пункта "Въртойба – Нова Горица" тази сутрин, съобщи Министерството на външните работи. По последни данни конвоят все още не е пристигнал на словенско-хърватската граница. През Хърватия няма движение на колони от български камиони.


На границата между Италия и Словения са останали два тира, които изчакват формирането на конвой, за да отпътуват за Хърватия. Към момента няма данни за други чакащи на тези пунктове български камиони. От снощи до момента няма нито едно обаждане за проблеми по коридора за тирове от Италия до България, който минава през Словения, Хърватия и Сърбия, по данни на българското посолство в Белград.

Как да се направи предпазна маска у дома

Въпросът как човек да се сдобие с предпазна маска, след като такива липсват в аптеките и в складовете в страната, е един от най-актуалните в извънредното положение заради коронавируса. Как всеки може да си направи маска у дома за 15-ина минути - вижте във видеото тук.

Австрийско-унгарската граница отново е отворена за български граждани и първите автомобили с българи вече са я преминали, съобщи Министерството на външните работи. На българските дипломатите на границата е разпоредено на оказват пълно съдействие на българските граждани.


На 16 март Унгария затвори границата си за чуждестранни граждани като превантивна мярка за разпространението на COVID-19. Снощи границата беше отворена в посока България, но заради краткия "прозорец", даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21 ч местно време вчера до полунощ и са преминали едва 70 коли. По-рано днес се разбра, че занапред границата ще се отваря от 21 ч. местно време (22 ч. българско) до 5 ч. местно време (6 ч. българско).

Мерките по време на извънредното положение са приети на първо четене

Народното събрание прие на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение заради пандемията от коронавирус с уверенията, че при окончателното му гласуване от него ще отпаднат санкциите за лекари при отказ да лекуват заразени от коронавирус или да помогнат на родилка и това доведе до смърт. подробности - тук.

И в Ямбол паркирането в "Синя зона" ще бъде безплатно до 29 март като предпазна мярка в ситуацията на разпространение на коронавируса. Целта е да се осигурят условия за по-голяма социална дистанция и по-малко хора да ползват градския транспорт. От общината уточняват, че репатриращият автомобил ще продължи да работи, за да не се допуска хаос с неправилно паркирали коли.

България няма да е сред най-засегнатите страни от Централна и Източна Европа при евентуален срив в доставките на стоки от Китай и други дестинации, както и по линия на туризма, според анализа на компанията "Кофас". По данни на компанията България внася едва 3% от междинните продукти за производство от Китай. За сравнение в Полша и Чехия, които са с най-висок дял по този показател, този дял е близо 9%. Повече за анализа - тук.

Столичната община не планира спиране на градския транспорт в града. На този етап ползването на обществения транспорт е силно намаляло и приходите са изключително ниски, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, без да посочва цифри. "Важно е да осигурим възможност на хората, които работят, до стигат до работа. Затова дезинфекцираме два пъти дневно превозните средства, спряхме продажбата на билети и качване от първа врата, за да защитим и шофьорите", пише Фандъкова във Фейсбук.

Опити за телефонни измами от името на Столичната община

За нова телефонна измама, в която се твърди, че Столичната община събира пари за справяне с коронавируса, предупреди кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във "Фейсбук". "Това е телефонна измама. Столична община не събира пари и дарения с обаждания по телефона. Моля, гражданите да бъдат внимателни", призова кметът.

"Един комплект лични предпазни средства няма да се изнесе навън, докато не се презапасим" , декларира на срещата при президента министър-председателят Бойко Борисов. Той обобщи казаното от министрите по ресорите им и подчерта, че държавата прави нужното, за да реши проблемите във всички посоки, които създава кризата заради коронавируса.

Председателят на щаба за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски заяви, че няма изрична необходимост от купуване на нови тестове за установяване на COVID-19. В отговор на притесненията на президента Румен Радев, че тестовете не достигат, Мутафчийски заяви: "Колкото и тестове да се купят, молекулярните биолози имат определен капацитет, който не може да се надхвърли". Той напомни, че вчера Франция, чиято здравна система е доста по-силна от българската, е обявила, че спира тестуването на пациенти, извън приетите в болница.


Мутафчийски обясни, че купуването на бързи тестове също няма да реши проблема, тъй като те имат недостатъци и неслучайно не са влезли масово в употреба. Те дават 20% фалшиво отрицателни проби, което може да доведе до успокояване и спиране на карантината, и 20% фалшиво положителни, обясни шефът на щаба. Той посочи, че тестовете са полезни за успокояване на хората, които искат да си направят тест, но подчерта, че надали ще има момент, в който всеки общопрактикуващ лекар да разполага с подобни тестове.

Забрана за събиране на повече от двама възрастни на обществени места

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани днес събирането на повече от двама възрастни на обществени места. Това става с допълнение към заповедта му за мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса COVID-19. Подробности тук.

Към регионалните здравни инспекции днес ще бъдат изпратени 20 хил. предпазни маски, обяви на срещата на изпълнителната власт с президента Николай Николов от логистичния координационен център. Той обясни, че се работи в две посоки за осигуряване на защитни облекла и маски - внос от чужбина и българско производство. Увери, че до дни се чака голяма пратка от Виетнам. "Правим нужното да отпушим пазара за лични предпазни средства, оптимист съм, че скоро ще стане", каза Николов.

Унгарският премиер Виктор Орбан е уверил българския министър-председател Бойко Борисов, че ще съдейства, за да бъде осигурен по-късно днес коридор за преминаване на българските граждани, които чакат да преминат през Унгария, за да се завърнат в страната. Двамата са разговаряли по телефона, съобщи правителствената информационна служба.


Създадена е организация занапред българските граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч. местно време (22 ч. българско) до 5 ч. местно време (6 ч. българско). Българите ще бъдат ескортирани през унгарската територия от местните органи на реда, се разбира от съобщението. България е получила уверения и от румънска страна, че ще бъдат предприети необходимите мерки, така че да няма струпване по границите, е посочил премиерът Борисов.

Осигурени са достатъчно защитни маски и костюми, това увери вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на притесненията на президента, че медиците в страната са изправени пред заразата, без да разполагат с необходимото оборудване. Той заяви, че ако някъде е възникнал проблем с недостиг на екипировка, той е бил организационен, а не се дължи на недостиг. Дончев каза, че до дни и трета българска компания ще се включи в изработването на защитно облекво за многократна употреба и маски, така че в рамките на две седмици могат да бъдат произведени поне 50 хил. костюма и маски, след което дори да започне износ.


Президентът Румен Радев репликира, че моли преди да се изнасят предпазни средства, да е сигурно, че са осигурени и другите нуждаещи се - дентални специалисти, аптекари, служители в търговски обекти със стоки от първа необходимост, работещите в транспорта и в предприятия, които не могат да спрат производство.

Дезинфекция пред столичната болница "Пирогов". От Вчера общо седем доброволци участват в дезинфекцията на лечебното заведение.


Заразата се пренесе в Смолян и Велико Търново (хронология)

© Георги Кожухаров

Президентът: Институциите да не насаждат паника

Президентът Румен Радев призова институциите да не насаждат паника, да бъдат дисциплинирани и да не излизат извън рамките на правомощията си. "Информацията е важна, за да избегнем паниката", заяви Радев преди среща с премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб, на която са обсъдени мерките срещу коронавируса.


Според Радев ефект от въведените мерки има, защото България задържа кривата на разпространение на вируса доста ниско, така че здравната система да може да поеме всички случаи. Той призова да се осигурят предпазни средства за болниците и лекарите, като посочи, че на места в София и Пловдив има недостиг. "Предпазни средства има", увери вицепремиерът Томислав Дончев в отговор. Повече тук.

Среща при президента Румен Радев с премиера Бойко Борисов, представители на правителството и Националния оперативен щаб за мерките срещу разпространението на коронавируса:


Кметът на Банско Иван Кадев определи поставянето на града под карантина като крайно наложителна мярка. Той коментира пред Би Ти Ви, че курортът е трябвало да бъде освободен от всички външни хора, а потокът от туристи да бъде спрян още преди 10 дни, когато е бил сформиран кризисният щаб. Банско е под карантина от вчера. Всички, които имат адресна регистрация в града, могат да се приберат до 20 ч. днес.

Британски туристи са изведени от хотел в района на столичния Лъвов мост, предаде БНТ. Около 80 туристи, които са били на почивка в Банско, били настанени в хотела от туроператора им, докато се организира полетът им от България до Великобритания. Софийският хотел е поставен под карантина и предстои да бъде дезинфекциран.

Кипър налага забрана на полетите от 28 страни, сред които и България. Мярката влиза в сила на 21 март за период от две седмици. Решението е взето след заседание на междуведомствения комитет за борба с коронавируса.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова се обяви против санкциите за лекари, които откажат да лекуват заразени с коронавирус. Те се предвиждат в Закона за мерките по време на извънредното положение, който парламентът обсъжда на първо четене днес. Вносители са депутатите от ГЕРБ.


В закона се предвиждат санкции за лекари и медицински работници, които при епидемия и извънредно положение без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това доведе до смъртен случай. Наказанието е пробация до една година или глоба от 300 до хиляда лева. По информация и от други групи текстът най-вероятно ще отпадне на второ четене.

Депутати с маски и предпазни ръкавици не са изключение в пленарната зала днес. На снимката: Десислава Атанасова (ГЕРБ).


Заразата се пренесе в Смолян и Велико Търново (хронология)

© Велко Ангелов

Почетният консул на Израел в България Орлин Мандов се е самоизолирал в дома си заради контакт с израелски гражданин с коронавирус, съобщи дипломатът. Става дума за израелски гражданин, който е бил на почивка в Банско, а след като се е върнал в Израел е установено, че е заразен с COVID-19. Общо четирима израелски туристи са диагностицирани с коронавирус, след като са били в Банско. Те са били в различни групи в ски курорта.

Президентът Румен Радев покани на среща в президентството премиера Бойко Борисов, за да обсъдят изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус в България. От администрацията на държавния глава уточниха, че тази сутрин двамата вече са провели телефонен разговор по същата тема.


Срещата в президентството насочена за 12 ч., като на нея са поканени още министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

И президентството въведе ограничение за журналистите в извънредното положение заради коронавируса. Поради съображения за сигурност за отразяване на предстояща среща за мерките срещу COVID-19 в сградата на Дондуков 2 ще бъдат допуснати само екипи на телевизиите БНТ, Би Ти Ви, "Нова телевизия", "България Он Ер" и "Канал 3", както и репортери от държавните радио и информационна агенция. Останалите журналисти ще могат да използват видеокадри от встъпителните думи, се казва в съобщение на администрацията на държавния глава.


От вчера подобни мерки действат и в Министерския съвет, където не се допускат фоторепортери. В Народното събрание пък от миналата седмица бе ограничен физическия досег между репортери и депутати.

Козлодуй въведе вечерен час

В извънредното положение заради коронавируса в Козлодуй е въведен вечерен час. До града се намира атомната електроцентрала "Козлодук", която е обект от стратегическо значение за енергийната сигурност. Вечерният час е за времето от 22 ч. до 6 ч. и важи за цялата територия на общината.Жителите и гостите на населените места от общината не могат да напускат имотите си, съответно местата, в които са настанени. Изключение са работещите на смени и нуждаещите се от спешна медицинска помощ, се посочва в заповед на кмета Маринела Николова.

Ако в ситуацията с коронавируса може да се намери нещо положително, то е в започналото почистване на обществени места в градовете. Снимката е от подлеза на Орлов мост в София, където тече дезинфекция.


Заразата се пренесе в Смолян и Велико Търново (хронология)

© Юлия Лазарова

Собственикът на компанията за стени за катерене "Уолтопия" Ивайло Пенчев ще увеличи сумата за дарение за апарати за обдишване, освен това ще ги купи сам и ще ги предложи като дарение на болници, но под условие. Вчера столичната "Александровска" болница се отказа от сключен договор за дарение на 220 хил. лева за купуване на апарати за обдишване, защото Пенчев бе поставил условие - ако се наложи служител на компанията му или негов близък да ползва апарат, купен с дарението, той да има предимство. Повече по темата - тук. "Ако стане сделката ще ги дарим под условие и на други болници с надеждата, че ако още хора го направят, ще има по-малко причини за страх", написа във Фейсбук Ивайло Пенчев.

С повече от две трети са намалели пътуващите в метрото по време на извънредното положение, се разбра от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. "Докато в обичайни дни преди това около 340 хил. души дневно пътуваха в метрото. Във вчерашния ден са под 100 хил., очакваме това намаление да продължи", каза Фандъкова. На този етап не се налага затваряне на метрото, тъй като хората трябва да могат да стигат до работните си места, обясни още тя.


Столичната община отчита ръст от 37% на онлайн плащанията на местни данъци и такси за периода от 1 януари до средата на март.

Преди минути от Аман за Букурещ излетя самолетът със 116 европейски граждани, сред които и последните 6 българи, намиращи се в Йордания, съобщи Министерството на външните работи.


Посолството на България издейства разрешение от краля на Йордания Абдула Втори за осъществяването на полета след затварянето на йорданското въздушно пространство.

Гешев заговори за вечерен час

След като вчера главният прокурор Иван Гешев предложи Банско да бъде поставен под карантина и само няколко часа по-късно здравният министър издаде такава заповед, днес той подхвърли друга своя идея. Според него трябва да се вземат още по-радикални мерки като въвеждане на вечерен час и контрол на движението в големите градове.


Той уточни, че в подобна ситуация ще може да се ходи само до хранителни магазини и аптеки, като за целта ще се попълва декларация къде отиваш. Ако някой бъде спрян и се е отклонил от посочения маршрут в декларацията, ще го очакват "големи санкции".


Какво още каза Гешев четете тук.

Три града са готови да открият лаборатории

Медицински специалисти от Пловдив, Бургас и Плевен за предложили помощ в борбата с коронавируса, като открият лаборатории, в които да се извършват тестовете за наличието на заразата. Това се разбра от редовния брифинг на началника на Националния щаб за борба с вируса Венцислав Мутафчийски. По думите му е нужно първо да се мине през обучение.


През изминалото денонощие няма нови случаи на заразени в коронавирус в страната. До момента доказаните случаи са 81, като двама от тях починаха.


Началникът на Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА Георги Попов уточни, че бременните жени са податливи на вируса, но е доказано, че по време на бременността нямало как да заразят плода. Това обаче можело да стане по време на раждане и затова се препоръчва цезарово сечение.

Министерството на външните работи съобщи, че 47 българи, блокирани в Мароко заради мерките, предприети от местните власти срещу разпространението на коронавируса, са кацнали с извънреден полет на Турските авиолинии около 6 ч. на летището в Истанбул. 14 от туристите, пътували със самолета, са си купили билети за полета Истанбул-София и се прибират в България по въздушен път. Останалите ще се приберат с автобус.


Генералното консулството на България в Одрин е информирано за маршрута на прибиране на българите и ще окаже съдействие при преминаването им през турско-българската граница. На територията на България те ще бъдат извозени с автобус, нает от туроператора, организирал пътуването им в Мароко.

Австрийско-унгарската граница беше отворена тази нощ в посока България, за да бъдат пропуснати автомобили и автобуси на българи и граждани на Румъния, съобщи Министерството на външните работи. По информация на посолството на България в Будапеща заради големия брой на превозните средства и извършваните проверки придвижването става бавно. 30-километрова опашка се образува на вход от Австрия към Унгария, след като страната затвори границите си за пътници като мярка срещу разпространението на коронавируса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (180)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Дано повече хора спазват изолацията и са социално отговорни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 274 Неутрално
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Автсрия, кото е много сравнима с нас като население и територия има около 1300 заразени.

 4. 4 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Новите лаборатории рязко ще "вдигнат" броя на заразените - заради подобрената диагностика. А винаги ще се намери политик, прокурор или прочие, който да търси дивиденти от това.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  Въпрос на скрининг. При нас никой не знае колко точно са заразени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "tanton":

  Не е толкова евтино да се направи.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Това че няма нови случаи ще поуспокои, което ще разпищоли Ганчовците

 8. 8 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#2] от "tanton":

  Само три?
  =============

  И в Путенланд същото - 3 три))))

  "Чуждестранен агент"
 9. 9 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  Ми те и у нас може да са повече. В Австрия правят тестове и съответно ги откриват.
  Аз ти гарантирам че Бай Мангау, който масово ходи на гурбет е мощен инкубатор на заразата. И най-вероятно тях слабо ще ги засегне, ще са само приносители. Други ще го отнесат...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 10. 10 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Пълни изкуфели на млади години ненормалници. Очаквам пика у нас да е след няколко сецмици и просто не ми се мисли.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Неутрално

  И какво ще помогне вечерния час на милиционеро-вирусолозите? Има хора,които работят нощно време.Дано не ги застрелят.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 12. 12 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#11] от "Майндърбайндър":

  Не бе, брат, ще попълниш ДЕКЛАРАЦИЯ, и някой ще я проверява, и после ще има САНКЦИИ. Честно, изтрещяване 2.0.

 13. 13 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какво чакахте толкова месеци? Работата стана който оцелее ще разказва!

 14. 14 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Да откриват и да тестват и то с бързите тестове дето излизат за 10 мин !!!!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Ако увеличат тестовете на 1000 на ден, цифрата положителни ще е стресираща.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на braveheart81
  braveheart81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, нещо за ситуацията в СофияМед няма ли да напишете?

 21. 21 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Вируса се задържа различно време в-у различните материи! Не пишете глупости, а публикувайте изследването за SARS-CoV-2 (това е името на вируса , който причинява заболяването Covid-19 ) извършено от the Rocky Mountain Laboratories in Hamilton, Montana. Аман от мисиркови драсканици!

 22. 22 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Само три?
  —цитат от коментар 2 на tanton

  Трите най-големи медицински центъра в страната София, Стара Загора и Варна имат лаботатории от 1 месец и всеки ден проверяват поотделно около 100 теста.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Защо никой не задава следния въпрос: КОЙ РАЗРЕШИ БАНСКО, ПАМПОРОВО и БОРОВЕЦ да ОСТАНАТ ОТВОРЕНИ 72 часа след въвеждане на режима???? Колкото до броя на заразените, установените и така нататък. Пазете възрастните, всички под 60 години не е зле да го изкараме. А някои вече сме го направили!

 27. 27 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Автсрия, кото е много сравнима с нас като население и територия има около 1300 заразени.
  —цитат от коментар 3 на tsvetko_51


  Това няма значение. Австрия е изкл. туристическа страна и има обща граница с Италия. Много от живеещите в Южен Тирол - автономна провинция в Северна Италия работят в Австрия-Тирол затова Тирол е една от най-засегнатите австрийски провинции. Конкретно за тази ситуация българското правителство действа много по-навременно и адекватно от австрийското.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#26] от "Tod":
  Половината правителство и ББ имат хотели там.
  Нали ще трябваше да връщат пари на туреоператорите при карантира за нереализираните почивки.
  Пък сега колко удобно - сезонът и без това свършва и затварят хотелите, ама вече са взели пари за 1 седмица, пък туристите ги гонят на втория ден.
  В тази мутренска държава това е положението.

 30. 30 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо никой не задава следния въпрос: КОЙ РАЗРЕШИ БАНСКО, ПАМПОРОВО и БОРОВЕЦ да ОСТАНАТ ОТВОРЕНИ 72 часа след въвеждане на режима???? Колкото до броя на заразените, установените и така нататък. Пазете възрастните, всички под 60 години не е зле да го изкараме. А някои вече сме го направили!
  —цитат от коментар 26 на Tod


  Ехе, всичко е на наши хора, от обръча от фирми, както и Черноморието.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#26] от "Tod":Половината правителство и ББ имат хотели там.Нали ще трябваше да връщат пари на туреоператорите при карантира за нереализираните почивки.Пък сега колко удобно - сезонът и без това свършва и затварят хотелите, ама вече са взели пари за 1 седмица, пък туристите ги гонят на втория ден.В тази мутренска държава това е положението.
  —цитат от коментар 29 на cose


  Дам.. и аз съм сигурен, че е така. Айде сега генералът да каже:

  Безотговорно! Също и Домувчийски действа безотговорно! ЗАЩО НЕ Е СПАЗИЛ ПРАВИЛАТА ВАЖАЩИ ЗА ВСИЧКИ НАС И Е ПОСТАВИЛ ПОД РИСК ПЕРСОНАЛА НА ЦЯЛА БОЛНИЦА?

  И КАКЪВ ЩЕ Е Е ТОЗИ ВЕЧЕРЕН ЧАС? Та възрастните хора са по улиците през деня! После демографска криза и тва онова... тъпаци, мийите си ръцете и не си ги лапайте.

 33. 33 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Бойко, не му ходете на крака на тоя нагъл , себичен човек. Той иска да оглави усилията на хора, с които няма общо. Той е подривник и рушител. Само заради суетата му, стотици хора са си прехвърляли вируса на 3 март. Безотговорен, безсрамен човек. Още не се е извинил.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на ПоПчо
  ПоПчо
  Рейтинг: 8 Весело

  "...в Козлодуй е въведен вечерен час. До града се намира атомната електроцентрала "Козлодук"..."

  Всъщност много добро име за АЕЦ-а :)

  Българийо, Българийо, какво беше, какво стана..
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#26] от "Tod": В Австрия - Тирол пистите са затворени от понеделник, въпреки че пъвите заразени в тази провинция бяха открити на 25.02. и се доказа, че разпространението на заразата в ски районите е най-голямо. И тук ли има някаква уйдурма?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Tod":

  Тактиката на Велокобритания да оставят хората да се заразяват е геноцид . При първите 10 000 умрели в Лондон ,правителството на консерваторите ще падне .

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Коронавирусът в България: Три града са готови да открият лаборатории за тестове

  Дали откриването на лаборатории , свързани с НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ и то в условия на извънредно положение , са прерогатив на отделни МЕСТНИ благопожелания , или на упълномощени национални институции . Нормално е такива необходими лаборатории да бъдат създадени още в началото на кризата , според решенията на така наречения Щаб , овластен от държавната власт .

 42. 42 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 361 Весело

  Пуделчето на Шиши - Гешев ходи на спявка, тоест беше командирован в Кремъл, където генерал Юрий Чайка го въведе в тайните на съветското право. Един от основните постулати на това деспотично "право" е фактът на двете му имена - лъжа и измама, факт, формулиран от касапина Джугашвили и възприет с възхищение от кремълската хунта веднага щом взе властта.
  Гешев е просто една малка Чайчица, едно Джугашвилче, което още не може да се нарадва на властта, която Кремъл му даде, за да не забравя двете имена на истината.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 360 Весело

  До града се намира атомната електроцентрала "Козлодук":))))

 45. 45 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 360 Весело

  До града се намира атомната електроцентрала "Козлодук":))))

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Неутрално

  От вчера Банско е под карантина заради нарастващия брой заболели от коронавирус. Страната спря полетите от Испания и Италия, а от днес затвори границите си за гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

  нарастването на броя на Израз на безпомощност е поставянето на един град под карантина със срамно необоснован мотив . "Карантирането " на градчето е в резултат на на нарастването на броя на заболелите . Факт е , че блокирането на курорта стна след появата на ПЪРВИТЕ грима носители на вируса . Които са подложени на най- леката мярка - домашна карантина . Истоната е че операцията бе извършена след неконтролирано изказване на главния прокурор Гешев пред заседанието на комисията по национална сигурност в МС . На което присъстваха членовете и на Щаба , во главе с Генерала , депутати и други членове на комисията . Там беше и Данаилчо Кирилов . Гешев брутално се възползва от възможността да използва уж "информация " която доказвала , че обстановката се усложнява до степен , която може да поиска въвеждането на военно положение . И небрежнво заяви , че не смята да я обсъжда пред всеки форум . И обсадата на Банско стана факт , безпрекословно от страна на Щаба . Генерала си остана ням като риба . Жалко за добрия професионалист и човечец .

 50. 50 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Лумпени!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 51. 51 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  В Гърция в борбата се включиха и частните лаборатории !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  леле, наложих си да гледам встъпителните думи на червеният президент. 10 минути общи приказки на неопределен фон, скокове на мисълта, повторения.... абе дават го по ТВ!
  Алоо РРадев, ти нали свали доверие от провителството и ББойко! Днес що ги молиш да дойдат при теб и да си придаваш важности?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Този беше същият дето се подиграваше с корона вируса от Шипка преди 2 седмици.

  П.С. Ама много му бръкнаха на финансовите планове със загубата на Грипен.... мислеше, че става милионер и беше близо ...

 58. 58 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Ако не тестват въобще , няма да има и паника .
  Ще се мрем съвсем спокойно !

 59. 59 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Автсрия, кото е много сравнима с нас като население и територия има около 1300 заразени.
  —цитат от коментар 3 на tsvetko_51


  Австрия по време на активния ски-сезон е сравнима с Банско.

  Не ща да влизам у затвора!
 60. 60 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Освен маски, трябва и дистанция от поне 2метра.
  Не виждам да се спазва това указание.

 61. 61 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Весело

  До коментар [#11] от "Майндърбайндър":
  "Има хора,които работят нощно време.Дано не ги застрелят."

  В руската част на Украйна наречена ДНР има вечерен час от 2014 г. За това от там е следния виц:
  Патрул от двама вижда да прибягва накакъв младеж само 5 минути преди комендантския час. Единият се прицелил и го убил. Другият възразил - Защо го застреля. Има още 5 минути. Стрелецът отговаря. Аз този го познавам и знам къде живее. Не може да се прибере за 5 минути.

  подпис
 62. 62 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Не ми харесва поведението на Гешев. Не е редно той да дава акъл какво да се направи. Той има ясни задължения - който наруши закона да го разследва. Той може да дава съвети не повече от всеки гражданин. Да си гледа престъпниците и да остави другото на другите.

  подпис
 63. 63 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 699 Неутрално

  В Гърция в борбата се включиха и частните лаборатории !
  —цитат от коментар 51 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ако няма обучени за COVID-19 лаборанти файда йок/охи. Затова специалисти от Пловдив например са на обучение в Ст. Загора и след това ще има лаборатории които да работят ефективно.

 64. 64 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1203 Неутрално
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#13] от "blaserr93lrs2":

  ами статистиката показва, че 91% ще оцелеят - много народ ще има да разказва.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 67. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Браво на президента .........

 68. 69 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#52] от "chichka":

  Всяка седмица ще е хубаво такъв форум, да прави президентът...... Да дават отчет!!!!..
  Разликата е огромна между "заседанията" на МС при Бойко и това дето видяха хората днес.....

 69. 70 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Идиотизма на всички Ервопейски политици ще лъсне съвсем скоро.
  Първо не блокираха Китай преди два месеца, за да ни блокират нас сега.
  Второ, вместо да проверят какво има в "аптеката" панически повтарят: "Няма лечение"
  Новина от Франиця, която изтече току що по Швейцарската Национална Телевизия - фарамконцерна Санофи е провел клиничен тест с лекарство против вируса на маларията върху 24 тежко болни от COVID-19 пациента. Седмица след началото на теста при 16 от тях не е имало вече и следа от вируса. Лекарството е известно от шейсетте години на миналия век и се е ползвало от американската армия във Виетнам. Нарича се Хлорокин и струва "стотинки". https://en.wikipedia.org/wiki/Chloroquine

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 70. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Този колкото по-рано спре да призовава, толкова по-малко паника ще има!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Къде отиде резерва, ако е имало такъв, че да сме вече на 3милярда дефицит. И къде се похарчи ха, докторите маски нямат

 73. 74 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Ужас, толкова неподготвени на срещата при президента. Тия 8000 защитни комплекта бяха първо на ден, след това на седмица, а друг пък ги бил чакал на 3 април. А това от колко комплекта има нужда - никой не знае. Иначе хубавото е че спирт има, много спирт има.

 74. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Ивайло Пенчев как ги вижда нещата?
  Ако са дали негов апарат на някой беден човечец и се яви негов човек, изтръгват апарата из ръцете на първия и го дават на втория ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Това с намордниците почва да ми харесва все повече и повече.
  Особено в парламента!
  От далеч си личи кой хапе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 77 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Президентът е много прав! Последните дни институции и политици насаждат паника сред хората! Защо не се казва подробно, че от 80 потвърдено заразени с тоя грипоподобен вирус, по-голямата част да си вкъщи под домашна карантина и без пряко лекарско наблюдение. Щото го карат на крак. А останалите под лекарско наблюдение, много малко са с усложнения, а другите са там за всеки случай с леки оплаквания.

  Очевидно е, че политиците и главпрокурора заедно с тях, си правят реклама върху гърба на обикновените хора. И преди изборите ще кажат,,че те са ни спасили! Вижте в интернет как Борисов слага медицинска маска. Няма такъв смях, а той има цялата информация.

  Само, че последствията от тази психоза и за отделни браншове, ще са сериозни. Е, някои хора, близки до властта, ще направят доста пари. Презапасяване, горива, маски, ръкавици и разбира се - тоалетна хартия...

 77. 78 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#13] от "blaserr93lrs2":

  Според статистиката 92% от хората дори не разбират че преболедували или имат съвсем леки симптоми. Та доста хора ще останат да разказват.

 78. 79 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#70] от "Nasakoto_Yakata":

  Това хубаво но какви странични ефекти има това лекарство. Не случайно лекарствата се тестват внимателно и дълго щото лесно се пуска нещо което после показва големи проблеми.

 79. 80 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Китайците не работиха 2 месеца и в света се получи недостиг на суровини. Сега с тези карантини компенсират липсата на работа в предприятията.

 80. 81 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#79] от "m17":
  Страничните ефекти са описани на опаковката. Когато се дава против малария тези странични ефекти са също възможни. Изборът е между риск от странични ефекти и риск да ритне болния камбаната. Но затова са направени и се правят клиничните тестове.

  П.П Чудно мие кои профани във форума ми нацвъкаха минусите на предишния коментар?

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 81. 82 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Най-важното е държавните институции да си вършат ефективно работата в този кризисен момент!

 82. 83 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А пък аз призовавам пРезидентът да си ходи в любимата му расиа и там да ползва рупорът на глупостта.

  Що за наивност.?!?

 83. 84 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Колкото повече хората се съобразяват с правилата , то толкова по-лек ще е сценария за България

 84. 85 Профил на snap tagg
  snap tagg
  Рейтинг: 8 Гневно

  Хаха напипаха най мощното оръжие - Вирусна Диктатура! Дори и конституцията не може да опази нашите права при тази ситуация и обезсилва всяка критика на ограниченията на нашата свобода. Комунизмът е шега работа с тази нео-идеология която се ражда в момента.

 85. 86 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Разбра се и че управлението е проспало доста години на власт...….което не кореспондира на претенциите му !

 86. 87 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 386 Неутрално

  То, това е най-големият проблем - паниката. Затова и хората полудяват, изпълват магазини, пазаруват - вместо просто да са много по-социално отгоровни, да си стоят вкъщи за определен период, да спазват висока хигиена и да опазят своите и не само роднини, приятлеи и общество.

  danitoledov
 87. 88 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":Ми те и у нас може да са повече. В Австрия правят тестове и съответно ги откриват.Аз ти гарантирам че Бай Мангау, който масово ходи на гурбет е мощен инкубатор на заразата. И най-вероятно тях слабо ще ги засегне, ще са само приносители. Други ще го отнесат...
  —цитат от коментар 9 на qwerty 500


  Не е полит-коректно да ги наричаш така!

  Трябва да кажеш, бай роман-азиан-бългериАн.

  Има си точно определена правилна структура, една единствена.

 88. 89 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Хаха напипаха най мощното оръжие - Вирусна Диктатура! Дори и конституцията не може да опази нашите права при тази ситуация и обезсилва всяка критика на ограниченията на нашата свобода. Комунизмът е шега работа с тази нео-идеология която се ражда в момента.
  —цитат от коментар 85 на snap tagg


  Кой ти наруши правата, па на тебе!?

  В затвора ли те вкараха, гладен ли те държаха, или те биха с тояги!?

 89. 90 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Идиотизма на всички Ервопейски политици ще лъсне съвсем скоро.Първо не блокираха Китай преди два месеца, за да ни блокират нас сега.Второ, вместо да проверят какво има в "аптеката" панически повтарят: "Няма лечение"Новина от Франиця, която изтече току що по Швейцарската Национална Телевизия - фарамконцерна Санофи е провел клиничен тест с лекарство против вируса на маларията върху 24 тежко болни от COVID-19 пациента. Седмица след началото на теста при 16 от тях не е имало вече и следа от вируса. Лекарството е известно от шейсетте години на миналия век и се е ползвало от американската армия във Виетнам. Нарича се Хлорокин и струва "стотинки". https://en.wikipedia.org/wiki/Chloroquine
  —цитат от коментар 70 на Nasakoto_Yakata


  Така е!
  До колкото помня, не споделям политическите ти възгледи, но в случая с този постинг си съвсем прав.
  Включително и за лекарството. От много места се чува вече за него, включително и от изследователски и университетски центрове в Щатите.
  За съжаление не се продава в България. Но го има в Турция, Гърция, Румъния.

  Резохин е българското име на лекарството.
  Плакенил Plaquenil - е другото търговско име.

 90. 91 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Демократична България" изрази притеснение от правомощията, които управляващите дават на държавната Българска банка за развитие (ББР) като част от мерките срещу последиците от коронавируса

  Напълно съгласен, дори в условия на криза тези продължават да търсят начини как да налеят повече пари на Пеевски.

 91. 92 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1014 Весело

  До коментар [#13] от "blaserr93lrs2":ами статистиката показва, че 91% ще оцелеят - много народ ще има да разказва.
  —цитат от коментар 66 на bludniq_sin


  В личен план- моят проблем е, че искам да съм от разказвачите.

  Щото- както е във вица- един приживе заръчал на надгробната му плоча да пише:
  "Да ви имам проблемите"... 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 92. 93 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ивайло Пенчев как ги вижда нещата?Ако са дали негов апарат на някой беден човечец и се яви негов човек, изтръгват апарата из ръцете на първия и го дават на втория ли?
  —цитат от коментар 75 на Храбър


  Ей тогава вече ГешеФФФ, ще има повод да ги разследва за престъпление, заедно със ръководителите в болницата.

 93. 94 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1014 Весело

  Къде отиде резерва, ако е имало такъв, че да сме вече на 3милярда дефицит. И къде се похарчи ха, докторите маски нямат
  —цитат от коментар 73 на b0b069


  Това с резерва не е хубав въпрос, ми направо си е отличен!

  А ако приемем за вярна поговорката, че "всяко зло- за добро"- то "доброто" на липсата на маски (и квото още липсва) е, че дава шанс за нагледно обяснение на младите, залитащи по комунизма- да видят какво е комунизъм. Демек- имаш пари, ма не можеш да си купиш. Щото- има дефицит.

  Така беше, и така е навсякъде, де строят комунизма- с "безплатните" неща.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 94. 95 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#59] от "Кypoна вируса":

  Мдам. Основната група заразени в Австрия са в провинция Тирол, където има много ски-курорти. Всеки сам може да си направи заключението. Освен Банско, едва ли се е разминало и в Боровец например, а оттам може да се стигне из цяла България.

  Трябваше да затворят зимните курорти още след преди 2-3 седмици.

 95. 96 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В България реално са над 500 със сигурност, просто още не го знаем - не са изследвани.

 96. 97 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1414 Любопитно

  Аз не мога да разбера що се връщат тия от чужбината?! Нали там всичко е ОК, пара много и здравните им системи са голямата работа. Що си идват тука да точат нашата система да ги лекува???

 97. 98 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Аз има питане сега киро гела като не е спазил разпоредбите дали ще го глобат и опандизят ?!

  За един приАтел питам...

 98. 99 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Идиотизма на всички Ервопейски политици ще лъсне съвсем скоро.Първо не блокираха Китай преди два месеца, за да ни блокират нас сега.Второ, вместо да проверят какво има в "аптеката" панически повтарят: "Няма лечение"Новина от Франиця, която изтече току що по Швейцарската Национална Телевизия - фарамконцерна Санофи е провел клиничен тест с лекарство против вируса на маларията върху 24 тежко болни от COVID-19 пациента. Седмица след началото на теста при 16 от тях не е имало вече и следа от вируса. Лекарството е известно от шейсетте години на миналия век и се е ползвало от американската армия във Виетнам. Нарича се Хлорокин и струва "стотинки". https://en.wikipedia.org/wiki/Chloroquine
  —цитат от коментар 70 на Nasakoto_Yakata


  А в нашите аптеки май го няма. Ало, щаба! Резохин, незнайно защо, отдавна не се внася. вариант е Плакенил. в Турция го има, ама тя още е държава.

 99. 100 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Това трябвало, това не трябвало да направим? Другари и другарки, Вирусът е навсякъде, сега се опитваме да забавим разпространението. За да не се претоварят болниците. И се надяваме топлото време да го умори, или Да открием някое вече съществуващо лекарство което да помага. Има ли някой да не го е разбрал? Нека ограничим контактите до минимум, да пазим хигиена. И да помогнем на хронично болните, на нуждаещите се. Лекарствата с рецепта които са животоспасяващи, продуктите от първа необходимост, човещината!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK