Наръчник на бременната жена: какво се прави по време на извънредно положение

Наръчник на бременната жена: какво се прави по време на извънредно положение

© Shannon Stapleton, ReutersОт 6 март в цяла България са забранени детските и женските консултации - първо заради обявената грипна епидемия, след това - заради обявеното извънредно положение и издадената от здравния министър Кирил Ананиев заповед с редица мерки и забрани срещу разпространението на коронавируса в България. Въведените ограничения и препоръки за самоизолация създават трудности за проследяването на бременността и извършването на задължителните прегледи, както и неясноти около правилата при влизане в болница за раждане.


Ограниченията засега са с краен срок 29 март, но може да продължат и по-дълго. "Дневник" потърси информация по някои от често задаваните въпроси за бременните по време на извънредното положение.


Правят ли се консултации и профилактични прегледи?


Ако се спазва "сляпо" наложената до 29 март забрана, прегледи и консултации не трябва да се правят. Директорът на "Шейново" д-р Румен Велев смята, че ограниченията трябва да се ревизират, защото бременността трябва се наблюдава. "Например ранната фетална морфология с биохимичен скриниг се прави между 11-та седмица и 13-та седмица и шест дни, феталната морфология се прави между 21-ва и 23-та седмица, късната фетална морфология се прави между 30-та и 32-ра седмица. След 36-тата седмица бременните трябва да се проследяват всяка седмица и да се определи начина на раждане. Това за момента няма как да се извърши без да се нарушават някакви правила", казва д-р Велев.
Кабинетът за женски консултации в "Шейново" работи всеки ден до 14 ч., където лекарите консултират пациентите си основно по телефона. Важните прегледи се тълкуват като "спешност", за да може да се излезе от обхвата на забраните и режимът на дезинфекция е много по-сериозен, казва директорът. "В крайна сметка не можем да оставим тези пациенти без наблюдение, защото рискуваме да пропуснем нещо. Това го правим само за пациенти в нашата женска консултация. Жените, които идват така да се каже "отвън" и имат оплаквания, се обслужват от спешния кабинет".


Директорът уточнява, че в "Шейново" нямат достатъчно маски. Болницата работи само с дежурни екипи, а голяма част от персонала е в платен отпуск. Така се надяват да предпазят както служителите, така и пациентите си. Директорът е поръчал бързи тестове за COVID-19, които да се правят при съмнителни случаи. Пациентите подписват декларации, че през последните дни не са посещавали рискова държава.


На интернет-страницата на "Майчин дом" пише, че до 29 март болницата ще приема пациенти само за раждане, при изключително спешни акушеро-гинекологични състояния и животозастрашаващи състояния. Въпреки че има забрана за женски консултации, в болницата правят важните прегледи.


"Точно заради това бременните трябва навреме да потърсят по телефона своя гинеколог, който ги наблюдава или да звъннат в някоя от големите акушеро-гинекологични болници в София, или, ако е в страната - в някоя от многопрофилните болници, където има АГ- отделение. Това са планови прегледи, търпят няколко дни отлагане, така че всичко това може да бъде предварително координирано с гинеколога за точен час, за да няма струпване на бременни", обяснява директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов.


Частни болници за женско здраве също са въвели специални мерки срещу разпространението на коронавируса. "Надежда" и "Щерев" не допускат придружители на пациенти, отлагат и плановите операции.


На интернет-страницата на "Надежда" пише, че преустановяват профилактичните прегледи и изследвания. Болницата е въвела онлайн консултации с жива виртуална връзка. Важните прегледи за бременните жени не са отменени, като часове се записват предварително. Пациентите трябва да носят собствени маски.


Въпреки въведеното извънредно положение инвитро центърът на "Надежда" не спира инвитро процедури, които вече са започнали. Не се отлагат и прегледи на жени "с положителен тест за бременност след инвитро и бременни пациентки в първи триместър, които се нуждаят от неотложно наблюдение", съобщават от болницата.


С приоритет са жени, които са с намален или изчерпан яйчников резерв, жени в напреднала репродуктивна възраст, жени с онкологични заболявания, както и тези, които са кандидатствали за финансиране от държавния Център за асистирана репродукция.


В болница "Щерев" задължително мерят температурата на пациентите при влизане в сградата. "При липса на респираторни симптоми и повишена температура, пациентите се допускат за преглед, изследване или хоспитализация", пише на интернет-страницата на "Щерев. Лечебното заведение препоръчва, ако е възможно, посещенията да бъдат отложени.


Не са отменени спермалните изследвания и трябва предварително да се записват часове. От "Щерев" предупреждават, че заради санитарния контрол, проветряването и хигиенизирането на помещенията за пациенти на пациентите може да се наложи да изчакват.


Нужно ли е направление при раждане?


Наръчник на бременната жена: какво се прави по време на извънредно положение

© Юлия Лазарова


За да родят в болница, бременните трябва да имат направление за хоспитализация, което получават от личния си лекар или акушер-гинеколога, наблюдаващ бременността. В условията на ограниченията за прегледи и излизане навън това не е възможно, но според лекари липсата на документа по никакъв начин няма да попречи на приемането в болница за раждане.


"Направление би ѝ трябвало, ако имаме някакъв планов прием, когато една жена има насрочено раждане с цезарово сечение. Сега няма планов прием, а всичко се приема по спешност, разликата е само терминологична. При такива ситуации самата болница може да издаде направление за хоспитализация ", обяснява директорът на "Шейново".


"Няма такова нещо, отива директно без направление в най-близката АГ-болница, ако тръгне да ражда", твърди и директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов.


Все пак по време на редовния брифинг на Националния щаб за коронавируса генерал-майор Венцислав Мутафчийски каза, че ще постави въпроса пред министъра на здравеопазването.


Ако бременната жена е заразена с COVID-19?


Според алгоритъм за действие, който в "Шейново" са получили, ако лабораторни резултати доказват, че бременна жена е заразена с коронавирус, личният ѝ лекар или гинеколог трябва да се обади на 112 и да уведоми дежурния епидемиолог от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Те преценявали, дали и къде да бъде хоспитализирана.


"Алгоритъмът започва, ако си с потвърдено изследване, но как ще си го потвърдиш ти сам, не е много ясно", коментира директорът на "Шейново" д-р Румен Велев. Но, както при бременните, така и при всички други хора, ако заразените с COVID-19 нямат симптоми или са леки, остават под домашна карантина за 14 дни.


Засега не е уточнена конкретна болница, където да раждат бременните, заразени с коронавирус. "Ако бременна жена тръгна да ражда, отива в най-близката болница или там, където я наблюдават", уточнява директорът на "Майчин дом".


На брифинг на Националния щаб срещу коронавируса доц. Георги Попов, началник на катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинска академия (ВМА), обясни, че бременните са по-чувствителни към всички респираторни вируси, какъвто е COVID-19. "В сериозната научна литература не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето. Знаем, че предаването става по време на раждането и след раждането. Затова се препоръчва раждане чрез цезарово сечение, а след раждането не е доказано заразяване чрез кърмене. Тоест рискът на заразяване на дете от боледуваща майка е минимален или никакъв ", каза доц. Попов.


По-застрашени ли са бременните жени от коронавируса?


Засега се знае малко за влиянието на вируса върху бременните жени. На този етап експертите смятат, че рискът за тях е да развият леки до средни симптоми. Няма данни да има повишена опасност от спонтанен аборт или малформации на плода, пишат Hardvard Medical School и американският Център за контрол и превенция на болестите.


Данни за други коронавируси - като SARS и MERS - индикират, че може би има по-висок риск от преждевременно раждане. Но информацията е прекалено оскъдна, за да се направи извода, че инфекцията е причината за това.


СЗО има анализ на 147 бременни жени (64 заразени с COVID-19, 82 - предполагаемо заразени и 1 без симптоми) - от тях 8% са били в тежко състояние и 1% са били критично тежко болни. Според Центъра за контрол и превенцията на болестите обичайните промени в женското тяло по време на бременност може би правят жените по-податливи на вирусни инфекции.


Може ли да се предаде вирусът на бебето?


Ограничено проучване на девет бременни жени в китайския град Ухан показва, че нито едно от бебетата им не е било заразено. Вирусът не е присъствал в амниотичната течност, в гърлата на бебета или в кърмата. Рискът от предаване на заразата по този начин изглежда много нисък.


Но при положение, че вирусът се предава по въздушно-капков път, ако болна жена желае да кърми, важното е да се ограничи възможността да зарази бебето си чрез близкия контакт, с кихане, кашляне или дишане, съветват от Центъра за контрол и превенция на болестите.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Бременните трябва да са си в къщи през цялата тази сага .

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  "Ограничено проучване на девет бременни жени в китайския град Ухан показва, че нито едно от бебетата им не е било заразено. Вирусът не е присъствал в амниотичната течност, в гърлата на бебета или в кърмата. Рискът от предаване на заразата по този начин изглежда много нисък."

  Една добра новина - дори да е заразена майката, плодът изглежда остава непокътнат от вируса ! Но така или иначе със сигурност на бременните жени и бъдещи майки никак не им е лесно в това тревожно време ! Да се пазят още повече и леко и успешно раждане !

 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1241 Любопитно

  Няма как да се спре естествения цикъл на живота. Той, Животът, не се интересува от някакви си забрани, карантини, пандемии и тем подобни бествия и аварии. Той, животът, винаги побеждава, факт, затова бременните жени трябва да бъдат обгрижвани по всяко време, навсякъде и да бъдат приоритет номер едно за властите!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4330 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Дано е така!Но определено трябва да се направят повече проучвания в тази насока

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4330 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Дано е така!Но определено трябва да се направят повече проучвания в тази насока

 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Коронавирусът все още се води среден по вреда грип, покосяващ смъртоносно основно индивиди с хронични заболявания и слаби имунни системи. Коронавирусът не е бубонна чума, нито радиация от Чернобил. Над 70 % от населението ще се разболее и огромната част от заразените дори няма да усетят тежки симптоми.

  Разбирам тревогите на бременните жени, които треперят за здравето си и това на неродения плод. Нормално е всяка майка да се срахума за чедото си. Но това е някаква изкуствена истерия. В момента има карантина и всички хора са посъветвани да стоят у дома. Особено това важи за възрастни хора, хронично болни и препоръчително за бременни. Затова не разбирам каква е тази тревога. Всички бременни да си ходят редовно на задължителните прегледи и кабинетите да се дезинфекцират често. Забраната за прегледи е абсурдна. Дори жената да хване коронавирус, а дори и детето да го прихване, това е грипен вирус, а не радиация.

  Ако тази паника продължи, очаквам скоро и БГ-мама да пуснат слуха, че коронавурът причинява паралич, аутизъм, порок на сърцето и други вродени увреждания.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  А за бременния мъж? Каква е тази дискриминация? Сексисти!!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Наръчник на бременната жена: какво се прави по време на извънредно положение

  Ами когато ви дойде терминът - раждайте! На света идва нов човек!

 11. 11 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Germany is furious about reports that President Donald Trump offered German scientists "a billion dollars" for exclusive rights to a coronavirus vaccine to be used "only for the USA."
  The German government said the reports were accurate.
  "Germany is not for sale," the country's economy minister, Peter Altmaier, told the broadcaster ARD on Sunday.

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Germany is furious about reports that President Donald Trump offered German scientists "a billion dollars" for exclusive rights to a coronavirus vaccine to be used "only for the USA."The German government said the reports were accurate."Germany is not for sale," the country's economy minister, Peter Altmaier, told the broadcaster ARD on Sunday.
  —цитат от коментар 11 на fjp58603113


  Ау, каква прясна новина. Ма ти тва сега ли го прочете?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Един вампир броди из Европа":

  London could go into lockdown under tougher coronavirus measures

 14. 14 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както казах преди няколко дена Лондон ще стане най голямото гробище в Европа ,много по голямо от цяла Италия взета заедно

 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  НАП е нашата надежда,
  най-могъща на свера,
  никой друг не ни поглежда,
  не помисля зарад нас.

  Благодарим ти 🙋 Влади 🙋
  ти си нашата опора,
  ти си нашта висота!

 16. 16 Профил на IvaHristova92
  IvaHristova92
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да се оплача от гинеколожката Доктор Любомира Икономова, според мен тя не трябва да работи с хора, защото може наистина да ги докара до стерилитет. Тази жена е опасна и се подиграва с клиентите си.

 17. 17 Профил на Ралица Кирова
  Ралица Кирова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази гинеколожка е страшно нагла и невъзпитана. Заяви, че синът ми ще стане обратен, понеже го кърмя твърде дълго. Арогатното й отношение ме притесни безкрайно много.

 18. 18 Профил на Деян Васев
  Деян Васев
  Рейтинг: 13 Неутрално

  След като жена ми отиде на рутинен преглед, се оплака, че е получила толкова грубо професионално отношение от гинеколожката, че цяла седмица след прегледа имаше зверски болки заради действията й. И за капак, Икономова изобщо не си направи труда да й обясни какъв проблем има, а директно й изписа супер скъп антибиотик – за 60 лева. При положение, че има подобен, струващ едва 10 лева. Плюс допълнително 60 лева за пробиотик. Очевидно гинеколожката е избрала тази иначе благородна професия не, за да помага на жените, а само и единствено с цел да печели. Нещо, което очевидно й се получава.

 19. 19 Профил на Севда Кротнева
  Севда Кротнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Д-р Любомира Икономова е по известна с прякорът си д-р Франкенщайн сред бившите си клиенти. Срещу докторицата са подадени цял куп жалби. Действия по тях обаче все още няма, тъй като Икономова очевидно си има стабилен гръб в Българския лекарски съюз. Е от отговорност може и да избяга, но от прякорът си няма да може. Скандалната Д-р Франкенщайн, която докарва жени до стерилитет.

 20. 20 Профил на Ирен Стоева
  Ирен Стоева
  Рейтинг: 12 Разстроено

  Поведението на въпросната гинеколожка е наистина скандално. Тази жена явно няма основно възпитание и се държи с клиентите си сякаш са утрепки и не заслужават уважение без дори да ги познава. Безцеремонно обижда, присмива се и дори те проклина когато не си съгласен с мнението й. Тя иска всички да я слушат без да се замислят и май приема жените като банкноти, които й принадлежат. Разбирам защо я наричат д-р Франкенщайн - заслужава го.

 21. 21 Профил на Любомир Калинов
  Любомир Калинов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  За съжаление това не е единичен случай на груби и непрофесионални действия от страна на Икономова към жените, доверили се да отидат на преглед при нея. Съжалих,че съм завел жена ми при нея . Не се отнесе адекватно към нея и смея да кажа,че след прегледа се чувстваше емоционално срината. Наплаши я излишно. Не препоръчвам дори за профилактичен преглед да посетите тази гинеколожка.

 22. 22 Профил на Ивелин Киров
  Ивелин Киров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Веднъж водих жена си на преглед при въпросната гинеколожка и след като излезе от кабинета едва не се разплака. Толкова бях бесен, че жена ми страда та едва не влязох вътре да я пребия. Никоя жена не заслужава подобно поведение!

 23. 23 Профил на Михаела Георгиева
  Михаела Георгиева
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Здравейте! Чета вашите коментари и си мисля за това как протече моят преглед при нея. Опитваше се да ме накара да се притесня за здравословното ми състояние и искаше незабавно да си направя операция. При консултация с друг специалист се оказа,че нищо не е така, както ми го представи д-р Икономова.

 24. 24 Профил на Filip Antov
  Filip Antov
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Не знам как дъщеря ми е попаднала тозно на тази гинеколожка Икономова, но откакто я посещава страда много и се чувства доста подтисната след срещите си с нея. Мисля, че въпросната лекарка я обижда и нагрубява - що за отношение от лекар ? Вместо да ти помогне, тя те кара да се чувстваш още по-зле. Забраних на детето си да я посеща и от скоро ходи при друга гинеколожка и вече всичко е наред.

 25. 25 Профил на Ani Chavdarova
  Ani Chavdarova
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Тази подла генеколожка не се интересува от здравето на клиентките си, а само от финасовата облага. Опасна е за здравето на толкова много жени. Искаше от мен да се подложа на лечение без да има нужда. Бясна съм!

 26. 26 Профил на Борислава Данева
  Борислава Данева
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Въпросната гинеколожка Икономова не успява да предразположи пациентите си. Липсва й отдадеността към работата и това си личи още при първият преглед.

 27. 27 Профил на MagdalenaRo
  MagdalenaRo
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#26] от "Борислава Данева":

  Точно така е ! Любомира Икономова изобщо не трябва да бъде наричана доктор! Тази жена опропастява професията и травмира клиентите си. Много ме е яд, че от всички генеколожки попаднах точно на тази.

 28. 28 Профил на K Tihomir
  K Tihomir
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Ah kolko me e qd che pratih dyshterq si pri taq Ikonomova :@ Qvno vsichki tuk sa i besni, kak nqma edin dovolen klient. Golqma izpolzvachka e tazi jena da znaete

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK