Без свиждания в затворите и арестите по време на извънредното положение

Всички свиждания и посещения в затворите и в арестите в страната са забранени до приключване на извънредното положение.

© Анелия Николова

Всички свиждания и посещения в затворите и в арестите в страната са забранени до приключване на извънредното положение.Всички свиждания на арестанти и затворници с близки и роднини са забранени. Забрана е наложена и за работата на затворници с по-лек режим на външни обекти докато трае извънредното положение. Това съобщиха в отговор на въпроси на "Дневник" от министерството на правосъдието.


В четвъртък (19 март) министърът на правосъдието Данаил Кирилов каза, че около две седмици преди обявяването на извънредното положение е била направена организация в затворите като е ограничен и достъпът на външни лица за свиждания в цялата страна. "Там социалната комуникация е малко по-ограничена и условията са като карантинни, ако може така да се каже", обясни Кирилов пред БНТ.


"Има няколко лица, които са работили извън затвора и са имали контакти. Те бяха наблюдавани и не са проявили симптоми. Ако има симптоматика, има помещения, където те да бъдат изолирани и да бъдат наблюдавани", добави още министърът.
Към настоящия момент


няма заболели лишени от свобода и задържани лица с коронавирус


Един от задържаните е изследван, а резултатът от теста е отрицателен, съобщава в отговор до "Дневник" директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Ивайло Йорданов.


"Дневник" потърси информация от министерството след като в сряда на Фейсбук страницата на Българското затворнически сдружение, чиито председател е австралиецът Джок Полфрийман, бе публикувана информация, в която се твърди, че персоналът на затворите не е снабден, нито принуден да носи маски и ръкавици.


"Нещо повече, ръкавиците, които се носят от персонала, не биват подменяни с нови при всеки личен обиск, което означава, че персоналът разпространява бактерии и болести от един затворник на друг", пише в публикацията.От сдружението информират и за петима лишени от свобода, за които се подозира, че може да са заразени, тъй като са били част от работна група за стадион "Герена". Информацията обаче се опровергава от отговорите на министерството на правосъдието и ГДИН.


Според публикацията затворът, в който тези петима души се намират, към момента не разполага с постоянен медицински персонал, след като фелдшерът се е пенсионирал "поради постоянен тормоз от страна на некомпетентното началство".


"В Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" стриктно се спазват мерките по време на извънредното положение в страната, регламентирани в заповеди на министъра на здравеопазването, министъра на правосъдието и главния директор на ГДИН", твърдят от дирекцията, която отговаря за затворите и арестите в страната.


В отговор до "Дневник" Ивайло Йорданов описа подробно


какви мерки са взети, за да не се разпространи заразата зад затворническите стени


Всички новопостъпили лишени от свобода и задържани лица се наблюдават 14 дни за признаци на коронавирус.
Във всички места за лишаване от свобода са осигурени дезифектанти, маски и ръкавици, посочват от управата на затворите и арестите. Поръчани са предпазни облекла за служителите, които ще бъдат раздадени, когато пристигнат доставките.


Освен това спалните помещения се проветряват и дезинфекцират редовно по утвърден график, а на всички лишени от свобода и задържани лица са осигурени миещи препарати и дезинфектанти за осигуряване на добра обща хигиена, уверяват от ГДИН.


Измерва се телесната температура на всички служители на затворите и арестите преди да влязат на работното си място и се следи за наличие на признаци на грип или коронавирус.


"В затворите и арестите има медицински специалисти, които осигуряват медицинското обслужване на всички лишени от свобода и задържани лица, като са запознати с мерките за работа при екстремални ситуации. Те поддържат постоянен контакт с Регионалните здравни инспекции за получаване на нови указания за работа", съобщават от ГДИН.


При възникнали случаи на заболели лишени от свобода и задържани лица с коронавирус, ще бъдат предприети необходимите мерки. Мобилизирани са всички охранители и надзиратели, за да се осигури надеждна охрана, допълва Йорданов.


Ако имате въпроси, сигнали или информация за коронавируса и ситуацията на извънредно положение, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK