Всички общопрактикуващи лекари би трябвало да получат защитни маски днес

Николай Николов

© МВР

Николай НиколовВсички общопрактикуващи лекари ще получат защитни маски още днес, като на районните здравни инспекции са изпратени 8000 бройки, каза ръководителят на логистичния център, който трябва да осигури всичко нужно на държавните структури в борбата с коронавируса, главен комисар Николай Николов.


Той отчете какво е разпределено до момента като защитни средства и какво се очаква. Най-сериозни количества ще има от Китай, като Министерството на икономиката трябва да подпише договори за ежемесечно доставяне на 4 млн. еднократни и 3.5 млн. маски за многократна употреба, 4 млн. ръкавици и още толкова калцуни.


Още днес от Турция трябва да пристигнат 1 млн. маски и близо 90 хил. еднократни защитни костюма, както и 3590 за многократна употреба.
Доставки били договорени също от Индия, Виетнам и Катар. Продължавали разговори със 72 фирми за шиене на маски в България. В отговор на въпрос вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че всички тези количества са за нуждите на болници, спешната помощ, службите на МВР, държавната администрация, пожарната и граничарите.


Предпазните средства за гражданите трябва да се доставят от търговските фирми, които зареждат аптеки и магазини. Според Дончев скоро ще бъде създадена нужната организация и маски и дезинфектанти ще има, при това на нормални цени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK