Българи и роми - всички може да се разболеем, или защо медиаторите не чакат държавата

Тинка и Красен, здравни медиатори във Варна

© Национална мрежа на здравните медиатори

Тинка и Красен, здравни медиатори във ВарнаКак в ромските квартали се спазват ограниченията в извънредното положение заради коронавируса - този въпрос стана актуален в последните дни, след като първо отделни общини въведоха ограничения и засилено полицейско присъствие, а днес и държавата обяви, че ще се опитва да наложи спазването на режима в махалите.


Проблемите в ромските махали са свързани най-вече със завръщането на големи групи хора от европейските държави, където са работели, по домовете им, които често са в по-малки населени места с по-слаб контрол. Невинаги са точни адресните регистрации, а и хората невинаги са склонни да спазват дисциплина и да ограничат контактите си. Все пак проблемите не са еднакво изразени във всички общини и не навсякъде се чакат властите, за да се намерят решения.


Докато кметът на пловдивския район "Източен" днес обяви, че ограниченията в ромския кв. "Столипиново" масово не се спазват и е нужно засилено полицейско присъствие, от Столичната община коментираха пред "Дневник", че имат сигнали за ромските райони, но те не са много повече, отколкото в другите райони, и струпването на хора е проблем за всички квартали - например големи групи от майки и деца в парковете или възрастни хора пред кооперациите.
Всъщност, докато държавата насочи вниманието си към ромските квартали, в повечето от тях здравни медиатори са се организирали далеч преди да се въведе извънредното положение и отдавна говорят с хората за коронавируса. В извънредната ситуация в ромските махали се разчита в голяма степен на работата на медиаторите. В момента на терен в общо 130 общини работят над 260 здравни медиатори, казва пред "Дневник" Петър Цветанов, заместник-председател на Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ) и медиатор в Монтана. Още 50 души са в процес на обучение, но като цяло работещите не са достатъчно и това проличава в извънредни ситуации като тази с коронавируса. Все пак отдавна се работи.


В махалите се действа още преди извънредното положение


Още в началото на март, когато се видя, че ситуацията в европейски страни като Италия започва да излиза извън контрол, медиаторите започнали да се срещат с хората в ромските махали и да обясняват колко е важно да се спазва хигиена и да се ограничат контактите. По това време по-осезаемо се усетило и завръщане на роми от чужбина.


Българи и роми - всички може да се разболеем, или защо медиаторите не чакат държавата

© Национална мрежа на здравните медиатори


"Още към 6 март в Монтана тръгнахме по махалите, за да можем да идентифицираме хора, които са се върнали от Италия. Тогава осъзнахме, че най-големият проблем за нас ще бъде, че работим с хора, които имат по-свободен балкански дух и основният проблем ще се окаже карантината. След това са хигиената и т.н.", разказва Петър Цветанов. Още тогава медиаторите са осигурили дезинфектанти за нуждаещите се и са започнали да говорят с хората от двата ромски квартала за мерките, които трябва да се взимат. Сега, с всяка промяна на разпоредбите от страна на властите, медиаторите разясняват и какви правила трябва да се спазват.


"Ние между другото сме преодолявали взривове на заболявания по-рано, например епидемията от морбили през 2009 г.", разказва Цветанов, който работи като здравен медиатор от 15 години. "До голяма степен това, което вършим в момента, го вършим, защото знаем, че трябва да сме на терен, познаваме проблемите и не чакаме", разказва той. Допълва, че все още няма задание от здравните институции за работата на медиаторите в извънредното положение заради коронавируса и че не достигат маски и ръкавици, но медиаторите намират начини да си ги осигурят - през купуване с лични средства, доставки от общините по места, чакат се и дарения.


В столичния "Христо Ботев" е спокойно


В ромския кв. "Христо Ботев" в София е сравнително спокойно. Хората не се тълпят на големи групи, а в последните дни роми отменят планирани празненства и събирания. Ресторантите са затворени, а в хранителните магазини важи същата организация като навсякъде другаде - влиза се по един. Хората обаче са доста притеснени, разказва здравният медиатор Мариана Иванова. От близо три години тя работи с общността, като запознава хората от махалата с всякакви проблеми - от необходимостта от ваксини, през специални часове с децата в кварталното училище до необходимостта от предпазване в сегашното извънредно положение заради коронавируса. Разказва, че общината е започнала засилена дезинфекция в района, но по-специални мерки извън това до днес не е имало.


"Само един човек от всички, с които се срещам, каза: "Няма такова нещо като коронавирус". Всички други са благодарни за информацията, имат нужда да знаят, осъзнават, че има проблем", разказва здравният медиатор Мариана Иванова. Тя обикаля квартала с наръч листовки със собственоръчно ушита предпазна маска, защото за работещите на терен в момента предпазни средства почти липсват. Освен че говори с хората, тя оставя в магазините и разлепя на видими места листовки, създадени от Българската асоциация по семейно планиране за НМЗМ (вижте файла). В тях на достъпен език се обяснява колко са важни социалната изолация, хигиената и спазването на карантината от завърналите се от чужбина. Листовките вече са преведени и на турски език.


"Квартал "Христо Ботев" е един от кварталите с най-добра вътрешна дисциплина, повечето хора са образовани, много малка част са по-бедни, тук има и добра инфраструктура, не е като места в страната където няма улици", разказва Мариана Иванова. Това е и нейното обяснение, че в квартала като цяло има промяна на обичайните нрави и хората не се събират на толкова големи групи, както преди. Хората, които са се прибрали от чужбина в последните дни, са се изолирали в отделна стая в домовете си, разказва медиаторът. Помага се и на възрастните в махалата, но медиаторът споделя, че почитта към възрастните традиционно е залегнала в културата на ромите и в случая няма нужда от някакви по-специални мерки.


"И българи, и роми, всички сме едно, живеем в една страна, ако един се разболее в цигански квартал, въпрос на време е да се предаде и на българските квартали и обратното. Много се надявам всичко това да ни обедини", казва Мариана Иванова.


Не навсякъде обаче промяната е лесна


И тя, и колегата ѝ от Монтана посочват, че има общини, където проблемите в ромските квартали са по-тежки основно заради фактори като по-ниско образование и по-лоши битови условия. Такова е положението в Югоизточна България - например в Стара Загора и Ямболско, разказва Цветанов. Той посочва, че младите хора по-трудно могат да бъдат ограничени, доколкото не се чувстват пряко застрашени от коронавируса.


И в ромските махали в София и в Монтана има поставени под домашна карантина хора, но броят им не е известен. Екипи на полицията и районната здравна инспекция правят проверки, разказват двамата медиатори. На въпроси на "Дневник" за броя на поставените под карантина в софийските ромски квартали и мерките, които се предприемат там, от Столичната здравна инспекция препратиха към Националния оперативен щаб.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Абе има решение, ама ай да не казвам какво. Всеки знае...

 3. 3 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Абе има решение, ама ай да не казвам какво. Всеки знае...

 4. 4 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Да им се напомни, че като се съберат по 10-15 в стая да не правят секс защото независимо от карантината се забременява.

 5. 5 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 831 Гневно

  И сега, като не могат да контролират циганите, а за хигиена да не говорим, ще блесне истината, че този вирус не е нищо по-различно от сезонните грипове.
  Ако греша, значи махалите ще изчезнат, което НЯМА ДА СТАНЕ!
  Ще изчезне само голяма част от малкият и среден бизнес. 😞

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3674 Неутрално

  Хайде пак измътихме политкоректна "новина".

  Еретик
 7. 7 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 775 Гневно

  "държавата обяви, че ще се ОПИТВА да наложи спазването на режима в махалите."
  Браво бе, само ще се опитва!

 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1245 Весело

  Те са бъдещето на България, новата по евтина ръка. :D

  Щом вота на доста от тях струва кебапче и 20 лева, естествено, че трябва да бъдат стимулирани да се възпройзвеждат !
  Кой самоуважаващ се политик, диктатор и чорбаджия иска работата му да е трудна ?

  Белия човек исторически е труден за контрол.

 9. 9 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 831 Весело

  Абе има решение, ама ай да не казвам какво. Всеки знае...
  —цитат от коментар 2 на Инженер Раул Викторов


  Няма да стане с този вирус 😂.....

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Навреме си действат медиаторите, защото ако пламне тая неграмотна тълпа и се разбяга и разнесе вируса из цяла България спукана ни е работата.

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#2] от "Инженер Раул Викторов":

  Ендльозунг?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ако обича модератор, който обича да ме трие ми постове, да изтрие всечки коментар расиста.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 13. 13 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Дърт циганин е само идиом. Като цяло са млади и я някой кихнал, я не.
  Но докато крадат компоти от бабите ще разнесат заразата.

 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Навреме си действат медиаторите, защото ако пламне тая неграмотна тълпа и се разбяга и разнесе вируса из цяла България спукана ни е работата.
  —цитат от коментар 10 на Voiko


  Бях позабравила този контингент, не виждам как ще ги накарат да спазват по-специални хигиенни правила. Те на обикновените не са се научили. Само жандармерия около тези квартали. Никой да не влиза и излиза.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1001 Любопитно
 16. 16 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#13] от "yavooor":

  Сложи една табела: " Половината компоти са отровни ! Успех ! "

 17. 17 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 574 Весело

  "Всички млади пият наркоман.. " ;)

 18. 18 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  Бях позабравила този контингент, не виждам как ще ги накарат да спазват по-специални хигиенни правила. Те на обикновените не са се научили. Само жандармерия около тези квартали. Никой да не влиза и излиза.
  —цитат от коментар 14 на Реми

  Айййй, какво пренебрежително отношение към основния стълб на електората на Вожда и ортаците от ДПС!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 19. 19 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  Циганин и дисциплина?!? Ахам, вервам ви...

 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  За ромите няма закони, щото са електорат на ГЕРБ

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Хайде пак измътихме политкоректна "новина".
  —цитат от коментар 6 на Костадин Иванов


  Не сме "измътили "! Медиатори и т.н."пастори "/роми , посветени във вярата в доброто от евангелисти /са се заели сериозно с РОМИТЕ ! Браво на тях и ПОЗОР за БПЦ!

 22. 22 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Рошави мисли за рошавия вирус
  УВОД
  От една седмица много нещо прочетох по темата COVID-19. Многото четене може да се сведе до няколко параметъра:
  1. COVID-19 застрашава с летален изход една точно определена група – възрастни хора със съпътстващи хипертонични, ендокринологични и други здравословни проблеми (средната възраст на починалите в Италия е 79 години);
  2. Младите хора и хората в работоспособна възраст почти на 100 процента преминават през вируса безсимптомно или с леки симптоми;
  3. Специалистите по имунология обясняват, че ще стигнем до стадия на нова нормалност в момента, в който две трети или три четвърти от населението са преминали през своя индивидуален епизод с вируса т.е. когато обществото изгради колективен имунитет срещу COVID-19.
  ДЕЙСТВИЯТА ДО МОМЕНТА
  Какви мерки се взеха до момента? Милиционерски! Слагат се препятствия пред разпространението на вируса като карат ВСИЧКИ хора да се изолират за да запазим застрашената група от т.1.
  Но:
  Това не е напълно ефективно като моментен ефект! Вирусът все пак ще се разпространи и ще засегне застрашените, защото колкото и да се засилва интензитетът на милиционерските мерки хората от всички групи контактуват – магазини, пощи, ходят на работа, живеят заедно млади и стари в апартаменти, къщи, входове и т.н.
  Това би отнело страшно много време! Предприетите мерки – барикада пред вируса – пречат за изпълнението на т.3 т.е. забавят страшно много РЕАЛНОТО разрешение на проблема. Това забавяне би съсипало икономиката и доста хора, след една година, ще искат да са умрели от COVID-19, вместо глада и мизерията, до която ще доведе то.
  Управляващите, с тяхното милиционерско мислене, обаче, мислят само в посока засилване на милиционерските мерки – пълна забрана за излизане от дома, блокади на градове, вечерен час, глоби, затвори и т.н.
  ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
  Кое би било много по-ефективно? Изолация на хората САМО от застрашената група! По този начин ще ги предпазим от леталните последици на вируса, докато останалите минем през вируса и изградим колективен имунитет.
  Бихме ли могли да изолираме само хората от групата в т.1? Бихме могли! Разполагаме с огромна хотелска база, която пак заради коронавируса стои празна – курортите по черноморието без постоянни жители (Слъчнев бряг, Златни пясъци, Албена и пр.), празните зимни курорти (Боровец, Пампорово и пр.). Само Слънчев бряг разполага с около 400 000 легла. Избраните комплекси ще бъдат под пълна блокада и строг пропускателен режим. Ще се правят тестове за COVID-19 на всички възрастни хора, които постъпват в даден хотел или комплекс. Ще се отдели един хотел в даден комплекс, който да играе ролята на приемен център до доказване на здравния статус. Постъпилите хора ще бъдат в строга карантина до доказване на статуса. Доказано болните ще бъдат транспортирани в определени болнични заведение, а доказано здравите ще минат в по-лек режим в комплекса. Ще се организира обслужващ персонал, на който ще се правят ежедневни бързи тестове. Ще се организират кетъринг фирми за изхранването. Ще се организира логистика – болници и линейки на разположение, които да поемат евентуално разболелите се от всякакви други болести (все пак те са възрастни хора). Европейският съюз ни отпусна 1,2 милиарда евро. Могат да се използват за това решение.
  Останалите, които членуваме в групата от т.2, ще се върнем към нормалния ритъм на живот – училище, работа и т.н. Някой ще вдигне температура, някой ще покашля малко – за един-два месеца ще го изкараме и колективният имунитет е готов.
  ПРЕДИМСТВАТА НА ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
  Предимство 1: Много по-ефективно ще опазим застрашената група.
  Предимство 2: Много по-бързо ще изградим колективен имунитет т.е. много по-бързо ще стигнем до трайното решение на проблема.
  Предимство 3: Ще се използва голяма част от ресурсите на туристическия бранш и по този начин той, от една страна ще е полезен в създалата се ситуация, от друга страна, ще бъде смекчен очакваният огромен икономически натиск върху него.
  Предимство 4: Икономиката ще пострада минимално.
  Предимство 5: Решението наистина ще е ТРАЙНО.

 23. 23 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Евала на тия медиатори. Виждал съм такива в действие и вога да ви уверя, че имат страхотен авторитет

 24. 24 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До седмица две ще има бум на заразата. За съжаление при толкова много връщащи се гурбетчии точно от най- засегнатите страни, няма как да останем сухи. В Италия големият бум започна, когато в Северна Италия затвориха Университе и поставиха карантина и и студенти от Южна Италия, които учат в Северната част хукнаха към родните си места и азтесоха заразата там, всъщност не само студенти, а всички от Юга, които живееха на Север, като излязоха в отпуск, за Ади карантината хукнаха през глава на юг
  В България ще стане същото с прибирането на гастербайтерите , особено пък в ромските махали с липсата на хигиени навици, нормални битови условия,образованост, за да осъзнаят проблема и нулева съзнателност и дисциплина у въпросния етнос.
  Махалите е добре да бъдат изолирани доколкото е възможно, защото ще станат огнища на заразата. Виждат се опити в нова отношение. Градоначалниците да са по- смели в действията си.

 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4162 Неутрално

  Съмнително е , имат слаб имунитет …..

 26. 26 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бай Мангау е официален инкубатор и приносител, другите да му мислим.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 27. 27 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Циганите нямат самосъзнание, език, писменост и религия. Това са характеристиките на човешкото същество. Нека добавим, че циганите не обичат хигиената, не искат да учат и мразят да работят. Затова пък вършат 92% от престъпленията, издържат се от помощи и се оплакват. Такива създания са мъртъв товар върху икономиката, обществото и държавата. Те трябва да бъдат влачени от останалите, за което са нужни кански усилия и огромен финансов ресурс.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 28. 28 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иполит Матвеевич":

  Замисълът е добър, но я го обясни на собствениците на хотелите по морето. Ще искат майка си и баща си от държавата т.е. от всички нас. И друго - имат ли волята да го направят нашите политици навити като свински черва около най-апетитните далавери у нас. Те за курортистите не могат да съберат персонал, та за баби и дядовци свикнали всичко да им е уредено - стол с хубава храна, развлечения, а не рестрикции и т.н. Това направо е фантастика.

 29. 29 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Най важното е безопасното снабдяване на населението с чиста храна . Да се обърне най голямо внимание на веригите за доставка на чиста храна и супермаркетите

 30. 30 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  За толкова години аз не съм видял болен циганин. Гледам ги ходят голи посред зима, с тениски посред зима, с джапанки и голи крака посред зима. Но болен циганин не съм видял. Вънк може да вее и да фучи. Стед и мраз, ледът се пука, аз ходя навлечен като в Сибир, а те по един анцуг и шушляково яке.

  След тази дълга месечна карантина очаквам много голяма раждаемост около Нова година. Особено в ромските махали. Голяма част от циганите ще имат "подаръци" за Банго Васил.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 31. 31 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lou":

  Коза, циганин и Мерцедес умират изведнъж.

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lou":

  Ходи в някоя болница да видиш. Циганче, циганета...бол

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#29] от "fjp58603113":

  Да я минем с белина един път? Абе какви глупости плещите?

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#24] от "inatlivka":

  И като се събуди? Абе къде ги четете тия глупости? Или сами си ги съчинявате? На страха очите са големи

 35. 35 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Всички можем да се разболеем, разбира се. Но едните могат да разболеят много повече Българинот другите. Скапани дойче веле олигофрени.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  UNITED EU UNION

  И това е револююционно тъпо милиционерско "решение"..

  Проблем: туристически и хотелски бизнес страдания ...стотици хиляди празни стаи.
  Решение: преселение на стотици хиляди възрастни предполагаемо болни за запълване на празни стаи и за експерименти (тестване).

  Глупост великая.
  Такова велико преселение първо значи голям стрес срещу сравнително слаб имунитет на хора на възраст, свикнали да живеят по-бавно и по "малко".
  Би означавало и взаимна зараза при пътуване до и в "дестинацията", от едини към другш - вместо да си стоят в домовете и почиват/лекуват се както могат, в села или квартали.

  Индивидуалната (не)поносимост е индивидуална.
  По света са имвестни и млади хора с "болежки" симптоми,
  както и без, но тествани като носители на вируса.

  Затова държавата UK не бързаше и не бърза с драстични мерки - с драстични последствия.
  Защото (като всяка друга държава) не познава добре проблема нов вирус и се учи от "движение".
  Защото държава никога не познава индивидуалните ситуации на всички граждани.
  Защото "драстични мерки" значи стрес срещу имунитета на всички, на цялото общество.

  Затова ограниченията в UK са постепенни и информиращи.
  Хората да си решават.
  Онзи ден наоколо имаше статия от Юлиан Попов от Лондон:
  за повече "призиви" и за по-малко принуда.

  Британия знае.
  През ВСВ Кралството победи нацизма и фашизма.
  Обединено...

  До коментар [#22] от "Иполит Матвеевич":
  ....
  ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
  Кое би било много по-ефективно? Изолация на хората САМО от застрашената група! По този начин ще ги предпазим от леталните последици на вируса, докато останалите минем през вируса и изградим колективен имунитет.
  Бихме ли могли да изолираме само хората от групата в т.1? Бихме могли! Разполагаме с огромна хотелска база, която пак заради коронавируса стои празна – курортите по черноморието без постоянни жители (Слъчнев бряг, Златни пясъци, Албена и пр.), празните зимни курорти (Боровец, Пампорово и пр.). Само Слънчев бряг разполага с около 400 000 легла. Избраните комплекси ще бъдат под пълна блокада и строг пропускателен режим. Ще се правят тестове за COVID-19 на всички възрастни хора, които постъпват в даден хотел или комплекс. Ще се отдели един хотел в даден комплекс, който да играе ролята на приемен център до доказване на здравния статус. Постъпилите хора ще бъдат в строга карантина до доказване на статуса. Доказано болните ще бъдат транспортирани в определени болнични заведение, а доказано здравите ще минат в по-лек режим в комплекса. Ще се организира обслужващ персонал, на който ще се правят ежедневни бързи тестове. Ще се организират кетъринг фирми за изхранването. Ще се организира логистика – болници и линейки на разположение, които да поемат евентуално разболелите се от всякакви други болести (все пак те са възрастни хора). Европейският съюз ни отпусна 1,2 милиарда евро. Могат да се използват за това решение.
  Останалите, които членуваме в групата от т.2, ще се върнем към нормалния ритъм на живот – училище, работа и т.н. Някой ще вдигне температура, някой ще покашля малко – за един-два месеца ще го изкараме и колективният имунитет е готов.
  ПРЕДИМСТВАТА НА ЕФЕКТИВНОТО РЕШЕНИЕ
  Предимство 1: Много по-ефективно ще опазим застрашената група.
  Предимство 2: Много по-бързо ще изградим колективен имунитет т.е. много по-бързо ще стигнем до трайното решение на проблема.
  Предимство 3: Ще се използва голяма част от ресурсите на туристическия бранш и по този начин той, от една страна ще е полезен в създалата се ситуация, от друга страна, ще бъде смекчен очакваният огромен икономически натиск върху него.

 37. 37 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Най важното е безопасното снабдяване на населението с чиста храна . Да се обърне най голямо внимание на веригите за доставка на чиста храна и супермаркетите

 38. 38 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Кастрация, трудов лагер и крематориум. Чичо беше прав.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK