Джамии, католически и протестантски храмове ограничиха достъпа до богослужения

Джамии, католически и протестантски храмове ограничиха достъпа до богослужения

© Надежда Чипева, КапиталКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Мюсюлмански, католически и протестантски храмове в България отменят молитви и богослужения и част от службите ще се излъчват онлайн като мярка срещу коронавируса. На този фон в православните храмове ограничения за събирането на миряни няма, но някои църковни администрации ограничиха достъпа на граждани.


С решение на Висшия мюсюлмански съвет се отменят петъчните и общите молитви в джамиите. Мюсюлманските храмове остават постоянно отворени, но на болните и хората над 60 години се препоръчва да не ги посещават като предпазна мярка.
"Ситуацията, в която се намираме, в никакъв случай не трябва да се подценява и не трябва да бъде повод за паника и пренебрегване на религиозните задължения. Положението изисква от мюсюлманите да предприемат необходимите мерки", се казва в изявление на Главното мюфтийство към мюсюлманската общност.


Католическият храм "Св. Йосиф" в София спира провеждането на литургии с участието на миряни. Мярката е по решение на Софийско-пловдивската епархия и ще е в сила до 28 март. Богослуженията ще продължат от свещениците, индивидуално в монашеския параклис, а неделните литургии се излъчват на живо във "Фейсбук".


Протестантските храмове в страната също отменят общите богослужения по информация от БНР. Държавното радио цитира председателя на Обединените евангелски църкви пастор Румен Борджиев, че хората са съветвани да прекратят своите богослужения и едновременно с това да останат храмовете отворени.


До момента единствено Българската православна църква не е обявявала ограничения за събирането на миряни във връзка с разпространението на коронавируса. Наред с въведените мерки за засилена дезинфекция от Светия синод обявиха допълнителни молитви, а тезата на църквата е, че "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест".


За сметка на това обаче заради коронавируса Софийската митрополия от днес намали работното си време и до 29 март то ще е от 10 до 14 ч. В сградата няма да се допускат граждани, а свещенослужители ще се допускат само до касата и склада за църковни свещи. Вчера над 100 общественици призоваха властите в държавата да вземат мерки, за да се ограничи присъствието на богомолци в православните храмове като мярка срещу разпространението на заразата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK