Журналистическа асоциация видя възможност за цензура в законопроект на ВМРО

Журналистическа асоциация видя възможност за цензура в законопроект на ВМРО

© Анелия НиколоваПроектозаконът на ВМРО за промени в Закона за радиото и телевизията, обявен вчера, е противоконституционен и
и дава възможност за налагане на цензура, смята Асоциацията на европейските журналисти.


В проекта се предлага Съветът за електронни медии да има правомощие да обявява кои сайтове разпространяват дезинформация и да иска от съда те да бъдат спирани.


Няма критерии, по които СЕМ да определя коя информация е дезинформация и коя не, тоест, преценката ще е субективна, се казва в становище на журналистическата асоциация. а. Законопроектът дава своя дефиниция на дезинформацията, която се различава и стеснява значително от дефиницията, дадена от Европейската комисия, отбелязва асоциацията.
Наред с това, законопроектът предлага всеки доставчик на медийни услуги, който има намерение да ги разпространява в интернет средата, да подлежи на регистрация към СЕМ, а съветът ще има 14 дни да реши дали разрешава или не това, се посочва в становището


В него се отбелязва, че депутатите от ВМРО предлагат и наказателна репресия, като се предвижда, че който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин разпространява невярна информация като предвиденото наказание е до три години затвор.


Въвеждането на правомощието на държавен орган да определя кое е истина и кое не, по същество е недопустимо и представлява цензура, отбелязва асоциацията и предупреждава, че "рискуваме много бързо и лесно да се превърнем в антиутопия, в която гражданите и медиите са контролирани от Министерство на истината".


Въвеждането на регистрационен режим за всички сайтове на доставчици на медийни услуги и предоставянето на възможност на СЕМ да не разреши разпространението на сайтове, освен че е опасно, е и безсмислено, посочва журналистическото сдружение като напомня на законотворците, че и по действащото право доставчиците на медийни услуги носят отговорност за съдържанието им, а самите медийните услуги (вж. чл. 17 ЗРТ) се предоставят след издадена от СЕМ лицензия.


Наред с това, криминализирането на разпространението на невярна информация чрез електронни информационни системи или по друг начин означава криминализирането на лъжата, като държавата в лицето на прокуратурата ще може да преценява кое е лъжа и кое не и да може да иска лишаване от свобода за тези лица, предупреждават журналистите.
.
Асоциацията на европейските журналисти - България подчертава, че дезинформацията е изключително сериозен проблем, с който държавата следва да намери начин да се справи. Мерките за това обаче трябва да са напълно в съответствие с Конституцията и международното право и най-вече с правилата за свободно изразяване, достъп до информация и свободата на печата и другите средства за масова информация.


Срещу законопроекта се обяви и Българският хелзинкски комитет. "Това е най-мракобесният законопроект, внасян в Народното събрание през последните 30 години. Нещо повече, нито един тоталитарен режим в света не е стигал до там, да криминализира, при това с наказание до три години затвор, разпространяването просто на невярна информация", коментира председателят на БХК, Красимир Кънев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK