Законът за извънредното положение не ограничава допълнително права, смята министър Кирилов

Законът за извънредното положение не ограничава допълнително права, смята министър Кирилов

© Георги КожухаровЗаконът за извънредното положение има за цел да успокои гражданите, че няма да бъдат допълнително лишени от права и той не ограничава такива, каза днес пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Проектът беше приет на първо четене от депутатите във вторник.


Работата по закона започна веднага след въвеждането на извъредното положение в страната на 13 март като мярка за разпространението на новия коронавирус. Данаил Кирилов не скри, че ограничителните мерки ще се налагат от министъра на здравеопазването.


"Карантината и другите мерки са в законодателството в областта на здравето. Материята препраща към правомощията на министъра на здравеопазването. Той със заповеди ще въвежда и отменя ограничения", посочи министърът.
Това прехвърляне на отговорност вече беше критикувано от юристи, които смятат, че е недопустимо със заповед на министър да се засягат конституционни права. От хелзинския комитет критикуваха текстове, които дават доста общи формулировки.


По повод предвидената възможност за търсене на наказателна отговорност за разпространение на невярна информация за зарази Данаил Кирилов посочи, че това не е насочено към засягане на свободата на волеизявление, защото крайното решение е на съда.


Той припомни случая с депутата от БСП Таско Ерменков, който през май 2018 година написа във своя фейсбук профил, че водата в язовир "Искър" е отровена, но Софийската градска прокуратура отказа да се образува досъдебно производство.


Данаил Кирилов се обяви в подкрепа на по-строги мерки за овладяване на заразата, но не влезе в подробности какви да са те. Вчера главният прокурор Иван Гешев поиска включително въвеждане на вечерен час и ограничаване на предвижванията.


Данаил Кирилов обяви, че в проекта за закон няма текст, който да предвижда санкции за лекари, отказващи да работят със заразени с новия вирус пациенти.


По повод отхвърленото предложение на опозицията за мораториум върху плащане на битовите сметки министърът посочи, че то не е било прецизирано. "Обмисляме и имаме по-адекватни предложения, те са в посока да не се трупат лихви по неплатени сметки, да не стават дълговете предсрочно изискуеми и да не се пристъпва към принудително изпълнение", допълни Кирилов. Предвидено е и да не може в условия на извънредно положение да се налагат запори върху банкови сметки, в които са средства от заплата или нужни за издръжка.


В отговор на въпрос Кирилов каза, че в затворите мерки срещу разпространение на заразата са били взети две седмици преди извънредното положение. "Там социалната комуникация е по-ограничена и така или иначе са карантинни условията", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK