На живо

Коронавирусът в България: Излекуваните вече са трима (хронология)

Коронавирусът в България: Излекуваните вече са трима (хронология)

© Георги КожухаровОбщо 127 са положителните проби на коронавируса в края на 20 март, съобщи щабът за борба с коронавируса. Властите обявиха нови, по-строги ограничения в опит да ограничат разпространението на заразата. Народното събрание гласува окончателно днес Закона за мерките по време на извънредното положение, в който на парламентарната правна комисия снощи беше приет текст и армията да има полицейски функции, докато трае извънредното положение. "Дневник" следи на живо случващото се в парламента тук.


"Дневник" следи най-важното, свързано с коронавируса в България. За случващото се по света четете тук.
Двама души от Плевен са с по две отрицателни проби за коронавируса, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. Така излекуваните от заболяването в България стават трима след като по-рано днес беше съобщено за оздравяла пациентка на Военномедицинската академия.

И във влака - само с доказателство за неотложност

Влаковете в страната ще продължат да се движат без промяна в разписанието си с изключение на Банско, който е под карантина, съобщи БДЖ. Хората, на които се налага да пътуват с влак, ще трябва да докажат целта на своето пътуване, като контрола на достъпа на пътуващите ще се организира от служителите на реда.


БДЖ информира своите клиенти да купуват билети само ако могат да докажат, че това им се налага по работа, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. Националният железопътен превозвач подчертава, не носи отговорност за клиентите, които не могат да докажат необходимостта на пътуването си.

До седмица автомобилният клъстер ще започне производство на предпазни очила за медиците, съобщи икономическият министър Емил Караниколов пред БНТ. БАН е направил филтър за маски, който предпазва от вируса в продължение на 50 часа.

Следващата възможна мярка е забрана за движението

Предприехме новите мерки, защото им дойде времето, коментира главният санитарен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. Очевидно е, че има неголяма прослойка от хора, които все още не приемат проблема достатъчно сериозно, каза той.


Това, което искаме, е да намалим вредите, каза д-р Кунчев.


Запитан не е ли антивирусна мярка да се разхождаш сам в парка, той отговори утвърдително, но напомни, че се наблюдава скупчване на групи хора и при това най-възрастните, които са най-застрашени. Ако успеем в рамките на този месец осъзнато да ограничим контактите, ще си спестим много неприятности, подчерта медикът. Следващата последна възможна стъпка е вечерен час и тотална забрана на движението в градовете без причина, напомни той..

Митрополит Киприан: Останете вкъщи

Старозагорският митрополит Киприан призова вярващите да се придържат към указанията на кризисния щаб и да си останат вкъщи. "Проявете смирена мъдрост и останете вкъщи. Ние – пастирите Христови – ще се молим за вас и вашите семейства от дома на Отца ни – от Христовия дом", се казва в обръщение на митрополита към представителите на епархията.


По думите му "това не е отказ от участие в богослужение, а вътрешна жертва, положена за опазване на здравето на другите вярващи.


Пловдивският митрополит Николай вчера застъпи подобна позиция докато официалната позиция на Българската православна църква е за участие в богослужения със спазване на дистанция и периодична дезинфекция.


Какво още се казва в обръщението на старозагорския митрополит вижте тук.

От 21 март на територията на София се въвеждат допълнителни ограничения, свързани с мерките срещу разпространението на заразата с коронавируса, съобщи общината.


Градският транспорт до природен парк "Витоша" временно се спира, а парк "Врана" се затваря.


От днес всички граждани, които искат да бъдат доброволци и да подпомагат дейностите за овладяване на разпространението на вируса, могат да се записват на телефона на контактния център на Столична община – 0700 17 310. Те трябва да оставят трите си имена, ЕГН, телефон, адрес, информация за професията им и в коя сфера могат да бъдат полезни.

Вече има един излекувал се

Медиците отчитат първия случай в България на пациент, излекувал се от заразата. Това е жена, контактна с лекарката, която беше една от първите диагностицирани пациентки, съобщи на брифинг в Министерския съвет председателят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски. Тя ще бъде изписана утре от Военномедицинската академия.


Потвърдените случаи на COVID-19 в България към момента са 127, от които три смъртни.

Малко след 17.30 ч. днес посетителите на парка в квартал "Младост" 2 бяха помолени от полицаи да напуснат. В същото време патрулен автомобил обикаляше по близките улици, а от мегафон звучеше съобщение, че разходките са забранени и всички трябва да се приберат, съобщи читател на "Дневник".


По същото време в кв. "Лагера" живеещите спортуваха с удоволствие.

© Георги Кожухаров

По същото време в кв. "Лагера" живеещите спортуваха с удоволствие.

Затварят се паркове, градинки и детски площадки, КПП-та на входовете на градовете

От полунощ се забранява посещаването на паркове, градинки, детски и спортни площадки, обяви днес здравният министър Кирил Ананиев. На входовете на областните центрове ще се изградят Контролно-пропускателни пунктове. През тях ще могат да преминават само хора, които отиват на работа, при лекар или се прибират в дома си.


Мярката се въвежда, за да се ограничат безцелните пътувания, уточни министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Според него така ще се ограничи разпространението на заразата.


Като друга мярка се забранява на хората под 60-годишна възраст да посещават търговски обекти между 8.30 ч и 10.30 ч. Това време ще бъде запазено за възрастните хора, които да могат да пазаруват спокойно и без да има струпвания. Ананиев каза, че новите мерки се налагат заради влошаващата се обстановка. Той уточни, че ако ефект от новите ограничения няма, ще се въведат още по-рестриктивни мерки - включително излизане от домовете само с основателна причина. Ограниченията ще важат за периода на извънредното положение, което е със срок 13 април.


Повече по темата четете тук

Първи заразени с коронавирус в Добрич

Добрич става поредният български град, в който са открити заразени с новия коронавирус. Съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Става въпрос за четирима души, които са били контакт с други заразени.


За последното денонощие са направени 129 проби, като 20 са положителни. 16 от тях са на хора от София. Пациентът, който избяга през седмицата от "Пирогов" и беше върнат с полиция, се е оказал с положителна проба.

Здравето и безопасността на служителите са най-важните приоритети на "Язаки България" и са взети всички извънредни предпазни мерки, за да бъде ограничен риска служители да бъдат изложени на опасността от зараза с коронавирус, се казва в позиция на компанията. Тя е по повод протести на работещите в завода в Димитровград. В съобщението се отбелязва, че мерките в българския завод са като тези в другите производствени мощности в
Европа. Безопасните условия на труд били потвърдени от Регионалната здравна инспекция - Хасково и Инспекцията по труда.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова забрани достъпа до детски и спортни площадки, включително такива в дворовете на училища, детски ясли и градини. Забраната обхваща и спортни съоръжения – стадиони, игрища, фитнес уреди на открито и др. на територията на общината. Отделни разпоредби има за масите на открито и да не се допускат в помещения повече от двама възрастни.

Дрон ще мери температурата на хората в бургаските ромски махали, се разбра от думите на кмета на Бургас Димитър Николов. "Наехме дрон с термокамера, с който вече замерваме температурата в ромските махали, за да сме наясно с положението там", написа Николов във Фейсбук профила си.


От днес е разпоредено на полицейските патрули да се обикалят съответните си зони и да призовават всеки гражданин на Бургас и областта да се прибере вкъщи, ако няма някаква конкретна неотложна необходимост да посети болнично заведение, аптека или хранителен магазин, каза на брифинг директорът на областната дирекция на МВР Радослав Сотиров. "По отношение на ромското население регистрираме много завърнали се лица", каза той и увери, че няма да се позволят нарушения на реда. Затова и полицейското присъствие в ромските махали на Бургас е засилено.

В Бургас има 18 бедстващи грузинци, влезли в страната през зелената граница с автомобили, но в момента заради рестрикциите не могат да излязат. Те имат проблеми с обезпечаването на средства за преживяване, съобщи кметът Димитър Николов. По думите му на хората се оказва съдействие, но свободното им движение е забранено и те са изолирани. Очаква се да бъде организиран санитарен коридор за извозването им през Турция към Грузия.

И Гешев иска радикални мерки в София

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи призива на софийските лекари и поиска радикални мерки в София – достъпът до града да бъде ограничен, а на хората да бъде забранено да излизат от домовете си. "Абсолютно ги подкрепям. В последните дни ми се обаждат лекари от цялата страна, цялото съсловие е за радикални мерки. Те са от компетентността на Народното събрание и Министерския съвет", коментира Гешев и потвърди позицията си за по-строги ограничителни мерки, която изрази още във вторник по време на обсъждането в правната комисия в парламента. Той не пожела да коментира в детайли призива да се ограничи достъпът от и до столицата, но отново настоя за радикални мерки, "каквито иска лекарското съсловие". Повече - тук.

Община Ямбол обяви дарителска кампания за купуване на апарат за вентилация за пациенти с коронавирус. Към момента на територията на областта не е регистриран случай на COVID-19, но от общината посочват, че апаратът и Консумативите за его, възлизащи на обща стойност 26 685 лв., са за нуждите на МБАЛ "Свети Панталеймон". Кметът на Ямбол ще дари две свои заплати в кампанията. Общината обявяви банковата сметка за получаване на даренията:


BG13SOMB9130 8424 4203 44
Код за вид плащане: 44 51 00
С пояснение: Дарение - коронавирус
BIC: SOMBBGSF
"Общинска банка" АД – Клон Ямбол

Пловдивската болница "Пълмед" измества спешното си приемно отделение, след като човек от персонала там е дал положителна проба за коронавирус. До извършването на всички дезинфекционни мерки помещението на Спешното приемно отделение се измества в корпус В на болницата, като продължава да работи с 24-часов прием на пациенти, съобщиха от болницата. От там уточняват, че са установени и тествани контактните лица на заболелия и всички са под домашна карантин в добро състояние.

Лекарският съюз иска вечерен час и карантина за възрастните

Да се наложи пълна карантина за възрастните хора, да се ограничи движението между населените места в цялата страна и да се въведе вечерен час - за това настоя Българският лекарски съюз настоява в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и председателя на щаба за коронавируса Венцислав Мутафчийски. Съсловната организация смята, че наложените с извънредното положение ограничения са абсолютно наложителни, но посочва, че в цялата страна се наблюдава тенденция те да не се спазват. Затова от БЛС призовават за налагане на още по-строги мерки.

Във връзка с разпространението и опасността от COVID-19, Държавната агенция за закрила на детето създаде нова възможност за всички - деца и възрастни, които имат нужда да попитат или споделят своите емоции и тревоги, съобщи пресцентърът на агенцията. Онлайн услугата се поддържа от психолози, които имат за цел да помогнат на хората да се чувстват по-спокойни, докато спазват, наложените ограничения да се остане вкъщи и да се предпазват от коронавируса. Вижте повече тук.

Срещу четирима души от Разградско са образувани досъдебни производства, защото не са спазили наложената им карантина, съобщиха от пресцентъра на полицията в града. 43-годишен мъж от Исперих и трима души от село Гецово, които са се прибрали от Германия преди дни, не са на адреса, посочен от тях за пребиваване по време на 14-дневната карантина.

Центровете за социална рехабилитация и интеграция, дневните центрове и центровете за обществена подкрепа ще предоставят дистанционни услуги за деца и семейства по телефон, скайп, вайбър или електронна поща по време на извънредното положение, съобщи социалното министерство. Социалните работници, терапевтите, арт-терапевтите, психолозите и логопедите ще изготвят опростен план със задачи, който да бъде предоставен на семействата, които ползват услугите. Психолозите и логопедите от центровете ще провеждат и онлайн сесии по скайп и вайбър. Обратната връзка за процеса на обучението следва да се дава от родителите на децата и чрез нея ще се следи и за здравословното състояние и нуждите на семействата.

Софийската филхармония продължава да излъчва записи в дните, за които имаше насрочени концерти. На страницата на филхармонията във "Фейсбук" ще бъдат показвани избрани изпълнения от предишни сезони. Ето програмата до края на март:
22 март, 11ч.: Концерт от цикъла "Фортисимо"
"Приказка за валса"
диригент: Найден Тодоров, с участието на актьорите Богдана Трифонова и Иван Бърнев


26 март, 19ч.
П. И. Чайковски - Концерт за цигулка
солист: Светлин Русев
диригент: Саша Макиля
Ф. Менделсон - Симфония N 4"Италианска"
диригент: Найден Тодоров


27 март, 19ч.
С. Рахманинов - Концерт за пиано N2
солист Дино Имери
С. Рахманинов -Симфония N2
диригент Найден Тодоров

Армията тренира изграждане на полева болница

Тренировка за разгръщане военно-полева болница ще се проведе днес и утре до зала "Арена Армеец" в София. Днес трябва всичко нужно да бъде доставено, а утре тя да бъде оборудвана. Според министърът на отбраната Красимир Каракаматон в болницата ще има до 500 легла. Той допълни, че в резерва армията има военно полеви болници с до 15 000 легла.

Полицията започва проверки за целта на пътуванията в градовете

Подготвя се нова заповед, която ще даде на полицаите права в големите градове да проверяват автомобилите и да питат хората къде отиват - на работа, до магазина. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети цеха на "Интендантско обслужване" в Калофер. Освен това ще започнат да обикалят патрули по паркове и градинки да прибират хората. Обмисля се и вариант магазините от 5 до 8 сутрин да работят само за възрастни, каза още Борисов.

Дебатите по второ гласуване на закона за извънредното положение заради коронавируса започнаха със скандал между БСП и ГЕРБ, който продължи близо час. Спорът бе за заглавието на законопроекта, в което думата мерки се заменя с действия. Подрбности тук.

Ананиев забрани износ на лекарства на хининова основа

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се забранява износа на лекарства на хининова основа до второ нареждане, съобщиха от министерството. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България.


От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Той уточни, че може да има и внос от Китай на медикамента "Хлороквин", който оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

Държавата разполага с 10 хил. теста за коронавирус

До момента държавата е използвала малко над 5 хил. теста за коронавирус. Към момента в начличност има още около 10 хил. Това се разбра от думите на началника на щаба за борба със заразата Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че от тези 15 хил. теста само 500 са платени с държавни пари. Останлаите са купени от граждани и бизнесмени. Подробности - тук.

Лидерът на "Воля" и собственик на верига аптеки Веселин Марешки (в синьо) и депутатката от парламентарната му група Кръстина Таскова в Народното събрание днес, екипирани със специални предпазни костюми, очила и ръкавици. Днес парламентът ще гласува окончателно извънредния закон за коронавируса, подробности - тук.


Коронавирусът в България: Излекуваните вече са трима (хронология)

© Веселин Боришев

Напрежението в столичната белодробна болница "Света София" продължава, след като преди дни лекари, медицински сестри и медицински работници там заявиха, че обмислят колективна оставка, тъй като приемали пациенти, изследвани за COVID-19, без достатъчна защита.


През последните дни от двама души от лекарския персонал са подали заявление за напускане. В момента са останали само двама лекари, както и две сестри, информира Би Ти Ви. Набавени са предпазни средства – облекла, маски и ръкавици. Има единствено недостиг на респираторни маски, което притеснява най-много персоналът.

Кметът на София Йоранка Фандъкова прзова гражданите да не излизат от домовете си и да са дисциплинирани, за да не се наложи въвеждане на пълна карантина. "Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване. От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират", написа Фандъкова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".


От днес контрольорите в градския транспорт на София вместо да глобяват, ще продават билети на пътниците, които не са си купили предварително. Цената на билета ще е стандартна - 1.60 лв., а не колкото е на наказателния - 30 лв., съобщи Центърът за градска мобилност. Повече - тук.

Мнозинството в парламента отхвърли искането на Корнелия Нинова и БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарната зала днес заради ситуацията в страната при кризата с коронавируса. Повече - тук.

Стотици жители на община Белица са работили в Банско в сферата на туризма. Затова всички, които са били в курорта във времето до 13 март, са поставени под карантина и няма да излизат от домовете си 14 дни. Под пълна карантина е поставена и цялата ромска махала в града. За всички граждани е въведен вечерен час - след 20 ч. е забранено на хората да излизат по улиците.


Пред БНТ кметът Радослав Ревански казва, че има и нарушители. Изчаква да бъде приет законът за извънредното положение и предупреди, че ще налага санкции и ще бъде безкомпромисен.

Днес депутатите гласуват окончателно Закона за мерките по време на извънредното положение. На правната парламентарна комисия снощи беше приет извънреден текст по предложение на Димитър Лазаров от ГЕРБ, с който се ава възможност на военните по време на извънредното положение заради коронавируса, което засега е до 13 април, да могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки в градовете и по граниницата, да спират превозни средства и лица до идването на полицейски органи, да изполват физическа сила и помощни средства, когато е необходимо. Подробности можете да прочетете тук.

Днес в страната ще бъдат раздадени 230 хил. маски за еднократна употреба. Те са предназначени преди всичко за стоматологичните кабинети и за личните лекари. Около 1000 комплекта със защитни облекла също ще бъдат разпределени днес, като те ще са за лекарите на първа линия. Това обяви пред "Нова телевизия" ръководителят на логистичния център, който трябва да осигури всичко нужно на държавните структури в борбата с коронавируса, главен комисар Николай Николов.

Лекари искат забрана за софиянци да напускат домовете си

Управителният съвет на Столична лекарска колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) иска по-ограничителни мерки за разпространението на COVID-19, "за да се опазят хората от самите тях".


В позиция позиция до презиента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, председателя на парламента Цвета Караянчева и министъра на правосъдието Даниел Кирилов лекарският съюз астоява да бъде въведена забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Вижте подробности тук.

Заразените са 112

Заразени с коронавирус в България са 112 души. Случаите от последното денонощие са 18. Един от носителите на инфекцията, който е настанен в "Пирогов", е в тежко състояние и е интубиран. Това обяви началникът на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.


Разширява се броят и на болниците, които ще обслужват болни от коронавирус, каза още той. Подробности - тук.Ако имате въпроси, сигнали или информация за коронавируса и ситуацията на извънредно положение, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (191)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Домусчиев говори за Chloroquine phosphate!
  Спомням си го много добре! От Нигерия си го купувахме за жълти стотинки против малария!
  Главната му активна съставка беше хинин!

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1806 Разстроено

  С увеличаването на заразените се страхувам че ще се увеличи и броя на загиналите...

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamen_b":

  Като цяло взетите мерки са като никога адекватни и нарастването на заразените засега е доста плавно (не експоненциално), тоест ако карантината се спазва съм сигурен че до две седмици болестта ще е ограничена. Което пък гарантира на тежките случаи максимално добри условия за лечение. Но да видим.

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Домусчиев говори за Chloroquine phosphate!Спомням си го много добре! От Нигерия си го купувахме за жълти стотинки против малария!Главната му активна съставка беше хинин!
  —цитат от коментар 1 на Tzar Vova Josei-ki


  Е, сега като му направиха реклама американците, вече далеч няма да струва жълти стотинки.

  мурзилка
 5. 5 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 482 Разстроено

  Изключително малко тестове правят у нас, което е голям проблем за овладяване на епидемията, необходими са в пъти повече тестове! Южна Корея е добър пример:
  https://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2020/03/13/4040125_kak_jujna_koreia_presicha_epidemiiata/

  Stef
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Домусчиев говори за Chloroquine phosphate!Спомням си го много добре! От Нигерия си го купувахме за жълти стотинки против малария!Главната му активна съставка беше хинин!
  —цитат от коментар 1 на Tzar Vova Josei-ki


  Абсолютно си прав ! Лекарството е отдавна познато за лечение на протозойни инфекции.Има доста висока токсичност и странични явления , но нищо не пречи отново да се опита при евентуално нарастване броя на заразените със симптоматика и без други тежки хронични заболлявания..Препечатвам изказване на вирусолога акад.Ангел Гълъбов ,:
  " Китайците пък пробват Хлорокин, както и комбинация от медикаменти срещу СПИН, които обаче са доста токсични. Има ефект при носителите на ХИВ вируса. Те не допускат развитието на болестта. В Китай измислиха и терапията със серум от вече преболедували. Всеки заразен с коронавирус се подлага на механична вентилация и противовъзпалително средство”, заяви акад. Гълъбов.

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  Не се вижда създадена система нещата са на ръчно управление, но след 200-300 това няма да може да се управлява.

 8. 8 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Е, подкрепяме мерките на управляващите.Не е ли редно тези управляващи да ни подкрепят и да осигурят маски и дезинфектанти. Какво стана с деблокирания спирт? Или пак трябва да чакаме до другата седмица? И коя точно е "другата" седмица?

 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":

  Съжалявам, Маршалов, но и по онова време си беше продукт на "Пфайзер" - Ню Йорк, а не на Воронежский фармацефтический комбинат!

  А си го имаше и в България, разбира се под друго име!

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#8] от "bace_kole":

  "Какво стана с деблокирания спирт?"
  ============
  Изпихме го....

  Еретик
 11. 11 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":


  Има доста висока токсичност и странични явления ,
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  Спомням си че предизвикваше промяна на цветната чувствителност на очите (всичко ти се виждаше червеникаво) и леко пожълтяване на кожата.

 12. 12 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 528 Неутрално

  ВЛАСТТА ЦЕНЗУРИРА ИСТИНИТЕ под претекста "паника"за отвратителната цензура, която искате да наложите поради тоталната неготовност на държавата за епидемията!
  Не копирайте простотията на Пекин, който репресира лекарят Ли Уънлян, посмял да обяви случващото се в Китай, за да го превърнат после хората там в национален герой.
  СЗО (Световна здравна организация) призовава непрекъснато "Тествайте, тествайте, тествайте! Много, много, много! Бързо, бързо, бързо!...”
  Всички знаем, че вие тествате драстично недостатъчно, защото вие, властта не се погрижи навреме за покупка на тестове, не се погрижи да стегне болници и изолационни пуктове, не се погрижи да осигури навреме защитни облекла, защитни маски, респираторни уредби и куп др. неща.
  .
  Никакви обяснения на генерала, сложен начело на Щаба не могат да скрият това обстоятелство. Никакви ваши и негови приказки за ненадежност на бързите тестове не могат да срият нежеланието на държавата да ги осигури. Два теста – основен и контролен при 87% надежност (цитираната от него) и при два положителни резултата дават надежност от 97%.
  генерал Мутафчийски плю на Хипократовата клетва и професионализма си на лекар, за да ни обяснява преди две и нещо седмици, на 29 февруари пред камерите на bTV, че „Коронавирусът е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавируса“.
  И как веднага след това, няколко дни по-късно запя съвсем обратната песен „към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история“. Запя я веднага, щом се разбра за 813 млн. евро помощ, която ще ни даде ЕС) =========
  .
  Знае се защо иде това държавно правителствено-щабно нежелание за бързи тестове!
  За да си направят с тях бизнеса си „нашите хора” (частни болници, аптеки и здравни центрове започнат от днес да да ги предлагат - естествено срещу заплащане).
  Това е отвратителен, най-долнопробен мутренски манталитет!
  Дори в толкова капиталистическите САЩ милиардерът-президент обяви, че тестовете ще са безплатни!
  .
  СПЛАШВАНЕТО Е КЛАДЕНЕЦА НА СЛУХОВЕТЕ
  .
  Не пипайте журналистите, които са вашият коректив на фона на глупостите и аферите, които искате да развъртите!
  Не посягайте на медиците! Всеки от тях е жизнено, крайно необходим в тези дни, трябва да върши работата си спокойно и уверено, а не под тормоза на властите
  Цялата гнусна цел на тази патардия, одобрена на първо четене с пълно, забележете пълно единодушие от всички партии и в пълно, ама наистина пълно мълчание от всички медии и мисирки, титулувани като журналисти, на мен ми прилича на това:
  .
  Затова е сплашването на медиците, затова и готвената цензура върху всички честни гласове в България, затова е отмяната на декларациите, колкото и формални да са те, за имането и финансовите интереси на депупатите, държавниците ни и висшите сановници.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 13. 13 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 276 Любопитно

  Не съм гледал Домусчиев. Да не пие аналгин-хинин?

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":
  Цял свят признава, че България се справя най-добре. Трябва да си спазваме мерките.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  До коментар [#5] от "stef":

  И въпреки малкото тестове по улиците няма задушаващи се нали

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Разстроено

  До коментар [#9] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Ми не.
  Продукт на BAYER е, търговското му наименование е Резохин. Струваше 2.64 лв, но германците спряха вноса.
  Сега го гледам с цена 46 лева и пак го няма. :)
  Съжалявам Вова, но светът не започва в прериите. :)

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Хинин... това ще е. Както и никотин май действа добре. Като цяло подлудиха населението, но ще трябва да опазим хората над 60-65 години. 99% от починалите в Италия са страдали от сърце и/или високо кръвно и/или диабет. Това са официални данни.

 18. 18 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#8] от "bace_kole":

  Нещо не ви чувам.
  В джипката съм и с вдигнати стъкла.
  Моля повторете.
  Ако е за вируса или питате за затворен ресторант, обадете се в кризисния щаб.

 19. 19 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#13] от "Пакоджет":

  Домусчиев какво направи-изтича до най-близката гъзарска болница, болницата затвори за бедни, а дупето си го лекуват и обгрижват.
  Е сега е ясно какво да се прави- да го духат бедните.

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  Сериозно. Не съм чул или прочел някъде да се е потърсил отговор , защо като в град като УХАН се е пръкнал изневиделица този вирус ?! Огромен град , милиони жители......И ако се намери отговор логичен и издържан , ще се намери и лекарството срещу този мутирал вирус , вече познат на медицината като вирус поначало.....Дотогава е правилно да помислим за нещо друго например , къде изчезна хинина и аналгин -хинина , и защо.....после за това , как в миналото са се преодолявали подобни грипозни състояния.....защо , родители и лекари винаги са препоръчвали да се мисли активно за имунната система на всеки независимо от възрастта му.....защо да не се помъчим да се спасим , преди да са ни спасили....Как се лекуваха преди години треските от вирусен характер помни ли някой.....просто е !

 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Изключително малко тестове правят у нас, което е голям проблем за овладяване на епидемията, необходими са в пъти повече тестове! Южна Корея е добър пример:https://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2020/03/13/4040125_kak_jujna_koreia_presicha_epidemiiata/
  —цитат от коментар 5 на stef


  Същото е в Австрия, Германия, Швейцария....навсякъде в Европа се правят тестове САМО на лица, били в контакт със заразен и на такива със тежка симптоматика. Така че забравете политизирането ПОНЕ в подобни ситуации!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Не мога да разбера защо всеки ден новините трябва да приличат на печална статистика с колко повече са се заразили у нас в сравнение с предишния ден/дни ! Хората се потискат и се създава усещането на някакъв вид обреченост и неминуемост на заразата !Пределно ни е ясно, че заразените няма да останат нито 50, ното 100, нито 200 души, въпросът е да спрем колкото се може по - далеч от нивата, на които наблюдаваме бума в страни като Италия или Испания например ! Факт е, че засега ние сме много далеч от тях, факт е, че като цяло сме много дисциплинирани ! Нека гледаме с малко по - светъл поглед на ситуацията, ще ограничим ковида и ще съумеем да продължим напред с минимални щети !

 23. 23 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":
  Кфо си пил бре,????? Бахси трола, най-добре сме се справяли,шиеши сме милиони маски (в Габрово),а за докторите по една! А спори се малко и се засрами!

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  С увеличаването на заразените се страхувам че ще се увеличи и броя на загиналите...
  —цитат от коментар 2 на plamen_b


  Социалистически Виетнам не допусна нито един заразен да умре = явно може и броят на починалите да е минимален при адекватни мерки.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  Да не прекаляваме с хвалбите. Не искам да съм максималист, но има много още върху каквото може да се поработи. Например защитните облекла и материали - не само че са недостатъчни но и си личи че хората не са обучени как да си служат с тях. Липсва достатъчно мотивация в медицинския персонал, а явно и апаратура. А за болестта се знаеше от месеци и имаха време да се подготвят.

 26. 26 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#20] от "Николай Бучков":

  Пусни си видеото от пазара от където се смята че е тръгнала заразата и доста неща ще ти се изяснят 😉

 27. 27 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":Цял свят признава, че България се справя най-добре. Трябва да си спазваме мерките.
  —цитат от коментар 14 на Да вярваме на истината


  При 107 случая да имаш 3-ма починали и един в много тежко състояние хич не говори за това, че се справяш "най-добре". Гледам в таблицата - в Ирландия също имат 3-а починали ама са установените им случаи са 557. По-добре сме май само от Украйна с 3-а починали от 26 вирусоносители или Алжир - с 9 от 90.

 28. 28 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Малко повече информация трябва да дават - колко от тях са българи, колко - чужденци, кой е източникът

 29. 29 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "СЗО (Световна здравна организация) призовава непрекъснато "Тествайте, тествайте, тествайте! Много, много, много! Бързо, бързо, бързо!...”
  Всички знаем, че вие тествате драстично недостатъчно, защото вие, властта не се погрижи навреме за покупка на тестове, не се погрижи да стегне болници и изолационни пуктове, не се погрижи да осигури навреме защитни облекла, защитни маски, респираторни уредби и куп др. неща."

  Представи си, че тестват всички желаещи и се окаже, че 50% от населението вече е заразено. Ще настъпи масова паника, психози, самоубийства, религиозни истерии. Икономиката и социалните общества просто ще се сринат. Това ли искате?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#27] от "Jazzdevil":

  3 починали и нито един излекуван!
  Милко е рано за заключения.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  Хинин... това ще е. Както и никотин май действа добре. Като цяло подлудиха населението, но ще трябва да опазим хората над 60-65 години. 99% от починалите в Италия са страдали от сърце и/или високо кръвно и/или диабет. Това са официални данни.
  —цитат от коментар 17 на Tod


  Абсолютно вярно, ето повече подробности за загиналите в Италия, цитирам:

  "Средната възраст на жертвите в Италия е 79,5 години, като 70% от тях са мъже, посочват от Италианския здравен институт (ISS). Едва 17 от починалите вследствие на зараза с коронавирус са под 50 години. Петима от тях са мъже на възраст между 31 и 39 години с тежки предишни заболявания. Според учените от ISS, при жертвите в страната се открояват над 10 предишни заболявания. Най-често срещани са високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания.

  Осем дни изминават от първите симптоми до смъртта

  Близо половината от починалите са имали поне по три предишни заболявания. Едва при три от жертвите лекарите не са установили никакви предишни заболявания. Това отговаря на 0,8% от общия брой на жертвите."

  https://www.dw.com/bg/италия-коронавирус-уби-близо-500-души-само-за-един-ден/a-52834143

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Е, подкрепяме мерките на управляващите.Не е ли редно тези управляващи да ни подкрепят и да осигурят маски и дезинфектанти. Какво стана с деблокирания спирт? Или пак трябва да чакаме до другата седмица? И коя точно е "другата" седмица?
  —цитат от коментар 8 на bace_kole


  Оказва се, че деблокираният спирт просто никой не го търси. Информацията я има в сайта.

 33. 33 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 295 Неутрално

  "Представи си, че тестват всички желаещи и се окаже, че 50% от населението вече е заразено. Ще настъпи масова паника, психози, самоубийства, религиозни истерии. Икономиката и социалните общества просто ще се сринат. Това ли искате?!
  —цитат от коментар 29 на Реми


  Представи си, че 50% от населението е заразено и не знае.

 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Е, и?

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  До коментар [#20] от "Николай Бучков":

  А как да постигаш непрестанен ръст с аналгин хинин? А пазарна оценка? А как да прибереш парите на теглили кредити да купуват акции без криза/вирус?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Вече не е важен броя на заразените, а броя на заловените заразени.

  Bukalemun
 38. 38 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#32] от "gwe49620445":

  Преди време един народен водач обясняваше как по време на партизанските години бил в полунелегалност. Нелегалност - щото се крил, а полу- щото никой не го търсел.
  Явно и със спирта е така- полудеблокиран.
  Сега отивам да потърся за да стане деблокиран

 39. 39 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Ето го истинския източник не само на този вирус, но и на 90% от всичките епидемии и пандемии в историята на човечеството:

  https://www.facebook.com/groups/218960658275049/permalink/1440043792833390/

  Не е за хора със слаби сърца, аз лично не догледах края. Побързайте докато не е премахнато..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 40. 40 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#16] от "Graf":

  "Пфайзеркуин", Графе!
  Но го имаше и от други производители, под друго име. Общото беше последната част от наименованието!

  Съжалявам, че руснаците също са опитвали да го произвеждат, но накрая, излизал, Зарин!

 41. 41 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "bace_kole":


  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  - Стои неизкупен деблокирания спирт. Така се създава изкуствен дефицит. А в родната фармация има картелиране.

 42. 42 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#39] от "venci4": Не разбра ли че твоя източник отдавна е изтрит! Не го поствай под всяка статия за вируса!

 43. 43 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "zxp53317185":

  Айде стига глупости с този пазар. Даже да подминем факта, че първото видео за този пазар, което скоростно се разпространи в нета беше...от пазар на Индонезийски остров.
  https://factcheck.afp.com/no-video-shows-market-selling-wild-animals-indonesias-sulawesi-island
  Иначе и в Ухан и на много други места има животински пазари, но това няма общо с вируса.
  Беше вече обяснено защо и как вирус, който не може да се пренесе от животно на човек е бил модифициран в лаборатория, за да успее (тоест е създадено биологично оръжие).
  https://greatgameindia.com/covid19-files-scientific-investigation-on-mysterious-origin-of-coronavirus/

 44. 44 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "zxp53317185":

  Айде стига глупости с този пазар. Даже да подминем факта, че първото видео за този пазар, което скоростно се разпространи в нета беше...от пазар на Индонезийски остров.
  https://factcheck.afp.com/no-video-shows-market-selling-wild-animals-indonesias-sulawesi-island
  Иначе и в Ухан и на много други места има животински пазари, но това няма общо с вируса.
  Беше вече обяснено защо и как вирус, който не може да се пренесе от животно на човек е бил модифициран в лаборатория, за да успее (тоест е създадено биологично оръжие).
  https://greatgameindia.com/covid19-files-scientific-investigation-on-mysterious-origin-of-coronavirus/

 45. 45 Профил на Неделчо
  Неделчо
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Защо не си правехте ваксини от малария?Милиционерска работа.

 46. 46 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  До коментар [#37] от "eti mehter":

  Ети, с ръка на сърцето, кажи какво ви прикани да правите, Ердоган!
  Ти спазваш ли препоръките му, и по колко време го правиш?

  (Иначе аз ще кажа, а може да е по-пиперливо!)

 47. 47 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#45] от "Неделчо":

  Надявам се че не го пишеш насериозно!

  Да не бъркаш жълтата треска с малария?

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Заразените станаха повече от 100 и скоро ще са повече от хиляда. Тогава съпротивата срещу вируса не само че ще е невъзможна, тя ще е безмислена. Вероятно управниците вече са приели западната концепция: Всички да минат под ножа и който оцелее ще е с имунитет. И пенсионерите-хрантутници ще се разчистят.

 49. 49 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Всеки сульо и пульо, известни с това, че пече чушки на терасата, взе да разбира от мерки по време по време на пандемия и извънредно положение...
  В момента няма демокрация, приемат се мерки от НОЩ, мерки които съвестните граждани изпълняват, а сульовците и пульовците ръсят "мозък"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 50. 50 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 588 Неутрално

  [quote#33:"lino_santino"][/quote]
  А, има ли тест да разберем колко сме го изкарали? Бас хващам, че сме доста.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Относно смъртността. В САЩ данните са по-различни от италианските. Демек почиват и по-млади. Да не си мислите, че само най-възрастните са засегнат. Може да е друг мутирал щам, или кой знае какво.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8129633/Being-young-WONT-spare-coronavirus-CDC-study-warns.html

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Домусчиев говори за Chloroquine phosphate!Спомням си го много добре! От Нигерия си го купувахме за жълти стотинки против малария!Главната му активна съставка беше хинин!
  —цитат от коментар 1 на Tzar Vova Josei-ki


  Хлорокин фосфат Е активна съставка. Лекарствата е с друго име.

 55. 55 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#51] от "Моа Преател Тайпи":

  Цъ..
  1.25
  Не променя много картината, но това е прогресията и в Китай и в Италия.
  И е за установени заболели, а не за скритите случаи. :)

  Ecrasez l’infâme
 56. 56 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":

  ФОСФАТА е ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА ! ! !
  АХАХАХАХАХА ,
  този си мислел , че купува ЛЕКАРСТВО !

  Every little helps
 57. 57 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#5] от "stef":

  Я ми кажи държава освен Тайван която да го е направила по света
  Свързано е не само с финансови възможности, но и капацитет на производство ей такива работи

 58. 58 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#27] от "Jazzdevil":

  Нашите са много повече, но не са диагностицирани. И се съмнявам в ползата от това да се правят хиляди тестове - ефектът ще е единствено в нарастване на паниката. Ограничителните мерки са достатъчни.

 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#56] от "Шопов":

  Спрете се бе. Имате първоначална информация, на един клик разстояние сте, но е по-важно първо да се изокате, да не останете капо...
  Вовата е прав, само дето не знае кой е открил веществото за медицински цели. :)
  АмериканЗите, ама из джобовете на германските войници в Африка по времето на втората световна...

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#44] от "trafopost":

  Така, де. Аре стига с тая руска хибридка вече!
  Скоро беше публикувано изследване в Нейчър по този въпрос...

  By comparing the available genome sequence data for known coronavirus strains, we can firmly determine that SARS-CoV-2 originated through natural processes," said Kristian Andersen, PhD, an associate professor of immunology and microbiology at Scripps Research and corresponding author on the paper.

  https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  До коментар [#43] от "trafopost":

  За първата част от коментара си прав, този пазар е индонезийски и по точно в остров Сулавеси, а НЕ китайки и със сигурност не от Ухан! Обаче за втората част попадаш в една от многото конспиративни теории свързани с вируса SARS-CoV-2! Китай прати цялата информация за него на останалите държави, самите те също го изследваха детайлно и досега НИТО една държава, нито ЕС, нито САЩ, нито Русия са заявили, че този вирус е създаден в лаборатория!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  До коментар [#43] от "trafopost":

  За първата част от коментара си прав, този пазар е индонезийски и по точно в остров Сулавеси, а НЕ китайки и със сигурност не от Ухан! Обаче за втората част попадаш в една от многото конспиративни теории свързани с вируса SARS-CoV-2! Китай прати цялата информация за него на останалите държави, самите те също го изследваха детайлно и досега НИТО една държава, нито ЕС, нито САЩ, нито Русия са заявили, че този вирус е създаден в лаборатория!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "За 54 дни трябва половината от населението да се „запознае” с вируса и да изработи имунитет. Така се създава стаден имунитет, без какъвто не минава нито една епидемия или пандемия. Това коментира пред Нова телевизия математикът и анализатор проф. Михаил Константинов." /по 24 часа/

 64. 64 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Тук засега 577. Починали няма.

 65. 65 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 486 Неутрално

  2000 теста в ден и искат да достигнат 3000. 14 са излекувани и изписани.

 66. 66 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#63] от "plebs":

  Кажете на "математика" да лапа порциите дето му ги снасяте и да мълчи. Не е първият социопат в света, който гледа на хората като числа.
  Айде щото обичаш копи - пейст, дарявам те с едно четиво за размисъл: https://medium.com/ @tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

  А Константинов да ходи при Домуса, да го гушне веднъж, дваж, да го цуне у устата, белким по-бързо придобие имунитет. Па и е във възрастова категория, в която може и букета да гушне, докато добива имунитет по неговата рецепта.

  Ecrasez l’infâme
 67. 67 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Коронавирусът в България: Заразени са вече 112 души
  —цитат от коментар 0 на От статията

  Това не е точно и подвежда много хора.
  Редно е да се каже от толкова тествани - толкова са показали положителен рзултат.
  А колко теста са направени? :)

 68. 68 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 291 Неутрално

  На час по лъжичка. За съжаление.

  По-добре ще е някой да излезе и да каже ще фалира ли държавата.

 69. 69 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Медиите жестоко подсилват проблема, гнусно е. Яхнали са тъжната вълна и сеят зараза.
  Спирам да чета, наистина, то е като някакъв апокалипсис.

 70. 70 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#43] от "trafopost":

  Да бе, нямало как от животно на човек, само дето за природата ти също си животно, а не нещо свръх различно. Може би се носи слух, че ние сме свръх умни за разлика от някакви си вируси, молекули, бацили, ама като застанеш на микроскоп ще видиш, че дори тези на пръв поглед елементарни билогични организми показват как искат да се множат и да "не мрат". Слънцето не свети само заради нас.

 71. 71 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#20] от "Николай Бучков":

  животинският пазар в Ухан най-вероятно, защото първите 27 случая вграда всичките са били на посетили пазара. Коронавирусите са раздел вируси, които основно виреят по животните.

 72. 72 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 770 Весело

  До коментар [#13] от "Пакоджет":Домусчиев какво направи-изтича до най-близката гъзарска болница, болницата затвори за бедни, а дупето си го лекуват и обгрижват.Е сега е ясно какво да се прави- да го духат бедните.
  —цитат от коментар 19 на bace_kole


  Е, ако беше отишъл в Правителствена болница или във ВИП отделенията на Военна болница и Пирогов по-щастлив и спокоен шяхте да бъдете? Нямаше и да чуете, както и сега не чувате за десетки други, ама на. Пенчев и Домуса са ви в устата? :)

 73. 73 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":

  а и статистиката на "щаба"определено е далеч от истината заради нарочния отказ да използват по-достъпните тестове, които човек може да си направи в домашни условия (като тест за бременност да кажем)

  та това 112 според мен е силно занижено

 74. 74 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#59] от "Graf":
  Графе, ти си сериозен човек.
  Ума ми не го побира как уж елитната френска система е допуснала някъв шарлатанин да се кичи с "професор".
  Пробвал 24 с илача, до седмица някои се подобрили, двама дори на другите дни и айде юруш на маслините.
  И бабите по селата знаят, че грипа минава като се загрееш и изпотиш. Особено ако си възрастен, щото децата лесно вдигат температура ама при възрастните имунните системи са "закърнели" (да го кажем така) и понякога дори и не реагират, а тя гадинката си работи и като нищо може да ти докара пневмония която да те хвърли в гроба.
  Ка ще се загрееш? Ами има много начини - разтривки, малко винце с черен пипер, аспирина също помага. Гореща вода със сол на краката. Завит на топло и чакаш да се изпотиш и смениш няколко ката дрехи за една нощ кото се изпотиш.
  Това се прави преди пневмонията, после вече е опасно - тогава бягаш на доктор.
  Да, и от хлорхинина и от още куп антитропически илачи предизвикват загряване и изпотяване и съответно унищожаване на вируса.
  Тоя пробвал 24 човека - и айде в телевизора, мисирките булбулят и матряла хуква да търси хлорхинин под дърво и камък.
  Ако това нещо може да се случи във Франция на тия времена, смятай за какво еди реч. 75. 75 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#72] от "ali_ibn_isa":

  Не, просто казвам, че не е спазен установения ред - личен лекар,РЗИ и чакаш УАЗ-а да те прибере.
  Ако някои простосмъртен постъпи като него ще го съдят, защото блокира ресурса на болницата.
  За кучета и котки може, за прасета не може!

 76. 76 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Да вкарат вендинг машини за маски.. покупки с карти, до 2 маски на всеки 24 часа..
  В Китай го направиха!

 77. 77 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#72] от "ali_ibn_isa":Не, просто казвам, че не е спазен установения ред - личен лекар,РЗИ и чакаш УАЗ-а да те прибере. Ако някои простосмъртен постъпи като него ще го съдят, защото блокира ресурса на болницата.За кучета и котки може, за прасета не може!
  —цитат от коментар 75 на bace_kole


  Уви,така е.

 78. 78 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#72] от "ali_ibn_isa":

  В България няма ли ясен протокол, по който да се случва "отиването" до болница при симптоми на корона? Обаждаш се по тел на лекуващ лекар, вариант 1 - идва линейка и лекари с необходимите предпазни мерки = транспортират те до подходяща лечебница; вариант 2- предупреждаваш, че отиваш и болницата взима необходимите мерки. Трябва да си мега кухата лейката, да се набиеш изневиделица и по собствено усмотрение в първата клиника, която ти е под носа и да изложиш на риск десетки... да затвориш цяла болница.

 79. 79 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#20] от "Николай Бучков":животинският пазар в Ухан най-вероятно, защото първите 27 случая вграда всичките са били на посетили пазара. Коронавирусите са раздел вируси, които основно виреят по животните.
  —цитат от коментар 71 на Yomega


  От мравояд !!!!! е вирусът.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 80. 80 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Крайно време е да се затрворят градовете и да се ограничи пътуването на каквито и да е хора между населените места, с изключение на отиващите на работа (с показване на документ) и разнасящите стоки шофьори.

  Глобите да са солидни!

  Масово не се спазват забраните и препоръките. Хората не го вземат насериозно!

  В малка софтуерна фирма, на служителите им е казано, че не могат да работят от вкъщи, тъй като трябвало да се пренастройват сървърите. (Шефът на фирмата е с починали родители и живее сам, но другите служители си имат възрастни хора, за които се грижат). Отпуски няма, маски и ръкавици - който си донесе от вкъщи. Никаква промяна в график или различна организация на работното място.

  Друг случай - човек, който уж разбира от медицина (вет.лекар), тръгнал днес да си купува кученце от другия край на България...
  Трети случай - майка, чиято дъщеря се върнала от чужбина, хукнала в дръго населено място да я видела, не че не се чуват по телефона постоянно...
  Това са случаи само около един от моите приятели. Започвам да се плаша, колко несериозно хората приемат ситуацията!!!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До 14:"Да вярваме на истината"]До коментар [#3] от "zxp53317185":Цял свят признава, че България се справя най-добре. Трябва да си спазваме мерките...."

  Кой цял свят?

 82. 82 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 883 Неутрално

  кой е открил веществото за медицински цели. :)АмериканЗите, ама из джобовете на германските войници в Африка по времето на втората световна...
  —цитат от коментар 59 на Graf


  Конкретното съединение може и наистина да е открито по този начин. Но действието на хинина протшимв малария е известно много отпреди това. Кора от хининово дърво е използвана от англичаните срещу малария още през 19-ти век (поне аз съм чел за тогава), а вероятно и преди това. Доколкото знам чак през 1940-те са го синтезирали.

 83. 83 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Заразените станаха повече от 100 и скоро ще са повече от хиляда. Тогава съпротивата срещу вируса не само че ще е невъзможна, тя ще е безмислена. Вероятно управниците вече са приели западната концепция: Всички да минат под ножа и който оцелее ще е с имунитет. И пенсионерите-хрантутници ще се разчистят.
  —цитат от коментар 48 на Judjuk


  Надявам се да имаш възрастни родители и да трепериш какъв ще е изхода от лечението!
  Катил си бил, такъв ще си останеш!

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  Да не се окаже, че всички зарази и инфекции тръгват от Китай? И чумата от 14в., и "испанският грип" от 1918г., и коронавирусът от екзотичния пазар в Ухан,....
  https://www.novinite.bg/articles/185188/Palen-potres-Vijte-ujasyavashtiya-pazar-v-Uhan-otkadeto-tragna-koronavirusat-VIDEO

 85. 85 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#79] от "dedoliben":

  Геномът е 99% идентичен с коронав открит при люспеници (панглонин, мравояда който споменаваш), но само в определен участък. Целите им геноми имат около 90% сходство. Все още не знаем със сигурност кой е бил "междинката". https://www.nature.com/articles/d41586-020-00548-w

 86. 86 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#32] от "gwe49620445":Преди време един народен водач обясняваше как по време на партизанските години бил в полунелегалност. Нелегалност - щото се крил, а полу- щото никой не го търсел.Явно и със спирта е така- полудеблокиран.Сега отивам да потърся за да стане деблокиран
  —цитат от коментар 38 на bace_kole


  Преди половин час бях в аптеката до нас. Имаше спирт по 100мл колкото си искаш. Купих си две опаковки.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 87. 87 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 933 Неутрално  До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":
  А, бе какъв хинин е хлорокина ,разбира ти празната глава на теб колкото седесаркомунист от демокрация Иначе се се бараш все компетентни мнения даваш

  гошо
 88. 88 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 933 Неутрално  До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":
  А, бе какъв хинин е хлорокина ,разбира ти празната глава на теб колкото седесаркомунист от демокрация Иначе се се бараш все компетентни мнения даваш

  гошо
 89. 89 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#78] от "cavenn":

  Няма. Виж по - поредна статия в "Дневник" от днес. Вариант 1: обаждаш се на личния лекар и той ти казва да отидеш в болницата. Вариант 2: обаждаш се на РЗИ, или тел 112 и те те пращат в болницата. Вариант 3: лекуваш се в къщи с антибиотици(ако имаш рецепта, иначе вече не дават), пиеш витамини, пребиотици, за кашлица, имуностимуланти. Топли чайове задължително. В повечето случаи оздравяваш.

 90. 90 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#81] от "historama":

  В другото измерение.

 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#84] от "historama":

  Това не е пазар от Ухан. Написаха го преди две седмици в нета и тубата.

 92. 92 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Така, да. Защото не всеки явно има онова самосъзнание и отговорност и се налага освен да му го кажат, ами и да му до покажат.

 93. 93 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Така е, но все пак трябва да се мисли и как ще оцелеем след това. Нека държавата да започне да взима и икономически мерки. Ако хората не могат да си платят сметките и заемите ще излязат въпреки всякакви мерки. А това не е далеч във времето.

 94. 94 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 428 Гневно

  До коментар [#84] от "historama":Това не е пазар от Ухан. Написаха го преди две седмици в нета и тубата.
  —цитат от коментар 91 на Vlado Nikolov


  Щото той пазара в Ухан е по-различен,нали?Пълно е с клипове на хранителните навици на тия........китайци!

 95. 95 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Хора се разхождат безотговорно? Трафик има? Публик транспорт работи? Защо тогава са поставили извънредно положение?

 96. 96 Профил на pjt56307466
  pjt56307466
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България в извънредно положение:
  Ден 25 Николета Лозанова се хвали в социалните мрежи, че е спала с ген. Мутафчийски
  Ден 32 Кирил Домусчиев оздравява и иска от държава 3 милиона лева, за да направи дарение на болница СофияМед
  Ден 45 За да не се пренася вируса, на брифингите разрешават достъпа само на БНТ и то по един човек. От БНТ не могат да се справят, защото екипите им са най-малко от 16 души, две коли Пежо, автобус Чавдар, ЗиЛ-131 и 4 км. кабел.
  Ден 55 Учителка най-после научава как може да се свърже онлайн с учениците.
  Ден 63 Вписват в книгата на Гинес велосипедист на Food Panda. Успял да натовари тон и двеста в една доставка.
  Ден 83 Васил Божков се прибира в България. На летището не го пускат, защото е с температура 37.8
  Ден 92 Гешев се обижда, че Мутафчийски е по-инфлуенсър, подава оставка и се жени за Иванчева.
  Ден 114 Слави Трифонов регистрира партия „Нема такава карантина“
  Ден 123 ЧЕЗ спират тока на ВМА за неплатени сметки.
  Ден 130 „Режисьорът“ Ники Илиев съобщава, че веднага след извънредното положение ще пусне нов филм. Цялата нация се моли карантината да продължи.
  Ден 142 Собственикът на ЕМЕКА купува Google
  Ден 155 Бойко Борисов обяснява, че до няколко дни ще пристигнат маските поръчани в първия ден на извънредното положение.
  Ден 166 Фенове на Левски даряват бъбреци и далаци, за вечерята на Паулиньо и Нашименто.
  Ден 184 Някой се сеща за банскалии и се изпраща делегация да видят какво правят
  Ден 200 Жена от опашката за боб се сеща, че като се е наредила преди три месеца е забравила ютията включена.
  Ден 220 Пада арката на Александровска болница. Ивайло Пенчев предлага да я възстанови, но само негови служители ще могат да рисуват графити по нея.
  Ден 233 Ръкопляска се на всеки час по балконите. Е така...от скука.
  Ден 240 Цвета Караянчева влиза в „Шеф под прикритие“ в Парламента. Никой не я разпознава.
  Ден 251 Най-гледаните видеа в YouTube са: „Как да панираме стелката“ и „Домашен суджук от маркуча на прахосмукачката“
  Ден 286 Раждат се първите деца, правени след обявяване на извънредното положение: Вируслава, Карантиньо, Емека и Милде
  Ден 300 В мъжкото общежитие на семинарията се ражда първото дете.
  Ден 320 Дежурен Фейсбукаджия се самоубива, след като се усеща, че вече всичко е написал и споделил.
  Ден 365 Празнуваме „Свети Карантин“
  Ден 389 Урсула от Брюксел се обажда да каже, че още преди 6 месеца, вируса е преборен и в останалия свят всичко е нормално.

 97. 97 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#60] от "cavenn":

  Ако под"руската опорка", имате предвид версията, че пазара е причината съм съгласен - с оглед на братската връзка между правителствата на двете страни (макар да вярвам, че в бъдеще руснаците ще получат мощен шут и от китайците).
  Ако се опитвате на мен да ми приписвате руски опорки, то значи имате проблем присъщ за много хора, а именно да четете текст (в случая този, който бях пуснал в линка), но да не можете да осмисляте четеното (там посоката е съвсем различна).
  Всички следи водят към китайски лекари, работещи за военните. Идеята за мравоядите е, не че те са източника на заразата, а че са посредници между прилепите (които са източника на вируса) и човека, защото се знае, че от прилепа не могат да проникнат в човешкия организъм. Но това с мравоядите не могат да го докажат. Нещо повече - освен показаните на лекарите екземпляри в природата все още не са намерени други с този вирус, което пък води до съмнението, че тези мравояди са били специално заразени за целта. А за действията на китайските власти на пазара (химическата обработка при условие, че е вече евакуиран) специалистите казват, че това е все едно на едно местопрестъпление да изчистиш и дезинфекцираш всичко преди да са дошли криминолозите (в случая медицинските специалисти, които би трябвало да открият следи от първоизточника на заразата). Затова и на пазара нищо не може да се намери, колкото и да търсят. Всичко е точно.

 98. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Градовете може и да се затворят, движенията да се ограничат, няма да излизаме и от къщи. Но какво правим с хилядите, които се завръщат всеки ден от рискови държави и които никой не проверява.

 99. 99 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#70] от "deutschland":

  Става дума специално за този коронавирус, не за други зарази като бяс например.

 100. 100 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#97] от "trafopost":
  Ето така се раздухва дезинформация и се всява излишна паника.
  Що не прочетеш статията, която ти постнах и не понамалиш свободните съчинения , придружени с полюции от недостоверни източници, имащи за цел да парализират рационалното ти мислене. Последното трябва да те води към peer-reviewed научни журнали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK