Правото на ЕС не пречи делото за конфискация срещу Цветан Василев да продължи

Цветан Василев през 2012 г. на лекция в УНСС. След фалита на банката той пребивава в Сърбия, където продължава процедурата по екстрадицията му по искане на българските власти.

© Юлия Лазарова

Цветан Василев през 2012 г. на лекция в УНСС. След фалита на банката той пребивава в Сърбия, където продължава процедурата по екстрадицията му по искане на българските власти.Правото на Европейския съюз не възпрепятства делото за конфискация на имуществото на бившия собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и на още 27, свързани с него, физически и юридически лица на стойност 2 млрд. лв. Това следва от решение на Съда на ЕС по преюдициалното запитване, което Софийският градски съд отправи, съобщи сайтът за правни новини news.lex.bg.


Въпросите в запитването бяха за съвместимостта на българския закон за конфискацията с Директива 2014/42.


СЕС отговаря, че тази директива не се отнася до присвояванията, а именно това е престъплението, за което са обвиненията срещу Василев, станали основание срещу него да бъде заведен иск за отнемане на имуществото.
Така на практика в решението си СЕС изследва само дали българският закон за конфискацията, който не обвързва развитието на наказателен процес за престъпление, от което да са придобити облагите, чието отнемане се иска, противоречи на едно рамково решение.


Става дума за Рамково решение 2005/212/ПВР на Съвета от 24 февруари 2005 г. относно конфискация на облаги, средства и имущество от престъпления.


И днес в решението си съдът в Люксембург постановява, че то трябва да се тълкува в смисъл, че "допуска правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление".


Питането е отправено от Софийския градски съд точно преди две години. След решението на СЕС от антикорупционната комисия съобщиха, че заради преюдициалното запитване са спрени 15 дела в съдилищата в страната и комисията незабавно ще поиска от съда възобновяването им.

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK