Митрополит Николай призова най-възрастните да не посещават литургиите

Митрополит Николай призова най-възрастните да не посещават литургиите

© Юлия ЛазароваПловдивският митрополит Николай освободи християните от епархията си от задължението да присъстват на богослуженията. В обръщение, публикувано на сайта на пловдивската епархия, Николай призова най-възрастните миряни да не ходят на църква, а дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг.


"Щом кесарят, тоест светската власт, казва хората да не се струпват на едно място, щом лекарите казват хората да не се струпват в множество на едно място, то ние трябва да ги послушаме", пише Николай. Той добавя, че никой, който желае да иде в църквата, няма да бъде върнат.


Вчера мюсюлмански, католически и протестантски храмове в България обявиха, че отменят молитви и богослужения и част от службите ще се излъчват онлайн като мярка срещу коронавируса. Досега единствено Българската православна църква не беше обявявала ограничения за събирането на миряни, а само мерки за засилена дезинфекция. От Светия синод обявиха допълнителни молитви, а тезата на църквата е, че "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест".
Църквата не се страхува от вируса, заради който правителствата на десетки държави въвеждат извънредни мерки, за да защитят населенията си от него, декларира Николай. По негово разпореждане в пловдивска епархия няма да бъде затворен нито един храм и всеки ден свещениците ще извършват богослуженията.


"Обръщам се с призив към светските власти: ние ви отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу! Не издавайте разпореждания за насилствено затваряне на храмове! Отвореният храм е знак. Запечатаният от властта храм е знак. Бог вижда знаците! Нека внимаваме какви знаци Му изпращаме", добавя митрополитът.


Той заявява, че "Светото причастие - Тялото и Кръвта Христови, не може да е заразно, и чрез него не може да се зарази никой човек. Но! Човек може да зарази човека. Нека не изкушаваме Господа!". Николай призовава свещеници, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да не служат.


Той напомня, че извънредното положение засега е обявено до 13 април, а Великден е на 19, и призовава за пост и молитва, за "да можем да посрещнем Празника на празниците като един телесно и духовно по-здрав и по-добър народ".


Днес Вселенският патриарх Вартоломей поиска от църквите по света да спрат богослуженията и всички други свещенодействия до края на март и да останат отворени само за желаещи да се молят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK