Подаването на жалби в съда за правата на човека не било ограничено

Подаването на жалби в съда за правата на човека не било ограничено

© Георги КожухаровПриемането на Закона за извънредното положение не ограничава възможността за подаване на жалби в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха днес от пресцентъра на Министерството на правосъдието. То идва след опасения от правозащитници, изразени в хода на примането на закона (подробности вижте тук и тук).


Вчера министърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи, че голяма част от жалбите на лица до съда, които твърдят, че са засегнати техните права, няма да бъдат разгледани.В съобщението от днес се уточнява, че една предварителна декларация до генералния секретар на Съвета на Европа за естеството на ограниенията гарантира прозрачност и взаимен междудържавен контрол. "Министърът на правосъдието е изпратил писмо до МВнР в подобен смисъл, като се очаква вземане на политическо решение в тази връзка", се казва още в съобщението.


До момента от страните от ЕС такава нотификация са подали Румъния, Литва и Естония. Освен това меморандум с разяснение към страните членки, във връзка с условията за дерогация и конкретната процедура, бил разпространил и Съветът на Европа.


От министерството уточняват, че ограничаването на права към момента е с цел да се предпазят хората от бързо разпространяващата се и лесно преносима вирусна инфекция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK