Наръчник на бременната жена: какво се прави по време на извънредно положение

Наръчник на бременната жена: какво се прави по време на извънредно положение

© Shannon Stapleton, ReutersОт 6 март в цяла България са забранени детските и женските консултации - първо заради обявената грипна епидемия, след това - заради обявеното извънредно положение и издадената от здравния министър Кирил Ананиев заповед с редица мерки и забрани срещу разпространението на коронавируса в България. Въведените ограничения и препоръки за самоизолация създават трудности за проследяването на бременността и извършването на задължителните прегледи, както и неясноти около правилата при влизане в болница за раждане.


Ограниченията засега са с краен срок 29 март, но може да продължат и по-дълго. "Дневник" потърси информация по някои от често задаваните въпроси за бременните по време на извънредното положение.


Правят ли се консултации и профилактични прегледи?


Ако се спазва "сляпо" наложената до 29 март забрана, прегледи и консултации не трябва да се правят. Директорът на "Шейново" д-р Румен Велев смята, че ограниченията трябва да се ревизират, защото бременността трябва се наблюдава. "Например ранната фетална морфология с биохимичен скриниг се прави между 11-та седмица и 13-та седмица и шест дни, феталната морфология се прави между 21-ва и 23-та седмица, късната фетална морфология се прави между 30-та и 32-ра седмица. След 36-тата седмица бременните трябва да се проследяват всяка седмица и да се определи начина на раждане. Това за момента няма как да се извърши без да се нарушават някакви правила", казва д-р Велев.
Кабинетът за женски консултации в "Шейново" работи всеки ден до 14 ч., където лекарите консултират пациентите си основно по телефона. Важните прегледи се тълкуват като "спешност", за да може да се излезе от обхвата на забраните и режимът на дезинфекция е много по-сериозен, казва директорът. "В крайна сметка не можем да оставим тези пациенти без наблюдение, защото рискуваме да пропуснем нещо. Това го правим само за пациенти в нашата женска консултация. Жените, които идват така да се каже "отвън" и имат оплаквания, се обслужват от спешния кабинет".


Директорът уточнява, че в "Шейново" нямат достатъчно маски. Болницата работи само с дежурни екипи, а голяма част от персонала е в платен отпуск. Така се надяват да предпазят както служителите, така и пациентите си. Директорът е поръчал бързи тестове за COVID-19, които да се правят при съмнителни случаи. Пациентите подписват декларации, че през последните дни не са посещавали рискова държава.


На интернет-страницата на "Майчин дом" пише, че до 29 март болницата ще приема пациенти само за раждане, при изключително спешни акушеро-гинекологични състояния и животозастрашаващи състояния. Въпреки че има забрана за женски консултации, в болницата правят важните прегледи.


"Точно заради това бременните трябва навреме да потърсят по телефона своя гинеколог, който ги наблюдава или да звъннат в някоя от големите акушеро-гинекологични болници в София, или, ако е в страната - в някоя от многопрофилните болници, където има АГ- отделение. Това са планови прегледи, търпят няколко дни отлагане, така че всичко това може да бъде предварително координирано с гинеколога за точен час, за да няма струпване на бременни", обяснява директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов.


Частни болници за женско здраве също са въвели специални мерки срещу разпространението на коронавируса. "Надежда" и "Щерев" не допускат придружители на пациенти, отлагат и плановите операции.


На интернет-страницата на "Надежда" пише, че преустановяват профилактичните прегледи и изследвания. Болницата е въвела онлайн консултации с жива виртуална връзка. Важните прегледи за бременните жени не са отменени, като часове се записват предварително. Пациентите трябва да носят собствени маски.


Въпреки въведеното извънредно положение инвитро центърът на "Надежда" не спира инвитро процедури, които вече са започнали. Не се отлагат и прегледи на жени "с положителен тест за бременност след инвитро и бременни пациентки в първи триместър, които се нуждаят от неотложно наблюдение", съобщават от болницата.


С приоритет са жени, които са с намален или изчерпан яйчников резерв, жени в напреднала репродуктивна възраст, жени с онкологични заболявания, както и тези, които са кандидатствали за финансиране от държавния Център за асистирана репродукция.


В болница "Щерев" задължително мерят температурата на пациентите при влизане в сградата. "При липса на респираторни симптоми и повишена температура, пациентите се допускат за преглед, изследване или хоспитализация", пише на интернет-страницата на "Щерев. Лечебното заведение препоръчва, ако е възможно, посещенията да бъдат отложени.


Не са отменени спермалните изследвания и трябва предварително да се записват часове. От "Щерев" предупреждават, че заради санитарния контрол, проветряването и хигиенизирането на помещенията за пациенти на пациентите може да се наложи да изчакват.


Нужно ли е направление при раждане?


Наръчник на бременната жена: какво се прави по време на извънредно положение

© Юлия Лазарова


За да родят в болница, бременните трябва да имат направление за хоспитализация, което получават от личния си лекар или акушер-гинеколога, наблюдаващ бременността. В условията на ограниченията за прегледи и излизане навън това не е възможно, но според лекари липсата на документа по никакъв начин няма да попречи на приемането в болница за раждане.


"Направление би ѝ трябвало, ако имаме някакъв планов прием, когато една жена има насрочено раждане с цезарово сечение. Сега няма планов прием, а всичко се приема по спешност, разликата е само терминологична. При такива ситуации самата болница може да издаде направление за хоспитализация ", обяснява директорът на "Шейново".


"Няма такова нещо, отива директно без направление в най-близката АГ-болница, ако тръгне да ражда", твърди и директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов.


Все пак по време на редовния брифинг на Националния щаб за коронавируса генерал-майор Венцислав Мутафчийски каза, че ще постави въпроса пред министъра на здравеопазването.


Ако бременната жена е заразена с COVID-19?


Според алгоритъм за действие, който в "Шейново" са получили, ако лабораторни резултати доказват, че бременна жена е заразена с коронавирус, личният ѝ лекар или гинеколог трябва да се обади на 112 и да уведоми дежурния епидемиолог от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Те преценявали, дали и къде да бъде хоспитализирана.


"Алгоритъмът започва, ако си с потвърдено изследване, но как ще си го потвърдиш ти сам, не е много ясно", коментира директорът на "Шейново" д-р Румен Велев. Но, както при бременните, така и при всички други хора, ако заразените с COVID-19 нямат симптоми или са леки, остават под домашна карантина за 14 дни.


Засега не е уточнена конкретна болница, където да раждат бременните, заразени с коронавирус. "Ако бременна жена тръгна да ражда, отива в най-близката болница или там, където я наблюдават", уточнява директорът на "Майчин дом".


На брифинг на Националния щаб срещу коронавируса доц. Георги Попов, началник на катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинска академия (ВМА), обясни, че бременните са по-чувствителни към всички респираторни вируси, какъвто е COVID-19. "В сериозната научна литература не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето. Знаем, че предаването става по време на раждането и след раждането. Затова се препоръчва раждане чрез цезарово сечение, а след раждането не е доказано заразяване чрез кърмене. Тоест рискът на заразяване на дете от боледуваща майка е минимален или никакъв ", каза доц. Попов.


По-застрашени ли са бременните жени от коронавируса?


Засега се знае малко за влиянието на вируса върху бременните жени. На този етап експертите смятат, че рискът за тях е да развият леки до средни симптоми. Няма данни да има повишена опасност от спонтанен аборт или малформации на плода, пишат Hardvard Medical School и американският Център за контрол и превенция на болестите.


Данни за други коронавируси - като SARS и MERS - индикират, че може би има по-висок риск от преждевременно раждане. Но информацията е прекалено оскъдна, за да се направи извода, че инфекцията е причината за това.


СЗО има анализ на 147 бременни жени (64 заразени с COVID-19, 82 - предполагаемо заразени и 1 без симптоми) - от тях 8% са били в тежко състояние и 1% са били критично тежко болни. Според Центъра за контрол и превенцията на болестите обичайните промени в женското тяло по време на бременност може би правят жените по-податливи на вирусни инфекции.


Може ли да се предаде вирусът на бебето?


Ограничено проучване на девет бременни жени в китайския град Ухан показва, че нито едно от бебетата им не е било заразено. Вирусът не е присъствал в амниотичната течност, в гърлата на бебета или в кърмата. Рискът от предаване на заразата по този начин изглежда много нисък.


Но при положение, че вирусът се предава по въздушно-капков път, ако болна жена желае да кърми, важното е да се ограничи възможността да зарази бебето си чрез близкия контакт, с кихане, кашляне или дишане, съветват от Центъра за контрол и превенция на болестите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK