Оправданието "извънредно положение": Здравната каса ограничи правото на информация

Петко Салчев

© Надежда Чипева

Петко СалчевУправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Петко Салчев ограничи достъпа до обществена информация. Според Закона за достъп до обществена информация, институциите са длъжни да дадат отговори на въпроси, подадени по реда на този закон, в рамките на 14 дни.


Със своя заповед от днес проф. д-р Салчев е наредил временно този срок да се удължи до 30 дни. На практика заповедта на управителя на НЗОК прави опит да заобиколи закона и задължението да се дава информация в законов срок с обяснението, че положението е извънредно.


Адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" определи това като произвол с властта и няма никаква законова остова за такава заповед (Вижте цялото му мнение надолу).


Заповедта предвижда 30 дни срок за разглеждане на заявления
"Във връзка с обявеното извънредно положение на територията на Република България, със заповед на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Петко Салчев, временно се променя редът за достъп до обществена информация, предоставяна от НЗОК по реда на ЗДОИ и Вътрешни правила по прилагане на Закона за достъп до обществена информация в НЗОК № РД-16-70/05.11.2019 г., както следва:


Всички заявления за достъп до обществена информация, които са подадени след обявяване на извънредното положение, ще бъдат разгледани в 30-дневен срок, на основание чл. 29 от ЗДОИ.


Заявленията, подадени след датата на издаване на настоящата заповед, ще бъдат разглеждани в 30-дневен срок дотолкова, доколкото имат приоритетно връзка с извънредното положение".


Това пише в съобщение, публикувано на сайта на касата.


Какво пише в Закона за достъп до обществена информация


Чл. 14. (1) Органите информират за своята дейност чрез публикуване или съобщаване в друга форма.
(2) Органите са длъжни да съобщават информация, събрана или станала им известна при осъществяване на тяхната дейност, когато тази информация:
1. може да предотврати заплаха за живота, здравето и безопасността на гражданите или на тяхното имущество;
2. опровергава разпространена недостоверна информация, засягаща значими обществени интереси;
3. представлява или би представлявала обществен интерес;
4. следва да бъде изготвена или предоставена по силата на закон.


Адвокат Александър Кашъмов: Започва произвол с публична власт


"Дневник" потърси за коментар адвокат Александър Кашъмов - ръководител на правната програма на фондация "Програма Достъп до информация".


"Тази заповед е едно доказателство за това, че започва произвол с публична власт в условията на извънредно положение. В действителност няма никаква опора в закона. В ЗДОИ не са предвидени разпоредби, свързани с извънредно положение, а и днес в Народното събрание не са обсъждани такива изменения", коментира пред "Дневник" адвокат Кашъмов.


Освен това, по думите му, в условията на криза и на извънредно положение по силата на конституционното право на гражданите на имат информация, те трябва да имат дори по-засилено право на информация, отколкото в обикновена ситуация. Това е така, защото институциите действат бързо с цел ефективност и ефикасност, което води до непрозрачност, ако няма достъп до обществена информация, обясни юристът.


Той припомни, че в самия Закон за достъп до обществена информация е регламентирано не просто право, а задължение за институциите без да чакат заявления за достъп да оповестяват информация. В чл. 14 е записано не само, че трябва да бъде предоставен достъп бързо и веднага, но дори не трябва да бъдат чакани и заявления, за да се предостави такава информация.


"Категорично трябва да се каже, че законът не дава такава възможност. В други държави - и в региона, и в света, се обсъждат по-кратки срокове от сегашните 14 дни. В някои страни законът задължава информацията да се даде най-късно в 14-дневен срок. Гражданите в една демократична държава имат право на навременен достъп до информация, а от другата страна на монетата е задължението на институциите да се отчитат и да бъдат прозрачни", подчерта Кашъмов.


Той обясни, че има правна възможност тази заповед да бъде атакувана по съдебен ред, но най-вероятно няма да има бързо произнасяне, тъй като при извънредното положение не се предвижда възможност за разглеждане на тези производства в закрити заседания.


"Тази заповед категорично е абсолютно противозаконна и трябва да се атакува. Може да се търси ролята и на другите институции, пред които НЗОК дължи отчетност - да се окаже натиск да се спази закона и Конституцията. Защото това, което се прави, противоречи на закона и погазва едно конституционно право", подчерта адвокат Кашъмов.


Той добави, че практиката показва, че институциите се учат една от друга, особено на лоши практики. Кашъмов изтъкна, че е важно обществото да бъде информирано в момента, но трябва да се отговаря и на актуални въпроси на журналисти, за да се получи адекватна картина на случващото се.


"Абсурдно е в една демократична държава да се размахва палката по този начин, по който го виждаме в момента", каза още той.


Адвокатът припомни и че само преди няколко дни група народни представители внесоха в Народното събрание предложения за промени в Закона за акцизите и данъчните складове. На пръв поглед законопроектът се отнася само до промени в преходните и заключителни разпоредби на този закон. С § 5 от него обаче се променят две разпоредби в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).


"Според мен точно в такава извънредна ситуация правото на информация придобива едно изключително значение на междинно право, без което нито едно друго основно човешко право не може да бъде защитено. Неслучайно общото събрание на ООН още през 40-те години е нарекло правото на информация - правото, което е кръстопътят, на който се срещат всички останали основни човешки права", добави Кашъмов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Всеки си тълкува извънредното положение, както му харесва. Особено ако има и власт , да го осъществи.

 2. 2 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 409 Неутрално

  получаване на информация не до 14 дена а до 30 ли е най-голения проблем в момента на адвоката? явно, да!

 3. 3 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Айде още един разбирач......

 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2781 Весело

  Ами няма да пипате стабиУността, ама ха.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Поредният професор, който може да се нареди в групата на мародерите (предвид извънредното положение, де)

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Касата от днес се прочу с друго, да се дават лекарства на пациенти с изтекли хронични рецепти, без рецепти, на база последен отрязък, като се създава въздушен отрязък "S", и там драмата ще е много голяма...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Народецът тепърва има да разбира какво значи въведено от калинки извънредно положение на територия управлявана от милиционери.

 9. 9 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Почнаха да скриват вече бройките.

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Само не разбрах адвоката обслужва конкретен клиент или се интересува въобще за достъпа до информация.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Щом бързат да спрат даването на информация, да знаете, че има информация, дето не е за даване.
  А това почва да ме притеснява...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Само не разбрах адвоката обслужва конкретен клиент или се интересува въобще за достъпа до информация.
  —цитат от коментар 10 на Корки


  Адвокатът не е обслужил като ЮРИСТ нито един клиент ! Той просто си говори , ако има кой да плати или кой да го слушаи да му вярва ! Поредният "храненик " на "демокрацията "!

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2781 Весело

  Само не разбрах адвоката обслужва конкретен клиент или се интересува въобще за достъпа до информация.
  —цитат от коментар 10 на Корки


  Немой се коркаш. ГешеФФ ш' го опрай.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  [quote#14:"Николай Колев"][/quote]
  Какво помага това за излизане от кризата? Нищо , че и отгоре ...Точно обратното , достъпът дообществена информация точно сега трябва да е даже по опростен и тя по достъпна. Има ли нещо , което да не сме изпапагалствали от путинова Русия?

 16. 16 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар # 6 от bkstoia :
  Знаеш ли , аз наричам "селянин" не някой от село , а такъв като тебе неграмотник дето не може да чете и пише , но е с голям плювалник иначе ! !

 17. 17 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Голяма мярка срещу разпостранението на коронавирус са открили.Държавата на тиквите.

 18. 18 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2495 Весело

  Народецът тепърва има да разбира какво значи въведено от калинки извънредно положение на територия управлявана от милиционери.
  —цитат от коментар 8 на Индиана


  Касата в сегашната ситуация има къде по належащи неща за вършене,отколкото да дава в 14 дневен срок информация на адвоката.Народецът пък няма други дертове,освен този.Дали да не го призовете на протест,мисля,хиляди ще откликнат.

 19. 19 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 409 Неутрално

  когато двама си мерят онези работи не е добре да си поствяш гъза там!

  До коментар [#16] от "deutscher._":

 20. 20 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Те първа ще разбирате , как милиционери и крадци въвеждат извънредно положение - закриляни от въздесъщият главатар прокурор "на конци" - нагло подърпвани от Лоената Топка и Шеф Сарая - ЩЕ РЕЧЕ - ПЕЕВСКИ И ДОГАН !!! Предстоят прекрасни изпълнения на САДО-МАЗО - ллюбимците на племето населяващо територията - най-долно поставена на Земята!!!

 21. 21 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И Бойко и Пеевски и Доган и Грешев - СА ДЕМОКРАТИ КОЛКОТО ДА НЕ РАЗСЪРДЯТ САЩ - ИНАЧЕ СА СИ НЕРЕФОРМИРАНИ КОМУНИСТИ - ВЕРНИ НА СССР И РУСИЯ ! ПЛАЩАТ НА САЩ ДАНЪК СПОКОЙСТВИЕ - И ДЕРАТ НАРОДА ПО ПУТИНСКО - РУСКИ !!! НО БЕЗ КАЛИНКИТЕ - СА ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО - КАЛИНКАТА ЧАСТ ОТ ТОЗИ "НАРОД" - МУ РАЗКАЗВА ИГРАТА , КАКТО И МИСИРКИТЕ - ДЕМЕК САМИЯ "НАРОД" СИ ТЪЧЕ СЪДБАТА НА НЕСВОБОДАТА И МРАКОБЕСИТО!

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1687 Разстроено

  До коментар [#1] от "Роси":

  Нали затова извънредното положение се приема със закон - да се премисли добре и след това да се запише какво точно е извънредното и кое си остава както преди. Но сте права, в мътната вода на извънредното положение, който може лови риба...

 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#11] от "jvr26585378":

  Тоя беше най-гнусния тип на бригадирското движение в София по Татово. Беша шеф на градския комитет или нещо подпбно, не им помня вече титлите на тия червени велможи.
  Сега е напълно възможно да е сменил боята.
  Но си беше твар и тогава.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  навсякъде комунисти ,смятат ,че медиците ще им умият вмирисаните задници и липсата на всякаква информация и организация и ще си дадат живота в тази чума ,за да си запазят комунистите властта и паричките , е ,ще е до определен момент ,след това няма да се случи ,защото не може едните да се крият и да си пазят живота и всичко ,а другите да загиват за нищо .

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Тази година няма ли болни от сезонен грип?

 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Много важно, че новият шеф на касата е удължил срока за отговор. Я по-добре кажете кой е разпоредил да не може предсрочно да се погасяват кредитите от банки!?

 27. 27 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Произволът с публичната власт тепърва ще го усещаме. От най-високите върхове на властта до най-малките. Това ще става ежедневие, прикрито и явно и няма да има спиране....

 28. 28 Профил на sja11638525
  sja11638525
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Много важно, че новият шеф на касата е удължил срока за отговор. Я по-добре кажете кой е разпоредил да не може предсрочно да се погасяват кредитите от банки!?
  —цитат от коментар 26 на ivanpopov


  Това вярно ли е? Сериозно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK