Последно: Какво е забранено седмица след обявяването на извънредно положение

От днес на входовете и изходите на областните центрове има КПП-та, като се допускат само пътуващи с основателни причини.

© Цветелина Белутова

От днес на входовете и изходите на областните центрове има КПП-та, като се допускат само пътуващи с основателни причини.За една седмица на извънредно положение заради коронавируса в България здравният министър Кирил Ананиев издаде няколко заповеди, с които въвежда различни мерки и ограничения. "Дневник" обобщава актуалните ограничения към събота, 21 март (всички заповеди вижте тук).


От седмица и засега до 29 март т.г. са затворени ясли и детски градини, училища, университети, игрални зали, фитнеси, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип мол, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях, но работят всички други магазини. Затворени са още театри, кина, музеи, концертни зали, като са забранени всички масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни. Спрени са планови прегледи и операции, както и женските и детски консултации (още четете тук).


За два дни със заповед на здравния министър бе забранено посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места, но сега това ограничение не важи. Има обаче нова заповед, с която собствениците на работещите обекти са длъжни да не допускат повече от две лица на възраст 60 години в тях и да организират дейността си така, че между хората да има разстояние от метър-метър и половина. От днес пък се забранява на хората под 60 години да пазаруват между 8.30 и 10.30 часа сутринта, за да могат възрастните да го правят в този времеви период.
От днес също така се забраняват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски съоръжения на открити и закрити обществени места. Домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки, но не трябва обаче да се предизвикват струпвания на граждани, като за целта следва да се спазва дистанция от минимум един метър между собствениците на домашните животни.


От днес междуградските пътувания в България са ограничени, а на входовете на областните центрове има контролно-пропускателни пунктове и полицията пропуска хора само при неотложност - здравословни причини, по работа или за да се завърнат у дома.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK