България се затвори за граждани от трети страни

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


От полунощ България забранява влизането на граждани от трети страни, разпореди здравният министър Кирил Ананиев.


Заповедта му влиза в сила в 00:00 часа на 20 март за времето до 17 април, няколко дни след края на извънредното положение (към момента - 13 април). Забраната важи за всички гранични пунктове и за всички транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни.
Забраната не се отнася до здравни специалисти, включително изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора; за транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост; за хора, които пътуват по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава - членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават. Изключение се прави и за дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения.


Остава в сила и забраната за влизане на хора, които пристига от следните страни от Европейския съюз и шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Изключение се прави за българските граждани, членове на семействата на български граждани и хора със статут на постоянно и продължително пребиваващи в България. На гражданите от тези страни и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през България, за да се осигури завръщането в държавата, където живеят или пребивават.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK