На живо

Коронавирусът в България: Излекуваните вече са трима (хронология)

Коронавирусът в България: Излекуваните вече са трима (хронология)

© Георги КожухаровОбщо 127 са положителните проби на коронавируса в края на 20 март, съобщи щабът за борба с коронавируса. Властите обявиха нови, по-строги ограничения в опит да ограничат разпространението на заразата. Народното събрание гласува окончателно днес Закона за мерките по време на извънредното положение, в който на парламентарната правна комисия снощи беше приет текст и армията да има полицейски функции, докато трае извънредното положение. "Дневник" следи на живо случващото се в парламента тук.


"Дневник" следи най-важното, свързано с коронавируса в България. За случващото се по света четете тук.
Двама души от Плевен са с по две отрицателни проби за коронавируса, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. Така излекуваните от заболяването в България стават трима след като по-рано днес беше съобщено за оздравяла пациентка на Военномедицинската академия.

И във влака - само с доказателство за неотложност

Влаковете в страната ще продължат да се движат без промяна в разписанието си с изключение на Банско, който е под карантина, съобщи БДЖ. Хората, на които се налага да пътуват с влак, ще трябва да докажат целта на своето пътуване, като контрола на достъпа на пътуващите ще се организира от служителите на реда.


БДЖ информира своите клиенти да купуват билети само ако могат да докажат, че това им се налага по работа, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. Националният железопътен превозвач подчертава, не носи отговорност за клиентите, които не могат да докажат необходимостта на пътуването си.

До седмица автомобилният клъстер ще започне производство на предпазни очила за медиците, съобщи икономическият министър Емил Караниколов пред БНТ. БАН е направил филтър за маски, който предпазва от вируса в продължение на 50 часа.

Следващата възможна мярка е забрана за движението

Предприехме новите мерки, защото им дойде времето, коментира главният санитарен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. Очевидно е, че има неголяма прослойка от хора, които все още не приемат проблема достатъчно сериозно, каза той.


Това, което искаме, е да намалим вредите, каза д-р Кунчев.


Запитан не е ли антивирусна мярка да се разхождаш сам в парка, той отговори утвърдително, но напомни, че се наблюдава скупчване на групи хора и при това най-възрастните, които са най-застрашени. Ако успеем в рамките на този месец осъзнато да ограничим контактите, ще си спестим много неприятности, подчерта медикът. Следващата последна възможна стъпка е вечерен час и тотална забрана на движението в градовете без причина, напомни той..

Митрополит Киприан: Останете вкъщи

Старозагорският митрополит Киприан призова вярващите да се придържат към указанията на кризисния щаб и да си останат вкъщи. "Проявете смирена мъдрост и останете вкъщи. Ние – пастирите Христови – ще се молим за вас и вашите семейства от дома на Отца ни – от Христовия дом", се казва в обръщение на митрополита към представителите на епархията.


По думите му "това не е отказ от участие в богослужение, а вътрешна жертва, положена за опазване на здравето на другите вярващи.


Пловдивският митрополит Николай вчера застъпи подобна позиция докато официалната позиция на Българската православна църква е за участие в богослужения със спазване на дистанция и периодична дезинфекция.


Какво още се казва в обръщението на старозагорския митрополит вижте тук.

От 21 март на територията на София се въвеждат допълнителни ограничения, свързани с мерките срещу разпространението на заразата с коронавируса, съобщи общината.


Градският транспорт до природен парк "Витоша" временно се спира, а парк "Врана" се затваря.


От днес всички граждани, които искат да бъдат доброволци и да подпомагат дейностите за овладяване на разпространението на вируса, могат да се записват на телефона на контактния център на Столична община – 0700 17 310. Те трябва да оставят трите си имена, ЕГН, телефон, адрес, информация за професията им и в коя сфера могат да бъдат полезни.

Вече има един излекувал се

Медиците отчитат първия случай в България на пациент, излекувал се от заразата. Това е жена, контактна с лекарката, която беше една от първите диагностицирани пациентки, съобщи на брифинг в Министерския съвет председателят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски. Тя ще бъде изписана утре от Военномедицинската академия.


Потвърдените случаи на COVID-19 в България към момента са 127, от които три смъртни.

Малко след 17.30 ч. днес посетителите на парка в квартал "Младост" 2 бяха помолени от полицаи да напуснат. В същото време патрулен автомобил обикаляше по близките улици, а от мегафон звучеше съобщение, че разходките са забранени и всички трябва да се приберат, съобщи читател на "Дневник".


По същото време в кв. "Лагера" живеещите спортуваха с удоволствие.

© Георги Кожухаров

По същото време в кв. "Лагера" живеещите спортуваха с удоволствие.

Затварят се паркове, градинки и детски площадки, КПП-та на входовете на градовете

От полунощ се забранява посещаването на паркове, градинки, детски и спортни площадки, обяви днес здравният министър Кирил Ананиев. На входовете на областните центрове ще се изградят Контролно-пропускателни пунктове. През тях ще могат да преминават само хора, които отиват на работа, при лекар или се прибират в дома си.


Мярката се въвежда, за да се ограничат безцелните пътувания, уточни министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Според него така ще се ограничи разпространението на заразата.


Като друга мярка се забранява на хората под 60-годишна възраст да посещават търговски обекти между 8.30 ч и 10.30 ч. Това време ще бъде запазено за възрастните хора, които да могат да пазаруват спокойно и без да има струпвания. Ананиев каза, че новите мерки се налагат заради влошаващата се обстановка. Той уточни, че ако ефект от новите ограничения няма, ще се въведат още по-рестриктивни мерки - включително излизане от домовете само с основателна причина. Ограниченията ще важат за периода на извънредното положение, което е със срок 13 април.


Повече по темата четете тук

Първи заразени с коронавирус в Добрич

Добрич става поредният български град, в който са открити заразени с новия коронавирус. Съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Става въпрос за четирима души, които са били контакт с други заразени.


За последното денонощие са направени 129 проби, като 20 са положителни. 16 от тях са на хора от София. Пациентът, който избяга през седмицата от "Пирогов" и беше върнат с полиция, се е оказал с положителна проба.

Здравето и безопасността на служителите са най-важните приоритети на "Язаки България" и са взети всички извънредни предпазни мерки, за да бъде ограничен риска служители да бъдат изложени на опасността от зараза с коронавирус, се казва в позиция на компанията. Тя е по повод протести на работещите в завода в Димитровград. В съобщението се отбелязва, че мерките в българския завод са като тези в другите производствени мощности в
Европа. Безопасните условия на труд били потвърдени от Регионалната здравна инспекция - Хасково и Инспекцията по труда.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова забрани достъпа до детски и спортни площадки, включително такива в дворовете на училища, детски ясли и градини. Забраната обхваща и спортни съоръжения – стадиони, игрища, фитнес уреди на открито и др. на територията на общината. Отделни разпоредби има за масите на открито и да не се допускат в помещения повече от двама възрастни.

Дрон ще мери температурата на хората в бургаските ромски махали, се разбра от думите на кмета на Бургас Димитър Николов. "Наехме дрон с термокамера, с който вече замерваме температурата в ромските махали, за да сме наясно с положението там", написа Николов във Фейсбук профила си.


От днес е разпоредено на полицейските патрули да се обикалят съответните си зони и да призовават всеки гражданин на Бургас и областта да се прибере вкъщи, ако няма някаква конкретна неотложна необходимост да посети болнично заведение, аптека или хранителен магазин, каза на брифинг директорът на областната дирекция на МВР Радослав Сотиров. "По отношение на ромското население регистрираме много завърнали се лица", каза той и увери, че няма да се позволят нарушения на реда. Затова и полицейското присъствие в ромските махали на Бургас е засилено.

В Бургас има 18 бедстващи грузинци, влезли в страната през зелената граница с автомобили, но в момента заради рестрикциите не могат да излязат. Те имат проблеми с обезпечаването на средства за преживяване, съобщи кметът Димитър Николов. По думите му на хората се оказва съдействие, но свободното им движение е забранено и те са изолирани. Очаква се да бъде организиран санитарен коридор за извозването им през Турция към Грузия.

И Гешев иска радикални мерки в София

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи призива на софийските лекари и поиска радикални мерки в София – достъпът до града да бъде ограничен, а на хората да бъде забранено да излизат от домовете си. "Абсолютно ги подкрепям. В последните дни ми се обаждат лекари от цялата страна, цялото съсловие е за радикални мерки. Те са от компетентността на Народното събрание и Министерския съвет", коментира Гешев и потвърди позицията си за по-строги ограничителни мерки, която изрази още във вторник по време на обсъждането в правната комисия в парламента. Той не пожела да коментира в детайли призива да се ограничи достъпът от и до столицата, но отново настоя за радикални мерки, "каквито иска лекарското съсловие". Повече - тук.

Община Ямбол обяви дарителска кампания за купуване на апарат за вентилация за пациенти с коронавирус. Към момента на територията на областта не е регистриран случай на COVID-19, но от общината посочват, че апаратът и Консумативите за его, възлизащи на обща стойност 26 685 лв., са за нуждите на МБАЛ "Свети Панталеймон". Кметът на Ямбол ще дари две свои заплати в кампанията. Общината обявяви банковата сметка за получаване на даренията:


BG13SOMB9130 8424 4203 44
Код за вид плащане: 44 51 00
С пояснение: Дарение - коронавирус
BIC: SOMBBGSF
"Общинска банка" АД – Клон Ямбол

Пловдивската болница "Пълмед" измества спешното си приемно отделение, след като човек от персонала там е дал положителна проба за коронавирус. До извършването на всички дезинфекционни мерки помещението на Спешното приемно отделение се измества в корпус В на болницата, като продължава да работи с 24-часов прием на пациенти, съобщиха от болницата. От там уточняват, че са установени и тествани контактните лица на заболелия и всички са под домашна карантин в добро състояние.

Лекарският съюз иска вечерен час и карантина за възрастните

Да се наложи пълна карантина за възрастните хора, да се ограничи движението между населените места в цялата страна и да се въведе вечерен час - за това настоя Българският лекарски съюз настоява в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и председателя на щаба за коронавируса Венцислав Мутафчийски. Съсловната организация смята, че наложените с извънредното положение ограничения са абсолютно наложителни, но посочва, че в цялата страна се наблюдава тенденция те да не се спазват. Затова от БЛС призовават за налагане на още по-строги мерки.

Във връзка с разпространението и опасността от COVID-19, Държавната агенция за закрила на детето създаде нова възможност за всички - деца и възрастни, които имат нужда да попитат или споделят своите емоции и тревоги, съобщи пресцентърът на агенцията. Онлайн услугата се поддържа от психолози, които имат за цел да помогнат на хората да се чувстват по-спокойни, докато спазват, наложените ограничения да се остане вкъщи и да се предпазват от коронавируса. Вижте повече тук.

Срещу четирима души от Разградско са образувани досъдебни производства, защото не са спазили наложената им карантина, съобщиха от пресцентъра на полицията в града. 43-годишен мъж от Исперих и трима души от село Гецово, които са се прибрали от Германия преди дни, не са на адреса, посочен от тях за пребиваване по време на 14-дневната карантина.

Центровете за социална рехабилитация и интеграция, дневните центрове и центровете за обществена подкрепа ще предоставят дистанционни услуги за деца и семейства по телефон, скайп, вайбър или електронна поща по време на извънредното положение, съобщи социалното министерство. Социалните работници, терапевтите, арт-терапевтите, психолозите и логопедите ще изготвят опростен план със задачи, който да бъде предоставен на семействата, които ползват услугите. Психолозите и логопедите от центровете ще провеждат и онлайн сесии по скайп и вайбър. Обратната връзка за процеса на обучението следва да се дава от родителите на децата и чрез нея ще се следи и за здравословното състояние и нуждите на семействата.

Софийската филхармония продължава да излъчва записи в дните, за които имаше насрочени концерти. На страницата на филхармонията във "Фейсбук" ще бъдат показвани избрани изпълнения от предишни сезони. Ето програмата до края на март:
22 март, 11ч.: Концерт от цикъла "Фортисимо"
"Приказка за валса"
диригент: Найден Тодоров, с участието на актьорите Богдана Трифонова и Иван Бърнев


26 март, 19ч.
П. И. Чайковски - Концерт за цигулка
солист: Светлин Русев
диригент: Саша Макиля
Ф. Менделсон - Симфония N 4"Италианска"
диригент: Найден Тодоров


27 март, 19ч.
С. Рахманинов - Концерт за пиано N2
солист Дино Имери
С. Рахманинов -Симфония N2
диригент Найден Тодоров

Армията тренира изграждане на полева болница

Тренировка за разгръщане военно-полева болница ще се проведе днес и утре до зала "Арена Армеец" в София. Днес трябва всичко нужно да бъде доставено, а утре тя да бъде оборудвана. Според министърът на отбраната Красимир Каракаматон в болницата ще има до 500 легла. Той допълни, че в резерва армията има военно полеви болници с до 15 000 легла.

Полицията започва проверки за целта на пътуванията в градовете

Подготвя се нова заповед, която ще даде на полицаите права в големите градове да проверяват автомобилите и да питат хората къде отиват - на работа, до магазина. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети цеха на "Интендантско обслужване" в Калофер. Освен това ще започнат да обикалят патрули по паркове и градинки да прибират хората. Обмисля се и вариант магазините от 5 до 8 сутрин да работят само за възрастни, каза още Борисов.

Дебатите по второ гласуване на закона за извънредното положение заради коронавируса започнаха със скандал между БСП и ГЕРБ, който продължи близо час. Спорът бе за заглавието на законопроекта, в което думата мерки се заменя с действия. Подрбности тук.

Ананиев забрани износ на лекарства на хининова основа

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се забранява износа на лекарства на хининова основа до второ нареждане, съобщиха от министерството. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България.


От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Той уточни, че може да има и внос от Китай на медикамента "Хлороквин", който оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

Държавата разполага с 10 хил. теста за коронавирус

До момента държавата е използвала малко над 5 хил. теста за коронавирус. Към момента в начличност има още около 10 хил. Това се разбра от думите на началника на щаба за борба със заразата Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че от тези 15 хил. теста само 500 са платени с държавни пари. Останлаите са купени от граждани и бизнесмени. Подробности - тук.

Лидерът на "Воля" и собственик на верига аптеки Веселин Марешки (в синьо) и депутатката от парламентарната му група Кръстина Таскова в Народното събрание днес, екипирани със специални предпазни костюми, очила и ръкавици. Днес парламентът ще гласува окончателно извънредния закон за коронавируса, подробности - тук.


Коронавирусът в България: Излекуваните вече са трима (хронология)

© Веселин Боришев

Напрежението в столичната белодробна болница "Света София" продължава, след като преди дни лекари, медицински сестри и медицински работници там заявиха, че обмислят колективна оставка, тъй като приемали пациенти, изследвани за COVID-19, без достатъчна защита.


През последните дни от двама души от лекарския персонал са подали заявление за напускане. В момента са останали само двама лекари, както и две сестри, информира Би Ти Ви. Набавени са предпазни средства – облекла, маски и ръкавици. Има единствено недостиг на респираторни маски, което притеснява най-много персоналът.

Кметът на София Йоранка Фандъкова прзова гражданите да не излизат от домовете си и да са дисциплинирани, за да не се наложи въвеждане на пълна карантина. "Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване. От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират", написа Фандъкова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".


От днес контрольорите в градския транспорт на София вместо да глобяват, ще продават билети на пътниците, които не са си купили предварително. Цената на билета ще е стандартна - 1.60 лв., а не колкото е на наказателния - 30 лв., съобщи Центърът за градска мобилност. Повече - тук.

Мнозинството в парламента отхвърли искането на Корнелия Нинова и БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарната зала днес заради ситуацията в страната при кризата с коронавируса. Повече - тук.

Стотици жители на община Белица са работили в Банско в сферата на туризма. Затова всички, които са били в курорта във времето до 13 март, са поставени под карантина и няма да излизат от домовете си 14 дни. Под пълна карантина е поставена и цялата ромска махала в града. За всички граждани е въведен вечерен час - след 20 ч. е забранено на хората да излизат по улиците.


Пред БНТ кметът Радослав Ревански казва, че има и нарушители. Изчаква да бъде приет законът за извънредното положение и предупреди, че ще налага санкции и ще бъде безкомпромисен.

Днес депутатите гласуват окончателно Закона за мерките по време на извънредното положение. На правната парламентарна комисия снощи беше приет извънреден текст по предложение на Димитър Лазаров от ГЕРБ, с който се ава възможност на военните по време на извънредното положение заради коронавируса, което засега е до 13 април, да могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки в градовете и по граниницата, да спират превозни средства и лица до идването на полицейски органи, да изполват физическа сила и помощни средства, когато е необходимо. Подробности можете да прочетете тук.

Днес в страната ще бъдат раздадени 230 хил. маски за еднократна употреба. Те са предназначени преди всичко за стоматологичните кабинети и за личните лекари. Около 1000 комплекта със защитни облекла също ще бъдат разпределени днес, като те ще са за лекарите на първа линия. Това обяви пред "Нова телевизия" ръководителят на логистичния център, който трябва да осигури всичко нужно на държавните структури в борбата с коронавируса, главен комисар Николай Николов.

Лекари искат забрана за софиянци да напускат домовете си

Управителният съвет на Столична лекарска колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) иска по-ограничителни мерки за разпространението на COVID-19, "за да се опазят хората от самите тях".


В позиция позиция до презиента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, председателя на парламента Цвета Караянчева и министъра на правосъдието Даниел Кирилов лекарският съюз астоява да бъде въведена забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Вижте подробности тук.

Заразените са 112

Заразени с коронавирус в България са 112 души. Случаите от последното денонощие са 18. Един от носителите на инфекцията, който е настанен в "Пирогов", е в тежко състояние и е интубиран. Това обяви началникът на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.


Разширява се броят и на болниците, които ще обслужват болни от коронавирус, каза още той. Подробности - тук.Ако имате въпроси, сигнали или информация за коронавируса и ситуацията на извънредно положение, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK