Най-новите мерки: забрана за пътувания в страната и ограничения за разходки (обновена)

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов (л), председателят на щаба Венцислав Мутафчийски и здравният министър Кирил Ананиев обявиха мерките.

© Правителствена информационна пресслужба

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов (л), председателят на щаба Венцислав Мутафчийски и здравният министър Кирил Ананиев обявиха мерките.От полунощ междуградските пътувания в България ще бъдат ограничени, а на входовете на областните центрове ще има контролно-пропускателни пунктове и полицията ще пропуска хора само при неотложност - здравословни причини, по работа или за да се завърнат у дома. Забранява се и посещението на паркове и градинки, а хората под 60 години ще бъдат ограничени за това в кои часове могат да пазаруват от магазини и аптеки.


Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след заседание на Националния оперативен щаб и министри. "Мерките засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани", каза той.


Ситуацията около коронавируса в страната може да следите в реално време тук.
Депутатите окончателно разглеждат специалния закон за извънредното положение - повече тук.
Причината за излизане от градовете ще се удостоверява със служебна бележка от работодател, медицински документ или документ за самоличност. Здравният министър не можа да отговори конкретно на въпрос как да се реагира, ако човек трябва да пренесе лекарство до друг град за свой близък, но каза, че не може да си представи как, ако на полицая на контролния пункт се покажат рецепта и касова бележка за лекарство, той няма да пропусне човек. Увери, че подобни проблеми няма да се допускат.


На въпрос как бизнесът да реагира, при положение че мярката се обявява в края на работния ден в петък, Ананиев посочи, че има време да се издадат служебни бележки на хората, които ще пътуват по работа, а някои фирми работели и в събота и неделя. В служебната бележка трябва да е посочена причината за напускане на областния град и времеви интервал, каза още министърът. От думите му се разбра, че в началото няма да се налагат глоби.


"В никакъв случай не искаме да пречим на бизнеса. Икономиката трябва да работи", каза Кирил Ананиев.


Забрана за излизане в парка


Забраняват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски съоръжения на открити и закрити обществени места. На собствениците на кучета ще се позволява да разхождат домашните си любимци, но без да има струпвания.


"Прогнозите за времето за събота и неделя са чудесни, но за съжаление няма да можем да се възползваме и да излезем навън", пошегува се Венцислав Мутафчийски.


Как ще пазаруват възрастните


Също от утре (21 март) възрастните хора над 60 г. в цялата страна ще могат да посещават магазините за хранителни стоки и аптеките във времето между 8:30 и 10:30 часа, а в този интервал ще действа забрана за всички под тази възраст, се разбра от думите на здравния министър.


Целта е да се предпази тази част от хората, които са потенциално най-уязвими от коронавируса COVID-19.


"Ако тези мерки не дадат достатъчно резултати, тогава може да се повиши рестрикцията", каза Мутафчийски. Той посочи, че часовете са избрани въз основа на наблюдения на бизнеса за това кои са пиковите часове, в които пазаруват най-често възрастните.


Съвети от епидемиолог за най-важното за защита от коронавируса - гледайте тук
Как да дезинфекцираме дрехите и обувките си - тук
Как Формула 1 отговаря на коронавируса - тук
И един проблем, който ще е актуален в последните часове на свободно пътуване из страната - тук


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK