Правото на ЕС не пречи делото за конфискация срещу Цветан Василев да продължи

Цветан Василев през 2012 г. на лекция в УНСС. След фалита на банката той пребивава в Сърбия, където продължава процедурата по екстрадицията му по искане на българските власти.

© Юлия Лазарова

Цветан Василев през 2012 г. на лекция в УНСС. След фалита на банката той пребивава в Сърбия, където продължава процедурата по екстрадицията му по искане на българските власти.Правото на Европейския съюз не възпрепятства делото за конфискация на имуществото на бившия собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и на още 27, свързани с него, физически и юридически лица на стойност 2 млрд. лв. Това следва от решение на Съда на ЕС по преюдициалното запитване, което Софийският градски съд отправи, съобщи сайтът за правни новини news.lex.bg.


Въпросите в запитването бяха за съвместимостта на българския закон за конфискацията с Директива 2014/42.


СЕС отговаря, че тази директива не се отнася до присвояванията, а именно това е престъплението, за което са обвиненията срещу Василев, станали основание срещу него да бъде заведен иск за отнемане на имуществото.
Така на практика в решението си СЕС изследва само дали българският закон за конфискацията, който не обвързва развитието на наказателен процес за престъпление, от което да са придобити облагите, чието отнемане се иска, противоречи на едно рамково решение.


Става дума за Рамково решение 2005/212/ПВР на Съвета от 24 февруари 2005 г. относно конфискация на облаги, средства и имущество от престъпления.


И днес в решението си съдът в Люксембург постановява, че то трябва да се тълкува в смисъл, че "допуска правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление".


Питането е отправено от Софийския градски съд точно преди две години. След решението на СЕС от антикорупционната комисия съобщиха, че заради преюдициалното запитване са спрени 15 дела в съдилищата в страната и комисията незабавно ще поиска от съда възобновяването им.

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 532 Неутрално

  "постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление"

  Е как е незаконно придобито, ако не е установено престъпление?!

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 2. 2 Профил на smeshnotoani
  smeshnotoani
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Абе докога ще се занимаваме с тоя човек, няма ли да го съдят вече и да го вкарат зад решетките. То ясно, че сега на никого не му е до него, ама той все си намира вратички да остане ненаказан. И така години наред.

 3. 3 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Ох,още един борец за демокрация и свобода е преследван от Бокаса!

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 645 Неутрално

  "постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление"Е как е незаконно придобито, ако не е установено престъпление?!
  —цитат от коментар 1 на mrvip


  Както МАНДРАДЖИИТЕ след ДЕВЕТИ НАЦИОНАЛИЗИРАХА ИМОТИТЕ НА "незаконно " забогатели ! Тук може да се касае за" НЕЗАКОННО ПРИВАТИЗИРАЛИ" , чийто давностен срок , по ВОЛЯТА на КОЙ е зтекъл !

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#2] от "smeshnotoani":

  "Абе докога ще се занимаваме с тоя човек, няма ли да го съдят вече и да го вкарат зад решетките."

  Няма да го осъдят, защото ще се разприказва за участието на ДП в измамата!

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Абе докога ще се занимаваме с тоя човек, няма ли да го съдят вече и да го вкарат зад решетките. То ясно, че сега на никого не му е до него, ама той все си намира вратички да остане ненаказан. И така години наред.
  —цитат от коментар 2 на smeshnotoani


  Такива като него ВИНАГИ са "невинни " , болни , преследвани със заплахи за убиийство , а някои дори са с ГЛУТЕНОВА ЕНТЕРОПАТИЯ /придобита в пандиза /.Визирам БАНЕВ !А пък др.Банева оздравя от РАК НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА още щом я пуснаха под гаранция от " панделата ". "За кокошка - няма прошка ! За милион - няма закон !" Дано се намери някой да ме опровергае !

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  "със заплахи за убиийство"

  Със заплахи за убийство май бе онзи, когото Гешев не намери сред виновните за КТБ?!

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  Важното е да знаеш как да питаш , защото там отговарят по " питането "...….

 9. 9 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#1] от "mrvip":

  Когато не съответства на доказаните ти приходи и граждански/търговски оборот. Законната дейност предполага, че си ги декларирал, т.е. няма проблем да ги докажеш. Ако не си - не са законни.

 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Абе докога ще се занимаваме с тоя човек, няма ли да го съдят вече и да го вкарат зад решетките. То ясно, че сега на никого не му е до него, ама той все си намира вратички да остане ненаказан. И така години наред.
  —цитат от коментар 2 на smeshnotoani

  Трябва да го върнат в България. Искът за екстрадирането му ще бъде изпратен веднага след като бъде преведен от български на сръбски.
  В момента границите са затворени и е безсмислено да се бърза.

 11. 11 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Защо този нагъл крадец не е върнат в БГ още и не му е взето всичкото имущество до момента?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":"със заплахи за убиийство"Със заплахи за убийство май бе онзи, когото Гешев не намери сред виновните за КТБ?!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Те и двамата бяха , доколкото си спомнм със заплахи , но бегА само единият ! Другият се сети , че е депутатин!

 13. 13 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Как ли се чувства великия юрист Лозан Панов и ВКС, които твърдяха обратното, че даже се наложи един нищо не разбираш юрист, като сегашния министър да сменя закон за една седмица заради недоразумението Лозан Панов. Нормален човек след такъв шамар би си хвърлил оставката веднага, но Лозанчо не е нормален човек, а образец ца умните и красивите. Защо ли Лозан, Христо, Иво и другите недоразумения мълчат като на....?

 14. 14 Профил на Smoke and mirrors
  Smoke and mirrors
  Рейтинг: 1624 Весело

  Значи за Мустака Законът "Магнитски" ойде, сега Рамковото решение не е спасение... Да видим какво ново ще измислят многознайковците от щаба на БОЕЦ, начело с председателя на ВКС. Те така спряха и процеса срещу акционерите в банката на КГБ, хаха... Все питат, все се възмущават, все другите им виновни, че от право не разбират, а се мислят за "вся и все", душичките мамини.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 15. 15 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Няма как да си нормален банкер, предвид големината на банките у нас, и да имаш имущество за над 2 милиарда.

 16. 16 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 334 Любопитно

  Тъй... Абсолютно очаквано решение на Съда на ЕС, защото точно същите "преюдициални запитвания" са били отправяни в миналото и от други държави, които въвеждат някаква форма на "конфискация извън НК". И отговорът на съда винаги е бил такъв, какъвто е и сега.
  Това, разбира се, се знаеше от Катерина Енчева, както и от един рой съдии и адвокати, които оспорваха законността на конфискацията. И ако за адвокатите е ясно от чий материален интерес се движат (защитават клиентите си и парите им), то какво да помислим за съдиите? Че са некадърни и не стават за тази длъжност, или че са "трета страна помагач" в случая?
  Впрочем ето тема за размисъл. Въпросната Катерина Енчева (със зададения до Съда на ЕС въпрос с единствена цел да блокира временно конфискационните производство) е одобрена за участие в процедура на ЕК за подбор на командировани национални експерти в ГД „Правосъдие и потребители“ на ЕК с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 12/17.04.2018 г.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 17. 17 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Напредък, а освен на имуществото му, мустакатото банкерче да бъде върнато тук и съдено за всичко де що стори преди няколко годинки. Не сме го забравили, Василев.

  danitoledov
 18. 18 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Ами нормално е конфискацията да продължи. Това имане не е натрупано с нормална работа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK